Skocz do zawartości

Majóweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Bambosz jabłko do tej pory podawałam bez skorki bo skrobałam je łyżeczką ale ostatnio właśnie myślałam o tym, że tuz pod skórka jest najwięcej witamin i warto by było podać ja tez więc następnym razem zetrę je razem ze skórką i zobaczę co będzie. Szymek tak samo łapie za łyżeczkę... w dodatku jak tylko przestaje żuć jabłko to głośno domaga się następnej porcji. Póki co podaję mu pół dużego jabłka.

• Odpowiedzi 9,7 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Fijolek napisał(a):
Kasia-Manki napisał(a):
Lece gotowac zupke dla Malego...
3 marchewki
2 łyżeczki ryżu
mały ziemiak

polecony i sprawdzony przepis,ciekawe czy moj Maly zje...

hello, ale to jedna porcia ? 🙂 🤪

hmm...na jedną porcję to chyba za dużo tego 🤨
Ugotuję troszkę miej i wezmiemy tyle i potrzeba a reszte do sloiczka i do lodowki.

aniu masz jakies przepisy dla dzieci w naszym wieku czy korzystasz z sieci?
mimo wszystko chce Oskara do tego jedzonka przekonac i zrezygnowac ze sloikow.

• Mamusie
Zosia nie zje jeszcze za dużo a z resztą nie chce jej za dużo dawać, chce z wiekszymi porcjami jeszcze poczekać aż skonczy 5 miesięcy boboje się o jej brzuszek, narazie nawet nie zjada ćwiartki niedużego jabłka 🙂

Jesli chodzi o czekolade to współczuje tym dziewczynom braku mózgu 😮 bo tylko tak to można określić, oczywiście są mocniejsze słowa ale niedozwolone na forum 🙃 🙃 🙃

No, Manki to ty może podawaj te deserki 😁 😉

Fjołku zostałaś zganiona za dobre rady 😜 heh wspolczuje im....

• Mamusie
Kasia-Manki napisał(a):
Fijolek napisał(a):
Kasia-Manki napisał(a):
Lece gotowac zupke dla Malego...
3 marchewki
2 łyżeczki ryżu
mały ziemiak

polecony i sprawdzony przepis,ciekawe czy moj Maly zje...

hello, ale to jedna porcia ? 🙂 🤪

hmm...na jedną porcję to chyba za dużo tego 🤨
Ugotuję troszkę miej i wezmiemy tyle i potrzeba a reszte do sloiczka i do lodowki.

aniu masz jakies przepisy dla dzieci w naszym wieku czy korzystasz z sieci?
mimo wszystko chce Oskara do tego jedzonka przekonac i zrezygnowac ze sloikow.

Kasiu mam dla ciebie propozycję, skoro Oskarek nie chce jesc twoich zupek to ugotuj, najlepiej na parze kawałek ziemniaka, marchewke, pietruszke i daj mu w duzych kawałkach czyli metodą BLW czy jakoś tak. Ja tak wczoraj dałam ziemniaka Zosi, bo siedziała na moich kolanach przy obiedzie i strasznie sięgała do talerza(ziemniak bez soli, na parze, w mundurku obrany ze skóry). Jak wzieła do buziola to nie chciała puścić 🤪 🤪 🤪ale był ubaw. Może połknęła odrobinke ale wiekszość byla na moich rekach i jej 😮Gryzła dziąsłami a raczej próbowała kryść, jak uskubnela wiekszy kawałek to i tak wypluwała 😜była taka zabawa ze sie zastanawiam i chyba nie bede robic papek tylko w kawałkach bedzie dostawała a ja tylko zainwestuje w sliniak z rekawkami 😁 😁 😁 POLECAM tą metodę dla wszystkich... 🙃 🙃 🙃

• Mamusie
alez sie kur.. zagotowalam. po co ja czytam te fora?? nosz kur.. no nic. niech da kotleta i frytki ale nie zapomni posolic i doprawic.. 😠 Bambosz nie pierwszy i jak sadze nie ostatni raz ktos nie zjebal za dobra rade..
Kasiu Manki ja robie na wyczucie. podaje Hani taka porcje podobna do ilosci w sloiczkachczyli ok 100ml. trzy marchewki i jablko to baaardzo duzo 😁 ja zupke "na raz" robie z kawalka marchewki (ok 5cm), ziemniaczka wielkosci polowy pileczki pimpongowej i odrobiny kaszki. co do przepisow tokombinuje ale wczesniej zawsze sprawdzam czy juz moge to podac. dalam dwa razy kilka kulek groszku dla dziecii kupki byly zielone wiec uprzedzam 😁
Kasia jesli moge cos poradzic, to poczytaj co mozna podac juz teraz i dodaj zo zupki. no i koniecznie obserwuj jak Oskarek zareaguje. 😉

• Mamusie
Kasia-Manki napisał(a):
FIJOLKU dzieki za rady,a powiedz mi jeszcze ile kaszy mannej dodajesz do takiej zupki???
BAMBOSZ Tobie rowniez dziekuje,ale szczerze mowiac to ja panikarA jestem i balabym sie ze sie Zadlawi czy cos...przesadzam chyba co?

Tak własnie zareagowała moja mama jak to zobaczyła,ale uwierz, ze wieksze kawalki wypluwa, sprobuj, przeciez maly bedzie pod twoja kontrola 🙂a i tak gotujesz warzywka to ugotuj jedna marchewke i ziemniaka wiecej 😜 on i tak narazie sie tym nie naje 😮a pozniej papka 😁ja polecam i mam zamiar to praktykowac, znajoma tak karmila wnuczke bo papek nie chciala 🙃 i pamietaj o podwinieciu rekawów 🤪 🙃 🙃 🤪

• Mamusie
Hello kochane!
Oj te lipcoweczki- szok normalnie- rece opadaja 😲 😲 😲 jakie oburzone...
Kasia-Manki ta marchewke, ziemniaczka i ryz gotujesz razem czy jak?
Musze przejechac sie na taki ryneczke gdzie sa warzywa, owoce, mieco organic... ze sklepow to strach kupowac... och ja chcialabym miec swojskie produkty 🙂

• Mamusie
Wiolis napisał(a):
Hello kochane!
Oj te lipcoweczki- szok normalnie- rece opadaja 😲 😲 😲 jakie oburzone...
Kasia-Manki ta marchewke, ziemniaczka i ryz gotujesz razem czy jak?
Musze przejechac sie na taki ryneczke gdzie sa warzywa, owoce, mieco organic... ze sklepow to strach kupowac... och ja chcialabym miec swojskie produkty 🙂

Mrchewke i ziemniaczka potem dodje ryz no i potem blender...zobaczymy jak Maly zareaguje na nowy smak.

a na dniach zaczne dodawac lyzeczke masla lub oliwy do zupek i chce sprobowac z kalafiorem czy brokulami no i tak jak fijolek z zoltkeim.

• Mamusie
Fijolek nie przejmuj się, one nawet nie wiedzą czym jest tolerancja...mylą ją z brakiem krytyki. gdyby były tolerancyjne to tolerowałby odmienne zdanie i choć przez 5 min zastanowiły się nad tym co napisałaś. Zgoda moja mam tez mówi, że jak miałam 4 miesiące to już jadłam sporo więcej produktów niż Szymek teraz aleeeeeeeeeeee ona miała wszytko bo swoje od warzyw i owoców, po mięso bo babcia moja tuz po moich narodzinach zabiła cielaka. W związku z tym wszystko było zdrowe i bez konserwantów itd. tak samo chleb czyli dawanie dziecku piętki kiedyś chleb był na zakwasie bez polepszaczy a teraz strach czytać skład. Nic dziwnego więc, że my trochę później wprowadzamy produkty, które dla naszych mam i babć były normą.

• Mamusie
Kasia-Manki napisał(a):
FIJOLKU dzieki za rady,a powiedz mi jeszcze ile kaszy mannej dodajesz do takiej zupki???
BAMBOSZ Tobie rowniez dziekuje,ale szczerze mowiac to ja panikarA jestem i balabym sie ze sie Zadlawi czy cos...przesadzam chyba co?

hmm to trudno mi dokladnie pwoiedziec bo ja mam taka co to trzeba ja 3 mn gotowac. wiec pol plaskiej lyzeczki.

• Mamusie
Jolajcik poza tym zobacz ile nas jest na forum majowym i ile dzieciakow albo aregikow, albo z niska waga. kurcze, my i nasze dzieci jestesmy jak to mowi moja mama pokoleniem Mc Donaldsa i juz nigdy nie bedziemy mogli podawac tego co one dawaly. moja mama mojego brata jak mial 6 miesiecy napasla botwinka i nic chlopakowi nie jest 😁 ale ciakawa jestem czy teraz by sie odwazyla taki numer wywinac??

• Mamusie
Fijolek napisał(a):
no dziewczyny, powiem ze u panienek z lipca no burza normalnie 🙃 zero tolerancji, nic nie mozna powiedziec bo wszystko od razu biora jako atak. dzizaaas.

bez komentarza 😁 😁 😁 zobaczymy kiedy panienki z lipca(te doswiadczone i mniej) zalogują się na forum dla otyłych dzieci i z nadwagą 🙂chociaz znam rodziców którzy są dumni z tego ze ich dzieci sa grube a smieja sie z tych o normalnej wadze ze rodzice ich niedozywiaja, te roznice bedzie widac pozniej, a jesli chodzi o niezdrowe odzywianie dzieci to zadna z nich nie miala problemow brzuszkowych i nie wie jak dziecko potrafi krzyczec z bólu. A no i Pani od czekolady niepojawia sie na forum, moze trafili do szpitala 😮

• Mamusie
http://www.osesek.pl/podstawy-zywienia-dziecka/jadlospis-doskonaly/1304-ekspozycja-na-gluten.html?start=1
kurde no czyli jak juz zaczne podawac ten gluten to codziennie??? no chcialam na razie tylko jablko reszta pozniej a mozna z moim mlekiem? innej mozliwosci nie widze chyba ze z jablkiem
nie doczytalam artykulu.... czyli mozna z moim ufff