Skocz do zawartości

usg dopochwowe | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
aha...ja myślałam, że w późniejszym okresie jest dopochwowe, bo ja w ciąży zawsze miałam przez brzuch. W sumie spoko. A chciałam wiedzieć bo mam w 22 tyg na fundusz drugie badanie prenatalne i chce zabrać męża i wolałam go wcześniej przygotować że to takie inne badanie, i inaczej wygląda by nie pobił lekarza...:P Żartuje oczywiście, no ale jak to spoko 🙂

• Mamusia
Hej, wiesz co to chyba zależy od lekarza bo ja dopochwowe miałam jeszcze w 21 tc. więc to nie ma reguły. A szczerze mówiąc to nie wiem do którego tyg. można takie robić, mnie w 21 już trochę bolało. Ale lepiej niech będzie dopochwowe i lepiej zbadane niż potem by było coś nie tak 🙂

• Mamusia
Hej, wiesz co to chyba zależy od lekarza bo ja dopochwowe miałam jeszcze w 21 tc. więc to nie ma reguły. A szczerze mówiąc to nie wiem do którego tyg. można takie robić, mnie w 21 już trochę bolało. Ale lepiej niech będzie dopochwowe i lepiej zbadane niż potem by było coś nie tak 🙂

• Mamusia
Witam
Ja miałam usg dopochwowe robione jeszcze ostatnio czyli w 17 tc, ale oprócz tego miałam jeszcze przez brzuch. Pytałam swojej lekarki jak to będzie wyglądało dalej, a ona powiedziała że dzidziusia będziemy już oglądać przez brzuch bo jest już za duży żeby zobaczyć wszystko przez dopochwowe. A dopochwowe usg jest tylko dla niej żeby widziała czy wszystko w porządku z szyjką i takie tam.
Ale z tego co zrozumiałam to już więcej go nie będzie.

Dopochwowe robi się w pierwszych tygodniach, czasami też w pierwszym prenatalnym usg, tym od12 do 14 tygodnia, jak sa złe warunki badania, np przy otyłości itd.

• Mamusia
hej dziewczyny! mam pytanie, otóż jetem w 8 tc i byłam już 3 razy na badaniu u ginekologa. Jednak do tej pory nie zrobiono mi ani razu usg, a doczytałam już że niektóre z was maja to za sobą. Co mnie martwi dlaczego lekarz nie zrobił tego! badał mnie za każdym razem "standardowo". Martwię się tym bardzo, proszę o rade.

• Mamusia
Zalezy od ginekologa. Zazwyczaj najwazniejsze sa 3 usg w ciazy a ja chodze do takiego, co za kazdym razem robi usg (dopochwowo w 7 tc i 12 tc), bo niby lepiej sie mu "widzialo" maluszka poprzez dopochwowe, a potem normalnie. Pierwsze usg jest wazne by sprawdzic czy zarodek dobrze sie uczepil scianki macicy, potem okolo 21 tc sie robi usg majace na celu okreslenia wad w rozwoju (zajecza warga, sprawdzenie serca, wymiary kosci udowej, czy ma 5 paluszkow, obwod glowki, klatki piersiowej i wewnetrzne organy), a potem w 3 trymestrze znowu wymiary by wiedziec czy sie rozwija proporcjonalnie i moc okreslic mniej wiecej wage noworodka na pozniejszy porod. Najwazniejsze, ze ci zrobi 3 w calej ciazy. A jak nie czujesz sie dobrze z tym ginekologiem to sprobuj pojsc do innego poradzonego przez kogos zaufanego.
Pozdrawiam.

• Mamusia
Może nieprzyjemne,ale duzo bardziej dokładne jezeli chodzi o nas nie o dziecko ,bo widac lepiej szyjkę i całą resztę "akcesoriów" maluszka,wiem bo jak moja siostra miała rozwarcie w 6 miesiącu i zagrożenie wcześniejszego porodu to za każdym razem miała właśnie takie usg.Pozdrawiam. 🙂
PS ,jak moja lekarka miała ostatnio jakieś wątpilwości to zrobiła mi oba usg,i okazalo się wszystko ok.To chyba tez zależy od lekarza.

• Mamusia
Mi moj lekarz robil dwa razy takie usg i powiem fakt nie jest to przyjemne ale tak jak niżej poprzedniczka pisala lepiej widac malenstwo 🙂). Ale teraz na nastepnej wizycie ma mi robic normalne usg zreszta zobaczymy okaze sie w trakcie badania 🙂

• Mamusia
Ja byłam 2 razy na usgw 9 i 13tc i ani razu nie miałam robionego usg dopchwowo. Zawsze byłoprzezbrzuszek ale lekarz też dokadnie zbadałczy wszystko dobrze się rozwija i moje Maleństwo jest zdrowiutkie. To pewnie zalezy od lekarza, a może też od tego że był ze mną partner... Bo moja przyjaciółka chodziła o tego samego lekarza i ona miała usg dopochwowo na początku a ja nie. Pozdrawiam serdeznie

• Mamusia
przy normalnej ciazy robi sie dopochwowo(transwaginalne) do 13tc , pozniej przez powloki brzuszne. jezeli isnieje zagrozenie to dopochwowe robi sie po to aby okreslic stan szyjki macicy itd .
badanie usg poloznicze po 13tc robi sie przez powloki,w ten sposob mozna okreslic stan plodu.
ja mialam dopochwowe w 6tc aby okreslic czy jest ciaza, pozniej ok 15tc w szpitalu na interwencji.
Przez powłoki brzuszne mialam ok.13tc, w 20tc-tzw.polowkowe oraz teraz 23tc aby okreslic stan narzadow wew. u plodu.Pod koniec tez sie wykonuje aby okreslic polozenie dziecka w macicy w stosunku do kanału rodnego.
to tak standandardowo a mozna wykonywac usg przy kazdej wizycie, nie okreslono szkodliwego wplywu na plod.

• Mamusia
ja do tej pory mialam 3 usg-pod koniec 5 tyg, w 8 i w 10 tyg i wszystkie dopochwowo, teraz bede miala w 14, zobaczymy czy przez brzuszek czy znowu dopochwowe 🙂 ja przy pierwszym usg bylam przygotowana na brzuszek a lekarka mi powiedziala ze przez brzuszek nie bedzie tak dobrze widac jak przy dopochwowym 🙂

• 3 tygodnie później...
  • Mamusia
ja miałam w 12 tyg.dopochwowe USG,troszkę krępujące,ale nie jest takie straszne,nie boli przede wszystkim.Zabrałam ze sobą narzeczonego 🙂Doktor powiedział,że w tak wczesnej ciąży wykonuje się je właśnie w ten sposób.To prawda jest bardziej wyraźne.Jeśli lekarz uzna taką konieczność w późnijeszych tygodniach to tez bada w ten sposób.

http://women.evenhealth.com/image/c/bg812256.jpg" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />