Skocz do zawartości

Lipcóweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
wercia zakwasów nie będzie bo wcześniej tez nie było, ale już mnie dupsko boli od siodełka 😠 Ja też narazie jadę na słoiczkach 😜

anjaP najważniejsze że już dobrze i dużo zdrówka na zapas 😘 niani nie polecę bo nie mam zielonego pojęcia która jest dobra 🤔

tedit no za czym się obejrzymy dzieciaczki będą siedziały i raczkowały, miłej nauki 🙂

• Odpowiedzi 16,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Gosiaczek_m

2854

• emilia1_m

1680

• McDa87_m

1834

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
hej kochane...

Jeden dzień bez forum a już nie do nadrobienia...miałam coś problemy z internetem...

U nas bez zmian tzn. ząbka brak nowych umiejętności brak...hmm tylko postępy w jedzeniu.
Michalinka przekonała się do deserków 🙂 Na razie daję jej po pół słoiczka i je a poza tym jest jeszcze jedna korzyść...łatwiej jej zrobić kupkę 🙂 Teraz mamy 2 kupki dziennie...ta z rana taka bardziej zbita z trudnościami ( widoczne zwłaszcza na twarzy 😁 ) a druga wieczorkiem właśnie po deserku i późniejszej flaszce mleka taka luźniejsza... 🙂

Mam dziewczyny pytanko...bo widziałam na stronie bobovity, że np tedit lubi tą stronę na FB...i stąd moje pytanie czy zamawiacie słoiczki z tej strony ???

W ogóle gdzie kupujecie słoiczki...bo zastanawiam się właśnie nad zamówieniem przez internet, żeby nie dźwigać, ale po uprzedzeniach do zakupów przez internet chciałabym móc zapłacić za pobraniem a wiem, że nie wszędzie się tak da...???

• Mamusie
wercia to jutro będzie kupka jak ta lala a z rana pampkiem będzie można zabić 😜

emilia pewnie ząbki u nas ani widu ani słychu ale jak dla mnie niech wyjdą jak najpóźniej 😉

majaaa nie pomogę bo słoiczki kupuje w carefurze 😉

A mam pytanko czy jak daję małej deserek to mogę dać mleczko po 30 min czy lepiej po godzinie?

• Mamusie
majaaa - ja deserki kupuję tam gdzie najtaniej albo gdzie promocja - Kaufland, Rossman, Tesco, Auchan, Real - to jak na razie tam
czasem Mum mi kupuje w Schlekerze jeszcze
jak na razie to w Kauflandzie lub w Rossmanie sie opłaca
no i tak jak pisałam to kupuję często jak są w promocji np 3 deserki za 6 zeta

Gosiaczek
- to ja jak dawałam np. pół słoiczka zupki to od razu butla
teraz jak daję pół słoiczka deserku to od razu butla też i nic Rozbójnikowi nie ma
jak wprowadzę deserki z kaszka to znowu butlę jedną zlikwiduję
na dzień dzisiejszy ma 4 porcje mleka - po 180-210 ml

• Mamusie
nio wbilam sie tutaj na chwile

AnjaP zdrowka dla ciebie i dobrze ze sie juz lepiej czujesz ja niania nie uzywam wiec ci nie pomoge

Majaaa za pobraniem to musi byc wieksza kwota wtedy sie oplaca sprzedajacym nawet storny z bobovity tak sie nie przyjzalam ale chyba podsunelas mi mysl skad moge wziasc kaszke manna 🙂

U nas deserek jest traktowany jako miedzy posilkami np butle ma o 15 a deserek ok 16:30 i potem po 18 butla juz przed spaniem zawsze ta ostatnia butle przeciagam jesli wyjdzie ze ma jesc o 18 to go przetrzymuje do 18:15 i go wtedy kapie i dopeiro butla nie trace na tym nic bo maly i tak to jego ostatni posilek wiec mu to ganc egal(wszystko jedno)a deserka dawno nie bylo bo jakos tka po jablka nie chce mi sie schodzic do piwnicy a sloiczkow zjadl te co dostal na swieta zostla nam jeden po 8 miesiacu deserek z owocow egzotycznych troche sie boje mu to podac jak skonczy te 8 miesiecy a wiecje sloiczkow jakos ostatnio nie mialam weny by kupic

Mam pytanko bo na recepcie pisze mi 30% wiecie moze o co chodzi teraz po tyhc zmianach w NZF to normlanie w glowie sie kreci co oni wymyslaja

• Mamusie
AnjaP bidulko Ty.. dobrze, że już wyzdrowiałaś... laptop to rzecz nabyta - kupisz sobie nowy 😉 zdrowie najważniejsze. Jeśli chodzi o nianię to ja mam http://allegro.pl/elektroniczna-niania-babyono-450m-zasiegu-promocja-i1994235745.html i jestem z niej zadowolona. Pomijając fakt, że bateria krótko trzyma (ja mam włączone oba nadajniki do gniazdka) to jest w porządku. U nas się sprawdziła 🙂. Natomiast mój szwagier ma nianię z kołysankami (jego synek zawsze usypia przy tych kołysankach). Są jeszcze nianie z monitorami oddechu, z kamerką, itp... w zależności od tego jaką kasą dysponujesz. Chociaż wydaje mi się, że nasze dzieciaczki już duże są i np. monitor oddechu to raczej nie potrzebny..ale wiadomo każdy sam wie co mu najlepiej jest potrzebne.

Darka te 30% oznacza, że masz 30% zniżki na dany lek.

Moja córcia śpi już od 18:30. Chyba wyjdą jej kolejne ząbki, bo ostatnio bardziej marudna się zrobiła..i ewidentnie widać, że dziąsełka ją bolą. Na szczęście w nocy się nie budzi..przynajmniej taki plus, za to w dzień taka zmolna trochę 😞 i ciężko bardzo jest jej usnąć w dzień.

Dziewczynki, których dzieciaczki mają już ząbki: dbacie jakoś szczególnie o higienę jamy ustnej???

• Mamusie
ania_1988 - ja staram sie zobole przecierac gazikiem z woda przegotowana po ostatnim karmieniu ale przyznaję się bez bicia że często tego nie robię ☺️ ☺️ ☺️
mój chłop zazwyczaj daje mu tą ostatnią butlę na noc i potem przynosi Rozbojnika do lóżeczka to go utulam i stara sie zasnac a to gmeraniea w buzi go rozbudza wrrrr

• Mamusie
Aa czyli mleko pojdzie w gore juz nie 11 z hakiem za puszke a bedzie wiecej musze sobie to policzyc

Ania_1988 moj jeszcze nie ma ale z tego co mi wiadomo mozesz kupic malej taka mala szczoteczke na palec wtedy masujesz jej zabki i dziaselka i jest tez podobno taka maczuga w opakowaniu sa dwie dziecko samo moze sie nia bawic a przy okazji i dobre to na obolale dziaselka i spokojnie ona ma tam takie zabezpieczenie ze sie nie zakrztusi dziecko spruubje poszukac w necie bo mi o tym sasiadka mowila jakies 4 miesiace temu bo akurat jej dziecko zabkowalo

• Mamusie
witam wieczorkiem 🙂

dzisiaj była moja przyjaciółka, przyjechała ze swoim 2,5 letnik synkiem, przez mieszkanie jakby sajgon przeszedł Dzieciaki super się bawiły o spaniu nie było mowy i w rezultacie Paulinka usnęła przy kaszce 🙂

z wczorajszej gorączki Paulinki pozostało dzisiaj już tylko wspomnienie i dobrze 🙂 nie mam pojęcia skąd to się wzięło
Weronika troszkę pokasłuje, ale daje jej flegaminę i jest już prawie dobrze, mam nadzieję że do piątku jej przejdzie bo mamy szczepienie

dzisiaj mężul poszedł do przychodni po receptę na mleko, nie było akurat naszego lekarza a pani która akurat była oznajmiła że protestuje i powiedziała że ona nie zna zasad refundacji i recepty nie wypisze, mężul bardzo szybko i rzeczowo sprowadził ją na ziemie 🙂
no i co się okazało, teraz mleko jeszcze tańsze, za puszkę 450g płacimy 7 zł

Weronika przeprowadziła słoiczkowy strajk, nie będzie ich jadła (pluje dalej niż widzie 😉), za to zupka mamy pycha i zjada pół miseczki 🙂 dla mnie lepiej, taniej wyjdzie 😉

Emilia ja teraz też jestem na wypoczynkowym, jeszcze w zasadzie do połowy lutego. Potem wychowawczy a dalej się zobaczy. Od września chcemy puścić Paulinkę do przedszkola, tylko nie wiem czy się uda bo ona będzie miała wtedy 2,5 roku. O żłobku państwowym możemy zapomnieć, nie ma szan się dostać a prywatny to koszt około 1000 zł plus pieluchy, jedzenie i wszystko inne, więc sporo.......mam nadzieję że z przedszkolem się uda 🙂

monia321 super że u Ciebie lepiej i że dalej możesz karmić 🙂
i jak bufet dalej pełny to pewnie że nie ma co dokarmiać, oby tak dalej!
a zupkę jak najbardziej możesz przechować w lodówce, ja zawsze robię na 2-3 dni 🙂
i spóźnione ale szczere STO LAT DLA ANI!!! :*

wercia82 śliczne zdjęcia na agu 🙂

Gosiaczek Lenka w tym kapturze cudaśna 🙂 do zacałowania!!!!
u nas z drzemkami ten sam problem, jakieś 20-30 min i to coraz rzadziej, no nic Dzieciaczki nam się starzeją 😉 z dnia na dzień będzie tego spania coraz mniej
a wymiary Lenki wprost idealne 🙂 moja ciut cięższa i dłuższa 🙂 modelki 🙂 🙂 🙂

Emiliaeem nic się nie martw, jak Oli przyjedzie to się zmieszczą 🙂 Weronika wróci do siebie 😉

McDa87 co studiujesz? pewnie już pisałaś, ale jakoś mi umknęło 😉
niedługo sesja, współczuję, dobrze że możesz zawieźć Paulinkę do Mamy i wtedy troszkę się pouczyć 🙂
a prezenty super 🙂
my w zeszłym roku kupiliśmy kubki z napisem - Super Babcia i Super Dziadek, w tym roku póki co pomysłów brak 🤔

Tilii po nowym jedzonku może być inna kupka, obserwuj i zobaczysz co się będzie działo. A jak tak będzie dalej to wstrzymaj się póki co z indyczkiem i podaj za jakiś czas 🙂

Tedit to gratulacje dla Lenki za samodzielne siedzenie, na początku każdy Maluszek siedzi podparty z przodu, potem dopiero zaczyna siedzieć samo 🙂
i owocnej nauki 🙂

anjaP witaj 🙂
najważniejsze że już jesteś zdrowa i wszystko dobrze się skończyło
a laptop rzecz nabyta, nie ten to będzie nowy 🙂
co do niani mamy taką samą jak ania_1988 i jestem z niej bardzo zadowolona także jak najbardziej mogę polecić

Darka
według mnie 30% oznacza że płacisz 30% ceny
Ty też masz Bebilon Pepti tak jak my, wcześniej na 50% ceny było za puszkę coś około 11 zł, dzisiaj zapłaciliśmy 7 zł z groszami, więc 70% taniej od normalnej ceny
tutaj fajna stronka gdzie możesz sobie obliczyć http://leki-refundowane.com/leki/bebilon-pepti-1.htm

więcej nie pamiętam 😉

• Mamusie
Kiedy pierwszy ząbek ujrzy już światło dzienne, myj go rano i wieczorem specjalną szczoteczką dla niemowląt, z gumowymi albo silikonowymi wypustkami zamiast włosia. Do tego celu możesz też użyć gazy zmoczonej w przegotowanej wodzie bądź specjalnej szczoteczki zakładanej na palec

Znalazlma takie cos ledwo juz widze na oczy jutro poszperam po allegro buziaczki dla was i dzieciaczkow ktore jeszcze nie spi a nocnych markow tu mamy paru

• Mamusie
Dziewczynki mamy problem 😮
Otóż miejsce wkłucia wczorajszej szczepionki nabrzmiało delikatnie ropką i wokoło widać czerwony pierścień... 🥴 Co mam robić???

Ja Olkowi podaję jedzonko ze słoiczków, bo nie mam mięsiwa,żeby zdrowo gotować ☺️
Wczoraj dostał ziemniaczka ze szpinakiem 😮 Jemu smakowało a mi żal Go było,że takie bełty musi jeść ☺️ Tylko,że Mały nie ma hamulca w jedzeniu 😮 Pochłania słoik żarła i cycem pogania 😮 To ja muszę mówić stop!
A dzisiaj Królewicz czarował panie w solarium 😁 Jak cygan uśmiechał się do wszystkich 🤔
A na koniec puścił bełta 🙂 I wycierałam Go kocykiem, bo pieluch nie mieliśmy, a chusteczki zostały w aucie 🙃

Poza tym strasznie boli mnie głowa i zmykam spać... Dobranoc 😘

• Mamusie
darka właśnie chciałabym pozamawiać tak na miesiąc...

U nas rano dwie butle ( 8:00, 11:00 ), ale mam zamiar zamiast tej drugiej wprowadzić kaszkę...,potem obiadek (14:00 ) i chcę co drugi lub trzeci dzień dawać obiadek z mięskiem na przemian same warzywa, potem daję małej pół słoiczka deserku( 16:30 ) ( bo nie zajada się jakoś specjalnie) i potem po słoiczku odciągam flachę o jakieś 45 min (17:15 ) i ok 20:00 ostatnia flacha...

Potrzebuje zatem zamówić ok 15 obiadków z mięskiem i ok 15 deserków plus kaszki np z malinami jedną i bananem drugą to coś koło 100 zł by było...+ koszt przesyłki co akurat u mnie się mi opłaca...bo w Wiśle tu w sklepach raz, że drogo a dwa wyboru brak ( 2 słoiczki do wyboru na krzyż )...zadzwonię tam jutro i się zapytam co i jak to dam znać 🙂

dobranoc :*

• Mamusie
dzięki Dziewczyny, naprawdę jest mi już lepiej, A laptop jak laptop, juz mam nowy monitor zamówiony , da się go jeszcze reaktywować.

ania_1988 może być zwykła nawet cena myślę do ok200zł, tylko w Belgii u nas pewnie za 50 eu nie poszaleję , chyba ze na eBayu, ale nie chce kupować używanej.
Taka na prąd jest super, bo baterie mi zabawki zżerają i monitoring oddechu, niby mała jest na tyle duża i nigdy nie miała problemu z oddychaniem, ale jak się dłużej zastanowić to taki mały czujnik by się przydał, tak na wszelki wypadek, np. gdy dziecko nieoczekiwanie dostanie temperatury itp.. Mój mąż to od razu z kamera by poleciał kupić.JA wiedziałam ze on będzie miał większy problem ode mnie z odseparowaniem Lili z naszego nocnego życia.
Wczoraj dałam małej kilka łyżek jogurtu-- specjalny od 6msc, i czekam na reakcję, boje się trochę bo ona ma alergie na białko, niby w składzie nie było zapisane ze żadne białko, trochę laktozy, a ona jest uczylona tez ale w małym stopniu,. Zamieniliśmy tez mleko na 2 od wczoraj, ale w tym msc, znowu 17 idziemy na kontrolę i LILA BĘDZIE MAŁYM KRÓLICZKIEM DOŚWIADCZALNYM, będziemy PODAWAĆ NORMALNE MLEKA i sprawdzać czy przypadkiem nie wyrosła z alergii.
Obudzila sie
miłego dnia!!!

Emiliaeem może spróbuj okład z sody , rozcieńcz troszkę sody w wodzie i przyłóż taki gazik na trochę, powinno ściągnąć stan zapalny, jak to się dłużej utrzyma niż doba czy 2 leć do lekarza, choć pewnie on powie coś podobnego ,musi minąć tak mi się zdaje.
A synek kradnie już serca ? będziesz miała wesoło 🙃 🙃

My od wczoraj dodajemy masełko, tego się obawiałam ale poszło gładko więc chyba nie grozi nam alergia na mleko krowie na chwilę obecną 😁 dziś dalej masełko, po szpitalu pomalutku spróbuję jogurt naturalny 🙂

• Mamusie
hej dziewczyny...

Właśnie dzwoniłam tam do bobovity...i min zamówienie to 100 zł w Warszawie, ale niestety do Wisły nie..Niby nie mają swojego kuriera i takie tam...No nic jakoś z innych firm przychodzi kurierem ogólnopolskim i jest ok...Szukam dalej może innej stronki...

• Mamusie
witam z rana nocka standard 😉 teraz Natalia ma 1wszą drzemkę 🙂

emiliaeem i jak po szczepieniu ? obrzęk zmniejszył się ? mi w przychodni powiedzieli ,że na obrzęk mam zrobić roztwór sody z wodą łyżka sody na szklankę wody i tym okładać 😉

asia ja mam wypoczynkowy do 6 marca, wczoraj mąż obliczał dochody z pitu i wyszło nam ze przekraczamy o parę złotych 🤢 🤢 🤢 mam nadzieje że źle obliczył i jednak się załapie na te 400 zl + rodzinne . w skarbówce już byłam po dochody w tyg je odbiorę i muszę dowiedzieć sie od osoby która umie to obliczać żeby mi na 100 % powiedziała czy sie załapię czy wracam do pracy 🤨 🤔

• Mamusie
Hej dziewczynki!

Nie odniose się do każdej z osobna bo już nie pamiętam co pisała każda z was 🙂

Ja myję dziąsełka i jezyczek wodą przegotowaną i nawiniętym na palec gazikiem. Mam też sylikonową szczoteczkę ale Lenka się dławiła.

Słoiczki kupuję w marketach - tam gdzie jakaś promocja.

Też zastanawiam się nad jogurcikiem, tym po 6 msc ale na razie testuję rybkę i jajko.

Dobrze Anju, że doszłaś do siebie. Ja też miałam anginę ale nie taką poważną.

emiliaeem coś słyszałam o roztworze z sody oczyszczonej, ale nie wiem jak to się dokładnie robi. Zobacz na necie.

asiula dobrze, że już z malutką ok. A zupki mamy najlepsze 🙂