Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum dla mam

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 18,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ann5353_m

1287

• Kornelka7_m

1085

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
ann5353 napisał(a):
Anya a ty podajesz Michałkowi coś oprócz mleka? Chętnie ci zjada?

ja przy okazji odpowiem 😉
Tosia od dwóch tygodni na noc dostaje mleko z kleikiem a od tygodnia naprzemiennie jabłuszko i marchewkę a ostatnio spróbowała jabłuszko z dynią - i nawet jej wszystko smakuje a zawsze po takim posiłku zjada jeszcze mleczko 😆

• Mamusie
ann5353 napisał(a):

od wczoraj podaję jabłuszko ale też kiepsko wczoraj myślałam że to dlatego że pierwszy raz a dziś to wykrzywianie plucie a pod koniec to już prawie płakał. Jutro mam zamiar podać zupę jarzynową bo podobno porzywniejsza tak mi lekarka powiedziała ale słyszałam że jest okropna.
A tak na marginesie to ja też byłam niejadkiem 😜
a do tego że mały mało przybierał robiłam mu badanie krwi i moczu i okazało się że ma za mało żelaza i mu podaję żeby był lepszy apetyt.

• Mamusie
No właśnie nie wiem jak to jest z tym mlekiem - mi pediatra powiedziała, że mleko nie może byc złej jakości, więc już totalnie nic nie rozumiem 🥴
Moniczek a ty wprowadziłaś małej kleik przed 4 miesiącem? Bo może ja bym też troche dosypywała i mała zaczęłaby przybierać na wadze 🥴

• Mamusie
tak ann zaczęłam przed 4 miesiącem od płaskiej łyżeczki do 120ml mleka

Anya jak chcesz poprawić laktację to polecam tabletki Lactinatal

No ja niestety przegrałam walkę z laktacją ale u mnie to zebrało się wiele czynników na raz ze stresem na pierwszym miejscu - cięzko to przeżyłam ale chociaż do końca trzeciego miesiąca mi sie udało 🙂
a mleczko które wybrałam jest bardzo dobre tak że nawet kupki są takie jak by była na piersi
i smakuje Tosi
a z mlekiem mamy może być różnie - przecież może być mniej lub bardziej tłuste np.moja znajoma miała aż żółte swoje a moje od początku było białe

Anya napisał(a):
ann5353 napisał(a):

od wczoraj podaję jabłuszko ale też kiepsko wczoraj myślałam że to dlatego że pierwszy raz a dziś to wykrzywianie plucie a pod koniec to już prawie płakał. Jutro mam zamiar podać zupę jarzynową bo podobno porzywniejsza tak mi lekarka powiedziała ale słyszałam że jest okropna.
A tak na marginesie to ja też byłam niejadkiem 😜
a do tego że mały mało przybierał robiłam mu badanie krwi i moczu i okazało się że ma za mało żelaza i mu podaję żeby był lepszy apetyt.

Moja Nadi tez ma niedobór żelaza 😞 Ale ja na razie podaję jej tylko 1/2 kwasu foliowego, a z żelazem sie wstrzymuję bo po nim dzieci nerwowe i nie chca jeszcze bardziej jeśc tak mi lekarka mówiła 😞 Jutro dokładnie dopytam jakii ten niedobór..A Twój duzy niedobór ma?

• Mamusie
moniczeka właśnie na co są te tabletki? i jak możesz zdradzić jakim mlekiem karmisz Zosie?
Pati w sumie to nie wiem jaki ma niedobór żelaza wiem że ma niską hemoglobine i dlatego przepisała lekarka żelazo. A właśnie się tak zastanawiałam czy od tego żelaza może michaś mieć problemy z bąkami bo w nocy to mi się budzi z płaczem 😞
poza tym zmieniłam lekarza i za dwa tygonie pojdę jak już minie 6 tyg. podawania żelaza i spytam co dalej. może fatycznie nie potrzebnie faszeruje żelazem a mogłabym tylko kwasem foliowym.
Co do mleka to ja też na samym początku miałam żółte a teraz mam białe a tego tłuszczu to tyci tyci 🤢

anya, bo ty rano pisałaś, ze mierzyli michałka i niby sie skurczył 😉 to nie tak, po prostu są 2 techniki mierzenia 😉 jedna to tak "po prostej", a druga to tak "dookoła" tzn. biorą centymetr i przykładają do ciałka, do kazdej wypukłości 😉 wokół owalu główki , pupki itd. i wtedy zawsze wychodzi więcej 😉 Ksawier jak sie urodził to niby miał 58cm, a po 3 tygodniach u lekarza - 56 😁 Ostatnio u lekarza miał 68, a po tygodniu jak go mierzyli w klinice tą drugą metodą to 76 😜 tak więc na pomiar wzrotu trzeba patrzec z przymrużeniem oka 😉

Tosia pospała 3,5 godz, wstała wesoła, włożyłam ją do leżaczka no i była kupka...tak ze to pół dniowe darcie to na to 🤢
Moje dziewczynki już śpią, ja też okapana.....a dzisiaj przyszła jeszcze mata do tańczenia bo zamówiłam dla Gabi na gwiazdkę i będziemy dzisiaj z m próbować co to takiego 😁 😁
Siehankowa masz super foto Ksawiego jak je

siehankowa tu mamy ewidentny przykład głupoty matki tego dziecka, chłopczyk z tego zdjęcia ma 4 miesiące i 5 dni a jego matka sadza go 😞 i jeszcze się tym chwali na aguagu.pl

Ale słodki chłopczyk, koszmarnie to wygląda 😠 😠

A tak w ogóle to hej, wcześniej nawiałam i kurcze chyba nic dla mnie tortu nie zostało 😞

Ale kurcze musiałam iść odebrać książeczkę zdrowia, a tam oczywiście zaliczyć lekarza, gdzie każdy siedział po 15 min. Julek został z chrzestną, której potem ściągałam czarny kolor z włosów, a ma do dupy. 4 rozjaśniacze, potem jeszcze 3 farby, hehe parę razy farbowałam koleżanką włosy, ale jej się bałam tym bardziej chciała żebym jej zrobiła bo żadna fryzjerka nie chciała jej się tego podjąć, bo włosy spali. I powiem Wam że przez chwilę się wystraszyłam, jak zdjęła folię z włosów to aż się zadymiło - nie wierzyłam że takie coś może się stać 🥴 🥴

No, ale najważniejsze, że jest zadowolona, bo wszystko wyszło po jej myśli, ale ja mam za to okropny ból głowy od tej farby 😮 😮 😮

• Mamusie
ja też czekam na Tap Madl 😁
Co do mleczka,to my na samym początku byliśmy na Nan HA,a teraz Nutramigen.
ann ja myslę,że możesz dosypać trochę kleiku kukurydzianego do mleka,mój Filip rano i wieczorem wypija taką butlę kleiku,no i od wczoraj jemy zupkę marchewkową z ryżem 🙂
Ja zmykam.Dobranoc 😘

O rany, ja się przywitam i od razu pożegnam. Poczytałam co nieco ale sił brak na pisanie. Dziś zaliczyłam kilkaset km, na szczęście pociągiem a nie autem (biorąc pod uwagę aurę za oknem).
Może jutro uda mi się z wami poklikać, buziaki, pa, pa.

P.S. No, to przynajmniej zaznaczyłam sobie od którego momentu mam jutro czytać. Bo jak czytam na raty to gubię się w stronach 🤢