Skocz do zawartości

Lipcóweczki 2009 | Forum dla mam

Kasia_m

Rekomendowane odpowiedzi

Kasia napisał(a):
byłam złożyć papiery do rodzinnego i wyobraźcie sobie że musiałam tam latać aż 3 razy bo zawsze coś brakowało ale udało się i złożyłam

Kasia a pamiętasz czego Ci brakowało?:P bo to pewnie z takich rzeczy co się zapomina...
ja właśnie wczoraj wysłałam do US o zaświadczenia i do ZUS.. ciekawe ile będę czekała aż odeślą..:/
i w ogóle nie wiem co jest grane bo jak brałam wniosek w sierpniu to mi dały pełno druczków-oświadczeń.. a ponoć jednak nie oświadczenia mają być tylko zaświadczenia.. to ja już nie wiem 😞

• Odpowiedzi 350
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
GoGr napisał(a):
Kasia napisał(a):
byłam złożyć papiery do rodzinnego i wyobraźcie sobie że musiałam tam latać aż 3 razy bo zawsze coś brakowało ale udało się i złożyłam

Kasia a pamiętasz czego Ci brakowało?:P bo to pewnie z takich rzeczy co się zapomina...
ja właśnie wczoraj wysłałam do US o zaświadczenia i do ZUS.. ciekawe ile będę czekała aż odeślą..:/
i w ogóle nie wiem co jest grane bo jak brałam wniosek w sierpniu to mi dały pełno druczków-oświadczeń.. a ponoć jednak nie oświadczenia mają być tylko zaświadczenia.. to ja już nie wiem 😞

tak pierwszym razem z US o moich dochodach za drugim mojego męża zaświadczenie za pierwszy przepracowany miesiąc dochodu netto a za trzecim aktów urodzenia dzieci bo myślałam że jak składam co roku to nie będę musiała mieć 😮

Kurde to na wszelki akty urodzenia też wezmę.. ale to bezsens jest niesamowity:/ normalnie mnie krew zalewa kiedy przychodzi czas załatwiania tych rzeczy...

Co do jedzenia u mnie Kubuś potrafi jeść sam - robi to b. ładnie, nawet nie papra specjalnie. Problemem jest, że nie chce usiedzieć dłużej niż 3 sek na tyłku i suma sumarum żeby zjadł zawsze robię za nim rundę z talerzem:P czasem nawet żeby zjadł pozwalam mu to zrobić przed tv bo wiem, że inaczej nie usiedzi i koniec...

jakbym się nie pojawiła jutro to miłej niedzieli 🙂 My wybieramy się na obiad do moich rodziców 🙂

• Mamusie
Witam
No przegrał Nasz Góral......ale odwagi i serca do walki to Kliczko moze mu tylko pozazdrościć....Tomek mógłby jeszcze latami walczyć ze słabszymi zawodnikami,ale on porwał sie na Kliczke i niestety gabaryty Kliczki mówiły same za siebie........ 😞 😞 😞 😞Mój Mąż zalamkę przechodzi.....łazi ja struty 🥴.....pół roku na tą walke czekał......
Mój Oliś właśnie zasypia....jak wstanie to do kościółka idziemy,pózniej obiadek i prawdopodobnie jakiś spacerek z lodami.....Wasze Dzieciaczki jedza juz lody?Mój od jakiegoś miesiąca...czyli odkad te upały sie zaczęły codziennie je loda.....i nic mu nie jest.....na początku kupowałam mu kubeczek i ze swojego loda po troszke odbierałam mu....ale pózniej spróbowałam mu całego dać i ładnie zjadł tzn.wypaprany strasznie...ale lód zjedzony 😉....no i wózek codziennie prać musze ☺️
Pozdowionka

• Mamusie
dzien dobry 🙂 moj Olis je lody z jakies dobre 4 mies potrafi zjesc 2 dziennie koooooocha lody 😜 i nic mu nie jest odpukac:P ja wlasnie gotuje rosolek a potem jedziemy do znajomych dzieciaki poganiaja troche po dworze bo maja trampoline i slizgawki hustawki wiec fajnie 🤪 🤪 pogoda nawet nawet nie jest za cieplo ale slonku stara sie wyjsc jak moze:P ale fajne powietrze takie juz jesienne lubie taka pogode 🙂
milego dnia mamusie

• Mamusie
Kasia napisał(a):
no i przegrał nasz Adamek 😞

Ano... ale walczył dzielnie! 😆 Tylko, że szanse w porównaniu z K. nikłe... 🥴

Maxara Wić nie jada jeszcze lodów... Ograniczam mu słodkości, lody póki co wydają mi się dla niego całkowicie zbyteczne. 😉

Julcia "jesienne powietrze"? U nas lato pełną parą, około 30 stopni. 🤪 Ale to chyba ostatnie podrygi... 🤨

• Mamusie
Siemka
Witam z kawką w ręku 😉....Położyłam mojego zbója,bo przed 6 wstał.....a tak normalnie to śpi od 19 do 7 rano....także narzekać nie moge....
Sathi ja tez słodkości ograniczam Olisiowi....kupuję mu nawet soki hippa ,bo nie zawierają cukru,a Kubuś np.to ma chyba z pół kilo 😮.....Ze słodyczy to kupujemy herbatniki,chrupki kukurydziane i paluszki juniorki,no i rodzynki,czasami lizaczka dostaje....ale to tak od czasu do czasu......
U mnie pogoda normalnie piękna.....gdyby nie pożółkłe liście to można by pomyśleć,ze lato w pełni....a tu jesień......
Rozgladamy sie za prezentami i akcesoriami urodzinowymi,bo Oliś w przyszłym miesiacu 2 latka kończy....az trudno uwierzyć...mój Dzidzius mały ☺️......
Pozdrawiam

• Mamusie
Kalendarzowa jesień rozpocznie się dopiero jakoś 23 września, czyli oficjalnie lato trwa. 😜 Tylko te liście właśnie mylą... 😉

Też z kawką w ręku witam... 🙂

Maxara już myślałam, że tylko ja się okażę "wyrodną" matką, co nie daje słodyczy. 😁 😉 Herbatniczki, chrupki też jednak daję, choć zostawiam je raczej pod rękę, na wyjścia. Podobnie soczki. Wić pije też soki z tych dziecięcych, jak m.in. Hipp, Bobofrut, Bobovita czy Gerbera lub dolewam mu odrobinę soku domowej roboty. 🙂 Ale tak to głównie woda.

• Mamusie
dzien dobry a u nas juz jesien zimno juz pada wogole jest chlodno a pomyslec ze za miesiac spadnie snieg 😮 😮 😮 😮 😮 i za jakies 2 mies zaczna sie noce ze nie bedziemy mieli dnia ehhh depresji mozna dostac przez 24 h jest jakies 2 godz szarowki a tak noc noc noc 🤔 🤔
ja kawki nieam bo brak mleka a bez mleka sie nie napije kawki 😉 ogarne chatke i pojde do sklepu a co dzis robimy na obiad? u mnie chyba ziemnaki schabowe i jakas surowka mam tez rosolek z wczoraj

2 latka och kiedy to bylo 🤪 moj wczoraj skonczyl 2,5 latka

• Mamusie
No ja właśnie wczoraj z Mamą walczyłam o soki marchwiowe,ponieważ ona uwaza,że może pić kubusie,bo to to samo,a sa o połowe tańsze....ale ja tylko hippa kupuje,no kilka bobofrutów.....jakis taki najbardziej naturalny on jest....raz w miesiącu kupujemu od razu hurtem 30 butelek,bo staram się żeby codziennie dostawał ta porcje owoców i warzyw,a ,ze nie chce jeśc jabłek ,winogron i w ogóle zadnych owoców no to postawiłam na soki....Fakt,ze kubus kosztuje chyba 1,60,a hipp-3,20,ale skoro sama mu tych soków nie robię,bo najzwyczajniej w świecie cieżko jest kupic marchew nie pryskaną,no to kupuje najlepsze moim zdaniem.....Poza tym pije wode mineralna z sokiem ,herbatki hippa lub inne,no i kompocik ...ostatnio z jabłek z jabłonki z naszego ogródka 😉
Kurcze Dziewczyny macie juz odziez na zime dla DZzieci?...i buty? 😮.....bo ja właśnie oglądam na all i masakra te ceny....za dobre buty trzeba dać 200...300 zł.....no bez jaj....Ja w zeszłym roku miałam buty za 60 zł ☺️

• Mamusie
Julcia no mój starszy 22 pazdziernika 13 kończy ☺️....a młodszy 20 -2latka ☺️
Jeśli o obiad chodzi to ja mam gołabki od soboty....ale zwariuję jak sobie sosiku grzybowego nie zjem w tym roku...takiego z grzybów lesnych....wszystkie rarytasy oddam za grzybki....i chyba na targ sie wybiore,chociaz podobno ciezko w tym roku coś znalezc,ze niby za sucho.....
Sama bym chętnie sie przeszła do lasu na grzybki,ale nie mam co z Olim zrobić 😞

• Mamusie
Julcia oj rozumiem, u mnie też kawka nie może być bez mleka... lubię dość mleczne kawki. :P
Hm, a Twoja miejscowość to w (zgaduję...) Norwegi?

U mnie na obiad jakieś mięsko się szykuje z ryżem... zgaduję... (Nie wiem, mój partner coś tam z tym kombinuje... 😉)

Maxara ja może z mamą nie walczyłam, ale dokładnie to samo - też tłumaczyłam, że nie chcę innych soków, typu właśnie Kubuś dla małego.
No i u nas soczki tak rzadko, ale no właśnie mały je chętnie owoce, to już nie potrzebuję mu wciskać soczków.
Ach i kompociki! 🙂 Też lubi, a wiadomo najlepsze z jabłek od dziadków z ogródka. 😉

Odzież na zimę... Hm, bardziej na jesień, na zimę tak średnio. Butów nie mamy jeszcze dla małego na bank.

Witam witam mamuśki 🙂

Sathi jak Ci się udaje tak konsekwentnie nie dawać małemu tylu słodyczy?? u nas jest o to wieczna wojna (moja z resztą rodziny) na każdym kroku ktoś wpycha w Kubę i Mateusza już niestety też 😠 batoniki, cukierki, lizaki... nosz kur! a jak ja z mordą na nich to oni na mnie, że co ja za matka... No wściec się idzie 😞
A co do soczków.. to moi chłopcy piją ... oczywiście na zmianę z wodą czy herbatkami (tymi dla dzieci) ale Kubusie i te inne niestety sa na porządku dziennym...

A ja kawki nie piję prawie wcale 😁 od święta z 3 łyżeczek, pół na pół z mlekiem bez cukru 😁 a tak to leci zielona herbatka z pigwą:P

Kurcze ale kijowy dzień... niby słońce a niby się na burzę zbiera.. 😞 jaku Was pogoda?

A co do ubranek na zimę to Matiś całe szczęście ma po Kubusiu 😁 a Kubek dostał parę świetnych rzeczy od ciotki z Anglii 🙂 kilka par ocieplanych spodni, polarki, bluzeczki z długim rękawkiem 🙂

jeśli zaś o buty chodzi.. mnie zwyczajnie nie stać na te droższe 😞 Mati ma po bracie, a Kubie pewnie jak zwykle kupię jakieś w granicach 100 zł 🙂 staram się kupić takie żeby 2 sezony wytrzymały 🙂 bo na więcej nam nie potrzeba:P

• Mamusie
Kasiu po obiedzie też lubię... ale zbożówkę. 😜 Wolę ograniczać kofeinę, heh, ja bym mogła tak co chwila kawkę + energetyki... A to nie za zdrowo...
A z drugiej strony nisko ciśnieniowiec jestem, więc też nie jest tak źle. 😉

GoGr heh no z rodziną to u mnie też wojna... Oj, drażliwy temat. Czasem pozwolę, ale no tak, rodzinka mogłaby od rana do wieczora paść dzieciaka słodyczami. Tłumaczę ile mogę, ja argumentów mam milion... ale najzwyczajniej w świecie muszę pilnować. No i powtarzam na każdym kroku, że alergik, że źle reaguje... Trochę już robię to na wyrost, bo kiedyś owszem, bardzo źle reagował... a teraz wiedzieć nie muszą. 😉 😜
Hm, ostatnio dostał Wić całą torebkę pełną słodkości - takich, których w ogóle mu nie daję. Podziękowałam, wytłumaczyłam jednak, że niestety nie może i schowałam... Widziałam, że rodzina (mojego M 😉) oj krzywo się patrzyła... ale mam to w D. Ja mam dość powtarzania się w tej kwestii jak zdarta płyta i niech nie myślą, że jak ktoś kupi na prezent to zmięknę i pozwolę się napchać małemu ile wlezie i czym się da. Moje dziecko, moje prawa i już.
Zresztą owoce w prezencie też można dać, nie? Ostatnio kumpela wpadła i przywiozła Wiciowi banany i nektarynki - jaki był szczęśliwy, bo je uwielbia! 🙂 Aż się trząsł za nimi. 😉

U mnie pogoda póki co piękna. 🙂 Jest też wiaterek, ale taki ciepły, przyjemny, pachnący już jesienią... 🙂