Skocz do zawartości

czerwiec 2010 :) czy ktoś dołączy ?? | Forum o ciąży

szalona

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 24,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• zuziek

2811

• laaf

3647

• Anulka81

2446

• kwasiek_

2548

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Madalena, to ja poproszę o przepis na tego królewicza 🙂 🙂 🙂 brzmi smakowicie 😉 DZIĘKI!!!

chcę zrobić:
http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/pani_walewska/przepis.html

http://www.kwestiasmaku.com/desery/czekolada/ciasto_czekoladowe/przepis.html

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/wigilia/makowiec_japonski_z_jablkami/przepis.html

chociaż nad tym makowcem się zastanawiam... 🥴 jest pyszny, ale chyba jakoś nie pasuje na tą okazję... 🤨

• Mamusia
zuziek napisał(a):
dostała bana czyli co?
bo ja głupia jestem ☺️ :P

Czyli nie mogła wejść na brzuszek przez jakiś czas ( nie mogła się zalogować)

Kwasiek jak tylko się odrobię to napiszę Ci przepis około 16 tej. Smakowicie te ciasta wyglądają co wkleiłaś zdjęcia. Panią wlewską kiedys czesto robiłam i jest bardzo dobra. To czekoladowe ciasto jest fajne i chyba sie skusze kiedy zeby go zrobic.

• Mamusia
jezzuuu jakie ciacha,P 😜 😜 😜 😜 😜

Zuzku Hrabianka Loli pojechala czarnoskorych i rzeczy uzywane dla dzieci... ze ona by nie mogla po jakis czarnych, oczywisice nazwala ich inaczej, gorzej, i admin ja zablokowal na pare dni. wyzwala tam wszystkie laski z wrzensiowek prawie. Taka mala hrabianeczka z czworakow 😉

• Mamusia
Anulka, o serniku też myślałam, bo bardzo lubię. Zwłaszcza taki na kruchym kakaowym spodzie 😜 robiłam na Święta Bożego Narodzenia, więc teraz pewnie też by mi wyszedł. No nic, zobaczymy, ile czasu będę mieć 🙂 Walewską będę robiła w piątek,w sobotę to czekoladowe i pewnie tego królewicza. Może w piątek też ten sernik zdążę upiec, zobaczymy. Bo jeszcze rosół, sałatki.

A właśnie - Madalena, mogłabyś mi jeszcze napisać ile mięcha i jakiego pakujesz do rosołu? Mam ukatrupioną swojską kurę w zamrażalniku, kupię jeszcze jakiś szponder albo antrykot. Jak myślisz, to wystarczy?

• Mamusia
SERNIK

Ciasto:

1 1/2 szklanki mąki

1/2 szlanki cukru pudru

8dkg masła lub margaryny

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jak chcę zrobić kruszonkę na wieszk ciasta to robię z podwójnej porcji i 1/3 lub połowę ciasta okrawam, wkładam do woreczka i do zamrażarki, wyjciągam jak trzeba nią posypać i zcieram n tarce.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać schłodzone masło (margarynę) i posiekać nożem, dodać cukier puder, jajko, dalej wymieszać nożem. Później wszystko szybko połączyć i zagnieść ciasto.

Masa serowa:

1kg twarogu (wiaderko) lub 4 serki homogenizowane wianiliowe (ja kupuję Maćkowe)

1 szklanka cukru

5 jajek

pasek masła (rozpuścić i ostudzić)

1 lub 2 łyżeczki kaszy mannej

Cukier wanilinowy

Zapach waniliowy,cytrynowy,rumowy po trochu do smaku.

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać cukier i cukier wanilinowy - utrzeć, dodawać twaróg i ucierać, dodać kaszy mannej, zapach oraz tłuszcz (rozpuszczony i ostudzony) połączyć tak by powstała jednolita masa.

Białka ubić na pianę, dodać do masy serowej - wymieszać. Można dodać rodzynki.

Ciasto wyłożyć na blachę (natłuszczoną), wstawić do lodówki - trochę schłodzić. Później wyłożyć masę serową i piec w nagrzanym piekarniku (termobieg lub góra dół na 180*) około 40-50minut, sprawdzić patyczkiem,czy twaróg go nie oblepia.

SERNIK NA ZIMNO

4 serki homogenizowane waniliowe

2 galaretki np. brzoskwiniowe

2 galaretki np. truskawkowe

paczka biszkoptów orągłych

owoce (sezonowe lub z puszki)

nieduża ilość mleka

Biszkopty maczam w mleku, układam w blaszcze (używam okragłej). 2 galaretki np. brzoskwiniowe rozpuszczam w ilości wody dot. 1 opakowania, po ostygnięciu dodaję do serków i mieszam. Jak chcesz możesz dadać też rodzynki. Najpierw niewielką ilość masy pokrywam same biszkopty, aby były trochę oblane (dzięki temu nie wyplyną do góry) i wkładam do lodówki dopóki nie stężeje, jak już jest gotowe to dolewam resztę masę ponownie wkładam do lodówki aż stężeje. Potem układam owoce. Zalewam galaretką tu jest dowolność może 2 galaretki np. truskawkowe rozpuścić w ilości wody dot. 1 opakowania, 1 1/2 lub 2 zależy jak dużo chcesz galaretki na wieszku. Do lodówki aż galaretka stężeje i gotowe. Możesz z powodzeniem zrobić dzień szybciej.

• Mamusia
Kwasiek tak na szybko przeglądłam to ciasto czekoladowe w przepisie pisze 5 jaj a w wykonaniu jest napisane tylko o białkach a co z żółtkami???

Co do rosołu to jak masz swojską kurę to na niej bym się głównie opierała do smaku dodałabym innego miesa i troche podrobów ( masz zołodek i serce z tej kury?) Ja daje tak na oko miesa tzn mam go około 14 garnka.
Oprócz tej kury i wołowego dałabym 3 rodzaj mięsa ale nie duzo tylko do smaku kaczki albo indyka. `

• Mamusia
Komsi napisał(a):
jezzuuu jakie ciacha,P 😜 😜 😜 😜 😜

Zuzku Hrabianka Loli pojechala czarnoskorych i rzeczy uzywane dla dzieci... ze ona by nie mogla po jakis czarnych, oczywisice nazwala ich inaczej, gorzej, i admin ja zablokowal na pare dni. wyzwala tam wszystkie laski z wrzensiowek prawie. Taka mala hrabianeczka z czworakow 😉

oooo ja cie 🤢 nie spodziewałabym się 😮 i tak na swoje pojechała? przecież one takie zgrane zawsze?

ale smaki zrobiłyście :P ja zaraz kawoszczaka i słodkie bede wcinać 😜 hehe ale nie ciacho tylko czekoladke :P

• Mamusia
Madalena napisał(a):
Kwasiek tak na szybko przeglądłam to ciasto czekoladowe w przepisie pisze 5 jaj a w wykonaniu jest napisane tylko o białkach a co z żółtkami???

żółtka miksuje się z kakao 🙂 pierwszy podpunkt punktu "spód" i "mus" 🙂
jak klikniesz na zdjęcie przy tym przepisie, to masz bloga - ludzie pytają o różne rzeczy i czasami coś ciekawego mają do powiedzenia, warto poczytać przed pieczeniem 🙂

Co do rosołu to jak masz swojską kurę to na niej bym się głównie opierała do smaku dodałabym innego miesa i troche podrobów ( masz zołodek i serce z tej kury?) Ja daje tak na oko miesa tzn mam go około 14 garnka.
Oprócz tej kury i wołowego dałabym 3 rodzaj mięsa ale nie duzo tylko do smaku kaczki albo indyka. `

do kury jeszcze nie zaglądałam, nie wiem czy ma jakieś nadzienie 😉 dzięki za rady 😘 pewnie Cię jeszcze będę wykorzystywać przed tymi chrzcinami 😁 jeżeli się zgodzisz oczywiście... ☺️

• Mamusia
hejka 🙂

Zuziaku troche tez ten watek podczytalam i ne fajnie to wszystko wygladalo...
Dawid posiadl kolejna "kumata" umiejetnosc. W chdziku ma taka jakby galke do biegow i jak sie mu mowi zrob brum brum to z szerokim usmiecham ja przyciska ale radocha (tyle czy nie wiem czy wieksza dla niego czy rodzicow) 🤪 🤪

Agulka mam nadzieje ze nie urazilam tym komentarzem o fryzurze bo nie chcialam byc absolutnie zlosliwa 😉

Zuziaku sliczny kolejny avatarek 🙂

jak uda mi sie zalogowac na youtube to wrzuce filmik z Dawidkiem 🙂

• Mamusia
kwasiek_ napisał(a):

żółtka miksuje się z kakao 🙂 pierwszy podpunkt punktu "spód" i "mus" 🙂
jak klikniesz na zdjęcie przy tym przepisie, to masz bloga - ludzie pytają o różne rzeczy i czasami coś ciekawego mają do powiedzenia, warto poczytać przed pieczeniem 🙂

ja chyba powinnam nosic okulary na oczach a nie w torebce bo 2 razy to czytałam w poszukiwaniu żółtek 🤪

Nie ma sprawy wykorzystuj ile chcesz 🙂 cieszę się ze mogę pomóc 🙃

• Mamusia
zuziek napisał(a):
Laaf Dawidos boski 😜 a Zuzka mi spała ponad 2h teraz i jak tylko usłyszała Dawidka odrazu wstała teraz się cieszy na jego widok 😁 i jak mówiłaś "papapa" to ta zaczęła machać rączką 😁 🤪

no to swaty idą p naszj mysli 🤪 🤪
mimo ze codziennie wychodzac do pracy robie mu papa i buziaki posylam to jeszcze tej sztuki nie opanowal 😉 buziole dla zdolniachy Zuzki ☺️ ☺️