Skocz do zawartości

LISTOPADÓWKI 2011 | Forum dla mam

aaa_aniusia_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Shelby_m

1290

• yenefer07_m

1098

• Cherry_m

1404

• lala89_m

1088

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Dziewczynki ja mam tą ramkę! Emilka dostała w prezencie od mojej koleżanki ze studiów. Odcisk rączki i stópki robiłam w dniu kiedy Emi miała równy miesiąc. Na początku mi to nie wychodziło, bo choć Emilka spała to słabo się odbiło, albo paluszki podwinęła, ale w końcu mi się udało zrobić odcisk.

Moja ramka jest troszkę inna zamiast literek ma wyryte imię dziecka i datę urodzin i nie jest taka ozdobna, ale i tak mi się podoba. Polecam wszystkim bo to bardzo fajna pamiątka. Prześlę zaraz zdjęcia jeśli już będę mogła je wkleić 🙂

• Mamusie
Marinel_E napisał(a):
Czytałam gdzieć że mleko powinno sie rozmrażac pod ciepłą wodą.
Ja też nie jem już 9 dni niczego z mlekiem i jakoś się przyzwycziłam. Próbowałam zjeść budyń na kozim mleku i nie dałam rady. Nawet inka bez mleka mi smakuje. Najgorsze jest to że nie ma czym posmarować chleba oprócz dżemu 🙂
Zrobiliśmy badanie kupki Emi i nie ma żadnej bakterii więc ta ilość kupek to nie była biegunka. Teraz kupek znacznie mniej ale nadal zielone i wodniste. Mamma-mia czy Towja Tia też robi kupki bez grudek? Gdy jadłam mleko to były takie grudeczki i to chyba było nisetarwione mleko bo teraz ich nie ma, czy to możliwe?
Buźka Emi bez krostek ale od pieluszek częstp zaczerwieniona. Poczekam jeszcze do niedzieli i spróbuję zjeść coś z mlekiem, żeby sprawdzić czy to alergia była czy nie.
14a11 spróbuj się nie poddawać!!! Toje mleko jest najlepsze dla dziecka.
A mam pytanko do dziewczyn które karmią butelką? Czy za każdym razem parzycie butelki lub sterylizujecie przed użyciem?

sęk w tym, ze Tia od 3 dni kupki nie zrobila 🤨 wiec ciezko mi ja ocenic 🤨 Ale z tego co pamietam to ostatnia tez byla bez grudek i taka lekko zielonkawa - alergiczna 🥴
Ale przyjze sie jak juz jaka zrobi... Nie ma zaparcia bo nie prezy sie, ma miekki brzuszek i jest pogodna.. gdzies czytalam, ze moze poprostu dobrze przyswaja moje mleko jak juz odstawilam nabial... I ze dziecko karmione piersia moze nawet tydzien kupki nie zrobic - ale chyba tyle jej nie dam 🤨 i zastosuje jakies srodki... pytanie tylko jakie - jakies pomysly???

• Mamusie
dzien dobry!
ja zamrazalam mleko dla Maćka! Więc pomogę 🙂 Mroziłam w pojemnikach na mocz, bo najtaniej i miałam miarkę-równo 100 ml 🙂 rozmrażałam takie mleko stawiając pojemnik w lodówce, a potem do butli i podgrzewałam w kubku z gorącą wodą (w tzw. kąpieli). Jedyne co trzeba pamiętać to to, żeby nie przechowywać mleka za długo -- max 2 tygodnie (choć zaleca się krócej), bo skład mleka się zmienia i jak podałam Maćkowi starsze mleko, to zrobił rzadką kupkę (a normalnie już walił plasteliny hihihi).
Lala pytałaś o Filipa kupki po jabłku. Mamy jedną , ale jaką!!! Na plus zauważam stałą porę tych kupek, przynajmniej przez 3 ostatnie dni, i fakt, że robi mniej boleśnie, nie ciśnie tak długo. Nie jest ciastoliną, raczej rzadsza i z grudkami. Oto piękny opis kupy 😉
Mój żarłok wczoraj zjadł 220 ml na kolację!!! gdzie mu się to mieści??? robi już długie przerwy między posiłkami nawet w dzień, najczęściej 4-4,5 godziny, więc długo go to mleko trzyma 🙂 nocka przespana była jedna,a potem powrót do wstawania o 4.30, ale i tak jest super! bo potem śpimy do 9 🙂

Shelby! jak dobrze, że jesteś tu z nami!
Martka, niech Ulka szybko zdrowieje!
I generalnie niech dzieciaczki się dobrze, zdrowo i radośnie chowają! Mój jutro kończy 2 miesiące! jak to szybko zleciało!!!

• Mamusie
14A11 napisał(a):
ale wam fajnie ze wasze maluchy wstają jeden raz Mój skarb ostatnio budził się 7 razy masakra ale zwykle to koło 12, 3 i szóstej tak plus minus i bardzo mnie to męczy Ale dziś marudze chyba jestem jakąś wyrodną matką

nawet tak nie mów! żadna z nas wyrodną nie jest!
Na pocieszenie dodam, że ja też dzisiaj chodzę podminowana i trzyma mnie od wczoraj. wieczorem Filip leżał półśpiący na moim łóżku koło kaloryfera, a tu sąsiedzi z góry jak czymś nie walną w tenże kaloryfer! kto mieszka w bloku, ten wie, jaki to hałas! Filip i ja podskoczyliśmy, a Mały tak się rozpłakał, że nie mogłam go uspokoić przez pół godziny.... aż się dławił płaczem i ślinką! dobrze, że akurat go nie karmiłam, bo zakrztusiłby się porządnie! i wściekła jestem na sąsiadów, bo i tak są hałaśliwi i drą mordy i klną tak, że nawet mnie, klnącej często, uszy więdną.... no to i ja pomarudziłam 🙂
Mój Maciek wstawał w nocy mega często, odsypiał w dzień, więc wiem co mówisz 🙂 ja usypiałam starszego 2 godziny, a on drzemał pół godziny i znowu 2 godziny przerwa 😞 byłam załamana bardzo....

• Mamusie
Rączka Emilki...
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/210/p1100040c.jpg/][IMG]http://img210.imageshack.us/img210/5783/p1100040c.jpg[/IMG][/URL]

i jej nóżka
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/444/p1100041p.jpg/][IMG]http://img444.imageshack.us/img444/2571/p1100041p.jpg[/IMG][/URL]

• Mamusie
Hej Mamusie, u nas stres od wczorajszej nocy...mały mi wymiotuje i to takimi fontannami , że aż musiałam dywan zwinąć 😞 Pojechaliśmy do lekarza i oczywiście na razie wygląda wszystko normalnie, mam obserwować dziecko! To wszystko! A ja mam takiego stresa , że szok! Normalnie boję się go karmić, żeby znowu nie zwymiotował...podaję mu w małych ilościach, ale przez to non stop głodny....na dodatek tatuś zaraz do pracy idzie...muszę go trzymać od wszystkiego z daleka, bo na pół pokoju ma zasięg 😞

Zaniu ramka super, ja też mam cos podobnego, ale takie ozdobne pudełeczko na odcisk...jednak zostawiłam je w Polsce i dopiero mu zrobię jak wrócę, myślałam, że takiemu małemu bobasowi będzie go ciężko zrobić, ale jak teraz widzę Twoją ramke, to żałuję go nie zabrałam 😞

• Mamusie
A i jeszcze Wam pokażę jakie cudo kupiliśmy naszemu małemu, oczywiście jeszcze troszkę do tego za mały, ale już niedługo 🙂 Kupiliśmy używane, bo nowe jest drogie,chociaż za używane, też musieliśmy sporo zapłacić, ale jest w bardzo dobrym stanie, tylko siedzisko musiałam wyprać...pokazuję wam linka jak to wygląda w akcji, bo nasz leży złożony , bo zajmuje dużo miejsca w pokoju, ale jak mały odrobinkę podrośnie to na pewno wkleję szalejącego w tym Oskara 🙂
Tutaj podaj wyświetlaną nazwę linku...

• Mamusie
Yenefer mój Kacper wymiotował takimi fontannami w szpitalu ale prawdopodobnie była to reakcja na antybiotyki. Po wyjściu przestał więc to było prawdopodobnie to!
Wiem co to znaczy i jaki to stres. Będzie dobrze.

My mamy inny problem a dokładnie ulewanie. Po butelce Kacper pieknie i głośno odbija a właściwie beka 🥴 po cycu nic a nic ! Można go nosić nawet pół godziny lub godzinę i nic! Dopiero jak mu się troszkę lub większą troszeczkę uleje jest odbicie 🤔 Efektem tego jest zmiana pajaca lub innego ubranka nawet 7 razy dziennie!

Martka ja zamówiłam wczoraj siedzisko ale u kogoś innego bo tamten sprzedawca nie miał już i oczywiście droższe 😞 bo takiej promocyjnej ceny już nigdzie nie widziałam!
Niech Ulcia szybciorem zdrowieje 🙂

Zania super focia!

A no ioprzeczytałam post Shelby to sobie tez przypomniałam że miałam napisać:
Yenefer super laska z Ciebie i śliczna fryzurka! 🙂 🙂 🙂
Ellcia wow jakie śnieżne warunki u Was! Super! Pięknie wyglądasz !

Jak zwykle zakręcona jestem !