Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum dla mam

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Moniq mój Julek się wierci i nie chce zasnąć, jak po prostu nie jest śpiący. Wtedy płacze i chce żeby go zabrać. Dlatego zawsze 18.30 go przebudzam, o 20 kąpanie i wtedy już jest tak padnięty, że od razu zasypia. 🙂

• Odpowiedzi 18,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ann5353_m

1287

• Kornelka7_m

1085

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
moniq1984 napisał(a):
Kurcze kusi mnie żeby od grudnia zacząć wprowadzać produkty inne niż moje mleczko a od teraz myślałam podawać herbatkę z kopru, ale ciągle mam w głowie słowa położnej abym do końca 6 miesiąca tylko pierś 🙂 🙂 🙂
Wczoraj o tym pisałysmy, to nieprawda. Teraz są nowe standardy żywienia i już po 4 miesiącu należy wprowadzać np gluten. Bez względu czy karmisz piersią czy mm.

• Mamusie
a o to widok z mojego okna 🙂
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/851/p1010195s.jpg/][IMG]http://img851.imageshack.us/img851/3599/p1010195s.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/405/p1010196f.jpg/][IMG]http://img405.imageshack.us/img405/9501/p1010196f.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

• Mamusie
marta-lion napisał(a):
moniq1984 napisał(a):
Kurcze kusi mnie żeby od grudnia zacząć wprowadzać produkty inne niż moje mleczko a od teraz myślałam podawać herbatkę z kopru, ale ciągle mam w głowie słowa położnej abym do końca 6 miesiąca tylko pierś 🙂 🙂 🙂
Wczoraj o tym pisałysmy, to nieprawda. Teraz są nowe standardy żywienia i już po 4 miesiącu należy wprowadzać np gluten. Bez względu czy karmisz piersią czy mm.

a ten glutn to znaczy co??nie wiem czy dam radę znaleź to bo Marysia już się obudziła 🙂

• Mamusie
moniq1984 napisał(a):
marta-lion napisał(a):
moniq1984 napisał(a):

a ten glutn to znaczy co??nie wiem czy dam radę znaleź to bo Marysia już się obudziła 🙂
Tzn, że do zupki dodajesz kaszę manną. Pisałyśmy wczoraj, gotujesz zupke na poczatek tylko z marchewki, ja gotuję na skrzydełku, albo łyżce oliwy z oliwek, pod koniec gotowania wsypujesz 2 łyżki kaszy mannej. Robisz taki krupnik 🙂 I potem miksujesz, na początku bez mięsa.

• Mamusie
marta-lion napisał(a):
Schemat żywienia niemowląt karmionych piersią

Schemat żywienia niemowląt karmionych sztucznie

Jak widzisz niewiele sie różnią, tak czy siak po 4 miesiącu można podawać zupki jarzynowe z kaszą manną.

DZIĘKUJĘ OKLASK DAL CIEBIE 🙂
kurcze mam dość tego domu-ci(teście) znów się kłucą i teściowa marudzi pod nosem!!!mam go już serdecznie dość od 7 rano nic nie robi tylko marudzi pod nim 😠 😠 😠 😠 😠 😠

• Mamusie
moniq1984 napisał(a):
marta-lion napisał(a):
Schemat żywienia niemowląt karmionych piersią

Schemat żywienia niemowląt karmionych sztucznie

Jak widzisz niewiele sie różnią, tak czy siak po 4 miesiącu można podawać zupki jarzynowe z kaszą manną.

DZIĘKUJĘ OKLASK DAL CIEBIE 🙂
kurcze mam dość tego domu-ci(teście) znów się kłucą i teściowa marudzi pod nosem!!!mam go już serdecznie dość od 7 rano nic nie robi tylko marudzi pod nim 😠 😠 😠 😠 😠 😠
Teściową przez okno na parapet, przynajmniej ładne widoki 🤪 🤪 🤪

Dzień Dobry

U nas w nocy tylko 2 pobudki 🤪 jak Tosia zjadła o 19.30 to się obudziła 1.15 i 5 ale taka wyglodniała jak wilk ale przynajmniej sobie trochę pospałam 🙂
Moniq ja cytrusów też nie jem, próbowałam tylko troszkę czekolady ale to tak np 1kostka na tydzień 😁 😁 ładnie u was przymroziło u nas zresztą też.....
Idę jeść śniadanko bo Tosia przysnęła i ogarniać chatę

a i jestem smutna bo mój mąż to ma pomyślunek... 😠 w kotłowni zauważył myszkę 😠 😠 no to dawaj kota i jego ekwipunek do kotłowni co by ją złowił ale gamoń zapomniał że wywiercił dosyć dużą dziurę na jakąś tam wentylację i co? ja wołać kota a kota nie ma...no chyba wylazł przez tą dziurę bo innej opcji nie ma 😞 a już się do niego przywiązałam....i on do nas też bo strasznie nieufny był jak go m przyniósł....mam nadzieję że wróci jednak do nas..........nie wiem my nie mamy szczęścia do kotów. Pierwszy byl chory 😞 drugiego psy wzięły w obroty 😞 no i teraz ten ech się rozpisaŁam....

Inez ale masz zadowolonego synka, i ta minka....super zdjęcie 🙂

Dzień dobry!

A u nas noc jak zwykle..do 24 ciągły sen a potem już pobudki co 2 godziny...
Moniq - a nie możecie sobie czegoś wynająć..odkąd pamiętam nie możesz się pogodzić z teściową. Może warto rozważyć wyprowadzkę dla własnego spokoju, chociaż kawalerkę, skoro i tak gnieździcie się w jednym pokoiku - a tak przynajmniej bylibyście u siebie???

My jutro śmigamy na szczepienie - już mi się smutno robi na samą myśl o tym jak malutka się spłacze 🤢 🤢 🤢

My wczoraj mieliśmy nalot teściowej.wracała z zakupów z Tesco i...uwaga zrobiła nam zakupy a mianowicie 2 jogurty i masło.... zaszalała kobieta.... 😮 😮 a Jagodzie kupila gdzieś na giełdzie komplet czapkę i szalik, tylko ja dziecku tego nie założę, bo to chińskie a kiedyś w jakimś programie ostrzegali przed chińskimi ciuchami dla niemowląt, bo mają jakieś szkodliwe barwniki......

MIłego dnia dziewczynki

• Mamusie
KarolciK napisał(a):
Cześć kobietki!!!!
lydziaa84 napisał(a):
dziewczyny macie może przepis na ciasto drożdżowe- takie zwykłe z posypką??

na brzuszku podawałam, zaraz poszukam 😉

Lydzia, ja robię "drożdżowe ekspresowe" - ekspresowe dlatego że tak szybko znika 😉

Zaczynam od kruszonki:

Kruszonka: 14 łyżek mąki i 7 łyżek cukru pudru dać do miski i zalać ciepłym roztopionym masłem - (nie wiem ile masła bo robie to na wyczucie - rozpuszczam całą kostkę i wlewam ok. połowę) zagniatam palcami jak kruszonka sie nie rozsypuje to jest ok (powinna zostać taka kupka jak zgnieciesz palcami)

ciasto
40dkg mąki
5 łyżek cukru kryształu
sztypta soli
2 żółtka
2,5 dkg drożdży
1/4 litra letniego mleka (nie może być gorące ani zimne)
reszta roztopionego masła

Owoce do wyboru:
Wiśnie, porzeczki czarne, borówki, maliny, truskawki, śliwki, jabłka prażone z orzechami włoskimi…

Wsypuję mąkę do miski. W rondelku mieszam ciepłe mleko, sól, cukier, drożdże, żółtka i masło i wlewam do mąki, mieszam łychą żeby się dobrze połączyło i zostawiam do wyrośnięcia. Jak wyrośnie przerabiam ciasto jeszcze raz na stolnicy, wałkuję i rozkładam na dużą blachę z piekarnika.Ciasto ma ok. 1 cm grubości. Na to daję owoce jakie mam (próbowałam wszystkie co wypisałam wcześniej, borówki daje nawet mrożone a o tej porze roku prażę na patelni jabłka z cukrem i cynamonem a pod koniec dodaję orzechy włoskie – pcha!). Posypuje kruszonką i na 15-20 min do piekarnika w 180 stopniach. Ciasto nie jest wysokie, ale pyszne! I co najważniejsze zawsze mi się udaje!
acha i nie smaruje niczym blachy tylko posypuje lekko mąką i na to daje ciasto

Cześć u nas nocka średnia bo mała co 2 godziny wstawała bo bolał ja brzusio a kupa wyklarowała sie dopiero przed chwilą... 😞 Teraz śpi mój aniołeczek 🙂 Pranie wstawione, teraz chwila rozkoszy na necie zamówie jakieś prezenty dla Nadi na mikołaja i pod choinkę i może jakis prezent dla brata bo ma urodziny niebawem 🙂no i te moje upragnione zasłony 🙂
i może rozejrzę się za zaproszeniami na chrzciny i jakimś ubraneczkiem choć czasu jeszcze sporo bo planuję chrzciny 15 stycznia 🙂

• Mamusie
Agusia dziękuję za info o niani ja rozmawiałam z sąsiadką starsza pani na emeryturze a do nas ma 200 metrów i wcześniej pilnowała dzieci
Karolciakam olej męża albo mu ugotuj bardzo słoną zupę
Inez Alicja je co 2 godzony 120 a czasem 150, co do odkładania i spania to z nią było tak samo, ale na początku spała tylko w nocy albo na spacerze a w nocy zawijałam ją w rożek więc była otulona, po kąpieli zawijałam jak była w rożku karmiłam i z tym rożkiem odkładałam do łóżeczka i wtedy się nie wybudzała jak była tak otulona, ale ona od początku była do łóżeczka kładziona nigdy z nami nie spała w łóżku, a teraz to i w dzień jej się zdarzy pospać tak po 15 min ze 3 razy ale dobre i to. Trzymam kciuki by wyniki dobrze wyszły.
Foga ja jak miałam dokarmiać to mialam zalecenie 20 min karmić 1 piersią 20 min drugą i dopiero dokarmić teraz to już praktycznie robię jak mi wygodnie bo najczęściej ściągam mleko bo Ala leniwa jest i jak ją przystawiam do cycka to zje tyle by zaspokoić swój największy głód po czym zaczyna gadać a adać i jeść jednocześnie jeszcze nie potrafi. Foga a Twoi sąsiedzi to jacyś durni chyba.
Agusia i Inez ja mojemu m na Mikołajki kupuję piłkarzy ki takie malutkie a na Święta szczoteczkę elektryczną
Lydzia trzymam kciuki za babcie

dzień dobry 😉
zaległości nadrobione, ale juz nie pamiętam co miałam napisac, bo czytałam "na raty" od wczoraj 😜
co do karnetów, to ja zrobiłam ich 12 i zapakowałam w pudełeczko. Na kazdym napisałam po jednym "zyczeniu" karnet na.....
Nie pamiętam już dokładnie co było napisane na instrukcji (a po przeprowadzce, nie moge znaleść tych karnetów), ale cos w stylu:
-karnet moze byc uzyty tylko raz;
-zgubiony karnet traci swoją ważność;
-karnetami nie mozna sie wymieniać ani nikomu uzyczać 😉
-karnetu nalezy uzywać z rozwagą;
-zużyty karnet musi miec odciety róg;
-karnety ważne do ....

• Mamusie
siehankowa napisał(a):
dzień dobry 😉
zaległości nadrobione, ale juz nie pamiętam co miałam napisac, bo czytałam "na raty" od wczoraj 😜
co do karnetów, to ja zrobiłam ich 12 i zapakowałam w pudełeczko. Na kazdym napisałam po jednym "zyczeniu" karnet na.....
Nie pamiętam już dokładnie co było napisane na instrukcji (a po przeprowadzce, nie moge znaleść tych karnetów), ale cos w stylu:
-karnet moze byc uzyty tylko raz;
-zgubiony karnet traci swoją ważność;
-karnetami nie mozna sie wymieniać ani nikomu uzyczać 😉
-karnetu nalezy uzywać z rozwagą;
-zużyty karnet musi miec odciety róg;
-karnety ważne do ....

Oj DZIĘKUJĘ 😁 😁 😁