Skocz do zawartości

LISTOPADÓWKI 2011 | Forum dla mam

aaa_aniusia_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Hej moje Kochane,

ciężko mi było ostatnio się pojawić na forum ponieważ cały czas ktoś nas bardzo absorbował a właściwie był to pewien MAŁY CZŁOWIEK 🙂 🙂 🙂

Mały ANCYMON nasz raz ma takie dni jakby dziecka w ogóle nie było a raz że oczy jak 5 zł i w ogóle nie śpi tylko by jadł 😲 😲 😲

W sobotę byli u nas goście bo Kacper miał przecież w piątek imieniny 😁 Więc jak to mówi mój Mąż zjechało się wujostwo (wujkowie) i dziadostwo (dziadkowie) 😁 😁 😁 Noc z soboty na niedzielkę przespana cała a wczoraj ło matko szaleństwo !!! Cały czas sobie telepał łapkami , oczyska otwarte i najlepiej żeby go trzymać lub nosić na rekach a na domiar wszystkiego najlepiej by był na stałe podłączony do cyca 😁 😁 Potem nastapił dziwny atak płaczu 😮 😮 😮 moje pierwsze myśli że to kolka więc był masaż brzuszka ale brak było jakiś klasycznych objawów kolki - Mały wyglądał tak jakby mu zrobienie kupy sprawiało problem i ból. Na raz zaczęłam eliminować wszystkie możliwe czynniki. Przeprałam pieluchę, założyłam pajaca by było wygodnie, masowałam i nic! Mały wyje nadal....aż w końcu podałam Bobotic i dalej to samo... Do tej pory nie wiem co to było. Poszukałam w necie i być może to była próba zrobienia kupy przy zaciśniętym zwieraczu - ponoć niektóre dzieci tak mają...(objawy najbardziej pasowały)... Uspokoił go dopiero tatuś 🙂 ale Mały i tak pospał góra przez godzinę i dalej szarżował...Nawet kąpiel nie uspokoiła dziecka... Mały padł o 22.30 !!! Ja zaraz potem ze zmęczenia i powyciąganymi cycochami prawie do pasa 😁 😁 😁 Przebudziłam go dopiero około 3.30 na papu bo cyycochy nabrzmiały a odciągać nie miałam siły... więc na śpiocha było futrowanie 😁 A przez wieczorne obżarcie WIELKA KUPA GRATIS!!! takiej to jeszcze nie widziałam aż nogawką od pieluchy wychodziła 😮 😮 😮!!!
Dziś odsypia póki co wczorajszy dzionek 🙂 🙂 🙂 chociaż od rana atrakcje też miał. Bylismy pobrać krew dziś z główki 😞 - oczywiście bez płaczu się nie obyło.Biedactwo moje 😘

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Shelby_m

1290

• yenefer07_m

1098

• Cherry_m

1404

• lala89_m

1088

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Biedny Maluszek, z główki , maluchne...

Fajnie, że jesteś i tak opisujesz z jajem ;-)

U nas też na przemian raz dni gorsze raz lepsze. Póki co 2 razy miał trzydniowe okresy kiedy spał na dobę 1-2 godz. Chyba to te skoki rozwojowe.

W wolnej chwili czytam książkę Tracy Hogg "Język niemowląt" i staram się stosować rady w niej zawarte. Różnie wychodzi a i czasu niewiele na czytanie.

• Mamusie
Mój mąż strasznie dużo pomaga. Przewija, karmi, kąpie, lula - normalnie wszystko 🤪 Już nawet parę raz zostawał sam bo ja musiałam jechać coś załatwić! Chłopaki moje dały sobie radę 🤪 🤪 🤪 W czwartek zostawię ich również bo jadę na kontrolę do gina i po antykoncepcję... muszę się jednak zastanowić na metodą. W środę jeszcze mamy kardiologa...

Aha no miałam dodać że Kacper zafascynował się swoja nową maskotka z biciem serca - lubi przy niej zasypiać 🤪 🤪 🤪 Gorzej będzie jak się od niej uzależni i bez maskotki wtedy ani rusz! http://allegro.pl/owieczka-sophie-z-bijacym-sercem-sterntaler-0m-i2023053202.html

Gosia734 świetna z Was para 🙂 🙂 🙂

Aniu wreszcie z nami !!!

Do Shelby wysyłam smska!

• Mamusie
Zaka podziwiam że masz czas na czytanie ja takową chyba znajduje tylko podczas wizyty na tronie 😉 😉 😉

Czy Wasze dzieciaczki też czasami płaczą przez sen? Co może być przyczyną tego kwilenia? Wygląda to jakby śnił mu się jakiś koszmar! 😮 😮 😮

Aha Wy to już macie pewnie dano za sobą ale my właśnie przeżywamy ekscytacje pierwszymi dźwiękami w stylu gaworzenia!!! Codziennie jest ich więcej 🤪 🤪 🤪

Gosiaq brawo za to jabłko!!!

• Mamusie
Jasiek ostatnio wręcz pokrzykuje przez sen, jakby mu się coś śniło, tylko nie wiem co - może że mu nie dam jeść he, he. A gaworzy bardzo mało - kilka pojedynczych dźwięków na dzień. Trochę mnie to martwi bo inne forumowe dzieciaczki już gaworzą.

• Mamusie
Cherry napisał(a):
Zaka spokojnie... jeszcze się tak rozgada że będziesz marzyła o tym by w końcu buzie zamknął... 😁 😁 😁

oj taaaaak 🙂 Maćka to bym czasem zakneblowała hihihi a gadulstwo ma po mnie 😁 😁 😁
u nas dzisiejsza qpa tez gigant-siusiak, plecy, noga do łydki 😮 😮 😮
jabłko działa, bo wczoraj nie robił, wiec mu dalam z ranca.
cherry, kiedys podawano jablko od 2 miesiaca zycia, czyli w 5 tygodniu i nie bywalo tylu kolek, nie? Filip otwiera buzke do tego jablka i cudnie mlaska 🙂 i wyglada jak staruszek bezzebny, ktory tam sobie memła tę jabłkową pianę 🙂

• Mamusie
Lenymamo! pisuj czesciej, bo martwimy sie jak ktorejs dluzej nie ma 🙂 a myslisz, ze ja sobie daje rade z dwojka? ze mam Tobie dawac przepis na codziennosc?? hihihi no jakos sobie daje, prasuje na raty, sprzatam po lebkach, ale dbam mocno o odkladanie rzeczy na miejsce od razu-znacznie mniej sie wtedy "syfi". no i zmywam zawsze od razu 🙂 zakupy zawsze z wozkiem 🙂 reszta tajemnic na priv 😉

• Mamusie
zaka napisał(a):
Muszę swojego zgwałcić, żeby mi zgrał zdjecia na komputer, to wstawię.

bez gwałtów 🙂 dobrocią hihihi
no i nie gadajcie tu tyle o seksie, bo ja muszę jeszcze tyle poczekać i żal mi tyłek ściska po prostu 🙂 a poważnie, to super, że sypialnia jest aktualna, a nie została zdominowana przez karmienie i pieluchy !!!

• Mamusie
Na 19.15 idę do gina na cytologię - trzeba jak najszybciej założyć spiralę, bo na tych gumach to daleko nie zajedzie my a możemy tylko zajść 😁 😁 a że spiralą pełen spontan, nie tak jak teraz: globulka plemnikobójcza, guma i zgraj to człowieku wszystko przy dwójce dzieci. Na romantyzm miejsca brak ...

• Mamusie
zaka napisał(a):
Na 19.15 idę do gina na cytologię - trzeba jak najszybciej założyć spiralę, bo na tych gumach to daleko nie zajedzie my a możemy tylko zajść 😁 😁 a że spiralą pełen spontan, nie tak jak teraz: globulka plemnikobójcza, guma i zgraj to człowieku wszystko przy dwójce dzieci. Na romantyzm miejsca brak ...

hahahah dobre 🙂

• Mamusie
Maciek jest żarłoczkiem, ale tylko tego, co sam chce 🙂
wcześniej jadł w zasadzie wszystko, teraz wybrzydza, zwłaszcza jeśli chodzi o zupy 🙂 argumentuje to tak: wiesz, mama, ja już trochę dorosłem i smaki mi się zmieniają 🙂 i racja, no nie?
ale na kolację potrafi pochłonąć 4 parówki bez chleba 🙂 ale z jedzeniem akurat nigdy z nim nie miałam problemów. Nie chciał nic, to nie dawałam nic. jak mocno wybrzydza, to daję 2-3 rzeczy do wyboru. Jeśli nie może się zdecydować, to robi sobie sam albo nic nie ma wtedy. Z głodu nie umrze 🙂

• Mamusie
No i to się Gosiu ceni luzzz podejście 🙂 🙂 🙂

Zaka dobre 🙂 🙂 🙂

U nas seksu nie było jeszcze bo mąż powiedział że bez kontroli nie ma mowy 😮 😞 a poza tym jak ancymon w cyca się za bardzo wessie to mi krwawienie i ból w podbrzuszu na chwilę wraca 😮 😮 😮 No a ja bym tak bardzo chciała bo chyba nie bardzo pamiętam co to... Jak widzę tą seksi dupcię plącząca się po domku to już dawno bym zmolestowała...grrry 😁 😁 😁 i dzień w dzień w stroju Adama wyłazi spod prysznica i jak tu się nie patrzyć i nie mieć ochoty co...?

Ja wczoraj nagotowałam kompotu z jabłek i się nim upijam.

Shelby napisała że niedługo się odezwie i że bardzo nas przeprasza że nie zagląda ale ma duzo bieganiny po lekarzach i załatwia wszystko przed Chrztem.

• Mamusie
He, he ma swoje plusy to karmienie butlą - jak nie lubię piwa tak po nieudanych próbach z cycochem pierwsze na co się rzuciłam to piwko 😁 po 2 łykach padłam ale uczucie - rozkoszne...

To fajnie, że u Shelby ok bo już się martwiłam.

Mój Mat to suchoty galopujące, nic jeść nie chce. Dobrze, że istnieje mleko, dzięki niemu przeżywa...

• Mamusie
Zaka ja właśnie na odwrót.

Fanka i wielbicielka piwa która przestała pić i mieć na to w ogóle ochotę.
Napiłam się na sylwestra ale miałam wyrzuty sumienia. Potem kupiłam sobie reedsa ale robiłam podejście do niego przez trzy dni aż czwartego mąż wypił 😁 😁 😁

Ogólnie mam jakieś takie wrażenie że chociaż jak jedno karmienie ominę ( pomimo zapasu odciągniętego mleka w lodówce ) to tracę tak wiele... Jestem zafascynowana możliwościa karmienia piersią i jakoś takoś nie ciągnie mnie do piwa ani innych trunków.

• Mamusie
lala89 napisał(a):
No teraz mam chwile żeby napisac coś więcej..

Gosiu! Kinia śliczna - i rodzice też nieczego sobie 🙂
Mamma Mia - dziękuje za rady odnośnie krosteczek na brodzie. Już po nich nie a śladu bo mała dostaje tylko mleko modyfikowane od 3 dni. Nie wiem co ją uczulało bo nic takiego ''złego'' nie jadłam. Skaza to też nie jest, bo po mleku i jogurtach, serach nic jej nie było. Do tego mam strasznie mało pokarmu, więc już odpuszczam chyba karmienie piersią.. 🤨
Na mleku modyfikowanym jest ok, tylko jak chce już zrobić kupke to widać że ma z tym problem.. czekam aż zrobi mimo że się pręży i marudzi.. Czasem niestety nie da się zrobić nic, i jak juz bardzo mocno płacze to sięgam po termometr i oliwke.
Gdyby nie te kupki których czasem nie da się zrobić byłoby rewelacyjnie. W ciągu dnia jest aktywna bardzo.. mało śpi - ogląda telewizje! Staram się jej na to mało pozwalać ale czasami tylko to ją uspokaja, siedzi w bujaczku na wibracjach i patrzy na fineasza i ferba. Wtedy ja mam czas ogarnąc mieszkanie.
Od wczoraj zasypia sama w łózeczku, wczoraj zajęło jej to 1,5godziny - ale bez płaczu. Rozglądała się, pojękiwała. Dziś to samo - ale działa tylko po kąpieli. Do tej pory w łóżeczku spała tylko w dzień a w nocy u nas. Teraz wygląda to tak że zasypia po kąpieli u siebie, potem przy następnym karmieniu u nas. Dąże do tego żeby spała u siebie już cały czas.. ale może to dziwne - boje się że się zadławi jak jej się uleje.. mimo że kłade ją na boczki - strasznie się tego boje 😮 nie wiem dlaczego mam taką obsesje na tym punkcie i bezpieczniej i spokojeniej mi jak jest obok.
Maja zaczyna wydobywać już z siebie ''inne'' dzwięki! to chyba coś w stylu głużenia..
Jest najukochańsza na świecie, i w nocy daje nam się wyspać. bo jak karmie ją po 22 a przed 23 to wstaje dopiero około 5.00, potem przed 9.00 - wiadomo nie zawsze te pory są idealne bo czasami skraca nam się ten czas, albo coś wypadnie i pory karmienia się zmieniają. W ciągu dnia je co 3godzinki. Dopajam herbatkami.
Ja czuję się dobrze, figura jak przed ciążą. Waga chyba też 😮 3tyg temu miałam jeszcze 3kg na plusie ale chyba już spadło. Z mężem baraszkujemy codzienne 🙃 ☺️ Nic nie boli, nic nie przeszkadza. Krwawienie dawno przeszło.

Polecacie jakieś herbatki dla maluszków, bo ja mam z hippa różne - rumiankowe,koperkowe,uspokajające.. ale mają dużo glukozy w sobie. Dawałam też małej plantex (h.koperkowa) ale już nigdzie w aptece jej nie ma - podobno wycofali.. A chciałabym jej dawać coś ze smakiem ale nie z taką ilością cukru.

Lala- my mamy ta sama sytuacje z karmieniem i kupkami. Iza jest bardzo energicznym dzieckim i strasznie sie denerwowala przy piersi, byla bardzo marudna a smoczka tak ssala ze malo go nie wciagnela, myslelismy ze mam malo pokarmu, poszlismy do kliniki laktacyjnej tu w Londynie, specjalisci sie upierali zeby sie nie poddawac ale jak spedzila Pani z nami troche czassu w domu i zobaczyla jak sie dziecko zachowuje jak ja zmuszamy to kazala sie poddac, jeszcze odciagam, ale codziennie jest mniej, dzis Iza ma 6 tyg a ja na raz sciagne 50ml z obu piersi.
Odnosnie kupek to wszystkiego probowalismy i w koncu mamy patent- koper wloski, nasiona zalewamy wrzatkiem i podajemy, to zmniejsza problemy brzuszkowe/trawienne i kupka po tym jest luzna, jakby Maja nie chciala pic naparu to my dodajemy Izie miarke mleczka do tego, mleczko jest slodkawe i poprawia jej to smak.
Po tym koprze to ani kolek ani problemow z kupka nie ma.
Iza sie przyzwyczaila do mleczka modyfikowanego i w koncu jest spokojna po 6 tyg placzu i doszukiwania sie problemu.

• Mamusie
Hejka Dziewczyny 😉 😉
Dopiero mam chwilke aby napisac- dzis caly dzien z 2 bobasami sama, wiec obiad, ogarniecie miesszkania, i co chwilka jak nie jeden to drugi bobas 😉 😉
A wiecie co wczoraj jak tatuś bawil sie z Majunią a dokładnie machał jej nóżkami to smiejac sie gugała normalnie tak głosno ze wymieklismy!!!!! Przepięknie 🤪 🤪 🤪 🤪.
A jeszcze Wam opowiem sytuacje z dzisiaj:
Kuba porozrzucał lego i kazałam mu zbierać on oczywiscie zaczął sie buntowac, ze nie a jak powiedzialam ze niestety ale MUSI to zaczął jęczęć, a w tym czasie Maja leżała w leżaczku i jak usłyszała to w płacz no i mówie juz sie zaczyna- trzymają swoją stronę 😁 😁 😁 😁 😁.
Cherry pomyslalysmy o tym samym i ja rowniez napisałam smka do SHELBY a ona napisała tak:
"Kochana ciągle męczymy wątek jedzenia Maksa. Teraz na tapecie mlekodla alergików i czeka nas wizyta u alergologa,a maluszek sie meczy biedny. Wczoraj był chrzest mały był bardzo spokojny spał całą mszę, nawet w czasie polewania 🙂 🙂 🙂 Całuję" Oczywiście pozdrowilam ja od nas wszystkich i napsiałam, ze czekamy tu na nią 🙂 🙂 🙂 🙂
Cheery piękna fotka z Kacperkiem 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂.
Gosiu WOW, że Filipek już jabłuszko dostaje 🤪 🤪 🤪 🤪 i gratuluję przespanej nocki 😉 😉 😉
Lenymamo- super, ze u WAS wszystko oki 😉 😉
Co jato miała jeszcze napisać.... matko jaką mam sklerozę.. 😮 😮 😮