Skocz do zawartości

Kaszanka w ciąży i buraki na małopłytkowość | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie anemia pojawiła się już w około 14 tygodniu ciąży i postępuje. Moja dieta, którą sama musiałam jakoś ułożyć polega na:
śniadanie: chleb wieloziarnisty, dwa jajka gotowane, twarożek, kakao
obiad: ziemniaki, kaszanka, buraczki surowe starte lub barszcz czerwony i duszona cielęcina z ziemniakami
kolacja: sok z grejfruta

Cały dzień pijam też sok z czarnej porzeczki, przynajmniej litr... nie pomaga to jednak w podwyższeniu poziomu żelaza, utrzymuje je tylko na jakimś poziomie. Płytki wciąż ok 130PLT...

• 4 miesiące później...
  • Mamusia
Dobrze jest jesc duzo zielonych warzyw liściastych, chude czerwone mięso ktore najlepiej uzupełnia niedobory zelaza,ale tez zwiększa zdolność jego wchłaniania z innych pokarmów,wątróbka (jedynie od czasu do czasu), drób, ryby, suszone morele, kaszki dla dzieci wzbogacane w żelazo.
Aby poprawić przyswajanie żelaza, trzeba jeść kwaśne owoce bogate w witaminę C, czarne i czerwone porzeczki, agrest, truskawki oraz pomidory.Lepiej unikac czarnej herbaty i napoji gazowanych,utrudniaja przyswajanie zelaza. Buraki i kaszanka jak najbardziej wskazane.Slyszalam tez o soku wyciskanym z 2 marchewek, buraka i 1/2 selera + kropelce oliwy z oliwek. Ma same plusy: bardzo zdrowy, dobry na anemię, doskonale reguluje proces trawienia (dla tych co mają zaparcia).
Zdrowka zycze!!!

• Admin changed the title to Kaszanka w ciąży i buraki na małopłytkowość | Forum o ciąży