Skocz do zawartości

Sierpnióweczki :) | Forum o ciąży

maiha

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 15,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Rety;/ co za wirus w środku lata..;/ nie dobrze. Kurujcie się dziewczyny.
Ja mam dziś jakiś dupny dzień.. nic mi się nie chce.. z drugije strony nudzi mi się.. i w ogóle wkurza mnie to, że nie mam w tym mieście w ogóle przyjaciół..;/ wszystkich zostawiłam w warszawie..;( nawet nie ma z kim pogadać i się pożalić ;(

• Mamusia
Witajcie mamuśki 🙂
Ja wciąż w rozsypce - rozpakowuje wszystko i staram się gdzieś upchnąć po szafkach :P Kiedyś tylko ja się musiałam w nie pomieścić, a teraz muszę schować rzeczy moje, męża i zostawić jeszcze miejsce dla Michasi 😉 Mąż pojechał jeszcze wyprać wykładzinę w mieszkaniu i oddać klucze, no i do pracy idzie więc dzisiaj pewnie koło 23 w domu będzie 😞 Teraz siedzę z psem, który gania po pokoju za muchą :P
Ze spaniem też u mnie coraz gorzej, chociaż odkąd podkładam pod brzucha jaśka jest trochę lepiej. Ale ogólnie nie mogę się wyspać... Wstaję zmęczona i chce mi się spać całe dnie.
Dziewczyny powodzenia na glukozie i czekam na wieści z usg - jakie kto wielkoludki nosi w brzuszku 😉
A chorowitki kurujcie się. Zdrówka Wam życzę!
Miłego dnia kobietki 🙂

• Mamusia
Amelia rozumiem Cię, ja niby mam rodzinę i znajomych na miejscu, ale wszyscy pracują i mają swoje zajęcia, więc teraz, jak nie ma męża, też siedzę sama w domu i próbuję w coś ręce włożyć. Chciałabym poprawiać magisterkę, ale muszę czekać, aż promotor mi wyśle swoje wskazówki.

• Mamusia
witam was wszystkie i wasze brzuszki :*

podczytuje was od czasu do czasu i dziekuje ze o nas nie zapomnialyscie 🙂 dziekuje Wam bardzo to mile

u nas ok w Polsce bylo super badania wyszly bardzo dobrze echo serca ksiazkowe zadnych zmian jedynie wyszla tydzien mniejsza ale za to mozg tydzien wiekszy heh

teraz jestem juz w szkocji wczoraj bylismy na ostatnim usg ....a przynajmniej tak mi sie wydawalo jednak mala jest na tyle mala ze chca nas widziec jeszcze 2 razy zeby to kontrolowac chyba bedziemy mieli maluska celineczke no i wyszla krew w moczu wiec czekam na wyniki czy jakies infekcji nie ma

jak dobrze ze wszystkie dotrwalysmy tak daleko TO ZNAK ZEBY NIE PANIKOWAC 🙂 heh bo sie na nic nasza panika nie zda a bedzie co bedzie teraz dzieciatka sa juz bezpieczne ale lepiej zeby zadno nie wycodzilo przez nastepny miesiac przynajmniej!! 😉

zakupy dzidziuskowe juz przy koncowi jednak dalej czeka nas zakup kolyski i wozka z wiekszych wydatkow czytajac was widze ze i wy w wirze zakupow 🙂 jestem wlasnie na etapie prania kocykow ciuszkow poscieli itd. chociaz to troszke wczesnie ale boje sie ze potem nie dam rady ~ 🙂

brzuszko dalej zyje swoim zyciem mamy juz 14 kg na plusie :O ojojoj bedzie co zrzucac

caluje :*

• Mamusia
bisia88 napisał(a):
oooo Agadka jak miło Cię widzieć a raczej czytać 🙂 a ile mierzyłam na usg córcia? pytam tak wszystkich bo od dawna mój lekarz nie podawał mi rozmiarów mojego synka i chcę mieć wyobrażenie jaki on teraz może być

bisiu w polsce w 25tyg miala 600g tutaj w szkocji nie mowila wagi ale pomiary ma takie:
glowka 258.6
brzuszek 224.3
Occipitofrontal Diameter 89.5 to jest od najdalszej kosci z tylu do najdalszej z przodu jakos tak 😉

tyle ze to obwody wiec ciezko sobie wyobrazic jak duze jest dziecko myslze ze ma ok 1kg-1,200?

• Mamusia
hej mamusie 🙂 o i Agadka do nas wróciła 🙂 super że u was dobrze 🙂

Choróbska sa straszne moja Nadunia nadla chora ma chrype i ja gardełko boli ech pogoda jak marzenie a my tu chorujemy 🙂 zdrówka mamuski

ja dzis byłam na USG ale za dużo nie zobaczyłam bo moje maleństwo rączkami buzie zasłoniło i nie chciało buzi mamusi pokazać, za to siusiaczka zobaczyłam więc na 100% chłopaczek 🙂 moje dzieciątko tez amlutkie dziś miało 1350 g ale moja córcia też była mała wiec się tym nie martwię byle zdrowo się rozwija 🙂

Ja dzis do auchana jade po ostatnie zakupy dla mnie i dziecka dla mnie podklady i majtki jednorazwe a dla dzidzi butelki płyn da kapieli itd. 🙂

• Mamusia
Agadka- dobrze, że wszystko okey u Ciebie a dzidzia podrośnie pewnie jeszcze i nabierze masy w ostatnich tygodniach.
Dodi- ja też właśnie zamiast się brac za prace mgr, to po prostu popadam w jakieś lenistwo 😞 w ogóle złapałam jakiegoś doła;/ mąż w pracy do 22.. siedze całymi dniami sama.. nie ma się do kogo odezwać.. blee 😞 beznadzieja jakaś. W dodatku sesja.. się zaczęła..

• Mamusia
amelio no supermarkiety sa fajne 🙂 w auchanie mozna kupic od staników do karmienia po inne pierdoły bo w carrefourze czy realu raczej tego nie ma;/ ale do auchan mam 20 km drogi a do carrefoura 5km wiec bardzo żadko jeżdze do innych markietów

a i zapomniałm napisac że mój Adas jest ułożony główką w dól i raczej już tak zostanie bo miejsca coraz mniej i nie da rady sie juz obrócić i pytałam czy mam szanse na proód naturalny w tej sytuacji ale lekarz powiedział ż enie da mi rodzic siłami natury przy mojej podwójnej macicy więc skazana jestem na cc

• Mamusia
Witaj Agadko po długiej nieobecności 🙂
Maiha to faktycznie mały synuś, ale najważniejsze, że wszystko z Wami dobrze 🙂 A może jeszcze masą dorówna niektórym klocuszkom 😉 Chociaż para, która chodzi z nami do szkoly rodzenia mówiła, że ich koleżanka ma termin za 2 tyg. a waga dzieciątka na usg wychodzi 1900g 😮 więc i takie maleństwa są 😉
A propos szkoły rodzenia... mieliśmy ostatnio temat o pielęgnacji maluszka i widziałam, że tu niedawno też się taki pojawił więc napiszę Wam co mówiła nam położna. Do kąpieli emulsja np. Oilatum czy Balneum, Oilanu osobiście nie polecała bo nie mogła się tam nigdzie doczytać czy to od pierwszego dnia życia. A jeśli chodzi o Oilatum to brać soft w białej butelce bo pozostałe są juz lecznicze, a jak to ona porównała my też nie bierzemy antybiotyku na zapas dopóki jesteśmy zdrowi. Po kąpieli już niczego nie potrzeba bo emulsja natłuszcza, no chyba że dziecko ma wyraźnie suchą skórkę np. na łokciach to można dodatkowo natłuścić. Do buźki kremik i drugi z filtrem przed spacerkiem. Do pupy krem z Musteli, Bepanthen albo Alantan. Sudocrem dopiero jak pojawią się np. odparzenia bo to też bardziej leczniczy. Szamponów na początek nie polecała bo to jedna z głównych przyczyn ciemieniuchy, a jak się takowa pojawi to najprostsza metoda "okład" z oliwy z oliwek pod czapeczkę na noc a rano wyczesać szczoteczką. Można też użyć specjalnych preparatów. Do pielęgnacji pępowinki woda, szare mydło i wymywanie dokładne patyczkami higienicznymi a potem wietrzenie. Ogólnie mówiła jeszcze o głównych problemach czyli pleśniawkach, potówkach i odparzeniach. No i zasada ubierania dziecka - jedna warstwa więcej niż my, wyjście na dwór nawet na drugi dzień po powrocie jak jest ładna pogoda, wietrzenie pupy jako zapobieganie odparzeniom i kąpiele niekoniecznie codziennie, można co 2-3 dni. No to tyle co zapamiętałam 😉

• Mamusia
Hej mamuski!!! Agadka w końcu jesteś 😁 Cieszę się, ze wszystko dobrze z Tobą i maleństwem 🙂 Amelia i Dodi współczuję Wam takiej samotności, mój mąz też dużo czasu w pracy spędza ale ja mam Olkę i ona nie da mi się nudzić 😉 i mam kumpele na osiedlu, które co jakis czas zagladają do mnie i jedną taką, która jest tez w ciąży 🙂 Maiha super,że wszystko dobrze z syneczkiem i wydaje mi sie, ze nie jest wcale az taki mały. Jeszcze ma duzo czasu więc na pewno przybierze sporo na wadze. Megi wspólczuję Ci choróbska, ja też niedawno byłam chora ale obyło sie całe szczęście bez antybiotyku, domowe sposoby i syrop Prenalen i juz jest dobrze. Co do spania to ja juz długo mam problemy, budzę się często przez skurcze łydek, a do tego boli kosc ogonowa i raz na jednym boku a jak zdrętwieje to na drugim 😮 I non stop sie kręcę w nocy 🤢 i do tego dochodzi wstawanie do toalety na siusiu 😜 Koszmar.. Ja wczoraj walczyłam z prasowaniem malych ciuszków do 21:00 i jestem przerażona bo juz nie mam miejsca w szafkach na układanie a jeszcze jedno pranie w automacie 😲

• Mamusia
Czesc kobitki!!
Agadka!!!_ super ze sie odezwalas i ze z Wami wszytsko ok 🙂 a jak po echu serduszka? Nio niektore dzieciaczki male, moj tez chyba za duzy nie bedzie.,ale to akurat dobrze bo gdyby cosik wiekszy to pilowaliby mnie ostro ze to przez cukier 😞
maiha- ja jutro poznam dokladna wage ale nasz Piotrus tez kolo tego i lekarz powiedzial ze miesci sie w normie
Superbabeczko: jak sie dzis czujesz?
bisia: swietnie ze juz lepiej 🙂
nirmala:pisz jak najwiecej ze szkoly bo ja to chlone i sie ucze 🙂
Ajj dziewczyny musze Wam powiedziec ze u mnie ze spaniem nawet ok 🙂 i noc przesypiam a budze sie na mierzenie cukru i o 24 i o 3 i czasem jeszcze raz i od razu usypiam. A jak po obiadku moge to tez mi sie zdarzy 🥴 Strasznie Wam wspolczuje, bo ten sen u mnie to niesmowita regeneracja, bo nawet bole ciutke przechodza 🤨
Nio a wrocilysmy teraz z mama od kosmetyczki bo na DZien Matki dostala od nas zabiegi 🙂 nio i zadowolona a to najwazniejsze 🙂 Pozniej zamowilam umywalke a po obiadku jade do Zusu do Bochni 🙂
Buziaki mamusie 🙂

• Mamusia
maiha super ze jest glowka w dol moja mala ciagle byla glowka do gory ale od jakiegos czasu jest w poprzek brzuszka i wcale jej sie nie spieszy do odwracania heh mam nadzieje ze jeszcze zdazy 😉

nirmala duzo wiadomosci 🙂 to dobrze bo takie praktyczne rzeczy ktore warto wiedziec

• Mamusia
Agadka - jak to dobrze, ze wrociliscie cali i zdrowi! Naprawde sie o Ciebie martwilysmy 🙂 Co do wielkosci i wagi dziecka..tak jak kiedys chyba maiha wspominala - ze sa roznej wielkosci bobasy i o ile zdrowe, to nie ma znaczenia czy rodza sie z 2,5 czy z 4,5kg 🙂
Megi - wspolczuje choroby! Jak nie trzeba to pewnie, ze lepiej bez antybiotyku...ale jakjest coraz gorzej, dochodzi ropa itp to uwierzcie, ze lepiej go wziav o wykutowac do konca..bo dlugo nie leczone ciezsze choroby powoduja wiecej zlego dla dziecka! Pisalam o kumpeli z aka sytuacja..i dziecko urodzilo sie z problemami:/ Tak wiec do kiedy mozna - lozko, prenalen, herbaty z sokami, rutinoscorbin, wapno i isla/tabtum verde...ale jak nie przechodzi dlugo i ropa to lekarz i antybiotyk..one sa naprawde w miare bezpieczne w razie co 😉
Nirmala - dzieki za info! Ja juz kupilam zwykle Oilatum, ale popatrze tez jak bedzie Helenka reagowac to potem zdecyduje czy Soft czy Oillan...do dupki mam wszystkie 3: bepanthen, sudokrem i linomag, a na slonce jeszcze nie kupowalam..jak bedzie czas to maz wyskoczy i kupi 🙂 A tak w ogole jak w nowym miejscu mieszkanie? Teskno za starym?
Amelia - wspolczuje...ja tez siedze prawoe ciagle sama w domu, a w sumie znajomych masa..tylko kazdy zajety swoim zyciem i dziecmi:/ Przyjaciolka co blisko mieszka miala chore dzieci, a teraz wyjezdza na 2mies nad morze..reszta sie jakos nie kwapi z odwiedzaniem:/ Mama wpada raz w tygodniu..ale to i tak malutko i mi samotnie wciaz! Maz pracuje od 14 do 20-21..wiec mam podobnie! Jakbys chciala pogadac wiecej to mam gg i chetnie porozmawiam 🙂
Monia - ale zes wpadla w wir prasowania! U mne madal sterta, bo maz ma kupe roboty:/ No ale moze w koncu sie zbierze..bo to juz ostatnie partie ciuszkowe i pieluszkowe 🙂
Maiha - zdrowka dla Nadii..troszke ja trzyma to przeziebienie:/ A To ie udanych zakupow...ale super Ci!

A tak w ogole to brakuje mi strasznie wyjacia do Auchan, na spacer, wyjazdu jakiegos, normalnosci, zycia...takie lezenie to nie dosc ze zle na psychike dziala, ale i na cialo! Miesnie bola od nieho, bole bioder mega, a nawet chrzastka w ucho, bo cigle tylkp na ktoryms boku leze:/

Wlasnie przyszla paczka od Justinex - mam gacie siatkowe, wklady, ceratki na lozko i zafundowal dobie nakladki jednorazowe na kibel..w koncu troche w tym szpitalu bede..Helenka wzbogacona o polspiochy, termoopakowanie i termometr do wody 🙂 A od kumpeli mam wielka wanne i nowy nocnik + 2 koce 🙂 Kosmetyki tez zamowilam wczoraj...dzis plan rozka i kawalka poscieli, tzn zdrcydowalam sie na przybornik, falbanke pod lozko, przescieradlo i ten ochraniacz jednak..najwyzejnie zaloze 🙂 Zostanie lozko i materacyk 🙂 A niania i monitor oddechy kupimy juz po porodzie..

Wiecie co Mamusie? Pomijajac, ze panicznie boje sie porodu i cc...to zaczrlam sie bac posiadania dziecka! Nie ogarniam tego nadal, ze bedziemy mieli takiego malucha, ze bedzie od nas zalezny, ze musimy chronic i dbac...troche sie przestraszylam, jak zyvie nam sie zmienia! 🙂
Milego dnia...troszko sie rozpisalam 🙂

• Mamusia
Co do tych glowekw dol to chyba jeszcze troszke czasu na to zostalo? Moja Helenka to od 22tyg w dol i tak juz zostala..tyle, ze mi to ryba niestety::
Magdad - jakos dzis zyje 🙂 Szalu nie ma, bo brzuch od rana jakis napuchniety i pod zebrami boli..i taka slabawa:/ Pogoda srednia, bo pochmurno..ale i tak chve mi sie wyc, ze nie moge isc na spacer!

Ale ale!!! Juz sie nie moge doczekac, bo niedlugo CZERESNIE!!!!:€)