Skocz do zawartości

LISTOPADÓWKI 2011 | Forum dla mam

aaa_aniusia_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Shelby_m

1290

• yenefer07_m

1098

• Cherry_m

1404

• lala89_m

1088

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
z tym bujakiem too zrobię tak że pojadę do dużegoooooooooo sklepu - jakiegoś baby maxx czy coś i pooglądam podotykam i wtedy zdecyduję...

tym czasem CIOTKI-KLOTKI uśmiecham się do Was.... 😁

p.s Kacper nie jest taki blady, ale tak wyszło przez lampę błyskową!

• Mamusie
zaka to strasznie dziwne.. mi od poczatku ciazy mowili ze wit d dla maluszka jak najbardziej tak najpierw moj lekarz na podkarpaciu a teraz tu w opolu, tutaj masz krotki artykul
Witamina D

Pełni ważną rolę w prawidłowym rozwoju człowieka. Pobudza wchłanianie fosforu i wapnia. Wapń jest głównym budulcem kości i zębów, zaś fosfor wchodzi w skład kodu genetycznego. Jest także składnikiem błon komórkowych i tkanek miękkich, np. nerki, serca, mózgu, mięśni. Witamina D ma bezpośredni wpływ na prawidłowe ukształtowanie i gęstość kości oraz na stan uzębienia. Korzystnie działa na system nerwowy, zapobiega i łagodzi stany zapalne skóry oraz różnego rodzaju nowotwory, takie jak rak piersi, rak prostaty lub rak okrężnicy.
Skutki niedoboru witaminy D

Brak odpowiedniej ilości witaminy D w organizmie człowieka powoduje nieprawidłowe jego funkcjonowanie. Powszechnie wiadomo, że głównym skutkiem niedoboru tej witaminy jest krzywica u dzieci, młodzieży oraz dorosłych. Może dojść do tak zwanego rozmiękczenia kości, nazywanego osteomalacją, które powoduje częste złamania i skrzywienia układu kostnego. Niedostatek tejże witaminy skutkuje także zapaleniem spojówek i częstym stanom zapalnym skóry. Wpływa na pogorszenie słuchu, osłabienie i wypadanie zębów oraz powstawanie osteoporozy.

• Mamusie
jadwiga-roza napisał(a):
agisal właśnie sobie obejrzałam zdjęcie Dominika w miniaturce, bardzo podoba mi sie to zdjęcie, i ta minka "ja wam pokaże" 😁 😁 mały słodziak

no ja kiedyś Mężowi nawet pokazywałam 🙂 Taki mały rozrabiak 🤪 😁 🤪 😁

p.s. Armando wisi na cycu.... po tym karmieniu piersi będe miała do kolan 😁 😁 😁

• Mamusie
Cherry napisał(a):
jadwiga-roza napisał(a):
agisal właśnie sobie obejrzałam zdjęcie Dominika w miniaturce, bardzo podoba mi sie to zdjęcie, i ta minka "ja wam pokaże" 😁 😁 mały słodziak

no ja kiedyś Mężowi nawet pokazywałam 🙂 Taki mały rozrabiak 🤪 😁 🤪 😁

moja koleżanka widząc to zdjęcie napisała mi, iż zapowiada się mały łobuz.....ma diabełka w oczach i coś w tym jest...już ma swoje humory 😉 no ale w końcu skorpion 🙂

• Mamusie
A tak z innej beczki to planujecie urlop wychowawczy czy wracacie od razu do pracy? Jadwiga-róża Tobie to macierzyńskiego za dużo nie zostało? ja chciałabym wrócić do pracy tak we wrześniu- październiku....a mogę zapytać w jakiej branży pracujecie? wiem, że to forum o dzieciach ale dużo w sumie piszemy o sobie....ja jestem z branży geodezyjnej

• Mamusie
no mi sie kńnczy 8 marca, i niestety miałam tylko umowę o prace na rok, po czym jak pracodawca sie dowiedział o ciaąży to nie przedłużył mi umowy wiec zostałam na lodzie..nawet troszke cię ciesze że więcej go nie zobacze bo był kawał sku***, a że nawet nie należało mi sie żadne macieżyńskie z urzędu.. wiec jestem tylko zarejestrowana w up jako bezrobotna, a pracowałam w biurze rachunkowym, wiec prawdopodobnie jeśli nie wykombinuje nic z up to sie wyrejestruje i zostane z nim do drugiego roku życia i wtedy czegoś poszukam, na razie mąż tylko pracuje ale dajemy sobie rade 🙂

• Mamusie
ja mam podobna sytuację co Jadwiga... tez zasilam szeregi bezrobotnych....!

Do pracy myślę pójść we wrześniu jak takową do tej pory znajdę i Armando dostanie się do żłobka.

A jestem nieszczęsnym filologiem czeskim. Do tej pory pracowałam w HR (agencja pracy jako recruiter), handlowiec lub tłumacz a czasmi wszystko naraz tynkarz - malarz - akrobata 😜 😜 😜

• Mamusie
Lenymama to chyba z mamą zajęte, więc nie pisze, pewnie czyta i robi zdjęcia, no nie Aniu?
Ale co z Ellą, Mamązuzki i Gosią 734. ManaLoa ? A i nasza Gosiaq coś zamilkła ostatnio? Hej, hej!!!
Shelby, śliczne zdjęcia, ale fajnie, że się załapaliście na takie fajne fotki, super pamiątka!!!
Dla aniusi, naszej ankieterki:
CO POTRAFI NASZE DZIECKO NA DZIEN DZISIEJSZY:
1. leżąc na brzuszku podnosi głowke: tak
2. leżąc na brzuszku podpiera sie na raczkach: jak mu je wcisnę pod klatkę piersiową
3.przekreca sie z brzuszka na bok: nie ale dupkę pcha do góry
4.przekreca sie z pleckow na bok:nie
5.przekreca sie z brzuszka na plecki:nie
6.przy podciaganiu za raczki trzyma ladnie glowke: nie za bardzo ale ma na to czas, tak powiedziała lekarka jak miał 3 miesiące
7.po wsadzeniu do raczki bawi sie grzechotka: tak, międli te zabaw czyny niebosko
8 samo bierze grzechotke do raczki: te wiszące przy leżaczku zabawki
9 bawi sie wlasnym raczkami:tak i ciućka je
10 bwi sie wlasnymi nozkami:nie
11wyciaga raczki do pokazanego przez nas przedmiotu: tak
12 inne (podaj jakie ):ma bardzo wielkie łaskotki, poznaje nas, dziwi się na widok kogoś obcego choć nie płacze, jak ja śpiewam i tańczę przed nim to on też tak się smiesznie skręca, jakby chciał mnie naśladować, ubaw po pachy!!!

Cherry, Wanilla – ale super dzieciaczki, świetnie, że się spotkałyście i teraz i wcześniej na porodówce.
Cherry, bo się zamotałam, i jak się z uchalami badanie skończyło? A z bujakiem najlepiej zrobisz tak jak napisałaś, pooglądaj, wybierz, zobacz na allegro czy nie tańsze i wtedy kupuj! Kacperek śliczny, jakie ma dołki słodkie w policzkach! Ehh, będzie łamał niewieście serca….. A ty jak zwykle tekst o cycu przedni, masz brawko siostro ode mnie za to! Zaraz sobie wyobraziłam takie długie na 2 metry, że z sąsiedniego pokoju można karmić a w innym film oglądać, he, He. Ło Jezu aż mi się sama karuzela włączyła przy łóżeczku!!!! Ale się uśmiałam…
Paula_jot gratulacje zdanej sesji - alleluja i do przodu jak to mawia mój dyrektor!!!
Jagoda – Wiktorek tez śliczny i jak przytula misia, super!!! Gratulujemy skończonych 4 miesięcy!!! Przykro mi z powodu szwagra… że też tak młodzi ludzie cierpią i odchodzą…. Co do witaminy D to już nie wiem, lekarka mówi, że ta z mieszanki zupełnie wystarcza….
Yen, zgadzam się co do tych kombinezonów, początkowo myślałam, że to Jaś taki paker jest,że mu klata ledwo się mieści ale mam pożyczonych kilka i wszystkie o kant ….. no i cienkie takie, mizerne są, teraz już praktycznie po zimie ale nie wiem, czy coś z nimi nie tak, czy co?
Gosiaq, Twój Filippo wymiata w tym fraku!!! I ten włos!! Po prostu pianista lub dyrygent!!!!
Ania_xx pierwsza wróciłaś do pracy i jak się odnajdujesz w nowej roli/rolach na 2 etatach praca/dom i dziecko?
Agisal jak to dobrze, że Dominik nie jest uczulony!!! Alergie to coś okropnego!!!A ja tylko widzę zdjęcie profilowe i w suwaczku…. Takie malutkie ale śliczności jest Dominiczek!!!
Lala, jak się czujesz? Ból dziąseł czy zęba albo zatok to też nic miłego!!!! Podziel się swoim talentem plastycznym choć trochę – Majeczka wystrojona jak księżniczka, łazienka super!!! Może urządzisz mi mieszkanie jak się w końcu dorobię? Jeśli tak to zamawiam – pierwsza w kolejce jestem!!!! Napisz jak tam po kardiologu, na pewno nic groźnego ale dobrze, że lekarka czujna, to się uspokoisz.
Mana Loa – mieliście udrożniane te kanaliki łzowe, bo u nas znów ropieje oczko i łzy się zbierają! Gdzie to robią? Ninka już zdrowa, skończyliście antybiotyk? Jak fajnie wyciąga języczek do słonika, jakby chciała mówić!
A propos włosów wypadających to mi dopiero teraz zaczęły bardzo wypadać a że mam mało to chyba łysa zostanę, cóż…widziałam sklep z perukami fajny….
Martka3 ale cudnie razem wyglądacie, jak ty ogarniasz te wszystkie skarby dziewczyno… Graktulacje dla Piortusia z okazji 3 miesięcy!!!
Zania ale stroisz swoją księżniczkę – śliczna!!!
Martusiap, pamiętam Cię, bo czytam brzuszka od początku, z sentymentu, ehh… witaj ponownie!!!! Gratulacjwe dla Majki z okazji 3 miesięcy!! A napisz, czy Majeczka miała gorączkę po tych szczepionkach? Jasiek miał pneumo i rota i miał temperaturę, aż musieliśmy podawać syropek i okłady robić.
Właśnie piszę z Jaśkiem na kolanach i ten krzyczy do ekranu!!! Także…pozdrowienia dla ciotek!!!!
A ja nie dostałam żadnej paczki oprócz niebieskiego pudełka w szpitalu! No ale się nie rejestrowałam oprócz ankiet szpitalnych..

A smoczki do butelek macie już 2? Bo my jeszcze na 1 jedziemy!

• Mamusie
Zaka dzięki za miłe słowka, jakoś ogarniam tą moją rodzinkę, czasami lepiej czasami gorzej - czyli normalnie. Smoczek jakiś czas temu zmieniony i jak przypadek dostał mleczko z jedynki to był niezły wściek i wrzask.
Cherry Kacperek cudny, masz rację najepiej model wybrać w sklepie a kupić tam gdzie taniej.
I jak sobie przypomnę co miałam napisać to dopiszę 😁 🙃 😁

• Mamusie
Ja tez zasiliłam szereg bezrobotnych miałam umowe do 31 sierpnia i przedłużyli mi do dnia porodu wiec jeszcze 3 razy macierzyński a później będzie mnie mąż utrzymywał. Chciałabym we wrześniu do pracy wrócić. Jestem nauczycielka

A bujaczek mam fisher price z wibracjami ale mały srednio je lubi

• Mamusie
Ja zamiast bujaczka czy lezaczka zdecydowałam się na taką huśtawkę:
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/221/img6546v.jpg/][IMG]http://img221.imageshack.us/img221/3983/img6546v.jpg[/IMG][/URL]
Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]
Wydaje mi się, że to dłużej mu posłuży, latem bedzie mozna wystawić ją do ogródka. Huśtawka ma 3 pozycje oparcia, najnizsza jest prawie na leżąco i pasy 5 punktowe. Na razie jak jest na środkowym poziomie to muszę podkładać kocyk pod dupkę bo trochę zjezdza w dół. Pałąk z zabawkami nie nalezy do kompletu 😁

Przed ciążą nie pracowałam, mam na razie macierzyński bo nasza firma jest na mnie, wychowawczy mi się nie nalezy, ale myślę, że na pewno jeszcze rok, dwa bedę w domu, a później to czas pokaże.