Skocz do zawartości

Lipcóweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

tedit jeśli chodzi o szczepienie pneumokoki i rotawirusy mój lekarz powiedział tak: to pani wybór ja nie szczepiłem dzieci moich ponieważ to jest nowa szczepionka i trzeba czekać po kilka lat i wtedy ogóllnie się zobaczy jak ona dziala bo narazie nie jest to potwierdzone więc ja nie ryzykuje..moje dziecko nie będzie krolikiem doświadczalnym

• Odpowiedzi 16,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Gosiaczek_m

2854

• emilia1_m

1680

• McDa87_m

1834

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

jesli już tu sa tylko mamusie to i ja opiszę wam mój poród:
leżałam na patologii ciąży 2 dni...w drugi dzień o godzinie 23 odeszły mi wody i przeszłam na porodówke..mój mąż akurat był na rybach hihihi zadzwoniłam po niego...położna kazała mi leżeć i podała oksytocynę....około 3 w nocy zaczęły sie bolesne skurcze a rozwarcie ciągle na 1 palec więc ani mi odkręcila oksy na maksa i poszła...dostałam jednego wielkiego skurczu który mnie rozrywal od środka mój mąż ją przykręcił o godzinie 10 rano dalej to samo..skurcze bolesne jak cholera..polożna zaprosiła mojego meża na pokój pokazała mu monitoring moich skurczy i powiedziała że symuluję...mąż się oburzył i wyszedł...skurcze na oxy nie do wytrzymania...czasami mdlalam...nie podała znieczulenia bo uważała że symuluję...pakowała mi placebo...pozniej zorientowała się ze zle podpieła sprzęt!!! zaczela mi robić masaż szyjki macicy co pół godziny... o godzinie 18 błagałam o znieczuenie wewnątrzoponowe..przyszedł anestozjolog wbijał mi się w kręgosłup 6 razy i stwierdzil że sie nie da...więc przyszła druga dwie mi trzymały nogi a trzecia rozciągała szyjkę na chama mechanicznie...mdlałam...i tak grzebały i grzebały....naciągły do 8 cm...kazały mi przeć na 8 cm ! potworny ból bez odruchu parcia....o 21 nie wyraziłam zgody na dalszy poród naturalny mój bąbelek był 23 godz bez wód plodowych!!!!! a one ze jeszcze próbujemy więc zacisłam nogi i nie dałam sie..przyszedl lekrz zbadał mnie i stwierdził że mały jest dziwnie ułożony!!!!!!!!!!poza tym akcja porodowa u mnie ustała b macica była już lekami rozkojarzona
lekarz powiedział że rzeba cięcie a położna że trzeba zgode ordynatora a ona że nie będzie ryzykowała życiem moim i dziecka ...biegli na operacyjną rozcieli mały fioletowo siny okręcony pęowiną i do tego położenie twarzą do kości nie dałoby rady rodzić normalnie!!!! na porodzie krzyczałam mdlałam krzyczałam mdlałam itd....mały urodził się z okiem przekrwionym od parcia i siniakiem na czole...więc przeżyłam dwa porody..mój mąż był przy tym widział wszystko itd pełno krwi od masaży powyrywane węflony dajcie spokój
i tak po 23h i 40 min byliśmy razem...ból? chcialam umrzeć...siniaki od tych polożnych itd...ale dla niego...wszystko...pozniej robili mu badania na zakarzenie wewnątrzmaciczne bo za długo to trwało...ja pozniej miałam komplikacje po cesarce...biorę leki i zastrzyki w brzuch..

• Mamusie
Megan podziwiam Cię, że to wszystko przeżyłaś.... ja to miałam super poród, godzine skurcze i mała była na świecie, a skurcze bolały jak cholera więc nie mogę sobie nawet wyobrazić, co Ty czułaś przez tyle godzin 😞 ale dla naszych Pociech warto się trochę pomęczyć.....
Emilia1 u mnie położna była na drugi dzień jak wróciłam ze szpitala i potem po tygodniu.... w tym tygodniu ma przyjść lekarz, a w przyszłym jeszcze trzeci raz położna, więc nie narzekam. Pooglądała małą z każdej strony, powiedziała jak kąpać, jak dbać o pępek (odpadł po 5 dniach od porodu), i co robić jak zaczną się kolki 🙂 ogólnie to fajnie, odpowie na wszystkie pytania i widać, że się interesuje....
Powiedzcie mi, jak przybierają Wasze dzieciaczki? moja córeczka przy wypisie ze szpitala miała 2690, dziś stanęłam z nią na wagę i bez niej i wyszło, że waży 3,5 kg!!! wydaje mi się że dużo!! choć była w ubranku i z pampersem (zmienionym niecałą godzinę wcześniej 🙂 ) ważona będzie dopiera w przychodniu, a tam mamy iść po miesiącu, czyli za 2 tygodnie 😞

• Mamusie
Megan współczuję Ci takiego porodu, przez tyle godzin nacierpiałaś się biedulko. 😲
Ja swój poród wspominam bardzo dobrze, miałam cesarkę planowaną, jedno celne wkłucie w kręgosłup,, lekarze i pani anestezjolog bardzo mili, rozmawiali ze mną cały czas i próbowali rozładować napięcie. Jednym słowem wszystko szybko i sprawnie. 🙂

Gosiaczek pytałaś mnie o jabłka, otóż ja jem surowe, tzn. nie gotuję ich ani nie parzę, ale jem oczywiście po uprzednim umyciu i obrane bez skórki. A wczoraj zaszalałam i zjadłam też brzoskwinię 😉

A co do szczepionek, to moja położna powiedziała, żeby dobrze się nad nimi zastanowić czy jest sens wydawać pieniądze, bo ponoć jej znajoma zaszczepiła swoje dziecko na rotawirusy a i tak to dziecko zachorowało na nie... Zdania są więc podzielone. Ja mam jeszcze trochę czasu do namysłu.

• Mamusie
Megan czytam to z przerażeniem , przypomina mi się mój pierwszy poród, do tej chwili myślałam ze przeszłam najgorsze istniejące piekło na ziemi, ale Ty .... ach slow braknie, naprawdę Tobie współczuje.
A teraz, dziewczyny uwierzcie mi ale ja na porodówce , nawet jak parłam to humor mnie nie opuszczał, uśmiech nie schodził mi z twarzy. Tak to ja mogla bym nawet co tydzień rodzic!

Ciekawe ceny szczepień, przeciętnej polskiej rodzinie nie wystarczy same zrezygnowanie z kilku zakupów , potrzebna będzie pożyczka w banku o ile ja przyznają,
A jakie szczepienia mi poleca i ile mnie o będzie kosztować , dowiem się w jutro, bo mamy pierwsza wizytę z pediatra. Z tego za dodatkowe szczepienie przeciw zapaleniu opon mózgowych kosztowało mnie ok 35 euro, (cena przystępna ) pamiętam ze syn miał podstawowe szczepienia tutaj jeszcze uzupełniane , wiec trochę bardziej tu rozszerzony asortyment maja 🙂

Tedit, uśmieszki to grymaski, na pewno, ale mąż zazdrosny ze zawsze na mój widok tego grymaska mi serwuje.

• Mamusie
Nio to ja wam dziewczyny wspolczuje juz na brzuszku opisywalam swoj porod szczerze mowiac to nie byl porod bole co prawda byly ale dalo sie zniesc bylam przyzwyczajona bo miesiaczki mialam bolesne a te bolu przypominaly okres tylko ciut bardziej nio i praktycznie wiekszosc czasu spedzilam w pokoju na gadaniu z kolezanka niz na rodzeniu tylko niby po naturalnym porodie a siedzialam w szpitalu 4 dni jak mialam wychodzic to lekarz jeszcze uwidzil we mnie anemie juz mnie k.r..i...a brala bo chcialam wyjsc a nie jeszcze sie mna zajmowac jak mi zaledwie 200 ml krwi wycieklo praktycznie na porodowce lezalam 1,5h razem z karmieniem malego w ksiazeczce mam wpisane 14,5h porod ale oni licza od momentu odejscia wod plodowych a ze mi odeszly o 7 rano a urodzilam o 21

A teraz chodze i placze bo moj maly sie od 2 dni meczy bo nie umie kupy zrobic spac tez za bardzo nie chce tylko steka jesc tez mu apetyt odebralo juz nie wiem co robic na dodatek szlak trafil auto a jutro na USG bioderek juz nie wiem co mam malemu podac by zrobil ta kupke chyba sie posune do czopka tylko trzeba isc kupic 😞

Ja malemu wybrakam szczepionke 5w1 po co marnowac kase u nas jest to roznica 70 zl

• Mamusie
witam 🙂

nie było mnie troszkę bo chciałam się mężulem nacieszyć bo od dzisiaj już wrócił do pracy 😞 szkoda, no ale wiadomo było że ten dzień kiedyś nastąpić musi
także od dzisiaj jesteśmy 3 dziewczyny same, teraz akurat obie śpią więc mam chwilkę

Megan współczuję porodu 😞
brak słów na podejście lekarzy, a pani położna która źle sprzęt podpięła.....litości, ręce opadają

my szczepimy 5w1 i na razie rotawirusy, z pneumokokami jeszcze się wstrzymam ale szczepić zamierzam również i na nie

• Mamusie
Hej kobitki

Ja właśnie wróciłam od pediatry...kurde jestem tak przewrażliwiona, że jak tylko mi płacze to już do lekarza biegnę...ale tak ją strasznie kocham, że nie mogę patrzeć jak płakusia 😞

Dostała nowe mleko, Enfamil AR 1 bo bidulce się strasznie ulewa i boli ją brzuszek...od tego ulewania porobiły jej się pleśniawki i dostała Aftin i filolet na wodzie do przemywania języka...

Z dobrych wieści to że w przeciągu tygodnia z 3770 g przybrała do 4180 g 🙂

Uff tak się o nią martwię...Wy też takie panikary jak ja ? Zanim trochę podrośnie chyba oszaleje z tych zmartwień...

• Mamusie
Megan no to cię ładnie wymęczyli...Ty rodziłaś z tego co pamiętam na Zegadłowicza ? Masakra niby odnowiony oddział, ale personel stary...na studiach miałam tam praktyki w aptece szpitalnej to pamiętam, że niektóre kobitki straszne france były...

Ważne, że dobrze wszystko się skończyło...i czekamy na zdjęcie maluszka 🙂

• Mamusie
Hej dziewczyny 🙂
1. Wczoraj przeżyłam pierwszą kolkę małej 😞 Masakra!!!! Spokojniejsza była jedynie, kiedy leżała u mnie na brzuchu. I tak ją miałam od 17 do rana. Ciepłą pieluszkę kładłam pod brzuszek. Głaskałam ją po pleckach i jakoś było lepiej. Dopiero po rannym karmieniu włożyłam ją do łóżeczka i zasnęła tak jak zwykle.
2. Majaa, co to za sposób z suszarką? Może gdzieś pisałyście o tym na forum, ale widocznie przegapiłam.
3. Martwię się moim kroczem, bo boli mnie coraz mocniej zamiast mniej. Położna powiedziała, że drobne problemy z raną typu rozejście szwów to norma i mam przemywać, psikać antyseptycznym środkiem itp.

Pozdrawiam mamusie 🙂

Witam was mamuśki,
Megan ja miałam naprawdę silne bóle parte przez 2 godziny, płakałam i nie mogłam złapać oddechu, myślałam, że się uduszę,ale tego co ty to chyba bym nie zniosła. dobrze, że mamy to już wszystkie za soba GRATULUJĘ

a propo szczepień to też się zastanawiam. nasz lekarz przepisał nam coś takiego INFANRIX IPV+HIB do końca się nie znam, ale powiedział, że na pneumokoki owszem, ale na rota to on by sobie podarował bo to cytuję "jedna większa kupa w życiu i potem już nie zachorujesz" ....no różnie można na to patrzeć.
babka w aptece polecała 5 w 1.

• Mamusie
Cześć mamusie

Jak mała ma czkawkę przed jedzeniem to dostawiam ją do piersi a jak już po jedzonku to przykładam pieluszkę i działa dziś też zadziałało 😜

McDa87 mój mąż tez tak ważył mała i wyszło ze przybrała 200g przez dwa tygodnie a następnego dnia ważyliśmy ja na takiej wadze jak mają w szpitalu i okazało się że nie 200g tylko 120g 😮 podobno w ciągu tygodnia powinno przytyć 500-700g, wiec najlepiej zważyć w przychodni 😉

darka9118 moja dwa dni nie robiła ale daję jej wodę koperkową i dużo wody do picia tak poleciły mi dziewczyny i wczoraj zrobiła dwie kupki a dziś już jedną 😁

Megan ja też miałam straszne bóle no ale mój poród przy twoim to pikuś 😲

asiula83 fajne dzieciaczki a taki leżaczek też zakupiłam 🙃

Dziewczyny moja ma krostki na buzi takie czerwone plami z czubkiem białym, czy to są potówki? jeśli tak to czym mogę ją posmarować żeby znikło??

majaaa ładnie przybiera Ci na wadze 🙂 a ja też się martwię jak małej coś dolega ale ]staram się nie panikować 😉

monia321 oj to drogo a to co prywatnie ta wizyta, ja byłam na bioderkach u siebie w szpitalu i za darmo 😆

• Mamusie
maja czym smarowałaś pępek ,że po 5 dniach odpadł, ja psikam octenisept i jakoś nie chce jeszcze odpaść .

Dziewczyny a wy czym smarowałyście pępek i po ilu dniach odpadł , czy któraś używała octenisept.

Po ilu tyg byłyście na bioderkach u mnie na kasę chorych to nie ma terminu i kazała dzwonić na wrzesień,a prywatnie to u mnie 120 zł i 150 zł zależy u jakiego lekarza. 😮

• Mamusie
emilia mnie polozna opierniczyla jak zobaczyla ze octaniseptem przemywam w szpitalu kazali a podobno ocatnisept nie wysusza a bardziej namacza ja zwyklym spirytusem przemywalam nie robilam zadnych mieszanek ale kazdy mowi co innego niektorym po octansepcie odeszedl w pare dni a mojemu w 2 tyg

Gosiacek co to za woda koperkowa??zwykla herbatka czy co to jest??

emilia ja nie smarowałam niczym, bo tak mi powiedzieli w szpitalu. Dopiero mój lekarz rodzinny kazał przemywać patyczkiem z wodą lub octaniseptem ale to trzeba patyczkiem w środku delikatnie objechać żeby to usunąć samo psikanie octaniseptem chyba to za mało.

Gosiaczek moja mała ma właśnie już od ok 2 tyg. takie krostki z czerwoną obwódka i biały czubek w środku. Ma całaą twarz, piersi i na karku. myślałm, że to potówki, ale to ponoć trądzik niemowlęcy od hormonów matki. kąpie w nadmanganianie potasu i na razie mam wyeliminowac białko dla próby. wygląda to okropnie, mała jak się zdenerwuje albo płacze to jest całą czerwona jak wulkan. 😞(

emilia widziałam jak to nasz lekarz robił i robiłam tak samo. musisz tym patyczkiem zwilżonym nawet samą wodą objechać w tym zagłębieniu pępuszka delikatnie aż taka żółta wydzielina na nim zostanie a potem suchym patyczkiem tylko obsuszyć dotykająć , nie przecierać tylko dotykać ta suchą stroną.

• Mamusie
Emilia1 mi w szpitalu mówili, że niczym mam nie przemywać, ale w szkole rodzenia mówiła babka, że jest za tym żeby wysuszać, najlepiej alkoholem 70% albo zwykłym spirytusem, bo to potem może gnić 😞 jak była położna na wizycie to toż mówiła, że zmoczyć patyczek w spirytusie i smarować pępuszek, ale tylko w środku, dookoła tego czarnego, na zewnątrz nie smarować i tak też robiłam.... 2, czasem 3 razy dziennie jej to smarowałam i po 3 dniach odkąd zaczęłam odpadł, potem zrobił się strupek, wystraszyłam się bo troszkę było od krwi, ale położna mówiła, że tak ma być i mam tym cały czas smarować aż te strupki odpadną.... dziś już nie ma śladu, pępuszek czysty 🙂 polecam więc spirytus ale delikatnie tylko do środka....

• Mamusie
emilia1 ja też miałam octenisept i jak dla mnie on jest do dupy najlepiej spirytusem albo takimi gazikami jałowymi LEKO one są na spirytusie 😉 A my na bioderkach byliśmy jakoś po 3 tygodniu i u mnie w szpitalu tez się czeka no ale siostra mi załatwiła wcześniej 😜

darka9118 to jest Gripe Water firmy Woodward's po tym puszcza sobie pierdki 😜 u mnie kosztuje 14,60

monia321 moja miała ten trądzik już wcześniej myślisz że to wraca bo ja słyszałam że ten trądzik niemowlęcy to po 2 tygodniach znika?

u nas pępuszek odpadł po 10 dniach, ale potem jeszcze bardzo delikatnie sączyłą się z niego krewka, ale bardzo mało. teraz jeszcze niestety nie jest cały wciągniety do środka. jak jest u was? jest już zupełnie w srodku, tak jak powinno być czy troszkę na zewnątrz?

gosiaczek ja nie wiem u nas jakoś nie znika a ma go juz ok 2 tyg. juz nie wim co mam robić, próbuję sam coś działać i na piersiach (na buźce sie boję) smaruję ją sudocremem to wysusza i może jakby bledsze były te krosty, ale już nie wiem. lekarka kazała mi wpiątek jeszzce przyjść i zobaczymy jak po odstawieniu mleka tzn nabiału bo karmię małą tylko piersią. powiedział, żeby się tym nie martwić, ale ja i tak się martwie 🙂)
kiedy masz szczepienie? bo ja 25 .08. jakie bierzecie szczepionki? my się zastanawiamy, czytam różne opinie i już zdurniałam.