Skocz do zawartości

Marcówki 2012 | Forum o ciąży

monikitta1

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
obdarzona napisał(a):
Czyli oilatum ? bo to się do kąpieli leje nie? bo kurde czytam tam w necie i piszą żeby kosmetyki kupić większość tej samej firmy, że jak będą nie takie dla skory to będzie łatwiej zmienić a nie dochodzić, ktore z ktorej firmy szkodzą.
Więc, do kąpieli wezmę ten Oilatum.
I teraz tak, lepiej kupić balsam czy olivkę? ponoć stosuje się ją przez pierwsze 10 dni, a potem to już jak gdzieś skora jest przesuszona. W sumie większość olivki używa, ale może lepszy balsam? nie mam pojęcia bo taka skora to taka delikatna jest 😞 do pupy kupię ten sudocrem.
Chusteczki nawliżane do pupci.
Jeszcze kupię patyczki do uszu dla noworodka, ale żeby ten pępek wycierać, sol fizjologiczną do pępuszka i nie wiem.. nie dawno jeszcze te gaziki się kupowało.
Dla siebie kupię ten Maltan co Izunia pisała, wkłady podpaskowe , majty jednorazowe, nakładki na sutki, i te takie co wkładki do stanika i jeszcze płatki higieniczne tak o.

Ja pier*ole. Jestem w lesie, a kasy mało! a miałam kupować tylko wanienkę i przewijak. A wychodzi na to ,że mi kasy braknie, a rodzice przez miesiąc czasu będą mieli lipę z kasą, poo drugie kupują mi łożeczko więc nie chcę ich obarczać kosztami. M, dał mi 250 zł i powiedział że dałby więcej ale poki co mamy wiele innych wydatkow, bo auto mu się zepsuło i na na nasz strych. Hm, boję się ja nie wiem co mam myśleć 😞

Nazbiera sie tego wszystkiego.Ja tez z jakas 100 jeszcze wydam 🥴No i do tego lozeczko przeszlo 400zl.
Moze kolyske pozycze od kolezanki.Bedzie w duzym pokoju.Bo nie bede ciagle z mlodym do sypialni latac.

• Odpowiedzi 21,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• love

2047

• obdarzona

3838

• izunia1986op

2684

• lady_m4ryjane

1995

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

izunia1986op napisał(a):

Ty rodzilas sn?Ja juz w sumie nie wiem na co mam sie szykowac.

No sn... miałam 12 szwów na zewnątrz, w środku nie wiem ile, skóra mi strzeliła aż do nogi, blizna do dziś mnie boli przy zmianie pogody, zwłaszcza jesienią.
Izu, ja też nie wiem, na co mam się szykować, bo moja mała cały czas poprzecznie, zobaczymy jutro - może się przekoziołkowała. Chciałabym sn, bo myślę,ze skoro mam wszystko tam miękkie i krótkie, to sprawniej pójdzie niż za pierwszym razem, gdzie do samego końca nie mogła mi się ta szyjka skrócić i otworzyć... 🙃
Ale u nas w szpitalu 80% porodów to cesarki, więc chyba do końca nie będę w stanie przewidzieć, jak moja księżniczka sie pojawi na tym świecie. Grunt, żeby cała i zdrowa, matka sie wyliże 😉

• Mamusia
obdarzona nie panikuj. Sudocrem i to na sutki kup gdy Ci będzie potrzebne, a nie na zapas. Sudocrem jest do leczenia odparzeń już powstałych, a nie do zapobiegania. Żeby zapobiegać to jakis kremik ochronny do dupki jest potrzebny. A coś do sutek ja np. kupię jak będę wiedziała, że w ogóle karmić mi się udało 😜
Tantum Rosa kup koniecznie nawet z irygatorem. Oczywiście nie po to by sobie ten irygator do środka wkładać, ale żeby móc się za jego pomocą umyć po każdym zrobieniu siku w szpitalu. Po prostu z zewnątrz trzeba sobie opłukać. Łatwiej utrzymac higienę i lepiej się goi.

• Mamusia
Astra napisał(a):
izunia1986op napisał(a):

Ty rodzilas sn?Ja juz w sumie nie wiem na co mam sie szykowac.

No sn... miałam 12 szwów na zewnątrz, w środku nie wiem ile, skóra mi strzeliła aż do nogi, blizna do dziś mnie boli przy zmianie pogody, zwłaszcza jesienią.
Izu, ja też nie wiem, na co mam się szykować, bo moja mała cały czas poprzecznie, zobaczymy jutro - może się przekoziołkowała. Chciałabym sn, bo myślę,ze skoro mam wszystko tam miękkie i krótkie, to sprawniej pójdzie niż za pierwszym razem, gdzie do samego końca nie mogła mi się ta szyjka skrócić i otworzyć... 🙃
Ale u nas w szpitalu 80% porodów to cesarki, więc chyba do końca nie będę w stanie przewidzieć, jak moja księżniczka sie pojawi na tym świecie. Grunt, żeby cała i zdrowa, matka sie wyliże 😉

Na to chyba nie ma reguly 😞Ja w sumie jak mam sie meczyc iles tam godzin,a pozniej serce bedzie mi szalec zaczne sie dusi i mnie na cc zabiora.To mam to w dupie.Niech zaraz jada z skalpelem.Jakos przezyje 🥴No to cie ladnie zalatwili 😠Bo kurwa czekaja do ostatniej chwili,a jak cos sie dzieje to lataja dopiero.Ja bylam nacinana,ale to tez jest bol.Mysle,ze po cesarce boli tak jak po naturalnym.Bo tak jak ty mialas to jak rzeznia normalnie 🤔

Nie wiem, Lady, jak dla mnie sudocrem to obowiązkowy produkt. Dziecko kisi sobie pupcię w pampersie, czasami można wietrzyć, smarować Bóg wie czym, a i tak jakieś zaczerwienienie czy podrażnienie się pojawi - nie mówiąc już o jakimś bardziej kłopotliwym odparzeniu. Ja nie miałam u Bartka z tym problemu, ale może własnie dlatego,ze używałam sudocrem jako środek ochronny, aczkolwiek w minimalnych ilościach.

Co do tantum rosa z irygatorem - święte słowa.

• Mamusia
obdarzona napisał(a):
To kupię to tantum rosa z irygatorem. To co ja mam kupić do pupy do codziennego stosowania? bo sudocrem właśnie czytałam że stosuje się jak się coś dzieje tam. Czy niczym mam nie smarować? bo jeszcze jest linomag do pupci i jakieś ziajki i bepanthen.

Wypróbuj firmę, do której masz zaufanie. Ja jeszcze nie zdecydowałam jaką markę na początek wybiorę. Ogółem to potrzeba coś do kąpieli dla noworodka, krem przeciwko odparzeniom i opcjonalnie oliwkę (w zależności co do kąpieli się wybierze, bo chyba przy tych emolientach niekoniecznie).

• Mamusia
Astra napisał(a):
Nie wiem, Lady, jak dla mnie sudocrem to obowiązkowy produkt. Dziecko kisi sobie pupcię w pampersie, czasami można wietrzyć, smarować Bóg wie czym, a i tak jakieś zaczerwienienie czy podrażnienie się pojawi - nie mówiąc już o jakimś bardziej kłopotliwym odparzeniu. Ja nie miałam u Bartka z tym problemu, ale może własnie dlatego,ze używałam sudocrem jako środek ochronny, aczkolwiek w minimalnych ilościach.

Co do tantum rosa z irygatorem - święte słowa.

Ja właśnie gdzieś czytałam, że tego sudocremu nie powinno się u noworodka stosować albo używać jako ostateczność. W razie co zawsze można do apteki skoczyć, bo to jest wszędzie.

izunia1986op napisał(a):

Na to chyba nie ma reguly 😞Ja w sumie jak mam sie meczyc iles tam godzin,a pozniej serce bedzie mi szalec zaczne sie dusi i mnie na cc zabiora.To mam to w dupie.Niech zaraz jada z skalpelem.Jakos przezyje 🥴No to cie ladnie zalatwili 😠Bo kurwa czekaja do ostatniej chwili,a jak cos sie dzieje to lataja dopiero.Ja bylam nacinana,ale to tez jest bol.Mysle,ze po cesarce boli tak jak po naturalnym.Bo tak jak ty mialas to jak rzeznia normalnie 🤔

Nie wiem co one mi tam porobiły. Nacinała mnie z prawej strony, a pękłam na lewą. W ogóle nie chce mi się tego przypominać. Jakoś to będzie 😉 jakby było lato, to bym poszła w koniczynę, a tak to trzeba się w tym szpitalu stresować 😁 Bez kitu, mnie bardziej ten pobyt w szpitalu przeraża, niż sama wizja porodu. Co ma byc to będzie, za niecałe 2 miesiące wszystkie będziemy szczęśliwymi mamuśkami 🤪

• Mamusia
obdarzona napisał(a):
Ale ja nie wiem do jakiej firmy mam zaufanie 😁 ja dla siebie używam balsamow z nivea a na twarz kosmetyki z ziai i intymne też z ziai i w ogole ziaja.

Ja mam chusteczki nivea,pampersy pampers i kosmetyki nivea.Co do chusteczek to innych nie kupie jak nivea.Sa mokre,delikatne.Do dzisiaj kupuje je dla Niko jak ma katar.Susze na grzejniku i ma jako do wycierania noska.Bo po zwyklych zawsze mial czerwony.

• Mamusia
Astra napisał(a):
izunia1986op napisał(a):

Nie wiem co one mi tam porobiły. Nacinała mnie z prawej strony, a pękłam na lewą. W ogóle nie chce mi się tego przypominać. Jakoś to będzie 😉 jakby było lato, to bym poszła w koniczynę, a tak to trzeba się w tym szpitalu stresować 😁 Bez kitu, mnie bardziej ten pobyt w szpitalu przeraża, niż sama wizja porodu. Co ma byc to będzie, za niecałe 2 miesiące wszystkie będziemy szczęśliwymi mamuśkami 🤪

Ja tez mowie ciagle sama do siebie,ze musi byc dobrze.Mysle,ze jakis m-c po rozwiazaniu bedziemy juz wspminac wszystko co bylo.

• Mamusia
lady_m4ryjane napisał(a):
Ja mam chusteczki Pampers sensitive, bo akurat kupiłam razem z pieluchami.
A właśnie ile Pampersów brać do szpitala?

Ja dla mlodego spaokwalam do torby 10 sztuk,recznik kapielowy,3 czapeczki,pieluche tetrowa,smoczek 😉,chusteczki,spiwor,skarpetki i rekawiczki..A i kaftaniki,spiochy tylko te rzeczy zostawie w szpitalu wiec ich nie bede pilnowac.Moje dopiero ubiore na wyjscie 😉Mam chyba z 20 kaftanikow i 5 par spiochow,a wiec mysle wystarczajaco duzo.Ciekawe o czym zapomnialam 🙂
Reszte maz przywiezie.Po co mam dzwigac cala pake pampersow.

• Mamusia
Izunia, a na wyjście jak go ubierasz? ja mam taki polarowy kombinezonik taki nie za gruby, nie za cienki, czapeczkę taką nie za grubą nie za cienką taką jesienną bardziej , no a pod kombinezonik nie wiem jeszcze co założę, coś normalnego chyba 🤨 kaftanik+śpiochy, no i kocyk też mam aby go przykryć 🙂

• Mamusia
izunia1986op napisał(a):
lady_m4ryjane napisał(a):
Ja mam chusteczki Pampers sensitive, bo akurat kupiłam razem z pieluchami.
A właśnie ile Pampersów brać do szpitala?

Ja dla mlodego spaokwalam do torby 10 sztuk,recznik kapielowy,3 czapeczki,pieluche tetrowa,smoczek 😉,chusteczki,spiwor,skarpetki i rekawiczki..A i kaftaniki,spiochy tylko te rzeczy zostawie w szpitalu wiec ich nie bede pilnowac.Moje dopiero ubiore na wyjscie 😉Mam chyba z 20 kaftanikow i 5 par spiochow,a wiec mysle wystarczajaco duzo.Ciekawe o czym zapomnialam 🙂
Reszte maz przywiezie.Po co mam dzwigac cala pake pampersow.

No właśnie to jest myśl, że część dowiezie się później, bo tak to ta torba wyjdzie ogromna jakby całe paki brać ze sobą. Pieluchy, wkłady poporodowe i sam szlafrok u mnie już większość torby zajmą.
Acha ile ubranek trzeba do szpitala?