Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2011 | Forum dla mam

Anika_77_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 33 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• coquelicot_m

4145

• wanilia_m

3197

• aaagaaa_m

4128

• marika321_m

3698

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
marika321 napisał(a):
coquelicot napisał(a):
marika321 napisał(a):
coquelicot napisał(a):
W poniedziałek wieczorem mąż przyniósł sporej wielkości pudło z ciastkami braż od jego mamy - kolega był w Algierii i przywiózł.... i to pudło ciastek wpędzlowaliśmy w trzy dni 😮
Jadła też Jaśmina, bo ciastka w ogóle nie słodzone, robione z semoliny i przekładane masą daktylową, więc miała Mała zielone światło 😜 Pyszne, pieką je tam zawsze wiosną i jedzą w towarzystwie kefiru, ja z kawą się zapychałam.

😁 😁 😁 😁 taki wstęp....przed świętami 😜

No nie mogłam się oprzeć 😎

a widzisz....a przed mężem mazurka chcesz chować 🤔 😜 😜 🙃

W sobotę dostanie 🙂

• Mamusie
Oooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo aż jeden post od 4 godzin 🤪

• Mamusie
hejka !!!Babcia po operacji ale dopiro o 18 sie dowiemy o stan babci bo tAM TAKIE GODZINY maja wyznaczone!!!
Nova skleroterapia to usuwanie pajączków przez chirurga naczyniowca wstrzykuje w naczynko igłą płyn który niszczy błonę naczynia i one zanikają to jedyna skuteczna metoda żeby się teo pozbyć oraz zylakow

• Mamusie
Jaśmina śpi już, od 18.15. Miałam w planach ją trzymać do 20 z kąpielą, a w rezultacie wykąpałam ją godzinę wcześniej a nie później. Zaliczyła dziś półtoragodzinną drzemkę do 13.45 i już zmogło...tzn. odkąd wstała była nieznośna. Godzinę leżałyśmy sobie w łóżku, w ciszy praktycznie, żeby nie drażnić lwa, a potem płacz był co chwilę, bo to, bo tamto...o matko ! 🤢
No i pewnie za dwie godziny się obudzi 🙃

• Mamusie
Dobry wieczór 🙂
Coq dzień rzeczywiście udany, M miał wolne więc pojechaliśmy odebrać kupione na allegro łóżeczko a zaraz potem do duzego dziecięcego po resztę wyprawki 🙂 Tak więc mam już prawie wszystko z wyjątkiem akcesoriów "aptecznych". Strasznie się cieszę że mam to z głowy 🙃
Widzę że się za pieczenie zabieracie - ja też miałam ambitne plany a nawet jeszcze do marketu po spożywkę nie dotarłam 😉 Bo nie dostałam dzis urlopu haha

• Mamusie
dobry wieczór 🙂

ja dzisiaj uprałam firanki w salonie, już zawieszone czyste i pachnące 🙂 no i ogarnęłam trochę 🙂

została mi łazienka u góry do posprzątania no i tak na bieżąco 🙂

a właśnie się pokłóciłam z M. oj jak mnie wkurzył... 😠 bo tak mu się spieszyło, żeby jechać do mamusi że nie mógł chwilę poczekać aż mu listę do sklepu napiszę, żeby kupił coś przy okazji jak będzie jechał. i się złościł, to w końcu powiedziałam mu, żeby sobie już jechał, ja sobie dam radę... bo wielki problem...
wrrrrrr 😠

• Mamusie
Wanilia fajnie, że już tak wszystko skompletowane masz 😆 A tak właściwie, powiedz jak przezywasz tę ciążę, to są podobne bardzo emocje czy druga ciąża to już zupełnie inaczej?
A chciałam Ci pisać, bo kiedyś mnie o zupę z soczewicy pytałaś, czy dawałam Jaśminie. Ostatnio jak ugotowałam, to jej zblenederowałam na krem i zjadła - nic jej nie dolegało 🙂

Aga smsa wyślij mężowi z listą zakupów 😉

• Mamusie
widzę, że tu "ciastowo" się zrobiło 😁

ja planuję sernik, na który zaraz napiszę Wam przepis 😁 mama mi da kawałek królewca i kawałek szarlotki, i jak na poniedziałek to wystarczy 😁

bo M. jutro, w sobotę pracuje od 9 do 21. a w niedzielę idzie na 13 do 21. więc zdąży zjeść śniadanie, które jemy u rodziców 🙂

zaraz szybko ściągnę firaneczki w kuchni i wstawię do pralki, a co! 😁

Coq no to noc fajna w wykonaniu Jaśminki 😁

Asia po co Ci te kompleksy? dobrze że mąż nie pije, z tego się trzeba cieszyć. i może po prostu na razie odreagowuje w ten sposób, ze Cię trochę unika... no nie wiem...
a co do kasy to my gdyby nie te zwroty z Niemiec to też by kiepsko u nas było...
no i teraz jeszcze mąż na kurs musi iść jeden, 750zł... 😮

Meliska coś do Ciebie chciałam, ale nie pamiętam 😜

Wanilia a Ty masz się nie przemęczać! odpoczywaj 🙂

Chloe jako jedna z nielicznych jedziesz do teściów z radością 🙂

• Mamusie
Puszysty sernik

1kg sera białego zmielonego
5 jajek
1/2 kostki tłuszczu (Kasia)
1 szklanka cukru
cukier wanilinowy
1 budyń waniliowy
paczka biszkoptów

Żółtka utrzeć (ja miksuję) z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodać tłuszcz, ucierać a następnie dodawać porcjami ser nie przerywając miksowania i budyń (proszek)

Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać.

Okrągłą dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenie, ułożyć na dole biszkopty, a na nie wylać masę serową.

Piec w nagrzanym do max 180 stopni piekarniku na 3 poziomie od dołu 50 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a sernik pozostawić do przestudzenia.
Ja piekę z nagrzewaniem dolnym i termoobiegiem.

Ten sernik robiłam jak robiłam pierwszy sernik w życiu, wyszedł świetny, wszystkim smakował. Potem też go robiłam i również wyszedł 🙂

Na wierzch można polać jakąś polewą czekoladową, posypać czymś. Wedle uznania 🙂

Smacznego 🙂 🙂 🙂

• Mamusie
coquelicot napisał(a):
Dobrej nocy.

p.s. Jasmina oczywiście się wyspała 😉

To.udanego pełnego uśmiechu balu 😉 Wam życzę.... 🙂
Ja lecę w kimono..... 🙂

Aga dziękuję jeśli się na sernik skusze to.Twój przepis wykorzystam... 😉

Rita kropkuj...kropkuj.....wiemy żeś zaaferowana.....ale cieszę się że o nas pamiętasz..... 😉

Nova wspieramy.....nie dziwne że wizyta Ci.nie w smak......szkoda że typ ma takie.podejścobyie...kurde Nova taka z Ciebie fajna babka....a masz takiego pecha.....do takich ciulowych typków....oby ten książę jak najszybciej Ci się trafił......,!!!!!!

Holi ......zdrowka dla babci....bo to bardzo poważna operacja.....sił,sił i jeszcze raz sił......by szybko wróciła do zdrowia......!!!!!!!!!!!!

Dobranoc....

• Mamusie
kuchnia posprzątania, pachnące firaneczki już wiszą 🙂 kotłownię z M. posprzątaliśmy bo już zdążyliśmy tam nagromadzić mnóstwo rzeczy i to w totalnym nieładzie. ale już jest ok 🙂 i to samo zrobiliśmy ze spiżarnią 🙂

w salonie już nawet stroik świąteczny mam (koleżanka mi zrobiła) no i w wazonie gałązki wierzby falistej już mi listki puściły ( a już trzymam ponad 2 tygodnie), ozdobiłam trochę kolorowymi jajkami i też ładnie wygląda 🙂

i chyba przez to wszystko zaczynam czuć te święta! 😁

Marika ja sernik będę produkować jutro 🙂

dobranoc laski 😘