Skocz do zawartości

Lipcóweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

McDa, Gosiaczek niemiecki jest straszny ,ale moze to dlatego, bo ja się 7 lat francuskiego uczyłam 🙂 a podobno Ci co mieli stycznosc z francuskim są antypatyczni do niemieckiego i często na odwrót 🙂 a japoński ? cóż jest jak dla mnie wspaniały, nie wydaje się aż tak trudny, raczej finezyjny z tymi alfabetami i znakami, plus oczywiście mega nacisk na zwroty grzecznościowe (z ciekawostek inaczej mówisz mama ,gdy chodzi o Twoją "haha" ,a inaczej gdy o czyjejś "okaasan" , to dotyczy niemalze kazdego aspektu jezyka, inaczej witasz/żegnasz kogoś starszego bądź wyżej w hierarchii społecznej inaczej kogoś na równi ) . Jak dla mnie czarna magia to arabski ,a znam kilka osób ,które się go uczą, ostatnio tez wielu polaków zapisuje się na języki skandynawskie , teraz taka moda 🙂 Co do angielskiego ,heh ja mam książki do japońskiego po angielsku, w sumie tak też się osłuchałam ,bo oglądam masę filmów po japońsku z ang. napisami i chcieć nie chcieć jakoś to idzie 🙂

Czy u Was wciąż pada śnieg ? bo u nas niby leżą resztki i tak mnie to martwi, a skoro u nas później jest to co u "Was" to poproszę o cynk ☺️

Gosiaczek ładna przecena a pochwaliłabyś się jaką tą kurtkę kupiłaś bo ja sobie czegoś szukam ,ale ja straszliwie choruje na płaszcze "hell bunny" , musiałabym znów amazon nawiedzić no i są drogawe 🤢

Maju to dopiero, rodzic który się cieszy na zebranie rodziców, nawet nie wiesz jak to się szybko zmieni 🤪 🙃 🤪 🙃

• Odpowiedzi 16,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Gosiaczek_m

2854

• emilia1_m

1680

• McDa87_m

1834

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Kliniek to tak trochę pod gotyk. 😉
Jeszcze nie sa takie drogie te krótki. , ja co prawda przed świętami sie obkupilam i kupiłam kurtko- płaszcz czarny na piórach http://www.zalando.be/sisley-winterjas-zwart-7si21h00n-802.html i z zary taki jesienny dwurzędowy dość tanio bo 50 euro i botki na obcasie tez za 100 plus jeszcze dwa swetry i spodnie plus jeszcze dzieci .Maz jak przejrzał rachunki to był by na zawał zszedł. Narazie wiec dbam o jego zdrowie i reperuje budżet i sklepy omijam szeroki łukiem.

Oj tak Widac to antypatie szczególnie w Belgii w którym obowiązują dwa języki narodowe francuski i niderlandzki czyli łamany holenderski zmieszany z niemieckim. Waloni czyli francuska cześć Belgii strasznie nie lubi flamakow niderlandzkiej i holenderskiej połowy belgijskiego kraju. Bywa nawet tak ze sie flamakom nawet po angielsku nie chcą rozmawiać . Ogólnie konflikt maja.

Moja siostra sie uczy duńskiego juz pól roku w szkole i nawet podstaw nie załapała.
Ja chociaz do szkoły nie chodziłam sama jakoś w stopniu komunikatywnym jestem w stanie sie juz dogadać. Tylko wciąż mam problem bo cholera tak sie sie przyzwyczaiłam ,mimo ze staram sie mowić po fr. a nawet nie wiem kiedy na angielski przechodzę. No i znowu zawiesiłam domowe lekcje, brakuje czasu. Do szkoły niestety w tym roku nie było możliwości z racji ze maz teraz pracuje za Bruksela i bardzo późno wraca a dzieci nie zostawię sama w domu. Moze za rok jak bedzie juz taka możliwość i sie dostanę. Ale tak juz mi sie chce te szkole skończyć i miec te swobodę ze wszędzie moge sie dogadać .

A wczoraj miałam mała kolizje. Zapakowalam pod szkoła , jeszcze 10 minut sie zostało do otwarcia , padało wiec siedziałam w aucie a tu przejeżdża Mercedes i kasuke mi swoim lusterkiem moje. Oczywiście jemu nic a mój na drobne części. Oczywiście nie zatrzymał sie. Wiec ja za nim , migam mu światłami, zajeżdżam drogę ,żadnej reakcji. Ale musiałam jechac za nim bo nawet numerów nie miałam jak spisać. W końcu sie zatrzymała "pani chirurg" i udaje Greka ze to nie ona . Mowię albo sie dogadujemy albo dzwonię na policję. Ze sie spieszyła do pacjenta to wymieniliśmy sie nr tel. Ale potem maz do niej zadzwonił Bo on lepiej po fr. mowi . A ta jemu bajki sprzedaje ze to moja wina.
Wiecie jaki nerw. Ale mój maz spokojnie mowi ze czeka do wieczora na odpowiedz. Inaczej policja bedzie sie tym interesować. I sie babsko opamietalo Przyznała sie ze na torach tramwajowych sie poslizgnela i na jej rachunek wymieniamy lusterko. Czasem nie rozumiem takich ludzi. Stało sie cos z twojej winy bieżesz za to odpowiedzialność . A jeszcze dla niej lepiej zrobiłam ze bez policji i ubezpieczenia chciałam to załagodzić.
MajaCh. Wywiadówek to ja unikam jak ognia, kiedy da radę tak ustawiam zeby maz poszedł.

Mamy awarie Lalka jest cassé -kasse, trzeba zreperowac nitka z igła. 😁 i idę zupę ugotować
http://kuchniiia.com/przepis,132.html , lubie seler ale , ale z zupami jeszcze nie experymentowalam .

• Mamusie
Witam

Ja od rana ogarniam sie pomału już nas prawie spakowałam bo wieczorkiem nie będzie kiedy tym bardziej że na 18 do ginekologa jadę i pewnie swoje odsiedzieć będę musiała.

anjaP dobrze że w końcu się przyznała u nas warunkiem do czegokolwiek jest od razu wezwanie policji albo napisanie oświadczenia inaczej nic z tego. Koleżanka miała taką sytuacje że wymieniła się tylko nr. tel. ze sprawcą a on potem się wszystkiego wyparł a policja nie mogła nic zrobić 🤢 nie było oświadczenia ani świadków 🤢

Kiniek kurteczka czarna z kapturem przed kolano, pasek w pasie niestety nie ma jej już na stronie Mohito 🤢 ale ta kurteczka na wiosnę mi się bardzo podoba http://www.mohito.com/pl/pl/collection/all/outerwear-2/y4052-99x/leather-jacket
U nas do wczoraj padał taki marznący deszcz dzisiaj już nic nie pada 🤢 ale na śnieg czekamy 😉

AnjaP(goth jest super 😉 ); kurta to właśnie coś czego szukam, bo to tak na zimę bardziej, w swojej obecnej muszę suwak wymienić, chwilowo biegam w bezrękawniku,ale przy -7 to tak trochę dziwnie wygląda, choć zimno mi nie jest 🙃 Co do języków mojej mamuśki przyjaciółki siorka mieszka w Belgii, jak przyjechała z mężem rodowitym to normalnie szok na ten flamandzki , także łączę się w bólu - niektóre języki są po prostu straszliwie zakręcone.
Ze stłuczką to trochę szczęście miałaś, nie licz tak na uczciwość obcych, choć jak widać to nie tylko domena mentalności polaków jak widać 😮
A zupa wygląda nieźle 🙂

Gosiaczek całkiem fajna stronka, to bardziej styl ,który lubi mój luby , już ją przewertowałam w te i we wte,szkoda tylko,że w tym miesiącu już limit wydawania osiągnięty ☺️

• Mamusie
Kiniek , no tak tylko ze jak kogoś juz złapaliśmy za rękę , to po co sie wtedy wypierać. Szwagierek mój tez taki trochę ""gothic " tylko muzycznie . Moda jeszcze do końca go niezafacynowala.
A co do załatwiania u nas takich spraw to każdy o ile to możliwe w tak drobnych sprawach unika wzywania policji i zglasżania do ubezpieczalni. Po prostu u nas duzo sie traci. Wiec najlepsza metoda to polubowne rozwiazanie. Oczywiście karte wypadkowa mamy rozrysowana i podpisana. Zabezpieczenie!

Wlasnie mała. Zaliczyła niezła glebę, myślałam ze bedzie ryk , a ona wstała i krzyczy na siebie Lila attention, Ca fait mal ! Czyli Lila uwaga ,to boli!

I wiecie jaki mam teraz problem z nia , gryzzzie. Tylko cos jej nie popasuje zaraz wbija w nas zeby. No i szczypie pazurkami. Odkąd do szkoły poszła to coraz czesciej jej sie zdarza.
Ale jeszcze ja musze pochwalić , bo sama juz umie sobie pupke podeprzeć. Jeszcze tylko nocne siku musimy dopracować, Juz czasami wola w nocy ale nie zawsze. Czekamy do wiosny , na cieplejsze noce. I wtedy juz bez papersa zacznę ja kłaść .

• Mamusie
Hej 🙂

Kinia u nas śniegu mnóstwo,a i jutro jakieś opady nadawali 🙂 Dzisiaj też wyszliśmy na saneczki,ale za zimno i z pół godz. tylko szaleliśmy 🙂 Poza tym Olek nie może się skupić, jak Mu śnieżek prószy w ,,łoczka", woła ,,A sio komary, uciekać od Olusia" 😁 Japoński... słyszałam ,,jako tako" 😁 Dla mnie chiński, japoński i koreański to jeden ciul, i tak nic nie kumam 😮 Ja z kolei uwielbiam rosyjski i nie wiem czy na Niego nie ruszę od przyszłego roku 🙂 My z racji,że bliżej Putina, mamy zapotrzebowanie na spedytorów z biegłą znajomością jęz. rosyjskiego, warto się czymś asekurować 🙂

AnjaP to się uczciwa baba trafiła, nam ostatnio jakiś orzeł zarysował auto,ale na szczęście Mąż siedział w środku,więc koleś się zestresował i zapłacił 🙂

McDa mój to ma talent,ale do brzydkich słów, rejestruje je na momencie... Ostatnio wyje pod sklepem, proszę Go,żeby się uspokoił,a On znów ,,Kulwa Olo beksa" 😮 Nie reaguję,bo za każdym razem jak zwracam uwagę, to daje podwójnie ☺️ Innych słów nie używa, a to usłyszał, zakodował i nie ma pomiłuj... A nie należy do takich dzieci, którym łatwo cokolwiek wytłumaczyć. Wczoraj na wieczór taki cyrk urządził,że sama usiadłam i płakałam. Nie wiem czy tylko On taki jest uparty, czy większość dzieci w tym wieku... Z rana można Go na chlebie smarować, taki słodki,a pod wieczór dziecko demolka! Jak wejdzie do wanny tak Go wyjąć nie można, dzisiaj z kolei mówi do mnie ,,Daj psitke", pytam jaką psitkę, a On do mnie ,,Psitke do nosa, małpka ma gila, Olo musi wyjąć" 😁 (dodam,że chodziło o aspirator 😁 ) A i śpiewać zaczął 😮 Ale jak fałszuje 😮 😁

Wiecie co, zaczęłam przeglądać oferty wózków, bo oczywiście muszę kupić gondolę,a w nowy bawić bym się już nie chciała, bo ten który chcę jest za bogaty na mój budżet. No i umówiłam się z dwiema kobietami na oglądanie, dodam,że w ofertach stan wózków oceniony był na bardzo dobry!!! Szok, to co zobaczyłam na miejscu! Jeden taki wyblaknięty i rozklekotany,że mogłabym zgubić dziecko na spacerze, a drugi od młodej dziewczyny,ale jak zobaczyłam jej dom, to Mąż nawet wchodzić nie chciał... Ja zaryzykowałam no i co? 3w1 spacerówka zadbana, fotelik średni,a tak usyfionej gondoli to w życiu na oczy nie widziałam! 😮 Dodam,że wózek trzymała cały czas w domu!!! Normalnie ręce mi opadły, ale i dobrze, bo przynajmniej wiem,że dla mnie ocena bardzo dobra odbiega od poglądów niektórych ludzi... ☺️ Także szukam dalej.

• Mamusie
Ja jeszcze na moment bo pewnie odezwę się dopiero wieczorkiem w niedzielę 😉

Po wizycie u ginekologa ok choć nadżerka jest wiec następna wizyta to jej usunięcie ale najważniejsze że pozbędę się jej raz na zawsze 😉

Dziewczyny jak tak piszecie o swoich dzieciach to Lenka aniołek 😮 choć boję się że jeszcze wszystko przed nami i np. jak pójdzie do przedszkola to się zacznie 🤢

emiliaeem po prostu nie którzy nie rozumieją określenia stan bardzo dobry i nie wiem na co liczą że ktoś przyjedzie zobaczy to g...no za przeproszeniem i weźmie.

a i jeszcze wrzucam linka czółenek w których się zakochałam https://www.venezia.pl/czolenka-p-12271-161-14.17.161.html
https://www.venezia.pl/czolenka-p-12300-161-14.17.161.html do wyboru do koloru 🙂

Nic zmykam. Trzymajcie się ciepło 😘

Gosiaczek żebyś Ty nie miała jak ja z Ewką xD Anioł taki był ,że każdy mi mówił,że ja nadal nie wiem co to jest mieć dziecko a teraz ? kto się zamieni ? 🤪 dla przykładu ,poszła na stołówkę i zapłaciła pieniążkiem sprzed denominacji , została złapana i wychowawczyni ją pouczyła i poprosiła by przyniosła tą złotówkę dla pani kucharki, a t aposzła następnego dnia do wychowawczyni i mówi "mama powiedziała że w życiu nie da!" (a ja o niczym nie miałam pojęcia) 🤪 🤪 a to tylko przedsmak jej możliwości 🤢
Kusisz kusisz, najpierw kurtki teraz buty ... ehh

AnjaP, a muzyka goth też ok, zresztą ja słucham jak leci tylko disco polo i country unikam ☺️ hehe dzieciaczki w tym wieku są zarabiste, ja się nie mogę doczekać jak ten nasz mały łobuz się rozgada,on ma taki cieniutki głosik to będzie super 🤪

Emiliaeem ah rosyjskiego też się uczyłam swojego czasu,ale żeby jakoś pałać miłością to niespecjalnie,a zapotrzebowanie fakt, jest jest 🙂 Co do wózków, cóż pewnie stan bardzo dobry oznacza - nic nie odpada i się nie "ułamało" , choć nie wyobrażam sobie jak można sprzedać coś jako b.dobre(w sumie jako jakiekolwiek O.o ) i tego nie uprać/umyć ,ale kwestie higieny każdy ma wpojone indywidualnie 🤨

• Mamusie
no ja witam i spadam przygotowania do kinderbalu w domku 😉 Paulinka dalej chyba nie wie o co chodzi, mówiłam że przyjdą dzieci ale chyba nie zakodowała, biorę się za jedzonko, sprzatanie i dekorację, no i jestem ciekawa jej reakcji jak wróci ze żłobka a tu cały dom w balonach 🤪

Gosiaczek nie chce Cię dołować ale ja miałam kiedyś wymrażaną nadżerkę, musiałam za jakiś czas zabieg powtórzyć ale to dlatego że byla tak duża że cała się nie wymroziła, na szczęście od tego czasu mam spokój, a było to jeszcze jak chodziłam do szkoły średniej....

a Wasze dzieciaczki cudne, hasełka the best 😉

• Mamusie
Witam

A jednak jestem od was uzalezniona mialam pisac wczesniej ale nie wiem czemu nie moge zalogowac sie z iPhona, ale z tableta działa 🙂

A teraz mam nadzieje ze was nie zanudze...
Co do wizyty u okulisty po pierwsze opóźnienie 1,5h wiec spedzilismy tam całe 3 godzinky Lenka taka wykonczona ze najpierw usunęła mi na kolanch w klinice a potem w samochodzie. Poza tym była bardzo grzeczna i wykonywała to o co ja lekarz prosiła w nagrode kupilismy jej ksiezniczke Lune sama wybrała.
A teraz duagnoza zez rozbierzny czyli uciekajce prawe oko gdy patrzy w dal. Wzrok ma dobry wuec okulary nie potrzebne jedynie zalecana operacja oczka. Prywatnie 3,500 tys w cigu dwoch tygodni a na NFZ czeka sie 1,5 roku. Wiec zapisalismy sie na lipiec do kliniki jeski nie bedzie pogorszenia to czekamy na operacje z NFZtu a jak bedzue pogorszenie to zapisujemy ja prywatnie bo zwlekanie moze popsuc jej wzrok.

Potem pojechalismy do Galerii na jedzonko pierwszy raz widzialam zeby Lenka tak jadła biedna głodna była a potem mąż zabrał ja do bawialni a ja poszłam na zakupy i co znowu Lence nakupowalam. Najbardziej jestem zadowolona z kurtki i butow ktore w dobrych pieniazkach kupiłam w Zarze z wyprzedaży i getrow z Calzedoni (dziewczyny sliczne getry w bardzo dobrej cenie polecam). Sobie oczywiscie nic ale tak mnie glowa z tego wszystkiego bolala ze nawet nie mialam weny mierzyc i wybierac.

McDa podobno teraz jest jakas metoda ze to juz raz w zyciu sie robi.
Koniecznie daj znać jak imprezka 😜

Kiniek to mnie pocieszylas 🤢

anjaP widzialam dzisiaj na zywo te czółenka rewelacja chociaż tych laczonych nie mieli 😠

Zmykam po ledwo pisze. Jutro Park widny.

Dobranoc

Czesc ,juz i sie internet ponaprawial wiec wracam 😁
Gosiaczek ..mnie az ciarki przechodza jak czytam o operacjach jakichkolwiek na takich maluszkach.....czyli to ma wplyw na "jakosc" wzroku?

• Mamusie
Hej!!!

Melduje ze zyjemy
Sniegu tyle co na lekarstwo, bardzo malo, za to mrozno teraz 12 stopni

Ciezko mi teraz napisac poemata bo laptop caly dzien wylaczony dopiero wlaczam na wieczor, a zazwyczaj wieczorem padam na ryjek
Patryk dosc grzeczny, choc zawsze jak pochwale to cos sie dzieje takze byle do nastepnej akcji 🙃
Jak sie zlosci to czesto sie posiura w majty

Wczoraj bylismy w aquaparku mimo mrozu, nic sie Zbojowi nie dzieje, poczekalismy troche po wyjsciu ze strefy basenowej i bylo ok

Dzis zrobilismy mala kawke dla Babci i Dziadkow z okazji ich dnia takze jak dla mnie pelnia szczescia z racji spotkania z tesciami 😜
jutro jedziemy na groby do naszych dziadkow i Dziadka Patryka

Poza tym jakos leci, sorki ale dzis juz nie naskrobanie do kazdej z Was ale postaram sie nadrobic

Buziaki 😘 😘 😘

• Mamusie
A ha ha... 😁 😁 Wercia mój Olek też na złość sika w majciochy 🙂 Czyli nie jestem sama... ☺️ Mój z kolei dorobił się sankami i kasłać zaczął 😮 Ale bez temperatury,więc nie dramatyzuję, podałam leki i czekam 🙂
Trochę apetyt Mu się zmniejszył, więc pytam Go co Mu zrobić, a On ,,Kawkę z mleczkiem!" 😁 I wiecie co, zrobiłam Mu zbożówkę z mlekiem i wypił pół szklanki 🤪 Inka w sumie jest dopiero od 3+,ale zaryzykowałam, może tragedii nie będzie ☺️

Gosiaczek najbardziej to liczę na to,że ten zez sam się cofnie u Lenki... ☺️ Moja znajoma miała podobny problem z synem, tyle,że ten miał zeza zbieżnego bardzo widocznego na dwa oczka, nie miał operacji, bo w trakcie oczekiwania na zabieg z nfz-u wada zaczęła się cofać 🙃 A na zabieg prywatny nie mogli sobie pozwolić finansowo... Nie wiem jaka jest sytuacja w chwili obecnej, ponieważ nie mam z nią za bardzo kontaktu, ale najważniejsze,że Wy w porę zareagowaliście 🙂
Nas czeka jeszcze wizyta u ortopedy z tymi nóżkami... ☺️ Widać ,że wada się cofa, ale krzywizna nóżek z ,,O" zamienia się na ,,X", a i jeszcze stópki idą do środka ☺️ Na choince szkolnej rozmawiałam ze swoim dawnym w-f-istą, On jak spojrzał na Olka od razu powiedział,że chodzi jak mama kiedyś 🙂 Dał mi wskazówkę,żeby nakładać Małemu buciki odwrotnie prawy na lewą nogę, lewy na prawą, oczywiście w domu. I rzeczywiście jak ma odwrotnie założone buty nóżki idą do zewnętrznej strony. Tyle,że my mamy butki mocno usztywnione w kostce, więc Olek troche stęka,że Mu nie wygodnie,ale ok. 3 godz. dziennie idzie Go zagadać 😉

• Mamusie
Normalnie jazda Lila zasnela dzisiaj w dzien jak nigdy.
Ja tez mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze u Waszych dzieci. Choć teraz szwagra córeczka tez po kilku latach leczenia zeza miała przed świętami operacje na jedne oko, teraz czeka ja drugie. I miejmy nadzieje ze bedzie juz dobrze.
A ja wpadam sie trochę pochwalić , sorrki ze taka jestem ale trochę sie cieszę a trochę jeszcze nie moge w to uwierzyć . Dzis wróciliśmy z salonu i kupiliśmy auto. Co prawda nie te co maz upatrywał , ale mam nadzieje ze bedzie nam w nim duzo wygodniej niż w naszym smerfiaczku vw polo, ktore 4 lata było niezastąpione, i oby te nowe nam tak samo bezawaryjne służyło.
Naprawde jeszcze nie wierze, ale dopiero za dwa msc odbierzemy go z salonu 😞

Wercia moja ze złości tez potrafi zlać makiety- rozumieć majtki. Wczoraj jej wprowadziłam nowe zasady czyli kat karny, i Raz w nim juz stała. Teraz potrafi sie powstrzymać od gryzienia lub złości po przypomnieniu ze jak dalej bedzie tak robic trafi do kata. Zobaczymy jak długo bedzie to respektować.

• Mamusie
AnjaP no to super 🙂 Oby bezkolizyjnie trwało jego użytkowanie 😉

A wiesz,że u nas kąt też działa 🙂 Umówiliśmy się,że gdy tylko Olek przejawi jakąkolwiek agresję upominamy Go ,,Proszę odejść od mamy/taty, to boli, tak się nie robi" i o dziwo skutkuje 🤪 Karnie odchodzi i za chwilę woła ,,Psieplasiam".

• Mamusie
Witam

Wróciliśmy wczoraj wieczorkiem zmęczeni na maxa Lenka była taka zmęczona że płakała bo nie chciała się kąpać a potem rozpłakała się bo nie chciała iść spać choć zasnęła w minute.

Maja kiedy oko ucieka to dziecko z niego nie korzysta 🤢 wiec się wzok pogarsza.

emiliaeem
lekarz mówiła że z zezem zbieżnym jest inaczej niż z rozbieżnym nawet jest łatwiej go leczyć. Zobaczymy jak to będzie wyglądało za pół roku 😉 a na operacje już zaczynamy odkładać a resztę w razie czego się pożyczy 🤢

anjaP i super jest się z czego cieszyć tym bardziej jak piszesz bedzie wygodniej 🙂

To Centrum leczenia zeza musi być dobre i znane w całej Polsce bo i pacjenci byli z różnych stron kraju. A i Kraków ma podobno najlepszych specjalistów w tej dziedzinie wiec to jest pocieszające 😉

Miłego

• Mamusie
A ja zapisałam Olusia do stomatologa w tej warszawskiej przychodni Elefant.
Ceny przystępne,bo wypełnienie 120-150 zł, czyli jak u nas prywatnie... Tyle,że ten syropek uspokajający to koszt 60 zł,ale to nic pewnego, bo i tak dopiero na miejscu lekarze podejmują decyzję,czy go podać... Plus zrobimy pierwszą fluoryzację na dwa łuki- 96 zł, ale dwa razy w roku idzie jeszcze ogarnąć.
Póki co dwa ząbki trochę lecą ☺️ Definitywnie rezygnujemy z picia mleka w butli.

Poza tym Olo dalej kaszle,ale nie gorączkuje,jutro jadę z Nim na kontrolę. Podaję Mu domowy syrop z sosny i wiecie co, chyba działa, odkrztusza lepiej niż po Flegaminie czy Flavamedzie...

Gosiaczek w takim razie trzymam kciuki! 🙂

Emiliaeem ja tez Zuzi kaszel lecze sosnowym syropem. Jest o niebo lepszy od tych reklamowanych . No i dobrze,ze ustawilas dentyste dla mlodego, tylko wiesz co,Zuza tez mleko pije jeszcze z butli i to z silikonowym smoczkiem,lubi byc dzidziusiem jeszcze 🙂 a zeby ma zdrowe. Wlasnie w czwartek bylysmy u dentysty taka byla zadowolona jak ja pochwalil..ze chetnie zeby myje znaczy sama upomina 😁

• Mamusie
Witam

Dziewczyny Lenka zrobiła wczoraj kupkę po 7-miu dniach kupiłam jej też syropek na zaparcia wczoraj podałam i kupka wieczorem była. We wtorek będę u lekarza więc jeszcze to skonsultuję 😉

Maja mam nadzieję może być też tak że taką operacje będzie trzeba w późniejszych latach powtórzyć jak narazie jestem dobrej myśli choć obawy są.
Moja też pije mleko z butelki ze smoczkiem i zęby ma zdrowe ale uważam ze dużo zależy też od kości jaką się ma bo na przykład siostra ma 3 letnią córeczkę dba o jej zęby i nie daje słodyczy tzn. jakieś ciastka się zdarzy i co ma próchnicę w czwórce 🤢

emiliaeem daj znać jak po wizycie u stomatologa no i oby kaszelek minął.
Moja też pije mleko z butelki ze smoczkiem i zęby ma zdrowe ale uważam ze dużo zależy też od kości jaką się ma bo na przykład siostra ma 3 letnią córeczkę dba o jej zęby i co ma próchnicę w czwórce 🤢

Dziewczyny co myślicie o tych lizakach witaminowych które można kupić w aptekach? Bo Lenka na wyjeździe pierwszy raz spróbowała lizaka i jest zachwycona. Oczywiście nie zamierzam jej dawać ich nie wiadomo ile ale od czasu do czasu w nagrodę 😉

Gosiaczek jak dla mnielizaki ok, ja sama daje malej wlasnie zelki witaminowe bobvita,one sa od 4go roku zycia ale ja daje jej co drugi dzien, a to dlatego,ze ona niejadek nie z tej ziemi tylko ogorki by jadla i mlekiem zapijala... czasem serka skubnie. A zupy tylko rosol i barszcz czerwony, naprawde juz mi sie skonczyly pomysly.....
upieklysmy dzis ciacha marchewkowe z sezamem itd. a ona skubnela i juz nie chce....