Skocz do zawartości

wyprawka | Forum o ciąży

julka235

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 92
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Ja czekałam aż wszystko dostanę po koleżance i w prezentach od innych. Kilka dni temu zaczełam prać te najmniejsze rzeczy żeby juz zapakowac troche do torby do szpitala i okazało się że mam za mało body z krótkim rekawem więc dzis kupiłam jeszcze paczkę z 8 sztukami i praktycznie to wszystko.

Mnie denerwowało jak wczesniej mi ludzie zwracali uwage ze za wczesnie nie wolno kupowac nic dziecku. A co to ma do rzeczy? Teraz złamałam kości w stopie, chodzic nie moge a gdyby mi teraz przyszło kupowanie wszystkiego to tylko bym miała sam stres i ból. Jest już ciężko plus ta noga nieszczęsna. Cieszę się że wszystko już mamy chociaż nie na miejscu.

• Mamusia
hej, nie słuchaj innych tylko rób tak jak Ty uważasz 🙂
My zaczeliśmy kupować po ubranku przed trzecim miesiącem,kolory wybieralismy takie żeby pasowały do obu płci.Zostało nam dzięki temu już niewiele do kupienia.Uważam,że lepiej kupować po trochu niż wszystko na raz..nawet z uwagi na duuuży brzuszek później i gorsze samopoczucie 🙂

• 1 miesiąc później...
  • Mamusia
ja też z jednej strony czekam jeszcze na rzeczy które dostanę od koleżanek, ale po 30 tygodniu mam zamiar wybrać się na zakupy i skompletować całość, żeby w 9 miesiącu spokojnie sobie czekać na maleństwo bo latanie po sklepach z ogromnym brzuchem i przy upałach pewnie będzie koszmarem a nie radością z szykowania wyprawki jak teraz.

• 3 tygodnie później...
  • Mamusia
Moj ukochany mowi,ze czekac ,ze on pod koniec wszystko zalatwi ale ja nie chce wszystkiego na ostatnia minute. Z wozkiem mysle ,ze sie wstrzymam bo mam termin na grudzien wiec na spacery z dzidziusiem wychodzic nie bede, wystarczy nosidelko, chociaz i tak juz na allegro ogladalam wozki i upatrzylam sobie jeden w dodatku tani , tylko ze ma jakies kolka ktore mojemu nie odpowiadaja bo sie szybko popsuja wedlug niego wiec pewnie i tak wstawilby inne 🙂 przeciez robienie wyprawki to duzy koszt a jak sie stopniowo bedzie kupowalo to sie az tak tego nie odczuje no i mile sa takie zakupki 🙂

• Mamusia
ja juz wszystko prawie mam tapete ide wybieracv jutro 🙂 do malej do pokoju uwielbiam zakupy w ikeii sa fajne gadzety ja duzo takich pierdolek maam zostal mi tetry kupic kosmtyki wozek podgrzewacz i sterylizatora jestem w 20 tyg i 1 dniu 🙂 a ciuszow to mam juz tyle ze mi wystarczy ale mysle ze pare jeszcze dokupie 🙂 poscl jeszcze jedna i takie co popadnie 😁 😁 🤪 🤪

• Mamusia
ja tam mam gdzieś przesądy i gadanie innych, w ogóle przestałam mówić mojej mamie, że mam zamiar cos kupić albo, że juz kupiłam kilka ciuszków- nie chce po prostu wysłuchiwać litanii 😉
mój mąż twierdzi, że jak zobacze coś co mi sie podoba dla dzidzi to żebym kupowała i tak też robię. Nie mam narazie dużo rzeczy, powstrzymuje sie od chodzenia po sklepach dla dzieci bo pewnie juz bym miała niezłą kolekcję. Wczoraj kupiłam śliczną myjkę- foczkę 🙂 ale bedziemy mogli jej dopiero używać od 2 roku życia- w domu zobaczyłam na etykiecie heheh ale tonic , mozna jej używać jako zabawki podczas kapieli 😉

Co do przesądów to też mam je gdzieś, a nawet strasznie mnie denerwują... ale jak narazie nie mam jeszcze nic dla dzidzi, chociaż moja mamusia już dużo kupiła dla wnusi lub wnusia 🙂 i wcale nie jest przesądna za to ją kocham 🙂
Myślę że mam jeszcze sporo czasu, jestem dopiero w 13 tc , jak będe znała płeć to zacznę szaleć z wyprawką.

• Mamusia
Ja zaczęłam kompletowanie wyprawki w 5-tym miesiącu od ciuszków i akcesoriów dla Dzidzi, teraz mam w planach kosmetyki i pościel. Na koniec zostawię sobie łóżeczko, fotelik i wózek - bo szkoda żeby gwarancja mijała a przedmioty stały i były nieużywane.

Na początku nie chciałam zbyt szybko zacząć kupowania ale koleżanka mnie przekonała, że nie ma na co czekać, różnie to bywa w ciąży i może się okazać że będzie trzeba leżeć itp. a wtedy cała przyjemność ominie. Poza tym ciuszki mimo, że malusie to wcale tak mało nie kosztują.

• Mamusia
a ja juz dla mojej córeczki mam wszystkie ciuszki (aż nadto), łożeczko, kilka kosmetykow, leżaczek...wózek idziemy kupic na początku lipca 😉 mam liste rzeczy ktorych mi jeszcze brakuje i bede tez wtedy wszystko juz dopinac na ostatni guzik:P ja w sumie mialam kilka uniwersalnych rzeczy zanim sie dowiedziałam jaka płec, w 26 tyg juz wiedziałam wiec wtedy juz na całego 😉 moim zdaniem lepiej troche wczesniej, ale bez przesady:P

• Mamusia
Ja juz wiecej chyba rzeczy mam dla mojej córci niż własnych 😁
teraz tylko czekam aż do porodu bede miala z 4 tygodnie to zaczne je prać w proszkach dla dzidziusiów, pracować i układać kolorystycznie 🙂
ale i tam mimo wszytko wydaje mi sie ze o czymś zapomne i wyjdzie na to że beznadziejna ze mnie mama 😞
ale poczytam jeszcze co Wy kolekcjonujecie to mi na pewno pomoze!
buzka!

• Mamusia
ja już wyprawkę też mam , no może jak zobacze jeszcze w sklepie kilka ciuszków to kupię - normalnie nie mogę się powstrzymać od kupowania:laugh:
Trochę tez kupiłam na allegro - nowe ciuszki są tam na prawdę tanie, i dobrej jakości - widziałam w sklepie :0
Np za śpiochy i kaftanik ok 12 zł - a w sklepie same śpichy są droższe.....

Wczoraj kupiłam też przez internet łóżeczko , materac, przewijak na łóżeczko, pościel....zastanawiam się czy i pościel trzeba wyprac i wyprasowac przez położeniem Maluszka.

Co do kosmetyków to najpierw zrobiłam taką listę, że szok....
a potem jak sobe przypomniałam jak to było z moim synkiem-większość poskreślałam z listy: najważniejsze mydełko (lub emulsja do kąpieli) potem oliwka lub mleczko, patyczki ze spirytusem do pępuszka , husteczki do pupki no i pampersy....

no i chyba nic więcej nie kupię
aha no i sudocrem na odparzenia - niezastąpiony 🙂

Teraz to zastanawiam sie co zabrac dla siebie do szpitala - trzeba kupic koszulę do karmienia - jakiąś bieliznę jednorazową lub takie gatki siatkowe - w szpitalu nie pozwalają na noszenie zwykłej bielizny po porodzie, jakies wkłądy ginekologiczne, wkłądki laktacyjne - co by sie nie utopic od mleka :laugh: , masc bepanthen na brodawki.....
coś jeszcze ominęłam?????

Dopiszcie jesli mozecie

pozdrawiam:P

• 4 miesiące później...
  • Mamusia
Ja kupiłam na razie jedne śpioszki, takie z napisem "kocham mojego tatę" żeby mój M przekonał się do zakupów. A wczoraj jeszcze kupiliśmy zestaw 5-częściowy: śpiochy, body, czapeczka, skarpetki i łapki-niedrapki. Łóżeczko będziemy mieć po siostrzenicy - muszę je tylko odświeżyć. Poza tym niedługo mikołajki i święta, więc rodzinka na pewno coś kupi 🙂

• 8 lata później...
  • Mamusia
Praktycznie całą wyprawkę mieliśmy od rodziny i znajomych - taka przechodna tradycja. Dzięki temu zaoszczędziliśmy finanse na przygotowanie pokoju. Odnowienie podłogi, wymianę okiem. do tego tapeta na ścianę, którą kupiliśmy na [spam] i dekoracje, w większości robione przez żonę.