Skocz do zawartości

Przepisy prawne dla młodych rodziców - przydatne strony. | Forum o ciąży

Doti

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Kochane wg mnie w tym wątku powinny się znaleźć przede wszystkim strony z przepisami prawnymi, które będą nas dotyczyć. Poza tym jeśli któraś z Was zna się np. na prawie pracy to może jakieś wyjaśnienia tych przepisów też się uda zgromadzić 😁
Póki co stronka o becikowym - zdziwiło mnie, że na zaświadczeniu od lekarza muszą być wpisane wizyty z każdego trymestru...:

BECIKOWE

• Mamusia
A ja to w ogole jestem w ciężkiej sytuacji bo umowe mam do końca sierpnia ale że będe już wyżej niż w 3 miesiącu to jestem chroniona i umowe musi mi przedłużyć do rozwiązania, termin mam na 29 grudnia czyli pewnie umowe dostane do końca grudnia i tyle na nic sie nie załapie... Z tym że dziewczyny słyszałam od znajomych z pracy że nasz pracodawca podobno nie bedzie mi chcial przedłużyć umowy w tym sierpniu to co mam zrobić ? kłucic sie z nim czy jakos inaczej to zalatwic... ?

I jeszcze jedno pytanie teraz po miesiacu od wiadomosci ze jestem w ciazy on mi wyplate placi pozniej przechodze na zus to mam to jakos z nimi zalatwiac czy oni automatycznie to sami zalatwiaja jakos ?

• Mamusia
Nie wiem dokładnie, z urlopu może skorzystać tylko osoba zatrudniona znalazłam coś takiego:
Prawo do urlopu macierzyńskiego przysługuje pracownikowi. W związku z tym na urlop macierzyński nie może liczyć osoba zatrudniona na podstawie umowy zlecenia, czy umowy o dzieło. Urlop macierzyński, nie przysługuje również osobie bezrobotnej. Z prawa do urlop macierzyńskiego nie skorzysta, także pracownik, który pozostaje na urlopie bezpłatnym. Ponadto prawa do urlopu nie ma pracownica, która w czasie urlopu wychowawczego urodzi kolejne dziecko.
Pracownica przebywająca na urlopie macierzyńskim podlega ochronie przed rozwiązaniem umowy o pracę. Pracodawca nie może rozwiązać z pracownicą umowy o pracę, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z winy pracownika lub zostanie ogłoszona upadłość albo likwidacja pracodawcy.

A tutaj zasiłek macierzyński - strona ZUS-u: http://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=431
Zasiłek macierzyński a urlop macierzyński to nie to samo!

• Mamusia
Emi najlepiej zadzwonic do zusu i sie zapytac - ja dzwonie z kazdym pytaniem, bo tez jestem niezle zamotana w tym wszystkim...

basia z tego co wiem jesli twoja firma zatrudnia wiecej niz 20stu pracownikow, to wyplate wyplaca Ci normalnie twoj pracodawca, a pozniej sam rozlicza sie z zusem. jesli firma liczy mniej pracownikow, to kadrowa lub ksiegowa z firmy musi twoje zwolnienie razem z drukiem z3 dostarczyc do zusu. Ja mam ten drugi przypadek i po prostu jest masakra, bo ksiegowa zawala sprawe i wszystkiego musze sama pilnowac. Na pierwsza wyplate z zusu czeka sie do 30 dni (jesli kadrowa zlozy wszystko od razu, bo u mnie ja juz czekam 2 miesiac 🤢). kazda kolejna wyplata z zusu powinna nastapic do 2 tygodni od konca zwolnienia chorobowego.

• Mamusia
Ja miałam taką sytuację ale 10 lat temu ,że pracowałam w przedszkolu zaszłam w ciąże .
Umowa kończyła mi się jakoś w połowie macierzyńskiego i mi ją przedłużyli do końca macieżyńskiego.
Potem niestety nikt mi nie przedłużył umowy . 😞
Ale podkreślam ,że było to dawno temu więc nie wiem czy nadal to obowiązuje.

• Mamusia
basia89 napisał(a):
A ja to w ogole jestem w ciężkiej sytuacji bo umowe mam do końca sierpnia ale że będe już wyżej niż w 3 miesiącu to jestem chroniona i umowe musi mi przedłużyć do rozwiązania, termin mam na 29 grudnia czyli pewnie umowe dostane do końca grudnia i tyle na nic sie nie załapie... Z tym że dziewczyny słyszałam od znajomych z pracy że nasz pracodawca podobno nie bedzie mi chcial przedłużyć umowy w tym sierpniu to co mam zrobić ? kłucic sie z nim czy jakos inaczej to zalatwic... ?

I jeszcze jedno pytanie teraz po miesiacu od wiadomosci ze jestem w ciazy on mi wyplate placi pozniej przechodze na zus to mam to jakos z nimi zalatwiac czy oni automatycznie to sami zalatwiaja jakos ?

jeśli masz ciąże powyżej 12 tygodnia, to w przypadku umowy o pracę pracodawca musi Ci ją przedłużyć do rozwiązania!! potem przysługuje macierzyński i wówczas ZUS płaci!!

• Mamusia
Laski orientujecie sie moze jak to jest z kontynuacja zasilku chorobowego w zusie? Ja mam teraz nowe zwolnienie i nie wiem, czy jak jest kontynuacja, to wystarczy zlozyc u nich tylko samo zwolnienie, czy znow jakies zaswiadczenie z pracy o zatrudnieniu? Co prawda powinna to robic moja kadrowa, ale wole sama sie tym zajac, bo znow wyjda jakies przeboje...

• 1 miesiąc później...
  • Mamusia
Hej dziewczyny 🙂

Mam super ważne pytanie do dziewczyn, które pracują i są na urlopach macierzyńskich. Dziś znajomy męża zaproponował mi robienie kosztorysów, byłaby to praca zdalna , mogłabym śmiało pracować w domu. I w tym wypadku, mogę też dostać normalną umowę o pracę, w sumie mi się nudzi więc takie zajęcie byłoby dla mnie idealne w robieniu kosztorysów mam doświadczenie, i teraz nasuwa mi się pytanie, jak jest z urlopem macierzyńskim?? Przysługuje po przepracowaniu konkretnych miesięcy?? Bo wiem, ze wychowawczy to po 6 pełnych miesiącach pracy ale macierzyński jest jedynie wzmianka, ze kobieta musi miec umowę o pracę w momencie porodu. Bo jeśli byłaby możliwość, to wystąpiłabym do ZUS o zasiłek macierzyński, tylko nie wiem czy jest w ogóle sens...

• 4 tygodnie później...
  • Mamusia
Dzwoniłam do Zus-u, bo razem z mężem prowadzimy własną działalność, więc sytuacja z macierzyńskim dla prowadzących działalność gosp. wygląda, że trzeba do zus złożyć akt urodzenia dziecka + druk Z3b a na druku musi być napisana prośba o wydłużony urlop macierzyński o 4 tygodnie.
Jeśli chodzi o ojcowski też przysługuje mężowi (osobie prowadzącej działalność gosp.) i podobnie trzeba złożyć do ZUS akt urodzenia dziecka + druk Z3b, z tymże musi być ten urlop wykorzystany do 12 miesięcy. Może być wzięty równocześnie z macierzyńskim matki.
Urlop tacierzyński nie przysługuje osobie prowadzącej działalność.
Urlop wychowawczy też raczej nie, kazała babka z ZuS-u pytać się w gminie.

Może się komuś przydadzą te informacje 🙂