Skocz do zawartości

Mamy Styczniowe witajcie:) | Forum o ciąży

Abby

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Mój M jest starszy o 2,5 roku.
Wróciliśmy już z pierwszych organizacyjnych zajęć w szkole rodzenia 🙂 ale kładę się już do łóżka bo mam fajną książkę do dokończenia wiec jutro podzielę się przeżyciami z pierwszego spotkania 🙂

Słodkich snów Mamuśki 🙂

• Odpowiedzi 6,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Hello Mamusie,

No więc tak. Dowiedziałam się że na NFZ przysługuje nam "Edukacja przed porodowa" czyli Szkoła Rodzenia, w wymiarze od 21 tc 1xtydzień, po 31 tc 2xtydzień, aż do porodu. Fajnie - szkoda że szkół na NFZ jest mało, albo nie ma w nich miejsca, albo tak jak w szpitalu w którym zamierzam rodzić szkoła jest ale od 26 tc, a żeby się zapisać to chyba juz w 10 tc trzeba się zgłosić 🤢

Pani położna super sympatyczna, młoda dziewczyna z wysokim poczuciem humoru, wiec zajęcia będą ciekawe. Od drzwi witała wszystkich per Mamusia i Tatuś (jakoś nie dociera do mnie że będziemy niedługo mamusią i tatusiem 🙂 ), w sumie było nas ok. 18-20 par, więcej niż się spodziewała, bo Tatusiowie musieli do sali wnieść ławki z korytarza 🙂. Zaawansowanie też różne bo od 21 do 31 tc, najwięcej jednak dziewczyn z okolic 24-26 tc.
Zajęcia będą się odbywać w 3 blokach tematycznych 1. Noworodek, 2. Poród, 3. Połóg. Dodatkowo będą też poruszane watki nie związane z powyższym, typu badania w czasie ciąży itp. Na zajęcia "praktyczne" czyli warsztaty mamy przychodzić ubrane wg jej wcześniejszych wskazówek o czym nas wcześniej poinformuje np. kolorowe wzorzaste bluzki do lekcji oddychania przy porodzie (żeby ładnie było widać jak brzuch się rusza i czy prawidłowo oddychamy), niskie dresowe spodnie do zajęć pt. pozycje porodowe, skarpetki do zajęć o masażu stóp co wszystkim mamą się bardzo spodobało 🙂 a masaż jest elementem porodu.
Jedyny mankament to to że zajęcia nie będą o stałej porze tylko są ruchome w zależności jak ma rozpisane dyżury w szpitalu położna, więc raz mogą być o 18 a w następnym tyg o 20 tak jak za tydzień, gdzie średnio mi to pasuje bo będę jechać sama a ta okolica nie jest szczególnie romantyczna na spacerki o 21-30 gdzie już jest ciemno 😞 a do przystanku jest kawałek drogi.

• Mamusia
Jeżeli prowadzący jest komunikatywny i umie prowadzić zajęcia to rzeczywiście dużo można z nich wynieść.
Ja nie zdecydowałam się na szkołę rodzenia - zresztą nawet gdybym się gdzieś zapisała i tak sama musiałabym chodzić bo mój cały tydzień poza domem i tylko na weekendy przyjeżdża (mam nadzieję że do porodu już będzie miał pracę na miejscu), więc szkoda mi pieniędzy na samotne zajęcia które nie do końca bym wykorzystała.
Zapisałam się więc na basen aby ulżyć moim plecom 🙂P

• Mamusia
hej dziewczynki
dzis sie wyspalam nawet, tylko raz wstalam siusiu 🤪 teraz jem sniadanko i kawusie pije i czekam az brat przywiezie mi ciastka mam tak ochote na slodkie ze szok 🤪 pozniej mam zamiar isc do babci wiec ona napewno mnie nafaszeruje 😜 wiecie co zauwazylam ze jak daje noge na noge to brzuch na dole mnie boli albo jak chce usiac i nogi do siebie przyciagnac ( tak zazwyczaj siadalam z laptopem) ale teraz mi to sprawia bol, czyli to prawda ze dziecko jest nisko bo to chyba to... o doncia zazdroszcze ci takiej fajnej szkoly, ciekawe czy ja sie zalapie..
musze isc sobie kanapek dorobic 😲 w ty 😲 miesiacu ze 3 kg pewnie przytyje 🤪

• Mamusia
michasia24 napisał(a):
hej dziewczynki
dzis sie wyspalam nawet, tylko raz wstalam siusiu 🤪 teraz jem sniadanko i kawusie pije i czekam az brat przywiezie mi ciastka mam tak ochote na slodkie ze szok 🤪 pozniej mam zamiar isc do babci wiec ona napewno mnie nafaszeruje 😜 wiecie co zauwazylam ze jak daje noge na noge to brzuch na dole mnie boli albo jak chce usiac i nogi do siebie przyciagnac ( tak zazwyczaj siadalam z laptopem) ale teraz mi to sprawia bol, czyli to prawda ze dziecko jest nisko bo to chyba to... o doncia zazdroszcze ci takiej fajnej szkoly, ciekawe czy ja sie zalapie..
musze isc sobie kanapek dorobic 😲 w ty 😲 miesiacu ze 3 kg pewnie przytyje 🤪

Mnie też brzuch "pobolewa" jak się schylam, lub przygniatam go w inny sposób. Dzidziuś na ogół nisko chyba leży, bo mój też , jak go detektorem namierzam to leży powyżej wzgórka łonowego, bynajmniej nie pod pępkiem, gdzie powinna kończyć się macica 🙂

• Mamusia
to dokladnie jak i u mnie jak sie rusza to tak jak piszesz nie pod pepkiem, dzis zlozylam juz lozeczko dostalam drugie od drugiej siostry i teraz juz sroby pasuja ale jednej nie ma ale narazie moze byc dokupi sie miedzy czasie. wlozylam juz kolderke i bujak do srodka bo juz nie mialam gdzie tego dac i powiem wam ze odmienilo caly pokoj inaczej to wyglada wszystko. 🤪 ja nie wierze w te zabobony o tym ze cos sie stac moze dziecku. a dzis naszla mnie ochota na winogrona 😁 coraz wieksze zachcianki 😮

• Mamusia
michasia24 napisał(a):
Katarzyn napisał(a):
asiek83 napisał(a):
Ja kupiłam bawełniane ale nie takie wysokie - sięgają do połowy brzucha ale się fajnie rozciągają

ja mam dwie pary takich bawełnianych ale zdecydowanie dupsko mi się w nich gotuje, więc po domku chodzę tylko w sukience, na wyjście niskie majtole, a jak się ochłodzi to pantalony wejdą w użycie 😉
hehe i maz cie nie zaczepia? moj jakby wyczul ze nie mam majtek to by mi spokoju nie dal 😁 ☺️

właśnie zaczepia ☺️...kiedyś zapomniałam się i wyszłam na dwór tak...masakra 🙂

• Mamusia
Katarzyn napisał(a):
michasia24 napisał(a):
Katarzyn napisał(a):
asiek83 napisał(a):
Ja kupiłam bawełniane ale nie takie wysokie - sięgają do połowy brzucha ale się fajnie rozciągają

ja mam dwie pary takich bawełnianych ale zdecydowanie dupsko mi się w nich gotuje, więc po domku chodzę tylko w sukience, na wyjście niskie majtole, a jak się ochłodzi to pantalony wejdą w użycie 😉
hehe i maz cie nie zaczepia? moj jakby wyczul ze nie mam majtek to by mi spokoju nie dal 😁 ☺️

właśnie zaczepia ☺️...kiedyś zapomniałam się i wyszłam na dwór tak...masakra 🙂
hehe no to ladnie 🙂 😁 ☺️