Skocz do zawartości

Sierpnióweczki :) | Forum o ciąży

maiha

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
megi dziewczyno się strachu najadłas ale dobrze ze wezwalas pomoc, na szczescie wszystko dobrze sie skonczyło teraz juz wypoczywaj i nie przemęczaj się
Superbabo mi sie ten pierwszy stanik najbardziej podoba ale tak jak Magdaluke radzi to najwygodniejsze te bawełnaine ale z doświadczenia wiem ż epod ubraniami nie prezentuja się zbyt ładnie więc taki sztywny też sie przyda 🙂 ja taki kupię jak juz urodze 🙂a na razie mam bawełniane 🙂 chyba kupie ten 2-pak z twojego linku 🙂
gaja: szkoła rodzenia w pojedynketroche szkoda ze mąz nie może ci towarzyszyc ale napewno wszystko mu opiwesz i tez bedzie przezywał razem z Toba
madgdaluke ach wygodne buty to podstawa ja uwielbiam japonki dla mnie to najwygodniejsze buty 😁 ale marza mi się atkie spzilki na 8 cm obcasie ale mąż jest mojego wzrosstu wiec tylko czasem ze smutkiem w sklpei przymierze i dumam ze chciaąłbym takie miec 🙂
a co do Elli to całkiem zrozumiałe sa te radości z kupki na nocniku 🙂w końcu to wasza zasługa wiec możecie być dumni
dodi: musisz byc dobrej myśli,w końcu prace sama napisałas i jestes z niejz adowolona choc wiaodmo jak jest upierdliwy promotor to zawsze sie do czegos uczepi ech ale dasz rade trzymam kciuki
monia:super ze masz towarzystwo siostry 🙂 pewnie nagadac sie nie mozecie 🙂

a ja dzis ajde dokupic jescze jenda paczke pampersów bo "2" mam tylko jedna pczke a chyba przyda sie jescze jedna 🙂

no i chciałabym sie powolispakowac tak na wszleki wypadek bo w pierwszej ciazy nie spakowałam sie wczesniej i maz mi musiał sam rzeczy wybierac i zanim przywiózł wszytsko co chciałam mineło 3 dni 🙂 wiecteraz sapkuje siebie i adasia 🙂

• Odpowiedzi 15,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Magdad musisz to zaświadczenie pokazać ginowi, no i tam gdzie będziesz rodzić żeby Ci ustalili termin cc bo przynajmniej w szpitalu w którym ja chcę rodzić jest tak że jeżeli któraś ma wskazanie do cc a jej lekarz prowadzący nie pracuje w tym szpitalu to w 36 tyg. ciąży trzeba tam się zgłosić i umówić na termin cesarki, potem przychodzi się dzień przed planowanym cc rano, na czczo, z moczem i wykonują badania a kolejnego dnia robią cięcie. Ale nie wiem jak to jest u Ciebie więc jak będziesz na klinice to pokaż to zaświadczenie i zobaczysz co powiedzą.

Bisia ciężkie masz te sformułowania 🤔, ale zdolna i dzielna z Ciebie Kobitka więc dasz radę - trzymamy kciuki!!!

• Mamusia
Hej kobitki 🙂
Megi aleś się strachu najadła. Dobrze, że teraz juz wszystko ok.
Superbabeczko staniki wszystkie ładne a ten w krateczkę to już w ogóle miodzio 😉 Ja wciąż nie ustaliłam jaki mam teraz rozmiar :P Pogubiłam się już... Chyba muszę się wybrać do bieliźniarskiego i coś sobie kupić to dowiem się jaki rozmiar mam :P
Magdad mi też się wydaje, że bez problemu powinni Ci uznać takie zaświadczenie. Ja idę w czwartek do okulistki dowiedzieć się co i jak bo mam wadę wzroku. Mam nadzieję, że z siatkówką wszystko ok i nie będę miała wskazań do cc bo chyba wolę poród sn chociaż zaczynam się go bać 😉
Bisiu współczuję tej nauki... Ja nie cierpię angielskiego 😠 Chociaż takie medyczne zwroty zawsze mi lepiej wchodziły do głowy niż te z podstaw komunikacji :P Trzymamy z Michasią kciuki. Za Dodi również żeby ta obrona w czerwcu się udała i niech będzie piąteczka 😉

• Mamusia
magdad ja mam takie zaświadczenie od okulistki i ginka powiedziała, że to starczy i dopięła je do karty ciąży 🙂

bisia
faktycznie durne i nikomu niepotrzebne zdania, współczuję :/

maiha to właściwie ile tych pieluszek kupujesz? Ja mam dwa opakowania 1 po 43 pieluszki (jedna do szpitala a druga do domu) i jedno opakowanie 2 - 80 pieluszek.

Gaja ja się zgłosiłam do szpitala, w którym chcę mieć cc to ordynator mi powiedział, że to za wcześnie (34tc) i żebym przyjechała na początku 38tc, więc chyba lepiej zadzwonić i spytać, bo ja w sumie zupełnie niepotrzebnie tam jechałam 🙂 przejrzał tylko kartę ciąży i tyle 🙂
a co do wiercenia za oknami to mam to samo 😉 i to już któryś dzień z rzędu...

• Mamusia
Strzauka pewnie każdy szpital ma własne zasady, a ja pisałam jak to jest tam gdzie ja chcę rodzić bo ta położna z którą mamy zajęcia ze szkoły rodzenia pracuje właśnie w tym szpitalu więc mówiła jak to jest tutaj.

• Mamusia
Gaja w sumie u Was lepiej, ja byłam w 34tc i wydawało mi się, ze to i tak już późno, a on mi wyskoczył z 38... to uważam, ze jednak Wasz 36tc jest odpowiedniejszy, bo ja pojadę w 38 i w sumie zaraz już będę musiała jechać na cc, tak jakoś na ostatnią chwil ę...

• Mamusia
Strzauka napisał(a):
Gaja w sumie u Was lepiej, ja byłam w 34tc i wydawało mi się, ze to i tak już późno, a on mi wyskoczył z 38... to uważam, ze jednak Wasz 36tc jest odpowiedniejszy, bo ja pojadę w 38 i w sumie zaraz już będę musiała jechać na cc, tak jakoś na ostatnią chwil ę...

Strzauka i tak dowiesz się wcześniej niż my przy naturalnym 😉 Moja kumpela pojechała do szpitala tylko się pokazać 2 maja i lekarz zdecydował, że robią cesarkę 🙂

• Mamusia
Dziewczyny miałam Was zapytać czy macie też takie nagłe ataki słabości... Bo ja mam tak, że czy stoję, czy siedzę, czy leżę to nagle czuję, że mi siły odpływają z ciała i słabo mi się robi... Nieprzyjemne uczucie...
A i jeszcze czasami mam coś takiego, że mała mi się wierci i nagle słychać jakby pęcherzyk powietrza pękł, nie mam pojęcia co to, ale śmieszne to to, jakby sobie Michaśka bączka puściła :P

• Mamusia
może i dla tej koleżanki lepiej, nie przeżywała np 2 tyg, że będzie rodzic itp znając datę swojej "egzekucji" 😉
ja studiuje psychologię, a ten egzamin, to jest tylko po to by owalić studentów i kasę od nich wziąść za kolejny rok ( bo oczywiście poprawek nie przewidują, oblejesz powtarzasz 5 rok ) za tydzień mam ten egzamin, nie dość , że ciężka jazda do wawy to jeszcze brak wiary, że zdam.
U nas też w szpitalach ustala się termin ok 38 tyg, co jest dziwne, bo bardzo często w 38 tyg powinni już wykonać cc, bo przecież jakieś wskazania do niego są np jak u mnie z biodrami. Jest wskazanie by jak najszybciej zakończyć ciążę, ale zwracając uwagę na dziecko czy ma wszystko ukształtowane.

• Mamusia
Nirmala napisał(a):
Dziewczyny miałam Was zapytać czy macie też takie nagłe ataki słabości... Bo ja mam tak, że czy stoję, czy siedzę, czy leżę to nagle czuję, że mi siły odpływają z ciała i słabo mi się robi... Nieprzyjemne uczucie...
A i jeszcze czasami mam coś takiego, że mała mi się wierci i nagle słychać jakby pęcherzyk powietrza pękł, nie mam pojęcia co to, ale śmieszne to to, jakby sobie Michaśka bączka puściła :P

mam tak identycznie! Jakby krew sobie zawróciła. też wtedy wydaje mi się, że padnę ale potem jakoś wracam do normy. I nigdy nie wiem czy może tym razem mój organizm się nie opamięta.
A co do tych bąbelków, ja jak to czuje to mówię do męża "franek chyba puścił bąka" normalnie te bąbelki z tym mi sie kojarzą 🙂

• Mamusia
Nirmala z tym słabnięciem to mam tak ale raczej jak stoję - jak siedzę to na szczęście nie (dlatego np siedzę sobie, dobrze się czuję to biorę się za jakieś zmywanie czy sprzątanie i nagle BACH - słabo mi). A no i jak prysznic biorę to też mi się czasem robi słabo dlatego mąż mnie zawsze pilnuje w łazience w razie czego 🙂

bisia no właśnie mnie to też zastanawia, zwłaszcza, że niektórzy twierdzą, że przy konflikcie powinno się przeprowadzić cc w 37-38tc...

• Mamusia
Hej Brzuszki!
Bisia - slownictwo czadowe, znam sporo tych zwrotow ale..po polsku 🙂 Wspolczuje Ci i podziwiam! Ja mam w tej chwili zerowa pamiec jak rybka z Nemo i nie mialabym szans na zadna nauke z zapamietywaniem ostrym:/ A co do cc, to o ile sie nie myle to mowilas mi o wskazaniu u Ciebie do wczesniejszego zabiegu..ze przez te biodra pozniej to ryzyko:/ Moze pogadaj ze swoim ginem o tym cio? Wsrod moich znajomych robili cc roznie - 38, 39, a pare po terminie! Ale w wiekszosci umawialy die na to 2tyg wczesniej, gdy ustalali grafik planowych cc!
Magdad - jak nie czujesz sie na silach, by przebywac z tymi babsztylami to pewnie, ze sobie daruj...ja to na pewno bym cos "milego" im powiedziala, bo niemawidze chamstwa, glupoty i braku kultury! A naprawde szczerze polecam te filmy z netu lekarza i fizjotetapeuty dzieciecego Zawitkowskiego...wiecej naucza niz niejeden film 🙂 A z papierkiem o cc musisz isc do gina i dopiac do karty..chyba ze nie bedziesz jej miala ze soba tam gdzie rodzisz..to wtedy gin odpis a do szpitala oryginal!
Gaja - podpytywalas moze o ten termometr i pepek na szkole? 🙂 A jak tak wierca to smigaj na spacerek...jesli pogoda pozwala, bo u nas slonecznie ale chlodno:/
Dodi - jestes inteligentna konitka, prace pisalas sama, wiec nie ma innej opcji niz zdanie magisterki 🙂 Juz teraz moge zaciskac kciuki:P
Strzaueczka i Nitmalka - ja to co chwila slabne..czasem nawet jak leze:/ A maz albo mama to juz od wielu tygodni pilnuja pod prysznicem...
Maiha - a ja Ci proponuje kupic sobie kiedys takie wypadione szpilki dla samej siebie! 🙂 Nawet jak zalozysz tylko raz na rok..w koncu czasem sama gdzies wyjdziesz..a i fajnie poczuc sie super seksi mama!:P Ja kurdupel, maz wysoki wiec moglabym chodzic non stop, jednak stawiam glownie na wygode i zasuwam na plaskim, a szpilki tylko na wesela czy czasem na wyjscie.. U mnie niestety kregoslup daje sie we znaki na obcasie:/ A ten 2pack stanikow zamowilam tez, bo 2 za 35 zl to taniocha, a przyda sie chociaz na noc czy po domu!
Magdaluke - a co oznaczaja w slowniku Twoim Kochana wygodne butki? 🙂 Mi sie od razu z takimi schoola prostymi kojarza.
Megi - mam nadzieje, ze dzis po przezyciach tez polegujesz i wypoczywasz:*

Sorka jesli cos przegapilam, ale szalu dzis ze mna nie ma:/ Pozarlam sie wieczorem z mezem o to ile bedzie na kawalerskim a ja sama...bo w koncu ma tyle obowiazkow to niech idzie! Ale mowie, ze 4 h starcza bo ja sie boje i w ogole..a ten mi, ze czy nic mu sie nie nalezy. Omg jak ja sie darlam i ryczalam za to!!! Ja wiem, ze ma mega ciezko i w ogole..ale ja leze od x czasu, z bolami i nerwami, nieatralcyjna, zmeczona...i co?! Mi sie tez nic nie nalezy?! Tak sie zdenerwowalam przed snem, ze ja i Helenka ledwo dychalysmy 😞 Dusilam sie, brzuch bolal, slabo...usnelam o 24 na 40min i obudzilam sie z boldm i brakiem oddechu...no i do 7 nad ranem juz nie spalam z tego wszystkiego! A teraz do 11 pokimalam, ale zmeczona, slaba i poddenerwowana leze...A maz przyszedl po 40minutach przytulic sie, ze przeprasza inie klocmy sie juz...ale odepchnelam, bo za bardzo sie zdenerwowalam - na tym etapie i samopoczuciu to juz niedopuszczalne!
Coraz ciezej Kochane znosze ta ciaze...brzuch ciezki, Helenka ruchliwa okrutnie, ja slaba i jeszcze nerwica wrocila:/ Jak tu siw cieszyc Mamcie? pRZEPRASZAM za marudzenie, ale musialam to wyrzucic z siebie! A teraz zycze Wam MILEGO DNIA!

• Mamusia
kurcze widze ze wszystkim dziewczynom sie slabo robi uwazajcie na siebie odrszu sie klasc jak sie cos robi

superbaba na tym samym wozku jedziemy ja sie tez wczoraj z moim pozarlam ale tak ze nie bede z nim gadac i juz :P
ej normalnie wiecie co on zrobil wczoraj!!!!! mial zainstalowac bramke na schody zeby pies sie nazuczyl ze juz do gory nie wolno wchodzic i zainstalowal ja tak ze miala z 30cm pod przestrzeni czyli glowa by mu przeszla czyli caly by przeszedl a jak pies to i dziecko przejdzie to po co mi taka bramka zebym musiala nogi wysoko podnosic nad schodami przeciez to niebezpieczne!!! i powiedzialam mu bez zastanowienia ze nie umie nic zrobic a ten sie wkurzyl i ta bramke tak popchal ze zleciala na sam dol razem ze sciana!!!! potem zamiast na mecz musial gipsowac co to za chlowiek normalnie!!!!! wrrr sie musi troche uspokoic dziecko male bedzie w domu a ten nerwus taki ze szooook

sie musialam wygadac :P

• Mamusia
Suuperbaba chłopem się nie przejmuj, oni nas nigdy nie zrozumieją, bo nigdy w ciąży nie będą... mnie to mój dobija jak się czasem pyta "co Ty taka zła ciągle dziś jesteś?" to mu mówię "jestem w ciąży, mam prawo do humorków" - a on tego nie ogarnia, wg niego powinnam być w stanie to jakoś kontrolować i nie wściekać się bez powodu... i weź to wytłumacz... Ale ogólnie nie mogę narzekać, bo jednak dużo mi pomaga, wraca z pracy, jak ja się kiepsko czuje to każe leżeć i sam nam robi obiad, sprząta - aż mi głupio 🙂

czas się brać za prasowanie ciuszków 🙂

• Mamusia
bisia a z tym cc to czeka sie na ogol jak najduzej chyba ze sa duze podstawy to wczesnego cc a tak to czekaja az maluszki beda naprawde gotowe jak porod naturalny sie zaczyna to dziecko ma sie czas przygotowac na wyjscie a przy cc nie...dlatego

dodi ale numer zatrzymuj szybko pralke