Skocz do zawartości

czerwcowe Maleństwa 2013:) | Forum o ciąży

MartaMartaMarta

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Ja przy pierwszej ciazy chodzilam prywatnie to mialam za kazdym razem robione w 4d wiec wszystko bylo super widac. Tu gdzie obecnie chodze nie wiem czy maja takie usg do robienia w 4 d. sprzet wyglada na nowoczesny wiec mam nadzieje ze jest taka mozliwosc a jak nie to tego swojego "starego" sie umowie.

• Odpowiedzi 6,7 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Moja córa niestety nie zdaje sobie sprawy, że będzie mieć rodzeństwo. Niby całuje brzuch, cieszy się a za chwile go bije 🤨 dzieci raczej lubi, bo wszędzie jak widzi maluszki w tv czy na żywo woła dzidzia i pokazuje palcem albo się głośno cieszy.

• Mamusia
Padłam 😁 😁 😁 😁

Rodzina siedzi przy obiedzie. Syn pyta ojca:
-Tato, ile jest rodzajów biustów?
Ojciec, nieco zaskoczony, odpowiada:
-Cóż, właściwie trzy, zależnie od wieku kobiety: jak ma 20 lat są jak melony,
okrągłe i twarde. Jak ma 30-40 lat są jak gruszki- wciąż ładne, ale nieco

wydłużone, a po 50-tce są jak cebule...
-Cebule? - dziwi się syn.
-TAK, patrzysz i płaczesz.
Wkurzyło to nieco żonę i córkę, która zapytała matkę:
- Mamo, a ile jest rodzajów ptaszków?
Mama uśmiechnęła się i odpowiedziała:
-Też trzy, zależnie od wieku faceta- u dwudziestolatka jest jak dąb- twardy i
potężny. Jak facet ma 30-40 lat, jest jak brzoza- elastyczny, ale niezawodny. A po
50-tce jest jak choinka na Boże Narodzenie.
-Jak choinka?-dziwi się córka.
-Tak, drzewko jest martwe, a bombki wiszą tylko dla ozdoby..

• Mamusia
hej
Ja w środę byłam u gina i wszystko jest ok.Maleństwo mierzyło wówczas 3,41cm i był to 10tydz i 2 dz.Faktycznie zalążki kończyn już świetnie widoczne,serduszko pikające- po prostu super.Mam tylko dwurożną macicę,niczemu to nie przeszkadza choć wcześniej była całkiem normalna,ale podobno ta ścianka może się wyrównać.
Moje wizyty u lekarza odbywają się mniej więcej co 3 tygodnie-chodzę prywatnie,bo to lekarz,który za wyjątkiem ginekologi ma pojęcie o gastrologii a ja choruję na wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
No cóż nie wiem czy to powód do dumy,ale mnie w tym roku stuknęła 30-tka (1982r)

• Mamusia
mam pytanko-ile jest tu mamusiek pracujących??
A jeśli pracujecie to jak długo planujecie być aktywne zawodowo??

Ja w pierwszej ciąży chodziłam do 7 miesiąca(do 6 nosiłam ciężkie akta w zastępstwie za również ciężarną koleżankę,która poszła na L4 jak tylko zaciążyła.Dodam,że wtedy zaczął stawiać mi się brzuch-skurcze przepowiadające).Po powrocie z macierzyńskiego na koncie po pierwszej pensji okazało się ,że jestem prawie 6 stówek w plecy.Teraz chorowałam sobie(bardziej aby odpocząć)w czwartek wróciłam do pracy i pierwsze co to dostałam opieprz od mojej szefowej jak to się stało,że mam zaległości??Wnerwiłam się nieziemsko-miałam ją zamiar zapytać czy przypadkiem nie chce zapytać czy jestem w ciąży,jak się czuję i do kiedy planuję chodzić,ale stwierdziłam,że dorzucę do kominka.
Po powrocie do domu się rozryczałam i stwierdziłam,że nie warto!!! Po co stres,głupie wywody.Mój gin w każdym momencie da mi chorobowe więc najprawdopodobniej mąż podjedzie do niego 15 i pieprznę tym.Niech się pali,wali chromolę to.
Co myślicie o mojej sytuacji??

• Mamusia
Blue napisał(a):
Padłam 😁 😁 😁 😁

Rodzina siedzi przy obiedzie. Syn pyta ojca:
-Tato, ile jest rodzajów biustów?
Ojciec, nieco zaskoczony, odpowiada:
-Cóż, właściwie trzy, zależnie od wieku kobiety: jak ma 20 lat są jak melony,
okrągłe i twarde. Jak ma 30-40 lat są jak gruszki- wciąż ładne, ale nieco

wydłużone, a po 50-tce są jak cebule...
-Cebule? - dziwi się syn.
-TAK, patrzysz i płaczesz.
Wkurzyło to nieco żonę i córkę, która zapytała matkę:
- Mamo, a ile jest rodzajów ptaszków?
Mama uśmiechnęła się i odpowiedziała:
-Też trzy, zależnie od wieku faceta- u dwudziestolatka jest jak dąb- twardy i
potężny. Jak facet ma 30-40 lat, jest jak brzoza- elastyczny, ale niezawodny. A po
50-tce jest jak choinka na Boże Narodzenie.
-Jak choinka?-dziwi się córka.
-Tak, drzewko jest martwe, a bombki wiszą tylko dla ozdoby..

• Mamusia
TITINKA olej pracę bo widać, że nie przestrzegają twoich praw. Ja na zwolnienie poszłam od razu po pierwszej wizycie u gina (w pracy o ciąży powiedziałam 2 dni wcześniej). Ja uczyłam się na błędach koleżanek, które chodziły do 3 czy 4 miesiąca i się stresowały, narażały na kontakt z ludźmi (czasem chorymi) i stwierdziłam, że za długo się starałam, żeby coś się teraz stało np. przez stres w pracy. W końcu wolne nam się teraz należy, jeszcze się napracujesz całe życie bo nie wiadomo czy będziemy mieć prawa do emerytur czy trzeba będzie pracować dożywotnio hehe z naszym rządem nic nie wiadomo ;-) Wiec TITINKA olej swoją "kochaną" szefową i idź na zasłużone zwolnienie.

• Mamusia
Yvonne1987 napisał(a):
Znalazłam taką fajną stronkę, można sprawdzić ile nasze maleństwa mają w danym tygodniu ciąży 🙂

http://dzieci.civ.pl/dlugosc-dziecka-w-ciazy

To moja córka kompletnie nie pasowała do tych wymiarów, bo w 12t6d miała ponad 7,5cm, a tam mają napisane, że w 13tyg. to maks 6cm.

• Mamusia
TITINKA napisał(a):
mam pytanko-ile jest tu mamusiek pracujących??
A jeśli pracujecie to jak długo planujecie być aktywne zawodowo??

Ja w pierwszej ciąży chodziłam do 7 miesiąca(do 6 nosiłam ciężkie akta w zastępstwie za również ciężarną koleżankę,która poszła na L4 jak tylko zaciążyła.Dodam,że wtedy zaczął stawiać mi się brzuch-skurcze przepowiadające).Po powrocie z macierzyńskiego na koncie po pierwszej pensji okazało się ,że jestem prawie 6 stówek w plecy.Teraz chorowałam sobie(bardziej aby odpocząć)w czwartek wróciłam do pracy i pierwsze co to dostałam opieprz od mojej szefowej jak to się stało,że mam zaległości??Wnerwiłam się nieziemsko-miałam ją zamiar zapytać czy przypadkiem nie chce zapytać czy jestem w ciąży,jak się czuję i do kiedy planuję chodzić,ale stwierdziłam,że dorzucę do kominka.
Po powrocie do domu się rozryczałam i stwierdziłam,że nie warto!!! Po co stres,głupie wywody.Mój gin w każdym momencie da mi chorobowe więc najprawdopodobniej mąż podjedzie do niego 15 i pieprznę tym.Niech się pali,wali chromolę to.
Co myślicie o mojej sytuacji??

Pewnie nie ma co się stresować i użerać z zołzą....ja chodzę do pracy ale mam tam świetną atmosferę i w ogóle się nie denerwuje, pozostaje tylko zagrożenie żebym się niczym nie zaraziła bo to w końcu przychodnia więc chorzy też przychodzą, ale poza tym super, a ponieważ jak już wam pisałam wcześniej mam przodujące łożysko i jestem trochę w strachu... to chcę chodzić do pracy to przynajmniej do 15 mama zajęcie i nie myślę tyle. Także jak tylko lekarz pozwoli to bym chciała chodzić do roboty...

• Mamusia
A mi się zachciało \"intymnych przygód\" po tym jak usłyszałam, że jest wszystko dobrze i mam prezent w postaci brązowych plamień 🤢 a już myślałam, że będzie wszystko ok. już mam dosyć tego.. 🥴 żałuję, że w ogóle cokolwiek zaczynałam, teraz od nowa muszę leżeć 🙃

• Mamusia
[color=blue][/color]a ja planuję pracować najdłużej jak się da, na ile stan zdrowia pozwoli.A że czuję się dobrze, to głupotą byłoby siedzenie w domu i patrzenie w cztery ściany. Wolę kontakt z ludźmi no i czas szybciej płynie gdy się coś robi. A gdybym była cały czas w domu to bym tylko myślała i zamartwiała się gdyby mnie tylko coś zakłuło 🙂Poza tym wiem z doświadczenia koleżanek ze aktywność w ciąży jest zdrowa i dobrze wpływa na orgaznizm, później łatwiej urodzić, organizm nie jest taki zastany i ociężały, bo wiadomo że w domu przeważnie się leży bądź siedzi, bo ile można sprzątać itp. 🙂

• Mamusia
Mamuska2706 napisał(a):
to w 8 tyg dziecko ime ma cm?

Ja zawsze patrzę na wyniki z usg, tam mają podane wymiary i wiek ciąży wg usg, ale wiadomo jak to jest dużo kobiet ma opóźnioną owulację i wtedy dziecko będzie prawie zawsze wychodzić młodsze niż się wylicza.

Znalazłam coś takiego:
Pod koniec 8 tygodnia odległość ciemieniowo-siedzeniowa zarodka wyniesie 14-20 mm.
9 tydzień ciąży. Odległość ciemieniowo-siedzeniowa zarodka wynosi 22-30 mm.
10 tydzień odległość ciemieniowo-siedzeniowa do końca tego tygodnia wzrośnie do 31-42 mm

Każda strona ma swoje wymiary 😁