Skocz do zawartości

Lipiec 2012 | Forum o ciąży

sunshines

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 15,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• kasiulek85

1495

• kinia_nh

1599

• tosiaa

2175

• ania_p

2270

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
jak szłam do lekarz to było jeszcze ok nie polamało mnie tak tylko wymiotowałam ale to wiesz pomyślałam sobie że o tak w ciąży... dopiero jak wróciłam to mnie tak dziwnie rozłożyło raz było mi goraco a później tak zimno ze nic mnie nie rozgrzało nawet gorąca herbata.... teraz trochę lepiej ale nie położe się bo wiem co mnie czeka...

• Mamusia
Kasialeczek koniecznie zadzwoń do lekarza, nie czekaj aż Ci sie rozwinie jakieś paskudne choróbsko z gorączką! Może doradzi jakiś bezpieczny lek.. Albo jedź na pogotowie, tam też pomogą..
Daria mnie lekarz podał płeć już w 12 tyg 🙂 chociaż jeszcze nie na 100% 🙂 także może i Ty wkrótce poznasz płeć swojego Maleństwa 🙂 Ruchy czuję też już wyraźnie, chociaż to moja pierwsza ciąża ale jestem dosyć szczupła i to pewnie dlatego 🙂 Dziś nawet miałam wrażenie że już tak porządnie kopnął z rana, ale później cały dzień był grzeczniutki i nawet popołudniowe lody go nie rozruszały 😁
Ania super że badanka wyszły w porządku 🙂

• Mamusia
witam...
czuje się trochę lepiej... ale leżeć a lewym boku ie mogę bo mi się wymiotować chce... gorączki a szczęście nie mam piję gorącą herbatę z cytryną ale zjadłam tylko barszcz czerwony to znaczy wypiłam bo ziemniaków nie mogła bo nie dobrze... mam tele do lekarza ale ten brzuch to wiece tylko boli jak lerze i tak sobie przypomniałam że ostatnio po wizycie też mnei bolał ja tego dopochwowego badania nie znosze bo czuję jak mi wierci dziurę w brzuchu... jak mi się pogorszy czyli złapie mnie gorączka to zadzwonie do niego bo nawet stacjonarny mam w razie W... teraz chyba spać pójdę bo oczy mi się same zamykają... tak więc miłych snów

• Mamusia
Kasialeczek trzymam kciuki za szybki powrót do zdrowia!
Powiem Wam że dla mnie też zatrzymał sie czas odkąd jestem w ciaży.. Dopiero 17 tydzień a mnie sie wydaje jakby to trwało całą wieczność 🙂 strasznie nie moge doczekać sie naszej Kruszynki 🙂 na pocieszenie dodam że później jest tylko gorzej 😁 😁 moja kuzynka jest obecnie w 36 tygodniu i mówi że w jej świecie minuta trwa godzinę, godzina wieczność a dni to wogóle nie przesuwają sie do przodu.. 😁 😁 ciekawe, że jak sie ma dużo pracy albo jest sie na urlopie to jest wręcz przeciwnie 😁

Kasielaczek brzmi rzeczywiście jakby Cie coś rozbierało, chociaż jak przeczytałam o "odcinku dupnym" to się uśmiechnęłam, że nie ja jedyna. Taki mam dziwny objaw czy też dolegliwość ciążową, że boli mnie mięsień w tyłku ale to tak, że jak nad ranem pójdę siku to wstać z kibelka nie mogę 🙂 jak stara babka 🙂

Daria pytaj śmiało, niektóre z nas to juz weteranki, ja akurat też będę pierworódką (tak to się chyba nazywa 🙂 ).

O tych książkach to ja tę trylogię miałam od mojej mamy i szczerze mówiąc ona cały czas jest w obiegu już 2,5 roku! 😮 Widziałam u niej ostatnio "Ogród letni" to jest chyba ostatnia część a pozostałe są na wydaniu gdzieś. Chyba inna mnie aż tak nie wciągnęła jak te, chociaż też zaczytywałam się w takich jak: Białą masajka, Kwiat pustyni, The Mill House Susan Lewis, ale to czytałam w anglojęzycznej wersji bo tylko taką miałam i też mi wcięło ją nad czym bardzo ubolewam bo naprawdę była rewelacyjna. A z takich lekkich i zabawnych to oczywiście Dziennik Bridget Jones (super), Klub idiotek i była jeszcze jedna ojej taka naprawdę extra ale kurcze tytuł mi uciekł 😠 Dużo też czytałam o historii z obozów i łagrów ale to chyba nie na nasz stan teraz 🙂 Bardzo mi się podobał też Diabeł ubiera się u Prady. Wiecie nie mam aż tak pamięci do tytułów ale jak mi się coś jeszcze przypomni to napisze. Teraz mam kilka do przeczytania, już czekają na L4 🙂

Dobra ja zmykam, się rozpisałam znów.
Kaselaczek szkoda, że bąbel się wykręcił, mam nadzieję, że mój mi tak nie zrobi za tydzień bo naprawdę liczę już na płeć w końcu to już 5ty miesiąc będzie!

• Mamusia
A właśnie dziewczyny jak ja jestem w 16 tygodniu to ktory to miesiac dokladnie bo sprawdzam na roznych stronach i szczerze nie wiem ktore jest dobre. Czy to 4 sie konczy czy to dopiero poczatek... Moja mama urodzila 4 dzieci ja jestem najmlodsza i mam 22 lata wiec jak cos pytam to nie latwo jej sie odpowiada bo juz nie pamieta wiec dobrze ze Was mam :d

• Mamusia
ok ja też już uciekam 🙂
zapamiętałam że pomiędzy stroną 195 a 205 jest dużo o książkach więc jak już w końcu wykopię sie z mojej roboty to tu wrócę, spiszę i biegusiem do biblioteki 😁
A tymczasem w wolnej chwili od czasu do czasu czytam gazetki "Dziecko" które dostałam od koleżanki 🙂
Milej nocki 🙂

• Mamusia
Hej

dawno mnie nie było,ale Franek jeszzcze choruje,poza tym i mnie coś rozbiera.
Tak poza tym to nic nowego,cały czas siedzimy w domu bo na dworze strasznie zimno.
Mąż mój był z niedzielę w Słupsku na testach do policji,które zdał,ale jeszcze sporo przed nim.
Zaczynam się zastanawiać jeśli dostanie się do policji to jak ja przetrwam pół roku sama z dwójką dzieci kiedy on będzie w szkółce...

Kinia,Kasialaczek super że na usg wszystko dobrze.
kasialeczek mam nadzieję że to nie jelitówka.

• Mamusia
Dziewczyny spać mogę ale za to czuję się jak ręką odjął a tylko herbatkę z cytryką wypiłam Rosi dokłądnie tak samo mam ze jak siadam na kibelku to wstać nie mogę to samo przy wstawaniu z łóżka...

Co do książek to o II wojie a raczej o testach na ludziach dokłądnie Aryjskie bliźnieta polecam książke pt " Sieroty Zła" tytuł przerażający ale mnie książka tak wciągła ze kilka razy do pracy przystaek przejechałam a czytałam w autobusie w drodze do pracy i z pracy. Na wakacjac czytałam "iebo ad Maralal" coś jak biała Masajka też o białej kobiecie któa wychodzi za mąż za mężczyzę z plemienia Afrykańskiego Samburu geeralnie uwielbiam książki o plemieniach afrykańskich czytałam też Kwiat pustyni, książkę Grocholi Nigdy w życiu i ja Wam pokażę ale generalnie to książka musi mieć to coś w sobie bo nie raz zaczynałam coś i nie kończyłam bo nie ma puenty dla mnie książka... :-) za to moja siostra to mol książkowy uwierzycie że jak chidziła jeszcze do szkoły (technikum księgarskie) to przeczytała całą serię Saga o ludziach lodu w 2 tyg tam jest ponad 40 książek 🤪 🤪 🤪
idę się zmusić spać bo nie da rady...

• Mamusia
Kasialeczek napisał(a):
Aniu chętnie położyła bym się spać ale jak się kładę to od razu nie dobrze mi się robi i musze wstać... jak przeszłam klika kroków po domu to trochę mi przeszło ale jak by ktoś widział jak ja podnoszę się z łóżka to jak emerytka musze się złapac powoli nogi zsunąć podeprzeć i na wpół złożona idę...
kasiu ja tak samo wstaję z łózka jak emerytka powolutku i wpół złożona 🤪

• Mamusia
daria0910 napisał(a):
A właśnie dziewczyny jak ja jestem w 16 tygodniu to ktory to miesiac dokladnie bo sprawdzam na roznych stronach i szczerze nie wiem ktore jest dobre. Czy to 4 sie konczy czy to dopiero poczatek... Moja mama urodzila 4 dzieci ja jestem najmlodsza i mam 22 lata wiec jak cos pytam to nie latwo jej sie odpowiada bo juz nie pamieta wiec dobrze ze Was mam :d
Różne schematy rozliczania tygodni ciąży. ( zrobione przez Isis)

1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tydzień,
2 miesiąc - 5-8 tydzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
2 m-c : 5 - 8 tydzień
3 m-c : 9 - 12 tydzień
4 m-c : 13 - 16 tydzień
5 m-c : 17 - 20 tydzień
6 m-c : 21 - 24 tydzień
7 m-c : 25 - 28 tydzień
8 m-c : 29 - 32 tydzień
9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
2mc - 5-8tyg
3mc - 9-13tydz
4mc - 14-18tydz
5mc - 19-23tydz
6mc - 24-27tydz
7mc - 28-31tydz
8mc - 32-35tydz
9mc - 36-39tydz

• Mamusia
dzięki Kasiulek 🙂 ja przyznam szczerze też mam problem z liczeniem 😁 tzn miesiące jeszcze jakoś przejdą bo nie liczę po tygodniach tylko po okresie i założyłam że 4 każdego miesiąca będę rozpoczynała kolejny miesiąc ciąży 🙂 ale z tymi tygodniami to sie zupełnie gubie no bo teraz jak mam 16tydz 6 dni to jest w sumie 16 czy 17 tydz? a jutro będę miała 17 to będzie 17 czy 18? 😁 niby logiczne ale jak dziś wchodzę na swój profil to pisze 17 tydzień.. No ale nieważne, jest który jest byle Bąbel rósł zdrowo 🙂
A dziś odniosłam mały tryumfik bo:
robią mi sie afty na migdałach i byłam już dwa razy z tym u lekarza internisty ale zanim doszłam (zazwyczaj trwało to parę dni bo nie było terminów) to afty znikały. Pani doktor upierała sie że afty nie robią sie na migdałach i że to NAPEWNO były ropne nacieki. Nie wiem jak można stwierdzić coś napewno nie widząc tego, tym bardziej ża ja z kolei upierałam sie że to NAPEWNO nie były ropne nacieki! I co? Dziś na szczęście zdążyłam zanik afty znikły, niestety pani doktor nie było, w zastępstwie przyjmował inny lekarz (stąd tylko mały tryumfik bo nie zobaczyłam miny pani doktor która twierdzi że afty sie nie robią na migdałach 😁 ) Ale lekarz swierdził iż jest to zdecydowanie i ewidentnie afta 🙂 W sumie cieszyć sie z czego nie ma bo boli a dziś w nocy to tak promieniowało na ucho że nie spałam.. 😞 Muszę sie wiec przeprosić z rumiankiem i szałwią 🙂
A u nas rano -15 a teraz tylko - 3 🙂

• Mamusia
Monkado z tymi tygodniami to jest tak że:
jak zachodzimy w ciąże to automatycznie wskakuje Nam 1 tydzien bo zerowego nie ma czyli 0tyg i 2 dni to juz 1 tydzien ciązybo coś ruszyło do przodu jak mamy np 16tyg 0 dni to jest to nadal 16 tydzien natomiast 16tyg i 1 dzień to już 17 tydzien bo 16 skonczył sie dzien wczesniej bo to tak jak by od 16 tyg i 1 dnia odjąć 16 tyg i w tedy zostaje Nam 1 dzien a ten jeden dzien liczy sie jak rozpoczety tydzien.
Mam nadzieje ze dobrze wytłumaczyłam.

• Mamusia
Hey dziewczynki 🙂 super jestescie teraz juz wiem o co chodzi z tymi tygodniami i miesiacami 🙂 ja tez mialam nie przespana noc bo po meza o 23 zadzwonili z pracy ze trzeba czołg wyciagnac i musial jechac... a ja nie moglam zasnac i czekalam na niego. Dzis w nocy dwa razy strasznie mnie zabolalo na plecach na dole z prawej strony jakby nerka przez chwile bol byl okropny ale przeszlo.

• Mamusia
Cześć Dziewczynki,
właśnie wróciłam z małych zakupów, ale jest tak mega zimno że żałowałam ze wyszłam w ogóle z domu.
Wiecie, ja chyba od wczoraj czuję ruchy mojego Maluszka, tzn chyba bo to pierwsza ciąża i nie jestem pewna. Mam takie bąbelki w brzuchu jak leżę, wczoraj miałam rano przed wstaniem z łóżka i wieczorem przed zaśnięciem a dzisiaj nie było wcale 🤨
Piszecie o bólu w dole pleców, ja też mam czasami takie nieznośne bóle po prawej stronie przy samym pośladku (czasami z łóżka ciężko się podnieść, a jak chodzę to wlokę wtedy za sobą nogę...), pytałam o to lekarza, ale dowiedziałam się że to prawdopodobnie jakiś nerw, który gdzieś sobie uciska. nie wiem czy to do końca o to chodzi, teraz się cieszę bo ostatnio póki co mnie nie boli.
Kasialeczek super że dochodzisz do siebie! 🙂 szkoda mi Cię było jak wczoraj swoje męki opisywałaś. Dobrze że minęło.
Uciekam zrobić porządki w mieszkaniu, miłego dnia Wam życzę 🙂

• Mamusia
Tyle się napisałam i mój mądry syn wyciągnął ładowarkę od laptopa i wszystko poszło w cholerę 😠
Dziś na obiad mieliśmy krupnik-teściowa nam przywiozła. Mąż z synem zjedli,mi nie smakowało więc zjadłam sama cała mieszkankę warzyw na patelnię 🤪 szaleństwo!
Dzwoniłam dzisiaj żeby się gdzieś zapisać na usg,ale wszedzie powariowali terminy mają na najwcześniej za dwa tygodnie 😠

• Mamusia
Monkado czyli jednak ty miałaś rację. Szkoda że ta lekarka nie przekonała się o tym na własne oczy.
Kasiuleczek super że dolegliwości przeszły.

A mnie to przeziębienie rozbiera od wczoraj i coś rozebrać nie może,.kręci mnie w nosie i w gardle drapie. Męczy mnie to już. Jak mam być chora to niech mnie weźmie!

U nas cały czas w dzień ok -13. Na dworze nie byłam od poniedziałku.