Skocz do zawartości

Czerwcóweczki 2011 | Forum dla mam

mikaanka_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 28,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• czerwcowka_m

2751

• agata_j_m

2835

• beti82_m

3541

• Malgorzatta_m

3952

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
beti82 napisał(a):
Doris to nie to samo niestety. czołga to tak jak w woju prawa lewa.mam to wpisane w ksiazce nivea jako umiejetnosc kolejną ale zadko słyszałam by dziecko ją wykonywało. i tak mnie to ciekawi jak to musi fajnie wygladac

Beti nie wiedziałam! spróbuję go jutro nagrać, jak mi się uda to Wam pokażę!

• Mamusie
a mi sie wydaje że pełzanie to jest bez udziału nóg, a czołganie ręce i nogi biorą udział 🙂

Podstawową formą poruszania się w III kwartale jest pełzanie i raczkowanie. Pełzanie, podczas którego dziecko porusza się podciągając za pomocą rąk (nogi nie biorą jeszcze czynnego udziału), trwa dość krótko. Następną fazą w rozwoju lokomocji jest raczkowanie ? ?chodzenie” na czworakach. Raczkowanie pojawi się szybciej (ósmy-dziewiąty miesiąc), jeżeli dziecko będzie miało swobodę ruchów i pozwolimy mu poruszać się po dywanie lub kocu rozłożonym na podłodze.

• Mamusie
to super. [email protected] jak cos.
i dzieki za to pełzanie.no bo w tej ksiazce nivei tam jest to czołganie jako pozniejszy etap. czyli Filip pełza. uff juz myslałąm ze pominął to.
ja sie juz zdazyłam wnerwic bo T. przyszedł i nie moze miec ani wolnego na mojego ginka i dentyste, tzn w te dni by sie zajał małym a ja załatwiła te sprawy ale bierze wolne na szkołe.... a drugiej zmiany mu nie moga dac bo pierwsza bierze w jakis dzien a wtedy musi 3 dni miec pod rzad pierwsza zmiane... k..wa zero pomocy, mam sobie kur..a cytologie sama pobrac i zęba sama wyleczyc. juz i tak od grudnia złamany jest cud ze jescze bez infekcji...to zycie mnie dołuje!!!!!!!!

• Mamusie
helołłł 🙂

Gosia koniecznie nagraj swojego żołnierzyka jutro i pokaż nam to jego czołganie czy pełzanie 🙂

Iza wrzuć fotkę z nowym fryzem, sama się zastanawiam nad grzywką 🙂 i to taką konkretną 🙂

Basia powodzeni, daj znać co lekarz powiedział.

Coś Magda się nie pokazała ciekawe jak Mery...

Mój mały Milo tak skubaniec raczkuje, że w sekundzie jest tu i tam... to przy kwiatku już do ziemi rączki wyciąga, to do miski psa, to lampę chciał przewrócić... to dekoder mu się spodobał i już próbował go zgarnąć 😁 mówię Wam szał! Ale fajnie popatrzeć na takiego śmigajacego malucha 🙂

• Mamusie
Witam potem was nadrobię mam pytanko co myslicie o kiwi czy już dawaliscie swoim maluchom???
Wyczytałam ze po 8 miesiącu mozna ten owoc podawac.Znalazłam stronkę na osesek.pl i tam tak piszą ale moja siostra uważa że po roku się daje a wy co sądzicie????
Chętnie bym dała malemu może lepiej by kupę robił 😮

• Mamusie
Hejka
Ja tez gdzieś od 6 na nogach a może nawet wcześnie
Już nie pamietam ale ta druga jedynka co pisałam wam pare dni temu
Wychodzi do góry i to chyba ja bardzo boli bo w nocy masakra

Mam nadzieje ze na weekendzie (jedziemy do wawy) już jej przejdzie...
Dziś zabiegany dzien a ziewam i ledwo co na oczy widzę :-(

To chyba przesilenie:-(
Niki zaczyna mi wariowac przy butelce z mlekiem..

Trzeba sie wziąć w garść i wstawać

Miłego dnia