Skocz do zawartości

Ciąża w Anglii. | Forum o ciąży

LadyP

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Poczekaj,jak ci zrobi taka,ze bedziesz wolala bodziaki wyrzucic niz je prac 🙃 🙃 🙃 A dzieciaczki czasem potrafia zalesc za skore,ale i tak bez mojego diabelka zycia sobie nie wyobrazam..wyszlam na spacer,a jak wracalam,to juz zapomnialam o wszystkim i za nia tesknilam 😁 😁

• Odpowiedzi 711
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Hey babeczki.Co tu taka cisz?Nas znowu na weekend nie bylo,a wczoraj caly dzien cieszylysmy sie sloneczkiem w parku 😁 Nawet rowerek poszedl w ruch 🙂I dobrze,bo dzis znowu pada 😞 Ninatrn no to sobie dzis nie wyjdziecie 🙃 A wlasnie dziewuszki jak cos to na fb jestem jako Monika Dratwicka 🙂

• Mamusia
Midorada dzieki 🙂To jest maly narcyz na kamere i lustra 😁 Rano jak wstanie i ja ubiore to od razu biegnie sie przejrzec 🙂A wrzucam wam filmik..co prawda dosc stary,ale mam nadzieje,ze i na was podziala tak pozytywnie jak i na mnie 😁 Tu Julcia miala 7,5 miesiaca 😁
http://www.youtube.com/watch?v=fEfirvYg8e0

• Mamusia
Monisia wyslalam Ci zaproszenie na FB - Tak wiec jak zobaczysz obce imie i nazwisko to bede ja 😁
Dobrze ze coreczka jest tak pogodnym dzieckiem. Gorzej jakby miala plakac z byle powodu - a takie dzieci sie zdarzaja... 🤢 Czy dzieci w wieku 7m-cy bawia sie juz tyloma zabawkami? 😮 😮 Ja dla mojego synka mam tylko jednego pluszaka so far... 🤪

• Mamusia
Dzień dobry brzuszki i mamusie i maluszki 🙂
mnie też ta pogoda doprowadza do szału- ile może padać 😁
ninatrn super, że Olek ma taki apetyt, duży chłopak będzie 😉 a Tobie pozazdrościc można figury po porodzie 🙂
monisia Twoja córeczka cudwna! taka gwiazdeczka wam rośnie

Jak już pisałyście o pępkach, to powiedzcie jak to jest z kąpielami noworodka. Słyszałam ostatnio że w uk ich się nie zaleca?

• Mamusia
ja kapie co 2 dni gownie ze wzgledu ze woda starsznie wysusza Olkowi skore... moge smarowac oliwkami balsamami kremami a on nadal bedzie mial sucha skore.
midorada zaluj ze nie widzisz co ja mam po lozkiem... moja mama oszalala i kupila Olkowi juz klocki lego i taczke z foremkami i pelno innych rzeczy...

• Mamusia
ninatrn napisał(a):
ja kapie co 2 dni gownie ze wzgledu ze woda starsznie wysusza Olkowi skore... moge smarowac oliwkami balsamami kremami a on nadal bedzie mial sucha skore.
midorada zaluj ze nie widzisz co ja mam po lozkiem... moja mama oszalala i kupila Olkowi juz klocki lego i taczke z foremkami i pelno innych rzeczy...

a czy w szpitalu kąpią Dzidzie, czy dopiero w domku? na jakimś forum czytałam że dopiero zalecają po odpadnieciu pępopwiny 😮 😮 W polsce mojej siostrze powiedzieli, że obecnie w szpitalu nie kąpią, a pierwszą kąpiel zalecają po powrocie do domu. 🤢

• Mamusia
Hej dziewczyny 🙂 jestem tu nowa jak widac i nie wiem od czego zaczac swoj pierwszy post ;/ 24 kwietnia zrobilam sobie test ciazowy ktory wyszedł pozytywnie,dzien pozniej mialam dostac @ ktorego nie dostalam do dnia dzisiejszego. w sobote (28.04.) poszlismy z moim chlopakiem do GP powiedzielismy o co chodzi a pytani zapytała \"planowaliscie dziecko\" odpowiedzielismy ze tak 🙂 wiec pani powiedziała \"gratuluje jest Pani w ciazy\" ;> oczywiscie zadnych badan ani niczego kolwiek nie bylo co bardzo mnie zaskoczyło bo myslałam ze upewni mnie w tym na 100% ( jest to moja pierwsza ciaza i na dodatek w angli) Pani stwierdzila ze jestem jakies 4tyg w ciazy,wypisala folik i tyle. Poszlismy do rejstracji i wypełnilismy papierki do jakiegos osrodka ktory zajmuje sie ciezarnymi kobietami (nie wiem jak to sie tu profesjonalnie nazywa) dostałam ulotni na temat ciazy i tyle. Teraz czekam na odzwe ze strony tego osrodka i sie nie moge doczekac 😞 jakos nie bardzo przekonaly mnie slowa pani z GP ze jestem w ciazy bo nie zostalo to jeszcze w zaden sposob potwierdzone mimo tego ze wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja na to ze bede mamusia 🙂 Z dnia na dzien chyba powoli zaczyna docierac do mnie ta informacja ale jak juz to sie potwierdzi to wtedy bede kolejna najszczesliwsza mamą w anglii 🙂 Jak narazie nie mam zadnych objawow ( po za wiekszymi cyckami ) bo to jeszcze chyba za wczesnie.Pani z GP powiedziala ze moge zaczac sie zle czuc w 6-7tyg wiec wedluch nich mam jeszcze jakies 1,5tyg 🥴

A na koniec serdecznie wszystkie was witam - przyszłe i obecne mamusie 🙂

• Mamusia
Martinelle witamy serdecznie 🙂Tak juz tu jest niestety.Ale jesli ci testy pozytywnie wyszly,to pewnie zostaniesz mamusia.Gratulacje! 🙂 Ninatrn polecam oilatum do kapania.U nas byl ten sam problem,nic nie pomagalo,az w koncu sprobowalam oilatum i z dnia na dzien widzialam poprawe.A jak i u was sie sprawdzi,to popros gp,zeby ci dla malego na recepte zapisal i bedziesz miala to za darmo 🙃 Co do kapania,to w szpitalu dziecka nie myja.Ja mala wacikami poobcieralam.I pierwsza kapiel w domu zaliczyla.Ooo matko,do dzis pamietam ten krzyk 😁 😁 I kapiemy mala codziennie,zeby od poczatku nauczyla sie rutyny:kapanie,mleczko i spanie.I tak ma do dzis 😁 Jak jej czasem nie wykapiemy,bo gdzies jestesmy,to dluzej zasypia 😜 A co do zabawek,to sie jeszcze wiecej dorobicie..my mielismy sporo,a potem tyle podostawala,ze nie mialam gdzie tego trzymac.Na szczescie sie przeprowadzilismy i teraz sa po prostu wszedzie 😁 😁

• Mamusia
dzieki bardzo za przywitanie 🙂 jak narazie zrobilam tylko jeden test nie wiem czy zrobic drugi czy nie? z niecierpliwoscia czekam na odzew od midwife 🙂 wedłuch ich przelicznika mojej ciazy powinni sie odezwac lada dzien bo w piatym tygodniu robia badanie krwi.

• Mamusia
Martinelle gratulacje 🙂
Monisia sprobuje do GP niedlugo ide zarejestrowac Olka takze przy okazji zapytam.
robilas moze paszport Julci tutaj?? ja musze zrobic i naprawde nie wiem jak sie za to zabrac.
ja w szpitalu Olka chusteczkami obmylam w domu pierwsza porzadna kapiel troche krzyku na poczatku ale poznije juz sie pluskal 🙂

• Mamusia
Ninatrn a jaki chcesz robic?Polski czy angielski?Mloda ma oba.Polski zalatwia sie przez nasza ambasade,a angielski przez poczte.Polski jest na rok,a angielski na 5 lat.Daj znac ktory,to ci napisz co i jak.Kup sobie w jakims markecie oilatum i zobacz,czy wam pomaga.Martinelle jak mi wyszedl pozytywny,to od razu 3 nastepne zrobilam 😁 😁 Zapas testow byl,bo sie o myszke staralismy 😁 😁 Do dzis pamietam ten dzionek hihi 🙂 🙂Kurde,az normalnie wyje sobie Julci pamietniczek 😁 😁

• Mamusia
Hej,

Rowniez witam nowa przyszla Mamusie. 🙂

Ninatrn z tego co mi wiadomo to za oba sie placi - za brytyjski £50 a polski £20 z tego co pamietam. Moja kuzynka wlasnie wyrobila swojemu synkowi i tak mi przekazala.

Marinelle opieka w UK nie jest taka sama jak w Polsce, ale da sie przezyc. Jesli cos mialabym powiedziec, to zadawaj pytania czy to poloznej, czy swojej GP. W mysl zasady - nie ma pytania nie ma odpowiedzi - mozesz przejsc ciaze jak kazda przecietna brytyjka, ktora nie interesuje wiecej niz to co jej powiedza. Ale jesli o cos sie martwisz lub chcialabys jakies dodatkowe badania, to zawsze mozesz o nie zapytac (albo wymusic ;D). Ja wlasnie mialam powtorzone na zoltaczke (na zyczenie), a za tydzien bede robic na paciorkowca, ktorych normalnie w UK w standardzie nie ma. Ale sama zdecydowalam sie pokryc koszt i to jest dla nich ok. Udzielili mi wyczerpujacych info na te temat i jest git. Bedzie dobrze 😉

Dziewczyny - kupilam wlasnie lezaczek - bouncer. Czy macie to dla swoich dzieci. Caly czas sie zastanawiam jak bardzo go potrzebuje. Jeszcze nic nie rozpakowalam, wiec moge go w kazdej chwili oddac... Przyda sie czy nie? 🤢 🤢 No i jeszcze, z poczucia winy, dokupilam Malemu drugiego pluszaka... 😉 Ale z tymi zabawkami to mnie zalamalyscie... 😲 😲 😲
Fajnie macie, ze dostajecie rozne rzeczy od znajomych . Wyobrazcie sobie, ze ja dotychczas nie dostalam kompletnie nic!!! 😮 Nie liczac moses basket - ale jest tylko pozyczony 🥴
Trzymajcie sie - milego wieczoru (fajna dzis pogoda - wreszcie 🙂 )

• Mamusia
midorada a mogłabyś kiedys wypisać jakie badania w czasie ciąży robiłaś. Bo ciekawa jestem czego tutaj nie robią, co jest standardem w polsce?
Ja już jutro mam nadzieje się dowiedzieć kto u mnie w brzuszku siedzi 😁 ehh jeszcze 12 godzin 😁

• Mamusia
Marylu tylko daj nam znac,:-):-) Ninatrn pewnie,ze mozna.Na pl czeka sie ok 4-6 tyg od zlozenia wniosku.Aby go zlozyc,trzeba umowic spotkanie przez neta.Na spotkaniu musicie byc oboje.Jesli jedno z was noe moze przyjsc,potwierdza swoje pozwolenie u notariusza(30£).Potrzebny jest pl akt slubu,jesli jest sie malzenstwem.Jesli ktos bral slub tu,to akt musi byc ugruntowiony w Pl.Do pierwszego paszportu wystarczy angielski akt urodzenia.Koszt calej imprezy ok 18f i duuuzo czekania...jesli chodzi o ang paszport to tak jak mowilam kosztuje 50f.Aby moc sie ubiegac,jedno z rodzicow musi mieszkac tu minimum 5lat.Wniosek mozna dostac na poczcie.Jesli oboje rodzicow sa obcokrajowcami w pkt 9 nalezy wpisac imiona,nazwiska ich rodzicow,daty ich slubu i miejsce i bodajze ich daty urodzenia.Dodatkowo ktos z brytyjskim paszportem na waznym stanowisku typu lekarz,ktos na poczcir,banku badz wlasciciel firmy muzi potwierdzic ze wnioskodawce-rodzica zna min. 2 lata.Ta osoba musi rowniez podpisac zdjecie dziecka.Wniosek najlepiej dac do sprawdzenia na poczcie.Kosztuje to ok9f i przez miesiac mozna wracac i go sprawdzac w razie ewntualnych bledow.I trzeba pamietac,aby wszystkie literki miescily sie w kratkach,bo aplikacja jest skanowana komputerowo.Za dodatkowe 4f mozna sobie wybrac opcje,ze dokumenty,a potem paszport beda wyslane firma kurierska,czyli nie ma ryzyka zaginiecia.Paszport jest na5 lat....aaa i jak juz ktos zrobi pl pazport,to warto akt urodzenia ugruntowic i zrobic dziecku w pl dowod osobisty..jest wazny 5 lat i bezplatny.I warto pamietac,ze jak sie dziexku wyrabia pl dokumenty,to musi byc ciaglosc.Bo jesli beda jakies przerwy pomiedzy jednym a drugim dokumentem tozsamosci,to potem trzeba udowadniac swoja narodowosc,a tym jeat duzo pierdzielenia.Sorki,ze tak sie rozpisalam,ale chcialam to jakos jasno opisac.A i tak leze na i czekam az Myszka w lozeczku zasnie:-)

A co do bujaczka,to generalnie spoko rzecz,ale idzie sie bez niej obyc..My dostalismy w prezencie taki z mothercare za 80f i sluzyl nam dokladnie...3,5 miesiaca:-P:-P:-P Bo potem moja pani z niego wyskakiwala:-D:-D Tyle,ze ona nalezy do bardzo zywych dzieci hihi.Dobra,lece do meza,bo dzidzia juz dawno spi.Czas na zimne piwko :-P

• Mamusia
Monisia wielkie dzieki za wszystkie wyjasnienia dot paszportu. Musze przyznac, ze tak szczegolowo to mi kuzynka tego nie opisala. Z jej wyjasnien wywnioskowalam, ze papierek wysyla i paszport przyjechal 😁 Jestem nawet troche zaskoczona, ze az tyle tego wszystkiego potrzeba - papierki, dokumenty, potwierdzenia itd... 😮 😮 No ale wszystko jest dla ludzi i nie ma takiej rzeczy, ktorej nie daloby sie zalatwic. 😉 😉 Skoro Julcia ma dwa paszporty, czy oznacza to, ze automatycznie ma podwojne obywatelstwo? Tak sie nad tym ostatnio zastanawialam... 🤔 🤔 O polskim dowodzie osobistym to w ogole nie mialam pojecia 🤪 🤪 Dobrze, ze na forum sa takie poinformowane Monisie 😁 😘

Marylu daj nam znac koniecznie po wizycie kim jest Malenstwo. Ja obstawiam, ze bedzie chlopiec - hihi 😁
Co do badan - dla mnie teraz najwazniejszy jest paciorkowiec (robi sie go pomiedzy 35 a 37tyg c). Na zoltaczke mam powtorzony, bo w Pol wyszedl mi inny wynik niz w UK. Troche walczylam o te powtorke (nawet lekko poklocilam sie z GP), ale koniec koncow to zoltaczka, a z ta trzeba uwazac wiec badanie bylo powtorzone. 😜 Mialam rowniez robione usg jamy brzusznej i macicy, ze wzgledu na miesniaki (niestety mam kilka 😞) Przy okazji sprawdzano jajniki. Na poczatku ciazy zaznaczylam, ze istnieje taki problem, tak wieckontrolowano co jakis czas co tam sie dzieje i jak sytuacja sie rozwija. Tak jak wspomnialam, prawdopodobnie nie byloby tematu gdybym o tym nie wspomniala. Tak wiec, cokolwiek sie dzieje, lub dzialo w przeszlosci trzeba o tym powiedziec na spotkaniu z midwife i wszystko wpisac w zolta ksiazke ciazowa, albo wspomniec na spotkaniu. W UK nie robia badania bciazjacego glukoza - bylam bardzo rozczarowana 🥴 ani na toksoplazmoze (robilam je w Pol). Na koncu ciazy warto tez zrobic badania na poziom hormonow tarczycy - ale te to chyba tylko prywatnie... Inaczej sie nie da... 🥴
Ale sie rozpisalam 🤪

• Mamusia
eh chyba te 12h bedzie sie strasznie dluzyło Marylu 🙂 Dziewczyny kompletnie nie wiem o co pytac widwife nie mam pojecia co powinnam wiedziec o co pytac itd.... nie mam zadnych problemow zdrowotnych w rodzinie teznic ciekawego sie nie dzialo wiec mam pustke w glowie 😞 najwazniejsze liczy sie dla mnie i jak i dla was przyszłych mam zeby malenstwo urodzilo sie zdrowe.

• Mamusia
Marinelle zobaczysz, ze w czasie ciazy pytania same beda sie pojawiac... 😉 Ja od samego poczatku mialam ich duzo 😁 Moze to dlatego bo tak dlugo czekalam na te ciaze i chcialam wszystko wiedziec i byc perfekcyjnie na wszystko przygotowana oraz poinformowana. Jesli w Twojej rodzinie wszyscy zdrowi, to tylko sie cieszyc 🙂 Bedzie dobrze - najwazniejsze by dzidzia sie ladnie rozwijala i by dolegliwosci ciazowe nie dokuczaly za bardzo. 😉 😉