Skocz do zawartości

Marcóweczki 2012 | Forum dla mam

izunia1986op_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 17,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ewcia_m

1877

• izunia1986op_m

2844

• kasia_sztuk_m

1738

• sztunia_m

1650

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

fikumiku napisał(a):
Ja sie tylko boje, ze mi te metody jakos nie wyjda albo ze z K sie nie dogadam w tej sprawie. Brrr, nie bede myslec.

Grunt to gadać między sobą i nigdy nie przy dziecku, w nerwowych sytuacjach - wiadomo - czasami sie to nie udaje. My teraz robimy wszystko żeby być konsekwentnymi, jednogłośnymi rodzicami, ale jak kogoś coś gryzie to zaraz się zabieramy choćby do kibla i mówimy co wg nas było nie tak. No nie jest łatwo fiku, ale nikt zresztą nie mówił,ze łatwo będzie... 🙂
damy radę 😉

• Mamusie
Mieli przyjsc goscie, Karol poszedł do sklepu a Dżonku zaczał marudzic wiec wzielam Go na rece i ruszyłam w strone sypialni zeby zobaczyc czy burdel okrzesany. Muzyka leciała więc mu podśpiewywałam. No i nie wiem nawet w którym momencie tak mi się skubany odchylił do tyłu że mi zwyczajnie wyleciał. Trzymałam Go tylko jedną reka, to moja nieodpowiedzialność. I wierzcie ze nie wiem co zadziałało i nie wiem jak ale tak jak w zwolnionym tempie On głową w dół już powoli wymyka mi się nogami z rąk a ja Go tak chyba przycisnęłam, jakoś zdołałam chwycić, że jedynie lekko dotknął głową podłogi. Tylko potem myślałam że coś mu złamałam bo to jednak było impuls. Rozryczał się strasznie, na szczęście ze strachu tylko. Chwila tulenia i przeszło ale mój szok został i normalnie nie mogę sobie tego wybaczyć ;(
Dlatego przestrzegam - nigdy jedną ręką!!!!!
Głupia pipa ze mnie :/

• Mamusie
kasia_sztuk napisał(a):
Hejo.
Dzisiaj 3 pobudki i teraz wyje. Zaraz mnie kurwica z piździcą spali.

Spokojnie Kasiu, spokojnie. To tylko małe dziecko 🙂
Michał ma 4-ty dzień taką migrenę, że zjada naraz dwie tabletki Solpadeine 😞 tak mi go strasznie szkoda 😞

hej hej, nic nie mówcie o migrenach, miałam dzis rano taka ze ani spac nie mogłam, miałam odsypiac tydzien, marek wstał do dziewczyn, a tu taki okropny bol głowy ze szok. i rzygac mi sie chciało az od tego, myslałam ze padne, lezałam z zamknietymi oczami a tu głowe od srodka rozsadzało. po apapie na sczescie pusciło, ale mi sie kurde ostatnio cały czas zdarza, bardzo czesto 😞
potem pzrestawialismy w sypialni, fajnie wyszło, któras tez pzrestawiała, ggulek czy leliva, nie pamietam. mielismy tak nasza komode łózkiem zastawiona ze maz ledwo do szuflady z bielizna siegał, a teraz fajnie jest. tylko tylik od łózka jest od okna, wiec jak zaczna grzac to nietęgo bedzie, wiec mzoe sie jeszcez odsuniemy, i głowy przy gzrejniku. ale narazie jest fajnie.
potem bylismy o 15 na obiedzie u siostry marka, była tesciowa i druga siostra (ta z wawy lekarka) z rodzina, zreszta druga jest psychiatra wiec sami lekarze. dziewczyny sie pobawiły(tamci maja córke gabrysie 7lat) , igusia na koniec mnie ugryzła podczas karmienia i narobiła taka kupke ze pzrez leginsy pzresiakło na moje spodnie. na szczescie była juz 19:30 wiec sie smylismy na kąpanie.
siostra nas wybadała, i zdrowe jestemy, moje gardło i uszy ok, dziewczynki maja tylko katar, i spływa im wiec pokasłuja. u Igi zabków nie widac, ale mówiła ze te dolne dziasła nie musza byc rozpulchnione wiec moga byc lada dzien tez.
nio i w gosciach nam sie tak rogadała, waliła sylabami a pierwsze było "TA-TA" buuuu, ja ja 9m-cy pod serduchem nosiłam, teraz pół roku jzu razem ejstemy, a ona tata mówi 😞 ale chyba zuzia tez tata powiedziała, albo baba nie pamietam.
teraz laski spią, obciełam mezowi włosy i bede jadła zaraz lody cafe latte mniam... skoro gardełko zdrowe 🙂 hehe i
i podczytam was, jak maz do pracy nie siądzie...

O matko. Dobrze,że udało Ci się go złapać. Nie zadręczaj się fiku, podobne sytuacje jeszcze nieraz się wydarzą. u nas bylo ich sporo, różnych, jak nie ten żyrandol który mu się nad główką roztrzaskał, to mu opuszek palca obcięłam jak mial 5 miesięcy, to kiedyś weszłam do teściów do kuchni w botkach, z nim na rękach i się poślizgnęłam na kafjach, wyjebałam orła i żeby chronic dziecko w ułamku sekundy walnęlam się na kręgosłup tak,że nie mogłam oddechu długo złapać i czułam,ze odpływam, albo jak go kapałam, był na brzuchu i główkę opuścił pod wodę, tak się zachłysnął,że fioletowy się zrobił... a ja go do góry nogami i po plecach...jezu, długo po każdej akcji dochodziłam do siebie. teraz z Wiką jeszcze nic nie odjebałam i mam nadzieję,że nie odjebię, bo serce wtedy wali tak jakby miało wyskoczyć...znam to uczucie fiku, znam.

• Mamusie
astraaa napisał(a):

Wikuś wtrąbił kubek kaszki i śpiuchna. Tak, Ewcia, nadal ciumka tego kciuka, aż paznokieć jej się rozmiękł totalnie 🙃

Fiku, dawaj więcej zdjęć!! 🤪

mojej tez jak ssie sie tak rozmięka, ze jak obcinam paznokcie to mi sie ten od kciuka wygina we wszytskie strony i go złapac nie moge 🙂 hehe

• Mamusie
fikumiku napisał(a):
Mieli przyjsc goscie, Karol poszedł do sklepu a Dżonku zaczał marudzic wiec wzielam Go na rece i ruszyłam w strone sypialni zeby zobaczyc czy burdel okrzesany. Muzyka leciała więc mu podśpiewywałam. No i nie wiem nawet w którym momencie tak mi się skubany odchylił do tyłu że mi zwyczajnie wyleciał. Trzymałam Go tylko jedną reka, to moja nieodpowiedzialność. I wierzcie ze nie wiem co zadziałało i nie wiem jak ale tak jak w zwolnionym tempie On głową w dół już powoli wymyka mi się nogami z rąk a ja Go tak chyba przycisnęłam, jakoś zdołałam chwycić, że jedynie lekko dotknął głową podłogi. Tylko potem myślałam że coś mu złamałam bo to jednak było impuls. Rozryczał się strasznie, na szczęście ze strachu tylko. Chwila tulenia i przeszło ale mój szok został i normalnie nie mogę sobie tego wybaczyć ;(
Dlatego przestrzegam - nigdy jedną ręką!!!!!
Głupia pipa ze mnie :/

Fiku widzisz ''kangurowanie''pamietasz jak sie smialysmy z niego na spacerze.
To sie czesto zdarza,ze dziecko sie odchyli.Ja juz 2 razy mialam akcje z Alanem i od tego czasu nosze przodem jeszeli juz musze jedna reka.
Dobrze,ze wszytsko jest ok.
😘na pocieszenie

Jestes dobra matka i prosze skonczyc z glupimi myslami.

• Mamusie
fikumiku napisał(a):
Hejooo 🙂

No ta fota celowo taka jasna :P Karol tez powiedział, że az za ale mi się strasznie taka jasność podoba ☺️
A co do obiektywu to ja tez bym juz chciała nowy ale nie wydam teraz piniadzorow bo mnie luby zajebie 😜 Moze za rok 😮

Jeszcze Alaniątko 🙂 Musze te foty wysłac Izie. Izuuu jak to było, izunia czy iza w mailu? :P Karol mówi, że izunia ale nie chce strzelić gafy :P

A co do chrupów to ja nie daje 😮 Za wcześnie jak dla mnie, mam stracha 🙂

ja sie moze nie znam ale dla mnie fotki bardzo fajne. jednak aparat wiele daje. i alanek na tych co Iza pokazywała jakis zupełnie inny wygląda a tu inaczej. bardzo fajna sesja widze. ale mam niedosyt, chce wiecej fot. Iza na fb widziałam tez pozowała, bardzo korzystnie wygladasz Izu z chłopakami, włosy super i kolorek i obciecie, pasuje ci 🙂

• Mamusie
fikumiku napisał(a):
kasia_sztuk napisał(a):

Kurcze Jasia coś wysypało na polikach 😞 Ma czerwone i chropowate. Jak przy skazie ale to raczej nie skaza 😮 Wczoraj pierwszy raz zjadł kaszkę z owocami lesnymi ale wcześniej jadł taki deserek i nie wiem już.
Poza tym tez się dziś w nocy budził i skamlał. Zaczyna łajza mieć parcie na smoka w czasie snu 🙃

Fiku niekoniecznie skaza, ale takie poliki jak piszesz to typowo alergiczne są 😞 kurcze biedny Jaś 😞 ale to od kaszki?? a jadł z innymi owocami wczesniej?? po którym miechu ta kaszka??
ups pewnie bedzie dalej o tym, nie odpisuj najwyzej 🙂 hehe bo ja nie w temacie, a juz pewnie dawno po...

• Mamusie
ewcia napisał(a):
fikumiku napisał(a):
Hejooo 🙂

No ta fota celowo taka jasna :P Karol tez powiedział, że az za ale mi się strasznie taka jasność podoba ☺️
A co do obiektywu to ja tez bym juz chciała nowy ale nie wydam teraz piniadzorow bo mnie luby zajebie 😜 Moze za rok 😮

Jeszcze Alaniątko 🙂 Musze te foty wysłac Izie. Izuuu jak to było, izunia czy iza w mailu? :P Karol mówi, że izunia ale nie chce strzelić gafy :P

A co do chrupów to ja nie daje 😮 Za wcześnie jak dla mnie, mam stracha 🙂

ja sie moze nie znam ale dla mnie fotki bardzo fajne. jednak aparat wiele daje. i alanek na tych co Iza pokazywała jakis zupełnie inny wygląda a tu inaczej. bardzo fajna sesja widze. ale mam niedosyt, chce wiecej fot. Iza na fb widziałam tez pozowała, bardzo korzystnie wygladasz Izu z chłopakami, włosy super i kolorek i obciecie, pasuje ci 🙂

dzieki 😉
ja jestem zdania lepszy aparat,dobra reka fotografa i kazdy brzydal moze byc piekny 😁

trzeba miec pamiatke z dziecinstwa
szkoda,ze meza nie bylo.....jak widzial foty moje z chlopakami to tak chyba troche zazdrosc poleciala 🥴
ale mam nadzieje,ze Fikus zrobisz nam jeszcze razem w czworke 😉

• Mamusie
astraaa napisał(a):
tejk it izi 😉

oho, sex 😁
Ewcia, jak tam u Ciebie?? bo nic ostatnio nam nie piszesz 😎
ja się nie wypowiadam... 🙃

u mnie?? z seksem??
lepiej nie mówic 😞 moze pzrestawiona sypialnia podziała,a mzoe tak tylko siebie tłumacze 😞
maz pracuje, ja po całym dniu ledwo dolatuje do poduszki i spię 😞 paranoja 😞

• Mamusie
astraaa napisał(a):
mulant napisał(a):
ale mi piękny stojący biszkopt wyszedł boziu ale się cieszyłam jo zajrzałam do hubiegobo grasuje w łóżeczku wchodzę do kuchni a ta franca mi opadła i zrobił się cieniutki he he super foty
ja to daleko mieszkam bo aż w kuj-pomorskim na krańcu świata 🤪 🤪 🤪 🤪

Kasia w Szczecinie, a Ewcia to już całkiem daleko od nas 🙂 nic nie szkodzi hehe może kiedyś damy radę się spotkać.

Idę się odprostować.

nio z tym spotkaniem lipa, kazda z innego zakątka, tylko dziewczyny tam na dole jakos w miare blisko, izu, fiku, obdarzona 🙂 fajnie wam.

a i przy okazji pzreprowadzki obnizylismy do konca Igi łózeczko,bo sie boję o nia. ona na tym srodkowym stopniu juz z siedzacego łapała za góre łózeczka i powoli wstawała, juz stanie na kolanach to standard, i juz jedna noge na stopke stawia. moze narazie rece za wysoko zeby sie tak podciagnac, ale jak lezaczek na ziemi to zaraz staje na nogach. miałam schowac lezaczek, ale zaraz sie bedzie mebli łapac, jak lezaczka nie bedzie. skubaniec. lepiej dmuchac na zimne. tylko tearz jak ja połozyłam to ona dla mnietak niziutko, dziwnie, i taka malusia w tym dole wyglada. a to kawał baby.. ciocie orzekły 🙂 hehe

• Mamusie
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/842/68443402.jpg/][IMG]http://imageshack.us/a/img842/4808/68443402.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/20/33165987.jpg/][IMG]http://imageshack.us/a/img20/7875/33165987.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/641/a11nt.jpg/][IMG]http://imageshack.us/a/img641/6008/a11nt.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/19/a13fp.jpg/][IMG]http://imageshack.us/a/img19/5208/a13fp.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/402/a17ge.jpg/][IMG]http://imageshack.us/a/img402/4750/a17ge.jpg[/IMG][/URL]

PROSZE BARDZO....... 😉

• Mamusie
No własnie Izu i długo nie trzeba było czekać a wtedy też niosłam Go jedną ręką bo druga pchała wózek. Kurde, jak był malutki to było bardziej bezpieczne bo nie był tak ruchliwy a teraz to przecież małe grzebajło.
Astra własnie ta sytuacja uświadomiła mi jak cholernie trzeba być ostrożnym bo dotąd byłam dość wyluzowana. Kiedyś też mi się odchylał ale panowałam nad tym a dziś zwyczajnie wypadł z rąk w momencie jak odwróciłam łeb na sekunde. Ale tak jak mówisz, to uczucie jest masakryczne i nie dowie się ten kto tego nie przezyje a w przypadku dziecka to już kompletnie nie da się tego opisać.
Na szczęście istnieje coś takiego jak impuls i to zadziałało.
Teraz też rozumiem moją mamę, która od 28 lat ma traume bo przy niej zakrztusiła się moja kuzynka tak, że zrobiła się sina i wylądowała w szpitalu. Nie jej wina tylko akurat anatomiczna niedoskonałość ale teraz jak któreś z dzieci lekko krztuśnie to Ona ma serce w gardle i cała drży.

A a propo migreny to moja siostra tez na to cierpi do tego stopnia, że żaden lek nie pomaga. Przepisuje Jej sumamigren. Bardzo silny, bierze się go wyjątkowo jak nadchodzi atak. To jest masakra. Rzyganie, chodzenie na czworaka o ile w ogóle, powiedziałabym że jak psychol. Strasznie współczuję.

Jaś też ma faze na tata. Oczywiście Karol zajarany że hoho :P Ale przeciez liczy się to które powie świadomie, hehe 🙂

• Mamusie
ewcia napisał(a):
Jaszminka napisał(a):
Hej 🙂 Ksawery sprawil ze mam mega humor 🙂 moj synek kochany raczkuje !. 🙂 przeklada nozki i raczki pupka mu sie troszke chwieje ale to taki cudny widok ze nie moge sie nim nacieszyc 🙂

gratki dla Ksawcia 🙂
Fiku miałas jaśka pokazac raczkujacego 🙂 !!

JASIOL ZARABISCIE SI EBUJA NA NOZKACH I RACZKACH
kazalam Alankowi uczyc sie od starszego kolegi 😉

• Mamusie
kasia_sztuk napisał(a):
Moja mała przespała się godzinę w drodze powrotnej od moich rodziców i raczej nie chce jej się spać 🙂 ssie paluszki, daję jej cyca, głowa w drugą stronę. Wykończy mnie ten benio mały kiedyś 🙂
Wasze dzidki też tak lubią bajki oglądać? 🙂
Moja najbardziej lubi Charliego i cyferki 🙂 zawsze się brechta jak na koniec jest cyferkowa zabawa 🙂

moja tez tak głowe odwaraca. jak karmie z lewego to tak sie odwaraca ze az mi reka dretwieje jak ją trzymam. i nie wiem na co ona sie tak lampi, bo to az tak jakby an podłoge. wyczuwam ze na mnoja nogę, co mam nogę na nogę załozona, bo ona gustuje w kapciach, skarpetach, zawsze raczkuje do nóg siedzacego na fotelu czy kanapie. a pamietam ze zuzia tak samo miała, do moich zółtych japonek w jednej chwili szła jak tylko dostrzegła.

moja bajek nie oglada, i tv tez nie. jak była mniejsza to ogladała jakos czy reklamy czy cos, jak mygało ja interesowało, ale teraz nie oglada. a ja sie staram tv nie właczac, zeby nie miała bodzców takich jak no lezy na macie.
ale chyba Ksawcio oglada, jaszminka dawała foty w fotelu jak ogladał.

• Mamusie
Ewcia, ta kaszka jest po 6 miechu. No i nie wiem czy od niej, z czasem i drugi polik zrobił się czerwony. Zobaczę jutro 🙂
A z raczkowania musiałabym wybrać jakies foto bo filmiku nie nagrałam 🙂 Zaraz lukne 😁

Co do zdjęć- fotografia to jest mega złożona sztuka i autentycznie z każdym dniem zdaje sobie sprawę, że łatwo nie będzie. Bo fotografem nie jestem, ale będę, o! hehe :P No i jak będzie okazja to z chęcią popstrykam!!! Przyznam, że obawiałam się tej sesji i nawet Ci to Izu mówiłam że nie wiem co będzie haha ale chyba nie najgorzej wyszło 🙂

• Mamusie
kasia_sztuk napisał(a):
Astra Twoja mała to praktycznie cały czas śpi, więc masz dużo czasu na to czy tamto 🙂 Moja śpi 2x45 minut teraz i mało co mogę zrobić, jak robię obiad to nie ma siły, muszę jej bajki włączyć żebym ja mogła spokojnie obiad zrobić. Na kocu z zabawkami szybko się nudzi, i jęczy zaraz. Przy bajkach z pół godziny posiedzi, a to wystarczy żeby przygotować obiadek 🙂
A tak to też staram się ograniczać, bo później będzie mały kinomaniak i nie będę jej w stanie odpędzić od telewizora, tak jak Michała siostra nie jest w stanie odgonić od telewizora Hanki 🙂
Wyłącz jej bajkę to awantura taka, że cały wieżowiec ją słyszy 🙂 rzucanie się na podłogę to standard 🙂 jezu żeby moja tylko taka nie była 🙃
W ogóle Hania w listopadzie skończy 3 latka. Jak była maleńka to była aniołem, a teraz? Szatan wcielony. Może z moją będzie na odwrót(pocieszam się, cicho!) 🙂

nio dzieci sa łase na bajki, choc ja powiem ze moja do 2 lat to wcale nie był zainteresowana, w ogole. podczas gdy dzieci w jej wieku juz jako półroczniaki ogladały teletubisie, sasaidki mówiły na spacerach. nasza zaczeła sie cokolwiek interesowac jak miała 2 latka, ale tez z 5min, 10min, wiecej na d... nie usiedziała. a potem juz jak byłam w ciazy ogladała tą "dora poznaje swiat" ale to akurat fajne jest i pojedyncze angielskie słówka 🙂 a teraz cały czas ei o bajki upomina, chyba ze cos pzreskrobie to wie ze nie ma. nio i jest bardziej spragniona bo w pzredszkolu nie ma tv, komutera i bajek. chce bajki i słodycze jak tylko do domku wejdzie. a na słodycze w ogole łasa nie była. prawie w ogole nie jadała, a juz czekolady to nawet jakby ktos jej dawał nie chciała, a teraz "czekoladke czekoladke"