Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2011 | Forum dla mam

Leginsik_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 18,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• AsiulkaZG83_m

2069

• Louisedg_m

1828

• czarna79_m

1239

• asia19874_m

1365

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Landusia napisał(a):
a co do rumianku to cieplym czy zimnym? moja nadi caly czas ma na buzi chrostki i mi powiedzieli ze nie uzywac nic a zwlaszcza rumianku bo uczula.

przemywam takim letnim i nic narazie go nie uczuliło, pupke tez przemywam rumiankiem bo miał dzisiaj jakies krostki

• Mamusie
mariola-s napisał(a):
ja też mogłabym jeść ciągle słodycze a też przed ciążą były mi obojętne... dobrze że karmię piersią i mam świadomość że za dużo to mi nie wolno...

a tez mam caly czas ochote na slodkie a zwlaszcza na czekolade bo wiem ze nie moge jej jesc 🥴 a dzisiaj jade na lody z mezem 🙂

Landusia napisał(a):
mariola-s napisał(a):
ja też mogłabym jeść ciągle słodycze a też przed ciążą były mi obojętne... dobrze że karmię piersią i mam świadomość że za dużo to mi nie wolno...

a tez mam caly czas ochote na slodkie a zwlaszcza na czekolade bo wiem ze nie moge jej jesc 🥴 a dzisiaj jade na lody z mezem 🙂

mi tez sie chce słodkiego bozee ale jak , juz kupilam sobie musli z dropsami jogurtowymi , jem danio zeby tylko nie czekolade chociaz ostatnio zjadłam wafelki i ptasie mleczko mmmmm pyszności

• Mamusie
aniulka25 napisał(a):
Doris5969 napisał(a):
aniulka25 napisał(a):
hej. Co tam słychac u mamusiek? mam pytanie co to jest za szczepienie 6 w 1? czy to te skojarzone zamiast tych 3 zastrzykow na raz? juz kiedys pytalam ale nikt mi nie odp. 😞

to ja Ci odpowiem
6 w 1 szczepionka skojarzona przeciwko:
- blonnicy
- tężcowi
- krztuścowi
- polio
- wzw B
- hib

czyli za nia place prawie 200 zl a dziecko bedzie klute tylko raz zamiast 3?

no u mnie kosztuje 185 zl i podaje sie w trezch dawkach kazda w odstepie 6 tyg

• Mamusie
Może opowiem Wam jak to było 🙂

5 października pojechałam do szpitala..zrobili mi badania i stwierdzili brak rozwarcia jakiegokolwiek 🤨 więc 6 założyli mi ten balonik ..i łaziłam z kablami wystającymi z kachy 😮taki ból przy zakładaniu,że później ciągle ryczałam..i krew mi leciała.. 😞 Bałam sie że mimo tego nie bedzie żadnych postępów...7 października zaprosili mnie na blok porodowy po kroplówe..więc o 8 położna ściągnęła mi ten balonik i stwierdziła,że rozwarcie jest na 4 cm 🙂 i podłaczyła kroplówke..kazała chodzić więc spacerowaliśmy z moim Kochanym J po korytarzu..na początku nic mi nie było zlewaliśmy grałam sobie na komórce 😁 i wykreślałam słówka w wykreślankach hehe..nawet ordynator zlewał,że niezłe skurcze mam 😁 😁 Ale tak o 11 zaczęło mnie brać..ból brzucha..później doszedł ból pleców..gdy były silniejsze wzięli mnie na badania i przebili pęcherz..rozwarcie było na 8 cm..kazali wstać i chodzić..już wtedy sił nie miałam ale J dzielnie mnie wspierał..raz skurcz był na tyle silny że prawie upadłam J mnie złapał...po tym kazali sie położyć..była 12:10 i 10 cm rozwarcia zaczęliśmy rodzić...Wszyscy dzielnie mi pomagali..położna mobilizowała nawet sam ordynator pomagał 🙂 J cały czas mnie głaskał po głowie i czułam że nie jestem sama..jak miała skurcz nacięli mi krocze- i to moja trauma..czułam to i jak sobie teraz przypome to aż ciarki mam ..no i tak o 14:40 na świecie pojawiła sie moja Emilka..szybko odwinęli z Jej szyjki pępowinke była owinięta dwa razy..płakała..jak położyli mi Ją na brzuchu nic już sie nie liczyło...przytuliłam Ją pocałowałam a Ona sie uspokoiła..czuła że jestem Jej Mamusią 🙂Jacek sie popłakał i dzielnie przeciął pępowine..dalej nie moge uwierzyć w to,ze do Was pisze a obok mnie leży moja Kochana ZDROWA Córeczka...jak na Nią patrze płakać mi sie chce..tak długo na Nią czekałam...sam poród trwał 2 h 40 min..i powiem Wam szczerze,że życze każdej takiego porodu jaki miałam ja 🙂

• Mamusie
Cześć mamusie 🙂
mam pytanko , za tydzień idę na szczepienia i własnie do kilku dni zgłębiam ten temat. Pytanie moje dotyczy szczepionki 6 w1 czy według was czy waszych lekarzy w tej szczepionece jest za dużo żółtaczki? wychodzi 4 x ( 1 x w szpitalu i 3 x szczepionka 6 w 1 z wzw 😎 może wam lekarze proponują 6 w1 potem 5 w 1 , ja pytałam u siebie to na pewno musi być kontynuacja tej którą się wybierze. Zastanawiam się czy nie lepiej wziac tej szczepionki 5 w 1, z jednej strony jest mniej żółtaczki a z drugiej jest ona osobno. Takie preparaty wszystko w jednym jakoś nie przemawiają do mnie, fakt ze chce ograniczyc ból dziecka ale w sumie ważniejsze jest zabezpieczenie przed zachorowaniem. Kurcze ale mam problem z tymi szczepionkami;/

• Mamusie
asia2011 napisał(a):
Cześć mamusie 🙂
mam pytanko , za tydzień idę na szczepienia i własnie do kilku dni zgłębiam ten temat. Pytanie moje dotyczy szczepionki 6 w1 czy według was czy waszych lekarzy w tej szczepionece jest za dużo żółtaczki? wychodzi 4 x ( 1 x w szpitalu i 3 x szczepionka 6 w 1 z wzw 😎 może wam lekarze proponują 6 w1 potem 5 w 1 , ja pytałam u siebie to na pewno musi być kontynuacja tej którą się wybierze. Zastanawiam się czy nie lepiej wziac tej szczepionki 5 w 1, z jednej strony jest mniej żółtaczki a z drugiej jest ona osobno. Takie preparaty wszystko w jednym jakoś nie przemawiają do mnie, fakt ze chce ograniczyc ból dziecka ale w sumie ważniejsze jest zabezpieczenie przed zachorowaniem. Kurcze ale mam problem z tymi szczepionkami;/

zdecydowanie 5 w 1 te szczepionki! tak jak piszesz, niepolecana jest żółtaczka w tych 6 w 1 i zaleca się ją osobno dawac.

Dziewczyny, dziękuję za słowa otuchy!

• Mamusie
ooooo mogę pisać 🙂 sprawdzałam 😁 widzę że Agatka dziś pisała w moim imieniu 🤪 😁 😁 😁 😁 hahaha 🤪 😁 😁 😁 😁 😁

My po wizycie jest super 😁 nóżki naprostowane i już mógłby być zabieg ale Tymonek za mały i musimy czekać 2 tygodnie, żeby miał pełne 2 m-ce . natną mu na pół centymetra ścięgna ahillesa i wsadzą jeszcze na max 3/4tygodnie nóżki w gips do uzyskania pełnej korekcji i po sprawie 🙂 Sam zabieg będzie trwał max 30min a Tymuś będzie w szpitalu tylko 2 doby 🙂 będę oczywiście cały czas przy nim , ranki nie będzie bo będzie to tak delikatne nacięcie że szybciutko sie wygoi i będzie praktycznie nie widoczne 🙂 Jesteśmy prze szczęśliwi 🙂

• Mamusie
co do szczepień ja już mam wykupione 5in1 za 111zł i rotawirus za 299zł 😮 ceny nie złe , ale nie żałuje , i jeszcze pneumokoki szczepię ale nie wiem ile kosztują bo się nie rozglądałam ... sprawdzcie sobie kilka aptek bo różnica jest nawet do 40 zł 🤢 😮 więc warto kuknąć i zapytać bo 40 zł piechotą nie chodzi ...Szczepimy za tydzień w środę

• Mamusie
Siema laski ....
Kasia .....trzymaj sie dzielnie kochana ....Jak to sie stało , zasnął ....
Anulcia ....szybko , sprawnie Ci poszedł ten porod ....a Emilka jest sliczniutka 🙂 🙂
Co do ubioru , moja była własnie tak ubrama jak wstawiłam zdjecie na nk ...do tego miała rozek z taka wielka roza ...na pewno musicie cos ciepłego kochane....body , kaftanik , spiochy, czapeczka ...i jakies koplecik z allegro lub becik załatwcie jak macie od kogo , bo teraz nie mozna nigdzie znalesc becików....
Ja szczepie tak jak jest obowizkowo .....a jak bedzie miała 6 m-cy to wtedy pomyslle o tych dodatkowych ....
Asik z Kr....Tymus to dzielny chłop.... 🙂 🙂