Skocz do zawartości

Mamuśki PAŹDZIERNIKOWE wpisujcie się :) | Forum o ciąży

beti22

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Wyczekana wpadka - dobrze to ujelas. 🙂
Hm nie bede ukrywac sadzilam ze bede sie lepiej czuc w ciazy ... Dowiedzialam sie w walentynki ze bede mamusia . Placz szczescia z placzem przerazenia 🙂 chodzenie po scianach wymioty ... W PRACY bardzo ciezko bylo. Zawroty glowy pierwsze 2 miesiace cos strasznego .... Ale teraz juz znacznie lepiej 🙂 brzuszek sie pojawil 🙂 3 kg na plusie a scan to najpiekniejszy moment w moim zyciu , a Ty ?

• Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Witaj Marlena 🙂 Fajnie, że dołączyłaś do nas i gratuluję wyczekanego dzidziusia 🙂
Ja jestem Ania, od urodzenia mieszkam w Gdańsku, mam prawie 33 lata. To moja druga ciąża, mam już córeczkę Olgę, która w czerwcu skończy 4 latka. Obie ciąże były planowane. Pierwsza ciąża lajtowa i bez żadnych problemów, druga też nie jest źle, ale miałam mały problem z plamieniem, biorę Duphaston, Samopoczucie już dużo, dużo lepsze. Niestety przez te plamienie musiałam pójść trochę szybciej na L4 niż planowałam, ale może to i dobrze. Jeszcze nie wiem kogo noszę w brzuszku, może dowiem się 8 maja na wizycie.

• Mamusia
Czesc Aniu ja tez gratuluje .
W uk ciaza jest prowadzona troche inaczej podejrzewam ze gdybym byla w polsce tez zzybiviej poslzabym na l4 bo tez mialam plamienia ale moja polozna stwierdziala ze to sie zdarza a na scanie nie widac w brzuchu zadnej podejrzanej krwi wiec moge pracowac ...
Caly weekend robie tak mnie uwielbiaja ...
Od 3 miesiecy tydzien w tydzien tak samo ....

Nie wiem czy wyrobie i czy wczesniej poprostu sie nie Zwolnie ..
Bede blagac polozna o Chorobowe - ale wizyte mam za 3 tyg dopiero...

• Mamusia
Witaj na brzuszku 🙂
Ja mam na imię Klaudia. Jestem w tym samym wieku co Ty 🙂 Od kilku lat mieszkam na Podhalu, wcześniej mieszkałam w Nysie (opolskie). To moja druga ciąża. Mam córeczkę Weronikę, która w styczniu skończyła 2 latka. Pierwsza ciąża bez problemu. Teraz też jest ok i mam nadzieję, że tak będzie do końca. Jeszcze nie wiem co noszę w brzuszku. W poniedziałek idę do gin i może się dowiem 🙂 W pierwszej ciąży dowiedziałam się dopiero na usg połówkowym. Skoro już mowa o wpadkach, to obie ciąże planowane 🙂 Nawet się śmialiśmy z mężem, że nie zdążyliśmy się nacieszyć staraniami, bo Weronika udała nam się przy drugim cyklu a teraz za pierwszym razem 🙂

• Mamusia
U mnie było coś jakby naczynko/torbielka przy łożysku, gdzie krew zbierała. Na ostatniej wizycie lekarz powiedział, że na szczęście łożysko nie odkleja i że nie ma mowy o pracy, szczególnie że jest ona stojąca.
Dziwnie podchodzą do ciąży zagranicą, żeby błagać o zaświadczenie o ciąży do pracy czy o L4. Marlena, nie chcę nic narzucać, ale może jednak rozważyć szybsze zwolnienie?

• Mamusia
Dusta napisał(a):
Nawet się śmialiśmy z mężem, że nie zdążyliśmy się nacieszyć staraniami, bo Weronika udała nam się przy drugim cyklu a teraz za pierwszym razem 🙂

Hehe...my tak samo śmialiśmy się z krótkich starań. Z tym, że u mnie obie ciąże w II cyklu pod odstawieniu tabletek.

• Mamusia
witam się i ja 🙂 Super że dołączyłaś do nas bo od razu się ożywiło na forum, 😉 🙂
Ja jestem Ola i jestem z podkarpacia (okolice Krosna). Mam a raczej w sierpniu będę miała 30 lat 🙂 I to też moja druga ciąża mam już córeczkę Amelkę która w lutym skończyła 2 latka i jest najcudowniejsza gadułą na świecie. Moja ciąża była planowana ale chciałam dziecko z początku roku czyli w maju mieliśmy sie tak konkretniej starać ale juz od stycznia zaczęłam łykać kwas foliowy i że się samo przyspieszyło to sie bardzo ciesze bo do maja mogła bym się rozmyślić :P
Też jeszcze nie wiem co będe miała kolejna wizyta 15 maja może wtedy się coś okaże zobaczymy 🙂 🙂 Trochę mnie tez kusi żeby wcale nie wiedzieć ale z drugiej strony jak by był chłopczyk to nic kompletnie nie będę miała na niego :/
ciąża przebiega odpukać oki senność minęła wymiotów itp ani w pierwszej ani teraz nie było więc oby tak dalej 🙂

• Mamusia
No czuje się wywołana do tablicy :P
Ja mam 28 lat jestem z Zachodniej części kraju - woj. Lubuskie 🙂 Mam już 2.5 rocznego synka. Obie ciąże planowane. Obie w 2 cyklu od rozpoczęcia starań (bo tabletki kazał lekarz odstawić i 2 cykle poczekać). Obie ciąże od początku na luteinie. W pierwszej krwawienia i leżenie plackiem. Zdarzał się szpital. W tej od początku podwójna dawka luteiny bo plamienia były i teraz właśnie jak bumerang jakieś brudzenia wróciły. Ta ciąża zupełnie inna niż tamta. Teraz nudności aż do dziś i ogromna senność. Tamta ciążę lepiej znosiłam. Jestem na L4 w domku ale z 2.5 latkiem raczej się odpoczywać nie da.... Mimo że chodzi do żłobka na 4 godziny 🙂 Teraz już wiem od 11 tygodnia że będzie chłopczyk. Dowiedziałam się na badaniach prenatalnych. W 13 tyg potwierdził to mój lekarz prowadzący że parki nie będzie a drugi łobuz 😉))

• Mamusia
Dusta napisał(a):
Witaj na brzuszku 🙂
Ja mam na imię Klaudia. Jestem w tym samym wieku co Ty 🙂 Od kilku lat mieszkam na Podhalu, wcześniej mieszkałam w Nysie (opolskie). To moja druga ciąża. Mam córeczkę Weronikę, która w styczniu skończyła 2 latka. Pierwsza ciąża bez problemu. Teraz też jest ok i mam nadzieję, że tak będzie do końca. Jeszcze nie wiem co noszę w brzuszku. W poniedziałek idę do gin i może się dowiem 🙂 W pierwszej ciąży dowiedziałam się dopiero na usg połówkowym. Skoro już mowa o wpadkach, to obie ciąże planowane 🙂 Nawet się śmialiśmy z mężem, że nie zdążyliśmy się nacieszyć staraniami, bo Weronika udała nam się przy drugim cyklu a teraz za pierwszym razem 🙂

Hej Dusta milo poznac
To fajniutkie rodzenstwo sie szykuje 🙂 Twoja corcia bedzie miala zywego bobasa do wozenia w wozku 😉ja nie mialam takiego szczescia 😉 4 lata staran placzu ojj bywalo ciezko 😉 az tu kiedy opadlam z sil , az tu jest upragniony sliczniutki bobas 😉)

• Mamusia
Anulka81 napisał(a):
U mnie było coś jakby naczynko/torbielka przy łożysku, gdzie krew zbierała. Na ostatniej wizycie lekarz powiedział, że na szczęście łożysko nie odkleja i że nie ma mowy o pracy, szczególnie że jest ona stojąca.
Dziwnie podchodzą do ciąży zagranicą, żeby błagać o zaświadczenie o ciąży do pracy czy o L4. Marlena, nie chcę nic narzucać, ale może jednak rozważyć szybsze zwolnienie?

Anulka - tak to straszne . Tu do 12 tc nie uznaja ciazy a nawet gdyby sie cos stalo do 12 tc to nawet ej nie ratuja ..
Teraz zrobili mi taki "risk" na zmiane warunkow pracy i mam troche lzej . Prosilam polozna o 2 tyg glupie to stiwerdzila ze dziecko ladnie sie rozwija i nie ma potrzeby ..
A po za tym tu jest troche inaczej bo za l4 dostaje sie 80 funtow na tydzien to marne pieniadze , pocieszam sie faktem ze za miesiac ide do polskiego gina i on mi da l4 z pewnoscia 🙂

• Mamusia
olcia157 napisał(a):
witam się i ja 🙂 Super że dołączyłaś do nas bo od razu się ożywiło na forum, 😉 🙂
Ja jestem Ola i jestem z podkarpacia (okolice Krosna). Mam a raczej w sierpniu będę miała 30 lat 🙂 I to też moja druga ciąża mam już córeczkę Amelkę która w lutym skończyła 2 latka i jest najcudowniejsza gadułą na świecie. Moja ciąża była planowana ale chciałam dziecko z początku roku czyli w maju mieliśmy sie tak konkretniej starać ale juz od stycznia zaczęłam łykać kwas foliowy i że się samo przyspieszyło to sie bardzo ciesze bo do maja mogła bym się rozmyślić :P
Też jeszcze nie wiem co będe miała kolejna wizyta 15 maja może wtedy się coś okaże zobaczymy 🙂 🙂 Trochę mnie tez kusi żeby wcale nie wiedzieć ale z drugiej strony jak by był chłopczyk to nic kompletnie nie będę miała na niego :/
ciąża przebiega odpukać oki senność minęła wymiotów itp ani w pierwszej ani teraz nie było więc oby tak dalej 🙂

Czesc Ola .. CIe tez milo poznac . Ale wam wszytkim fajnie 🙂) kazda prawie 2 dzidzia w drodze , ja zaczynam ale nie zamierzam zaprzestac na jednym dziecku 😉 corcia mi sie marzy ale teraz czekam na mego synka
Ja nie wiem czy mi ten kwas foliowy nie pomogl zajsc w ciaze bo zaczelam go brac miesiac przed 🙂
Miesiac przed zajsciem zrobilam takze miejsce na malenstwo 😉 schudlam 12 kg 🙂 wszyscy sie ze mnie smieja hehe . Fajnie ze jest tu nas kilka 😉

• Mamusia
Agami napisał(a):
No czuje się wywołana do tablicy :P
Ja mam 28 lat jestem z Zachodniej części kraju - woj. Lubuskie 🙂 Mam już 2.5 rocznego synka. Obie ciąże planowane. Obie w 2 cyklu od rozpoczęcia starań (bo tabletki kazał lekarz odstawić i 2 cykle poczekać). Obie ciąże od początku na luteinie. W pierwszej krwawienia i leżenie plackiem. Zdarzał się szpital. W tej od początku podwójna dawka luteiny bo plamienia były i teraz właśnie jak bumerang jakieś brudzenia wróciły. Ta ciąża zupełnie inna niż tamta. Teraz nudności aż do dziś i ogromna senność. Tamta ciążę lepiej znosiłam. Jestem na L4 w domku ale z 2.5 latkiem raczej się odpoczywać nie da.... Mimo że chodzi do żłobka na 4 godziny 🙂 Teraz już wiem od 11 tygodnia że będzie chłopczyk. Dowiedziałam się na badaniach prenatalnych. W 13 tyg potwierdził to mój lekarz prowadzący że parki nie będzie a drugi łobuz 😉))

Czesc Agami 🙂 milo CIe poznac 🙂
Kolejna szczesliwa mamusia 😉
Ja mialam raz przez 3 dni takie brazowe uplawy ale nie bylo na scanie zadnego plynu wiec
Wszstko na szczescie ok, teraz staram sie nie dzwigac i nie zhadzac sie na wszystko o co mnie poprosza w pracy
Dbaj o siebie 😉 i duzo wypoczywaj , ja po pracy z automatu 2 h drzemki a potem 10 h snu jak kiep padam 😉
U mnie tez prawdopodobnie chlopiec ale maja potwirtdzic na nastepnym (tu ostatnim drugim)scanie 🙂)

• Mamusia
Ciag dalszy pytan haha 🙂 wiem wiem jestem szalona ale na poprzednich forach wszedzie dzireczyny pisaly o poronieniach i niezbyt dobrze to na mnie wplynelo wiec sie wypisalam ...

Jaki macie stosunek do badan prenetarnvh?
Chodzi mi o moj wiek 26 lat tu proponuja wszystkim nawet 20 latkom ...
Ja sie nie zgodzilam , ne wiem poprostu sie balam a wole nie wiedziec i wyszlo na moje dzidzia zdrowa ale i tak niczego by to nie zmienilo a dzis jestem spokojna ...

Ile wazylyscie przed ciaza?
I ile wam przybylo?

Mnie coraz wiecej .... 75 kg +3kg

Wybralyscie imiona ?

Ps. Przepraszam za bledy , od 5 lat prawie nie pisze po polsku,
Zdarzaja sie bledy i brak polskich znakow ,nie gniewajcue sie 😉

Matkoo ale sie rozpisalam :P .... 🤪

• Mamusia
Marlena1987ab napisał(a):
Ciag dalszy pytan haha 🙂 wiem wiem jestem szalona ale na poprzednich forach wszedzie dzireczyny pisaly o poronieniach i niezbyt dobrze to na mnie wplynelo wiec sie wypisalam ...

Jaki macie stosunek do badan prenetarnvh?
Chodzi mi o moj wiek 26 lat tu proponuja wszystkim nawet 20 latkom ...
Ja sie nie zgodzilam , ne wiem poprostu sie balam a wole nie wiedziec i wyszlo na moje dzidzia zdrowa ale i tak niczego by to nie zmienilo a dzis jestem spokojna ...

Ile wazylyscie przed ciaza?
I ile wam przybylo?

Mnie coraz wiecej .... 75 kg +3kg

Wybralyscie imiona ?

Ps. Przepraszam za bledy , od 5 lat prawie nie pisze po polsku,
Zdarzaja sie bledy i brak polskich znakow ,nie gniewajcue sie 😉

Matkoo ale sie rozpisalam :P .... 🤪
🙂 🙂 🙂 no super ozywiłas troszke forum 🙂
Tu tez robia prenatalne teraz w 12 tygodniu miałam potem jest w 20 ale za to musze sobie zapłacic jak chce a jeszcze 4 lata temu jak byłam w ciazy robili tez za darmo wiec przepisy sie zmieniły 🤔
Co do wagi to prosze sie nie smiac ale wazylam przed ciaza 44 a teraz 46 🙃taka szkapa ze mnie niestety z Adim przy porodzie wazylam 60 kilo 😁

• Mamusia
jest weekend to zawsze tu troszke ciszej 🙂 ja mam chwile bo chłopakow nie ma poszli na plac a starszy jest u kolegi wiec mam chwile luzu 🙂 a tam waga sie nie przejmuj po ciazy spadnie a co zostanie jakies cwiczenia porobisz i spadnie tak wiec nie martw sie na zapas 🙂 ja zawsze jak szłam do porodu to sie ze mnie nabijali ze taka chuda gaska wyscigowa jestem 😁 😁 😁 chuda ale normalnie chłopcow rodziłam wiec to nie ma reguły 🙂

• Mamusia
To faktycznie masz troche luzu

Dzis zobaczyla mnie kolezanka po 2 tyg
Stwierdziala ze wygladam jak pileczka powoli 😉
Przy mojej tuszy bylam pewna ze w 1 trymestrze przytyje wiecej ale 3 kg i to tez lacznie z dzisiejszym dniem 😉
Masz racje kupie sobie rower :P i wroce do wagi albo mego faceta zamecze ha ha ha

• Mamusia
Ja ładnie schudłam po urodzeniu Oli, do tego jak skończyła rok i już nie karmiłam piersią, to przeszłam cały program 6 tygodniowy Areobicznej 6 Weidera, ale wróciłam do pracy, nieregularne posiłki, podjadanie, ogólnie pofolgowałam sobie i sporo przytyłam. Przed tą ciążą schudłam, ale że wagę ma zepsutą to nie wiem ile ważyłam, ale sądzę że nie mniej niż z 68 kg i od tego liczę ilość kg, które przybywają.
Sprawa wagowa przedstawia się następująco 68 + 4 kg.
Z Olą w ciąży najpierw schudłam 5 kg, a potem przybrałam do porodu 11 kg. Mam nadzieję, że teraz mniej więcej tyle samo przybiorę.

U mnie też już brzusio spore widać, taki brzuch miałam w pierwszej ciąży w 5/6 m-cu, a tu ledwo 4 m-c zaczął a już brzuszek wywaliło. Generalnie w ciążowych spodniach chodzę już od ponad miesiąca, bo w zwykłych mi było już ciasno.

• Mamusia
Anulka81 napisał(a):
Ja ładnie schudłam po urodzeniu Oli, do tego jak skończyła rok i już nie karmiłam piersią, to przeszłam cały program 6 tygodniowy Areobicznej 6 Weidera, ale wróciłam do pracy, nieregularne posiłki, podjadanie, ogólnie pofolgowałam sobie i sporo przytyłam. Przed tą ciążą schudłam, ale że wagę ma zepsutą to nie wiem ile ważyłam, ale sądzę że nie mniej niż z 68 kg i od tego liczę ilość kg, które przybywają.
Sprawa wagowa przedstawia się następująco 68 + 4 kg.
Z Olą w ciąży najpierw schudłam 5 kg, a potem przybrałam do porodu 11 kg. Mam nadzieję, że teraz mniej więcej tyle samo przybiorę.

U mnie też już brzusio spore widać, taki brzuch miałam w pierwszej ciąży w 5/6 m-cu, a tu ledwo 4 m-c zaczął a już brzuszek wywaliło. Generalnie w ciążowych spodniach chodzę już od ponad miesiąca, bo w zwykłych mi było już ciasno.

Hej, ja wlasnie wrocilam z pracy . I pewnie do 100 kg dojde - rosnie brzuch masakra
Czuje juz ruchy malego a jak u was??

• Mamusia
Anulka81 napisał(a):
Imię dla chłopca mam od dawna wybrane - Konrad, a dla dziewczynki jeszcze nie. Jak okaże się, że będzie dziewczynka to będziemy się głowić i wybierać. Moja Ola mówi o Nince 🙂 Nina imię ładne, ale nie jesteśmy do niego do końca przekonani.

My damy Seweryn Jan
Nina ladne imie 🙂)) z reszta dla chlopca imie Konrad tez ladniutkie