Skocz do zawartości

Lipiec 2012 | Forum o ciąży

sunshines

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 15,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• kasiulek85

1495

• kinia_nh

1599

• tosiaa

2175

• ania_p

2270

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
No i wymigałam się z obierania ziemniaków, wczoraj kupiliśmy frytki mrożone 😁 Mięsko mam z wczoraj bo nie wiedziałam że zostaniemy na obiedzie u Teściowej i tym sposobem mogę zająć się już tylko sobą 🙂 🙂

A ja chyba jakiś monolog sobie prowadzę 😁 Gdzie jesteście?? 🙂

• Mamusia
Kinia dotrzymam Ci towarzystwa na chwilę bo zaraz idę pod prysznic... a później ogarnia bajzel i bede robić moją ulubioną saltkę paryska niam mniam mniam mój mąż dla tej sałatki to by "zabił" jak zrobiłam na sylwestra to rozeszła się w 20 minut a chłopaki to się bili o nią hahah wiecie co żal mi moich domowników... teściowa zamknęła się w pokoju zeby mnie nie zarazić i nawet do kuchninie wychodzi... smutno mi ze ich tak ograniczam ;( wczoraj teść zamknął się w innym pokoju kurde a ja siedze u siebie zamknięta normalnie kwarantanna... dziewczyny ostatnio strasznie wrażliwa się zrobiłam i to dosłownie na wszystko... wczesniej to tylko na filmach sie wzruszałam a teraz to na wszystkim... ahhhh te hormony... jak patrze przez okno to mam wrazenie ze chyba ze 25 stopni jest a termometr -9 wskazuje brrrryyyyyyy zimno....

To ja jeszcze dołączę, żeby Kinie przed monologiem uchronić 🙂 U mnie dizs na obiadek warzywa z kurczakiem z patelni, pierwszy raz robię, mrożonka ale skłąd ma ok, zobaczymy.

Co do picia to ja piję tylko wodę niegazowaną (gaz nie lubię a poza tym zawsze najzdrowsza jest zwykła, nie tylko w ciąży) soki 100% i kupuję jeszcze takie soczki smoothie ekologiczne bo teraz tych owoców tak mało naszych to dla witamin pije te przecierki, są pyszne. A z ciepłych, że się przepiłam herbatą z miodem i cytryną jak byłam przeziębiona to teraz piję albo zieloną, ostatnio zbożową kawę albo samą ciepłą wodę z cytryną. No i od wielkiego dzwonu małą kawę rozpuszczalną pół na pół z mlekiem ale nawet mi nie smakuje za bardzo.

Wiedziałam, że jak tu zajrzę to znowu na coś będę miała ochotę i proszę ogórkowa teraz, będę musiała jutro zrobić.

Ostatnio chodzą za mną strasznie wędzone brzuszki łososia, uwielbiam je ale nie było, dowiedziałam się, że dostawa w sb będą świeżutkie no to się wybrałam a tu kolejka 100km, to mówię podjadę w nd przed obiadem, pojechałam a tam PUSTO wszystkie mi wykupili 😠 Także dziś mężulek ma za zadanie upolować mi brzuszki ☺️

• Mamusia
Oj dzięki Dziewczyny, nie lubię pisać monologów 😉

Rosi wygląda na to że bardzo zdrowo się odżywiasz, podziwiam 🙂 Oklask dla Ciebie 🙂 Ja nie umiem zdrowo się odżywać 😁

Kasialeczek w takim razie pochwal się przepisem na tą pyszną sałatkę, jesteśmy z Mężem fanami sałatek 🙂 🙂

Tez jestem ciekawa tej sałatki, nawet bardzo zaraz pobuszuje w necie 🙂

Kinia to fakt staram się odżywiać zdrowo, nie przez ciąże tylko tak ogólnie, unikam wszystkich "pomysłów na", "veget", kostek rosołowych i innych instant ale niestety mam swoje słabości 😉 np. Lay's 😞

Mignął mi gdzieś temat książek, ja też jestem molem książkowym i całym sercem polecam Wam trylogie Pauline Simons Miedziany jeździec, Ogród letni i Tatiana i Aleksander. Czytało ją chyba z 10 osób z mojego otoczenia wiek 25-60 wszystkie babeczki zakochane w tych książkach. NIe da się oderwać, poważnie ja biegałam tylko na siku i szybką kanapkę 🙂

• Mamusia
Rosi czytałam Paulinę Simons i tą trylogię, płakałam jak już rozstawałam się z ostatnią częścią!! 😞 A jakie było bieganie od biblioteki do biblioteki, jak nie mogłam zdobyć kolejnej części, połowę rodziny zaangażowałam 😉 Mąż już na odwyk chciał mnie gdzieś wysłać 😁 Ja również POLECAM!

• Mamusia
Co do przepisu internetowego to jest zupelnie inny niz ja robię 😁 ja ta sałatkę jadlam w restauracji i patrzyłam co est w środku i robię po swojemu 🙂 wiec

Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
zioła prowansalski, bazylia, przyprawa do pizzy ewentualnie oregano,
papryka świeża ( 3/4 marynowana też może być)
ogórek świeży ( długi 3/4)
kukurydza z puszki
świeże pomidory (około 2)
sałata lodowa
1 warstwa pierś z kurczaka marynuje w ziołach prowansalskich, bazylii, i przyprawie do pizzy ewnetualnie samo oregano, smaże do momentu aż kurczak się zarumieni następnie przesypuje na dno miski w której będzie sałata,
2 warstwa : pokrojona w miarę w cienkie paseczki długie na około 2-3 cm papryka
3 warstwa: ogórek w mundurku pokrojony w okrągłe cienkie plasterki
4 warstwa: odcedzona kukurydza
5 warstwa: pomidor pokrojony w cienkie okrągłe plastry póżniej przecinam na pół jak jest duzy pomidor
6 warstwa: sałata lodowa poszarpana z dodatkiem oliwy w oliwek delikatnie posypana bazylią i oregano.
Do tego w osobnych miseczkach robię sos czsnkowy proporcję na 2 łyżki majonezu 2 łyżki lekkiego naturalnego jogurtu ja używam bakoma bardzo gęsty czyli wychodzi mi jakies 5 łyżek majonezu i 5 jogurtu i do tego około 2-3 ząbków czosnku zależy czy ktoś lubi czosnek a ze u mnei w domu tesciowie nie lubią czosnku to im robię sos majonezowo-ketchupowo-jogurtowy z dodatkiem pieprzy cayenee i to robię na tak zwane OKO 😁

SMACZNEGO!!!

Oooo przepis jak najbardziej dla nas 🙂 Mój mąż też lubi sałatki oczywiście jak są z mięsem 🙂 Na pewno wypróbuję tylko pominę kukurydzę bo nie lubię ale chyba nie straci jakoś bardzo na tym sałatka co?

A jeszcze zapomniałam Wam się pochwalić, że w sb byłam na babskim wypadzie do galerii i zrobiłam sobie spore zakupy odzieżowe.l Ale co w tym najlepsze to to, że z typowych ciążowych rzeczy to wzięłam tylko rajstopy a tak to wszystko z normalnych kolekcji tylko takie fasony, że spokojnie będę mogła nosić i w ciąży i po 🙂 Bardzo się z tego cieszę, bo wiecie te typowo ciążowe są przepiękne ale okropnie drogie i szkoda mi wydawać tyle kasy na 5 m-cy noszenia.

• Mamusia
Kinia dzięki za oklask i odwzajemniam tym samym 🙂 daj znać jak było na usg 🙂
Rosi no i narobiłaś mi ochoty na brzuszki 😁
Kasialeczek sałatka rzeczywiście brzmi pysznie, może i ja sie zmobilizuję do zrobienia 🙂
Piszecie że nie lubicie kukurydzy a ja akurat dziś wstałam z taką straszną ochotą na kukurydzę że myślalam że padnę! (uwielbiam!) a z powodu braku świeżej zjadłam na śniadanie prawie calą taką z puszki 😁 😁
Byłam na zakupach, wodę kupiłam tym razem lekko gazowaną 😁 od czegoś trzeba zacząć 🙂 kupiłam wszystkie składniki na te gołąbki ale jak wychodziłam z marketu na nie uwierzycie ale wprost RZUCIŁA sie na mnie taka budka z kurczakami z rożna, OPĘTAŁA mnie zapachem i ja poprostu MUSIAŁAM kupić kurczaka z rożna 🤪 tak więc zmiana planów, u mnie na obiad dziś kurczak z rożna z ziemniakami i surówką 🙂

• Mamusia
monkado napisał(a):
Kinia dzięki za oklask i odwzajemniam tym samym 🙂 daj znać jak było na usg 🙂
Rosi no i narobiłaś mi ochoty na brzuszki 😁
Kasialeczek sałatka rzeczywiście brzmi pysznie, może i ja sie zmobilizuję do zrobienia 🙂
Piszecie że nie lubicie kukurydzy a ja akurat dziś wstałam z taką straszną ochotą na kukurydzę że myślalam że padnę! (uwielbiam!) a z powodu braku świeżej zjadłam na śniadanie prawie calą taką z puszki 😁 😁
Byłam na zakupach, wodę kupiłam tym razem lekko gazowaną 😁 od czegoś trzeba zacząć 🙂 kupiłam wszystkie składniki na te gołąbki ale jak wychodziłam z marketu na nie uwierzycie ale wprost RZUCIŁA sie na mnie taka budka z kurczakami z rożna, OPĘTAŁA mnie zapachem i ja poprostu MUSIAŁAM kupić kurczaka z rożna 🤪 tak więc zmiana planów, u mnie na obiad dziś kurczak z rożna z ziemniakami i surówką 🙂
oklask dla ciebie 🙂 za tego kurczaka 🙂

Hahahhaha monkado tak obrazowo i przekonująco opisałaś tą scenę, że się uśmiałam 😁
Mąż mój brzuszków zapomniał 😞 ale zaraz pojedzie 🙃

Pisałam, że na obiad mam mrożonkę dziś to był kurczak po szwajcarsku Frosty Noodles& Chicken nie polecam go szczególnie, nie starczyło na dwie osoby nawet, a ja małe porcje jem (bo strasznie często :P) a i smak średni 😞

• Mamusia
Hej dziewczyny.
Wróciłam z pracy, pojadłam obiadku i próbuję się zagrzać pod kołderką 🙂
Na dworze jest masakra, jak nie musicie to nie wychodźcie
Kinia czekam z niecierpliwością na wieści
ja idę do gina w środę, ale w sumie to nie wiem czy będzie mi robił usg, koleżanka która chodzi do niego mówiła że nie robił jej na każdej wizycie, no a ja to mogłabym sobie seanse robić codziennie 😁
Kasiulek trzymajcie się cieplutko i wracajcie szybciutko do zdrowia 🙂
Kasialeczek uważaj na siebie, jelitówka teraz nie wskazana
a co do sałatki to faktycznie brzmi zachęcająco,
ja uwielbiam kukurydzę i sałatkę w moim wydaniu - bierzemy małą salaterkę, nakładamy kukurydzę, następnie majonez, mieszamy i jemy 😁
Rosi - czytałam Paulinę Simons wszystkie 3 części. W zasadzie to powinni przestrzegać przed tą książką. Rano szłam do pracy i nie myślałam o niczym innym tylko o tym, że jak wrócę to będę czytać, później powrót do domu, bardzo szybki obiad, żeby czasu nie tracić i wreszcie czytanie. Siedziałam po nocach i czytałam, a później niewyspana do pracy szłam.
Mam koleżankę w pracy, która poleciła mi te książki, to miałam z kim komentować na bieżąco to co przeczytałam. Drugi syn koleżanki ma na imię Aleksander 😁 Może jak u mnie będzie córka to dam jej na imię Tatiana 😁 i coś z tego będzie 😁
Rosi - jeśli czytałaś coś co wciągnęło Cię podobnie jak tatiana i aleksander to proszę o tytuły 🙂
Ja nadal poszukuję, ale póki co czytałam różne fajne książki, ale żadna nie wciągnęła mnie tak jak ich historia 😁

Muszę się Wam do czegoś przyznać.
Jak wracam z pracy, to zamiast sprawdzić pocztę, bo tak zawsze robiłam to sprawdzam co nowego wysmarowałyście na forum. UZALEŻNIŁAM SIĘ 😁 😁 😁 😁 😁

• Mamusia
Ja na szybko bo Nikoś okupuje laptopa 😁 Na USG... z Dzidzią wszystko w porządku, z wymiarów wyszedł 15tc (tydzień więcej), płci nie poznałam gdyż Pan stwierdził że za wcześnie :/

Tak mi niedobrze po frytkach którymi się objadłam że marzę już o spaniu.. Miłego wieczorku i spokojnej nocy 🙂

Jutro raczej nie zaglądnę bo mamy załatwienia, a później do Mamy na urodziny 🙂