Skocz do zawartości

becikowe dla dzieci urodzonych za granicą | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
o Polskie 🙂zawsze ten 1000 by sie przydał pisza ze przysługuje wszystkim dlatego pytam 🙂a to co dostałas za granica to było jednorazowe czy płaca Ci miesiecznie na dziecko bo ja jednorazowo nie dostałam nic a teraz wybieram sie na wakacje do Pl to zainteresowałam sie tematem 🙂

• Mamusia
Ja jednorazowo dostałam 1152 euro (i 27 centów 🤪 ) nie wiem po co te centy:P, później po porodzie 300 euro z ubezpieczalni i do tego 90 miesięcznie.
Więc ja o polskie nie moge sie starac, bo juz becikowe pobralam... Ty chyba mozesz skoro nic nie brałas jednorazowo... tylko teraz w pl jest tak ze musisz miec zaswiadczenie od lekarza ze przed 10 tyg ciazy bylas u niego.... a jak to dalej wyglada to za bardzo sie nie orientuje...

• Mamusia
Dadzą dadzą 🙂 ja mieszkam w UK i tu na 2 dziecko juz nie przysługuje wiec wezme z polski 🙂 ponoć juz znieśli to zaświadczenie że trzeba być pod opieką lekarską ale w razie czego wezmę....
Także doczytaj dokladniej i napewno Ci się będzie należało tylko pamiętaj musisz wybrac albo weżmiesz z polski albo z tego kraju w ktorym obecnie przebywasz 🙂

• 3 tygodnie później...
znajoma rodziła w UK w sierpniu zeszłego roku. była niedawno na 3 tyg w Polsce i "załatwiła" becikowe.
musiała nadać małemu nr pesel oraz była u lekarza, który wypisał jej zaświadczenie o tym, że uczęszczała w czasie ciąży na wizyty. bez problemu wypłacili

• 2 miesiące później...
  • Mamusia
raspberry86 napisał(a):
znajoma rodziła w UK w sierpniu zeszłego roku. była niedawno na 3 tyg w Polsce i "załatwiła" becikowe.
musiała nadać małemu nr pesel oraz była u lekarza, który wypisał jej zaświadczenie o tym, że uczęszczała w czasie ciąży na wizyty. bez problemu wypłacili

Ale, ze uczeszczala gdzie na te wizyty? Ja ciazuje we Francji i mam dostac 903 euro - pewnie juz by wyplacili, bo robia to z poczatkiem 7 miesiaca, ale maj maz musi uregulowac swoj pobyt tutaj.
Nawet nie wpadlam na pomysl polskiego becikowego, ale rozumiem ze jest wyplacane w momencie kiedy nie bierze sie nic za granica? No i moj maz nie jest Polakiem.