Skocz do zawartości

Shopping ;-) | Forum o ciąży

guga

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Shopping ;-)
Dziewczyny...wklejejcie linki ciekawych stron zakupowych ... bo lista dłłłłłłuuuuuga 🤪

WYPRAWKOWA LISTA STARTOWA
Ubranka dla dzidzi na 56-62cm:
 Śpioszki (na ramiaczkach z dlugimi nogawkami) 5szt.
 Koszulki z długim rękawem 2-3szt
 Pajacyki (dlugi rekaw i dlugie nogawki) z polarku, wlurku, termofrotki 6szt.
 Body z długim rękawem 4szt
 Body z krotkim rękawem 3szt.
 Kaftaniki z długim rękawem2szt.- niewygodne odradzam
 Bluzy lub sweterki 3 szt.
 Dresik 1szt.
 Łapki niemowlece/niedrapki
 Skarpetki cieńkie 3pary
 Skarpetki grube 3pary
 Czapeczki cienkie ze sciagaczem 2szt.
 Czapeczka grubsza z nausznikami 2szt.-
 Rękawiczki- zima
 Kombinezony 2szt. W zimie

Spanko:
 Łóżeczko (kolyska i kosze mojzeszowe sluza przez bardzo krotki okres ale jak ktos chce)
 Materacyk - wedle gustu – piankowy, kokosowo gryczany, inne
 kołderka + poduszeczka w klin – przeciw ulewaniu sie, polecam , mozna sie jednak zn ia wstrzymac i kupic nieco pozniej np. w necie np. KLIN Poduszka dla niemowląt Zdrowy sen PROMOCJA (1611158261) - Aukcje internetowe Allegro
 2-3 komplet pościeli ( + ochraniacz na szczebelki i ewentualnie baldachim -)
 2-3prześcieradła
 ceratka pod prześcieradełko lub pokrowie na materac
 Rożki 2-3szt
 Kocyk cienszy 2szt.
 Kocyk grubszy 1szt.
 Smoczek anatomiczny i uspokajajacy w razie „WB” (WIELKIEGO BEKSANIA)
 Niania elektroniczna z monitorem oddechu!!! Super sprawa my mamy Angelcare
 Polecam przybornik zawieszany na łozeczko w ktorym trzyma sie pieluszki/kremy itp.
W piewszych tygodniach dzidzia wlasciwie nie korzysta z poscieli – spi w rozku przykryta ewentualnie kocykiem, wiec jak ktos chce moze sie wsrzymac z kupowaniem kompletow poscielowych do czasu poporodowego to tez mozna.

Kąpanko
 wanienka i/lub nóżki do niej
 termometr do wanienki/ lepsze jest sprawdzanie samemu lokciem
 reczniki 2-5 szt. z kapturkiem
 myjka/gąbeczka
 płyn do kąpieli dla dzieci -polecam Oilatum Junior wlewa sie do kapieli i nie trzeba juz uzywac zadnego mydelka super na poczatek!! Doskonale dla dzieci alergicznych i z sucha skora. A sucha maja prawie wszystkie noworodki.

Higienka/ Pielęgnacja

 Balsam – Oilatum – uzywamy do teraz mala ma swietnie nawilzona skorke – polecane przez pediatrow – polecam rowniez mimo iz malo nie kosztuje ale wystarcza na badzo dlugo. ewentualnie Nivea Baby Mleczko nawilzajace z pantenolem, zadnych oliwek podobno wysuszaja jeszcze bardzije skore - chyba ze na ciemieniuche
 krem do buzi- Nivea Baby na kazda pogode na wyjscia a spacerek lub krem z filtrem dla niemowlat na lato
 Sudokrem do pupki - super
 spirytus do pępuszka 70% obecnie nie rekomenduje sie uzywania spirytusu do pepka raczej przemywanie czysta woda.
 patyczki do uszu dla dzieci
 chusteczki nawilzone
 płatki kosmetyczne do mycia buzi
 sól fizjologiczna do przemywania oczu
 morska woda do czyszczenia noska dla niemowlat
 frida – aspirator do noska – swietna sprawa!!
 miękka szczotka do włosów
 nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcami + pilniczek ewent. obcinaczki
 zasypka (można uzywac mąki ziemniaczanej!!! będzie ona też przydatna do zrobienia delikatnego krochmalu (do kąpieli) w przypadku podrażnień skóry maluszka, bo pudry sa zwykle perfumowane nie polecam na poczatek
 termometr do mierzenia temperatury dzidzi zwykly elektroniczny wystarczy
 proszek i plyn do prania ubranek dla dzidzi
 przewijak i pokrowce na przewijak
 pieluszki tetrowe i flanelowe 5 jednych i drugich te raczej posluza ci przy karmieniu piersia i podkladaniem pod buzke w rozku-lozeczku jak dzidzia bedzie spac, zeby nie ulewala.
 pieluszki jednorazowe new born 1 max 2 opakowania

Karmionko
 zestaw startowy butelek zaczelam dopiero uwyazac jak wprowadzilam pokarmy stale
 podgrzewacz do butelek (nie trzeba kupować od razu, gdyż nie wiadomo, czy będzie potrzebny) mi nie byl dlugo a pozniej sluzyl krotko t
 termos do butelek - pozniej
 szczotka do mycia butelek- pozniej
 Sliniaczki 3 szt. Pozniej przyda sie wiecej – duzo wiecej :P
 Laktator/ zobacz czy konieczny po porodzie –ja mam ale nie uzywałam
 Lampka nocna ze slaba zarowka pomocna przy nocnym karmieniu

Spacerek
 Wózek gondolka/ spacerowka/fotelik samochodowy + ewentualny adapter
 Śpiworek do wózka lub posciel do wozeczka
 Poduszeczka
 Torba na akcesoria
 Folia przeciwdeszczowa
 Parasolka przeciwsloneczna

Inne - typu zabawki
 Lezaczek!!!
 Mata edukacyjna!!!
 Zabawki, przytulaki, gryzaki, grzechotki – pozniej – wazne zebys nie odcinala metek bo czesto sa one najbardziej interesujaca czescia zabawki !!!

Dla siebie - dla mamy
 biustonosz do karmienia min 2szt.
 majtki jednorazowe do szpitala 4szt.
 koszula do karmienia lub pizamka rozpinana od gory 2szt.
 podkłady poporodowe
 wkładki laktacyjne

• Odpowiedzi 484
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
pammat napisał(a):
ja już trochę mam sprzętu co miesiąc pomalutku kupuję 😜
później bym zbankrutowała jakbym miała kupować na ostatnią chwilę 😁

Koezanka, ktora urodzila w zeszlym roku spisala wszystkie najpotrzebniejsze rzeczy na start i podem podala mi cene ile ja to wynioslo. Troche mnie zamurowalo. Wydala jakies 7500 zl 😮

witam dizewczyny widze ze nowy wątek zalozony hehe spoko fakt duzo z tych rzeczy trzeba kupic bo niektorzy na pewno dostana i to jest duze odciazenie!!!! ja bede miala wozek i lozeczko wanienke ale reszta do kupienia

• Mamusia
holi32 napisał(a):
witam dizewczyny widze ze nowy wątek zalozony hehe spoko fakt duzo z tych rzeczy trzeba kupic bo niektorzy na pewno dostana i to jest duze odciazenie!!!! ja bede miala wozek i lozeczko wanienke ale reszta do kupienia

Lozeczko juz mam. Znalazlam na stychu to w ktory jeszcze ja lezalam, a u babci w piwnicy znalazlam jeszcze takie, w ktorym moja mama lezala 😁 Wozek moi rodzice rodzice mi kupia, moze uda sie jeszcze od znajomych cos pozalatwiac. Natomiast reszte bedzie trzeba kupic

• Mamusia
Basienka84 napisał(a):
pammat napisał(a):
ja już trochę mam sprzętu co miesiąc pomalutku kupuję 😜
później bym zbankrutowała jakbym miała kupować na ostatnią chwilę 😁

Koezanka, ktora urodzila w zeszlym roku spisala wszystkie najpotrzebniejsze rzeczy na start i podem podala mi cene ile ja to wynioslo. Troche mnie zamurowalo. Wydala jakies 7500 zl 😮

moj maz na oko oszacowal 5 tys.. no i sie widac przeliczyl.... 😉
ale wozek tak jak u ciebie dostaniemy od rodzicow, lozeczko w spadku, troszke ubranek tez, laktator od mamy, wyparzacz od ciotki... no ale i tak zostaje sporo.
nie wiem czy lepiej oszczedzac czy powoli kupowac jak sa jakies promocje nieraz.

• Mamusia
Ja póki co mam tylko łóżeczko obiecane...I ciuszków trochę - resztę trzeba kupić. Wózek postanowiłam kupić w granicach 1000-1200zł, biorę pod uwagę używany. Tak sobie pomyślałam że gondola w zimie pewnie nie będzie mocno wykorzystywana a później na zmianę spacerówka i chusta. Na kolejną wiosnę i tak pewnie będzie trzeba kupić lekką spacerówkę. Parę pozycji z listy wydaje mi się przesadzonych: po co np.dwa kombinezonki zimowe i trzy rożki? Nie kupuję też na początek pościeli tylko rożek właśnie albo śpiworek- pójdę za radą koleżanki 😉 Generalnie jakoś mnie ta lista wyprawkowa nie przeraża, spróbuję zachować rozsądek i kupić tylko to co trzeba i w rozsądnych ilościach, zobaczymy 😜.

• Mamusia
pammat napisał(a):
a widziałyście te łóżeczka na allegro co składają się z 14/16/19 elementów ??
ja bez zastanowienia kupie takie bo się bardzo opłaca niż żeby kupować wszystko osobno 😜

łóżeczko czy pościel wieloelementowa...??? dawaj nam linka 🙂

• Mamusia
to są łóżeczka już ze wszystkim całe komplety
http://allegro.pl/lozeczko-zyrafa-safari-mis-przewijak-19elem-gdansk-i1663984089.html
http://allegro.pl/arus-22-el-lozeczko-z-szuflada-gryka-posciel-rozek-i1663994559.html
http://allegro.pl/lozeczko-z-szuflada-gryka-kokos-posciel-moskitiera-i1683923782.html
http://allegro.pl/ala-i-as-serca-safari-lozeczko-materac-posciel-i1682358000.html
PRoszęęęęęęęęęę 😎

• Mamusia
pammat napisał(a):
to są łóżeczka już ze wszystkim całe komplety
http://allegro.pl/lozeczko-zyrafa-safari-mis-przewijak-19elem-gdansk-i1663984089.html
http://allegro.pl/arus-22-el-lozeczko-z-szuflada-gryka-posciel-rozek-i1663994559.html
http://allegro.pl/lozeczko-z-szuflada-gryka-kokos-posciel-moskitiera-i1683923782.html
http://allegro.pl/ala-i-as-serca-safari-lozeczko-materac-posciel-i1682358000.html
PRoszęęęęęęęęęę 😎

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......tego nie widziałam 🙂
jak sobie pomysle o akcji shopping to mi łeb pęka... po nastepnym ugs, zakładajac ze wszystko bedzie ok...zaczynam shopping marathon.... 😮

• Mamusia
czesc baby 🙂

wrocilismy wlasnie z mezem z naszego niedzielnego obiadu i zakupow przy okazji 🙂
mojemu m tak sie spodobala wczoraj ta lista wyprawkowa (wydrukowalismy ja sobie i troszke sorygowalismy) ze dzisiaj wyciagnal mnie do smyka na wyprzedaze!!!!! i zakupilsmy juz czesc ciuszkow po bardzo fajnych cenach. polecam bo mozna kupic sliczne spioszki za 10zl albo pajacyki welurowe za 30zl!! a potem wyprawa do ikei. nie wiem czy u was tez byla ta akcja z bonami za 20zl. mysmy mieli ich 5 wiec trzeba bylo wykorzytsac, no i do koszyka wpadl tez reczniczek z kapturem i lampka. Ktore wyszly nas po ok 5 zl 🙂 🙂