Skocz do zawartości

Czerwcóweczki 2011 | Forum dla mam

mikaanka_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
a więc pani doktor stwierdziła, że osłuchowo jest czysto, i właśnie dopiero dzisiaj wysnuła przypuszczenie, że to może być alergia... znowu leki nowe nam dała 😞 powiedziała też, że jest jeszcze opcja, że to od krtani... a później, że jak się nie poprawi to może być ksztusiec bo teraz są częste przypadki... ja jestem już w rozsypce... nie dość, że Mała ciągle chora to nie mam perspektyw na pracę, kasy brakuje już w połowie miesiąca... sorry, że smucę, ale dzisiaj już z bezsilności ryczę pół dnia... dobrze, że mam to co niezbędne dla Marysi przynajmniej nie mam wyrzutów sumienia, że nie mam jej co dać jeść na obiad... jejku, ile taka sytuacja będzie trwała... Żeby nie było za różowo to R będzie miał 20% mniej wypłaty przez pewne sądowe sprawy... Chyba będę łazić po pracodawcach i żebrać o posadę bo inaczej nie damy chyba rady...
Ja to zawsze byłam pod tym względem optymistką, zawsze mogłam powiedzieć "Damy radę" i tak w to wierzyłam, że nie było siły by mogło być inaczej, ale teraz już sama w to nie wierze i dlatego mam obawy... Ale mam ciągle nadzieję, że zaczną dzwonić i zapraszać mnie na rozmowy kwalifikacyjne, bo ileż można cv wysyłać... ech... przepraszam Was raz jeszcze, ale tak jak Monia nie mam się komu wygadać... to też mnie dobija... 😞

• Odpowiedzi 28,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• czerwcowka_m

2751

• agata_j_m

2835

• beti82_m

3541

• Malgorzatta_m

3952

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Dorotko oklask for you za fajną szczoteczke 🙂
i dla Agatki za obiady
Dorotko ja jade na 6tkach z happy. wczesniej uzywałąm zielonych pamków ale dostał wysypki i co załozyłam pampera lub dade to to badziewie wracało. tylko happy go nie uczulały.
no zapomniałąm o kaszce wspomniec co do płynów 🙂 ale tak norma jest 100ml na kg masy ciała wszystkich płynów łącznie z zupami itp. wiec minimum napewno mamy.najwazniejsze.kiedys czytałąm ze do 150 ml na kg ale bardziej jak goraco jest typu lato albo jak sie mocno grzeje w domu.ja tez sie wczesniej martwiłam ze za mało pije,ale teraz zwiekszył porcje i juz jest dla mnie ok.

• Mamusie
Dorotko oklask for you za fajną szczoteczke 🙂
i dla Agatki za obiady
Dorotko ja jade na 6tkach z happy. wczesniej uzywałąm zielonych pamków ale dostał wysypki i co załozyłam pampera lub dade to to badziewie wracało. tylko happy go nie uczulały.
no zapomniałąm o kaszce wspomniec co do płynów 🙂 ale tak norma jest 100ml na kg masy ciała wszystkich płynów łącznie z zupami itp. wiec minimum napewno mamy.najwazniejsze.kiedys czytałąm ze do 150 ml na kg ale bardziej jak goraco jest typu lato albo jak sie mocno grzeje w domu.ja tez sie wczesniej martwiłam ze za mało pije,ale teraz zwiekszył porcje i juz jest dla mnie ok.

• Mamusie
Nequitia witaj w klubie. moj Filip 3tygodnie choruje na 4y.pieniedzy brak, same leki nas kosztowały 200 zł.do pracy nie moge isc puki szkoła, zreszta potem tylko pół etatu bo brak mozliwosci opieki, a jakbym miałą nianie czy złobek opłacac by pojsc na cały to mnie na to samo wyjdzie, a wzłobku jeszcze wiecej chorob.co chwila sie cos psuje w domu i koszty ogromne. wyniki moje i syna złe.grzyb co chwila.i brak pomocy przy młodym ze strony dalszych osob. wiec wiem co czujesz. najwazniejsze zdrowie i o nie tylko trzeba walczyc.ja ostatnio sie zastanawiałąm jakie sa kryteria dostanai darmowych obiadó dla mnie i T. bo generalnie my nie jemy codziennie obiadów, a pomoc unijna co wam mówiłąm to o d...pe rozbic. dostalismy chyba 2 lub 3 razy przez tyle miesiecy zywnosc o wartosci od 20-raz 70 zł.myslałąmz e na swieta dadza cos a tu nic! to jest pomoc dopiero. pewnie dla siebie sobie wzieli.przeciez wiadomo jak to jest ze do ludzi najmniej trafia najwiecej do rodzin tych co pracuja przy rozdawaniu tej zywnosci.
co do alergii to młody mimo ze nie stwierdzoną miał nigdy tez dostał ostatnio aerius dodatkowo do antybiotyku.u mnei to predzej powietrze w mieszkaniu.bo ja tez choruje odkad tu sie przeprowadziłąm. ale Wy to jzu kiedys mieliscie stwierdzoną alergie.nic teraz nie pyli dopiero w lutym leszcyna moze troszeczke zaczynac, wiec albo kurz, albo zwierze.przy zapaleniu krtani kaszel jest szczekający w nocy. trzeba jak sie dusi wtedy do łązienki goracej wody napuscic i para ułatwia oddychanie. albo mzoe inhalator.mam nadzieje ze to nie krztusiec.

• Mamusie
co do szukania pracy to nei dołuj sie ze z wysyłanego cv nie ma nic. zadna moja znajoma ani nikt znajomy sie w ten sposob nie dostał do pracy.nawet jak było napisane ze e-mailem. tylko osobiscie. wiec musisz poprosic o pomoc kiedys jak mąła wyzdrowieje i w jeden dzien poskłądac podania wraz z cv. poszukaj sobie firm i wszystko przygotuj do tej pory.szukaj nawet tam gdzie nie ma ogłoszen.podam Ci przykład : koelzanka Aneta złozyła podanie e-mailowo było ogłoszenie , nie dostała zadnej odpowiedzi, poszłą osobiscie bo ją wygnałąm z cv to facet od razu powiedziała ze znajdzie i WYDRUKUJE cv czyli nawet tego nie przeglądali.dostaął prace mimo wielu chetnych.mimoz e nie miała jakiegos doswiadczenia w takiej sprzedazy.ale miałą gatke i rzezcywiscie sprawdziłą sie na skepie tak ze druga umowa byął jzu na czas nieokreslony.
druga zasada: tam gdzie chcesz sie dostac chodzisz z cv i podaniami co jakis czas np co 2 miesiace.bo czesto gesto jak wolne miesjce biorą pierwsze lepsze cv z góry!!!! i dzwonią czy nadal zainteresowani.
w cv zawsze pogrubioną czcionką daję to co pasuje do firmy.
mam duzo zawodów wyuczonych i w duzo miejscach pracowałąm-nie pisze tego wszystkiego bo to odstrasza.o dziecku sie nie pisze w podaniu" napisałąm w szkoel na prawie takie mielismy zadanie podanie o pracy napisałam ze jestem zaradna itp bo jestem mamą, to gosc mi od razu powiedział-zeby tego nie pisac. nawet w cv o dziecku nie pisac, nie ma takiego obowiązku piszesz tylko mezatka lub panna.i tyle.

• Mamusie
Beti, tyle, że chodzić trzeba to ja wiem... ale nie mam jak... w cv broń boże o dziecku nie pisałam... ja od 14 roku życia pracowałam... na promocjach, przy imprezach... więc trochę już mnie życie nauczyło... jakbym chociaż miała z kim ją zostawić to już inaczej, druga sprawa, że ja nie znam płocka pod kątem firm i instytucji 😞 nie znam nazw ulic 😞 więc samej mi ciężko byłoby obskoczyć jak najwięcej miejsc bo nawet nie wiem dokładnie gdzie autobusy jeżdżą... paranoja... ale w ciąży nie miałam potrzeby zapoznawana się z tymi opcjami...
Jutro idę do UP, zobaczymy co tam załatwię...

• Mamusie
a jak Ci zalezy na jakiejs firmie to badz bardziej natretna jak jzu Cie bedą znali mozesz poprosic ważną osobę by moze Ci pomogłą i słówko pisnęłą.chodzi mi o to ze np jak w niektórych zawodach sa działy to lepiej chodzic z cv do kierowników danych działów gdzie sie chcesz dostac, i dodtakowo na sekretariat. bo czesto jak sie spodobasz kierowniczce na dziale to ona pisnie słówko dyrektorowi jak sie czesto chodzi i pyta jej czy moze jest jakas praca. bo w sekretariacie moze lezec i lezec cv.ale warto złozyc i tu i tu.
przykłąd: znajoma pielegniarka złozyła cv u naczelnej i tam latałą prosiłą sie o prace dodtakowo w sekretariacie czy czyms takim bo tam powinno sie zanosic cv. w sekretariacie non stop ze nie ma pracy . a naczelna po jakims czasie ze jest miejsce i dzwoni czy jest zainteresowana.trzeba chodzic za odpowiednią osobą.ciezko Ci bedzie majac dziecko i brak pomocy przy nim ale jeden-dwa dopołudnia wystarczą.wystarcy dobry plan gzdie isc po drodze by jak najwiecej miejsc oblatac i hurtowo rozkłądac.

• Mamusie
kup mape. skorzystaj z mapy google. ja jak szukam firm to hehe latam z mapą sama mimo ze znam miasto mniej wiecej. a co do firm wpisz sobie w google jakies słowo. produkacaj czy cos co cie interesuje . musisz pomyslec. ja w ten sposob szukałąm dla T firm róznych, choc ich nigdy nie znałam.to potem sie okazuje ze duzo tego jest. czasrm mzona znalezc firme przez szukanie zawodu i ogłoszenie gdzie dawno dawno temu było.
nie wiem w jakim zawodzie bys chciała?
ps. ja tez od 15 roku pracuje 🙂

• Mamusie
Beata, no właśnie w zawodzie to nie mam co szukać, jeszcze przed ciążą łaziłam 6 miesięcy po przedszkolach, świetlicach, WTZach itp. i dupa... teraz niby podniosłam kwalifikację bo mam tego magistra, ale różnie to bywa... po firmach to jako pomoc biurowa, sekretarka, pracownik biurowy, ktokolwiek- szybko się uczę... stawiam na jednozmianowe stanowiska (wiem, wysokie mam wymagania) bo mój R pracuje do 21, teściowie do 19-20 i ja bym musiała Małą odbierać ze żłobka... ale jest 2 strona medalu, bo jakbym zarobiła 1000zł to by i tak szło na żłobek (priv, bo do miejskiego nie mam złudzeń, że przyjmą Mary).... od końca lutego są kursy żeby podnieść kwalifikacje zawodowe, fajne na fakturzystkę, sekretarkę, pracownika administracyjno-biurowego... są darmowe, ale co ja zrobię z Marysią, bo trwają chyba 3 tygodnie i od 8-17 są... czuję, że utknęłam w martwym punkcie i nie potrafię zrobić kroku.... 😞

• Mamusie
ale się rozpisałyście 🙂

Dorotko robiłam mus z truskawek, fakt że zamrożonych, ale pyszne było 🙂

Magda głowa do góry, moja propozycja, wklej w wordzie do cv swoją fotkę. Ja robię tak, że w lewym górnym rogu wklejam fotkę (mam z dyplomu), a w prawym dane osobowe. Powiem Ci że jak składałam cv to często miałam odezw, zawsze to inaczej jak zobaczę buzię.. może kogoś w ten sposób zainteresujesz. A dwa tak jak Beti piszę.. jak zalezy Ci na konkretnej posadzie to pytaj o konkretnego menadżera, no i bądź upierdliwa i przynoś cv co 2 tyg.

Iza a chcesz ten biszkopt wysoki czy niski?? w każdym bądź razie im więcej jaj tym wyższy biszkopt. Ja piekę z 8 jaj na tort. .

• Mamusie
Dorota do leczo ja tylko dodaję soli, pieprzu, papryki mielonej ostrej i słodkiej i tyle.

gałka muszkatołowa jest dobra do zup, mięs duszonych, do piernika.. tyle ja znam zastosowań.

kurkumę używam żeby zabarwić ryż na żółto jak np gotuję chińszczyznę 🙂

kolendrę ja mam w ziarenkach i często dodaje do mięs.

• Mamusie
a ja rycze od niedawna bo dostałam wyniki Filipka.sa jeszcze gorsze i to sporo jak na jeden miesiac. jutro rano do lekarki nagle mama znalazła chwile czasu pokombinowałą z praca i moze wyskoczyc na 2 godz i zajac sie małym bo juz miałam i tak z małym isc. a po południu na 16,30 do drugiej. jestem załąmana. doszły kolejne podwyzszone parametry 😞 mam dosyc tego pecha czemu on dotyka mojego dziecka wystarczy ze ja go mam czemu jeszce Filip!

Hej

Kurdę dziewczyny ja to nawet nie mogę sobie wyobrazić jak Wam jest ciężko.. Aż i ja się popłakałam jak czytam co piszecie.
Madzia a u nas w UP jak organizowali jakieś zajęcia czy kursy to czasami zapewniali opiekę nad dzieckiem... Popytaj o to koniecznie!

Beti głowa do góry! Będzie dobrze, musi być!! Daj znać co i jak jutro koniecznie bo na pracy się skupić nie będę mogła...

Dobrze że takie rzeczy na forum piszecie. Bo sprowadzają mnie na ziemię... ☺️ dzisiaj praca jest, jest zdrowie, a jutro? Muszę bardziej doceniać to co mam i przestać się użalać nad sobą!

Zobaczycie dziewczyny że będzie dobrze. MUSI BYĆ!!!

Ja czasami jak patrzę na moją ciocię, która ma niepełnosprawną córkę. Edyta ma 30 lat, a sama nic nie zrobi koło siebie i wogóle. I w sumie to nie pamietam żeby ciocia narzekała że jej ciężko czy coś.. A to jeszcze gorzej niż z małym dzieckiem. GOrzej umyć, podnieść, nakarmić, ma swoje humory i trzeba je znosić, no po prostu całodobowa opieka. Nigdy nie mogła pracować, bo co zdrobi z dzieckiem? a od Państwa dostaje całe 800/mc 🤢
Trzeba dziewczyny dziękować Bogu, że dzieci nasze są zdrowe psycho-ruchowo, a te alergie, katary, złe wyniki - dziecko poradzi sobie i z tego wyjdzie!!!! Głowa do góry! 😘 ☺️

• Mamusie
Dobry!

Dziewczyny ja jak mam jakieś doły to sobie myślę... że jestem zdrowa, pełnosprawna.. a jak jest zdrowie to można wszystko. I wiem że prędzej czy później Magda znajdziesz pracę bo fajna dziołcha jesteś, ambitna i mądra i wszystko się ułoży, po drodze może Twój mąż znajdzie coś lepszego... i wszystko będzie dobrze.
Beti nie martw się, daj koniecznie znać co lekarka powiedziała. Na pewno będzie dobrze, bo innej opcji nie ma i tyle! Ty również w końcu skończysz szkołę, Fifi podrośnie i wtedy będziesz mogła coś poszukać.

Dorotka ja też łatwego dzieciństwa nie miałam, bardzo podobnie jak u Ciebie. Na szczęście mama też pracowała... ale kasy nigdy nie było aż nadto, zwłaszcza że brat i ja studiowaliśmy. A ojciec miał to w dupie, w interesie coraz gorzej się działo, a i to co zarobił potrafił przechlać.. i miał w tyłku rodzinę.