Skocz do zawartości

Mamuski mieszkajace w UK | Forum o ciąży

MonisiaD_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 16,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• MonisiaD_m

2848

• kasiak_m

1454

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

helo 🤪
Karola - poki pamietam; sprawdz w konsulacie, bo z tego co kojarze, to pierwszy paszport mozna robic na angielskim pelnym akcie urodzenia (taki wyjatek)

Kasia zdecydowalas sie na kolejnego pieska??? 😜

a my po przeprowadzce.
bylo ciezko. prawie wszystko rozpakowane, jeszcze tylko kilka kartonow z papierami czeka na komode.
nie zmiescilismy sie w luton vana przez Maryli zabawki, sama nie wiedzialam, ze tego badziojstwa ma az tyle. koles to nas sie z 5 razy pytal ile mamy dzieci.
w czwartek sprzatalismy stare mieszkanie i szorowalam wszystko az mi palce popekaly, bo landlord chcial miec posprzatane deep cleaning przez agencje (dogadalam sie z kolezanka, ktora ma agencje, ze mi invoice przesle, a ja sama posprzatam). strasznie sie stresowalam, bo byly sciany brudne i zadrapania i jakies inne mini uszkodzenia. myslalam, ze bedzie sie czepial i bedzie chcial cos z depozytu zabrac, a on mial wszystko w dupie, bo mieszkanie sprzedal i mowil, ze jest w stanie takim w jakim je widzieli nabywcy 😁 i jego ojciec byl przy odbiorze i chodzil i dziekowal, ze jest w takim samym stanie w jakim bylo przed nasza przeprowadzka 😜
nowe mieszkanie okazalo sie byc bardzo przytulnym, po wstawieniu naszych rzeczy. jest troche chlodniej, bo wiadomo pojedyncze okna.
a i mielismy wizyte jakiegos mega skurwielowatego sasiada z boku, bo mu 10 cm naszej anteny satelitarnej wisi nad jego plotem 😮
a Marylka bardzo przezyla przeprowadzke. w poiedzialek byla bardzo skolowana. jak ja odebralam od kolezanki to zrobila mi jazde, ze nie w ta strone ide.
siusiu robila tylko w pampka na drzemce albo w nocy. w ogole nie chciala na nocnik usiasc. pierwszy raz usiadla na nocnik jak wrocilismy we wtorek po 22 z ikei.
jak wlaczyla moj telefon i zobaczyla, ze nie ma internetu to powiedziala, ze chce isc do domku. a jak w srode zobaczyla, ze Jacek komputer rozklada to sie mega ucieszyla 😜
teraz juz ogarnia, ze to jest jej nowy domek 😉 wczoraj jak poszlismy oddac klucze do starego flatu to nie chciala tam byc 😉
a i mamy pralke z suszarka 😁

• Mamusie
nusia27 napisał(a):
helo 🤪
Karola - poki pamietam; sprawdz w konsulacie, bo z tego co kojarze, to pierwszy paszport mozna robic na angielskim pelnym akcie urodzenia (taki wyjatek)

Ale to jest wtedy ten jednoroczny, a ja chcialam wyrobic ten piecioletni od razu. Tymczasowy kosztuje £26, a piecioletni £30, dla nas pojechac do Manchester to jest tez dodatkowy koszt, wiec nam finansowo to sie bardziej oplacalo. A tu dupsko 😞 Musze wlasnie zrezygnowac z wizyty na piecioletni paszport i zarejestrowac nowa na jednoroczny i tyle.

kajkack napisał(a):
nusia27 napisał(a):
helo 🤪

Ale to jest wtedy ten jednoroczny, a ja chcialam wyrobic ten piecioletni od razu. Tymczasowy kosztuje £26, a piecioletni £30, dla nas pojechac do Manchester to jest tez dodatkowy koszt, wiec nam finansowo to sie bardziej oplacalo. A tu dupsko 😞 Musze wlasnie zrezygnowac z wizyty na piecioletni paszport i zarejestrowac nowa na jednoroczny i tyle.

a jak bedziecie w polsce to wyrob malej dowod osobisty na 5 lat one sa za darmo 😉

• Mamusie
Nusia w tym problem, ze my nie zamierzalismy byc w wakacje u moich rodzicow oboje, tylko ja z Mala sama mialam byc, a ani dowodu, ani paszportu nikt mi nie wyrobi dla dziecka bez obecnosci ojca 😞

Fajnie, ze przytulnie poczuliscie sie w nowym mieszkanku 🙂 i szybko sie uporaliscie z przeprowadzka. Znajac moje tempo to taka przeprowadzka zajelaby mi z miesiac. Co do Maryli, to normalne, ze dziecko cos takiego przezywa. Moja siostra niestety tez zaliczyla juz kilka przeprowadzek ze swoja coreczka, ktora ma niespelna dwa lata i niestety Mala miala rozne schizy. Ostatnim razem to nieodstepowala taty i nie dala mu przewozic gratow na nowe mieszkanie, bo wpadala w histerie.

🙂 Ale mnie dzis mala zerwala jak nigdy rano 🙂ale to nic slonce jest wiec bedzie git 🙂
Kupilam jej wczoraj hulajnoge w toyr usie i dlatego tak rano,przypomniala sobie,ze ja ma i zaraz za mna na dol.
A swoja droga mialam jej na gwiazdke kupic....no ale nie mam problemu z wymyslaniem jej prezentow. Planuje dzis mega leniwy dzien tylko do parku mala zabiore.

• Mamusie
Heyka kobitki 🙂
Karolcia a ile lat juz tu jestes?Bo jak bylas ty albo maz 5lat rzed narodzeniem dziecka to wyrob malej angielski paszport,a potem w Pl polski dowod.Ja wlasnie tak zrobilam,koszt 50f na 5 lat i zero biegania po urzedach,bo sie aplikacje na poczcie wysyla.Co do urzedow,to cos o tym wiem,bo nam wyrobienie dowodu zajelo 3 wizyty w Polsce,bo najpierw trzeba bylo mloda zameldowac,zeby dostala pesel,potem jak juz byl to zlozylismy wniosek a potem na ostatniej wizycie go odebralismy...paranoja jakas 🙃 🙃 🙃 🙃 🙃A tej suszarki to ci mega zazdroszcze 🙂Ehhh ile ja bym za nia dala,ale u mnie nawet nie ma gdzie jej wstawic.I ciesze sie,ze humorek ci sie poprawil 😆 😆 😆
Nusia,super,ze juz po przeprowadzce 🙂 Widzisz,mowilam,ze bedzie dobrze 🙂 To czekamy na fotki z nowego domku.I ciesze sie,ze Marylka juz sie oswoila z domkiem 🙂 My na szczescie nie mielismy takiego problemu,Julia szybko sie odnajduje 😁
Maja u nas hulajnoga od dawna rzadzi 😁 A ostatnio jej kupilismy rower z hello kitty i dupa 😞 Mloda siega do pedalow,ale gorzej,jak ma pedalowac,wiec rowerek pewnie jeszcze kilka miesiecy postoi 😞 A nie moglismy go wymienic,bo juz byl rozpakowany i skrecony.Trudno...a co do prezentow na swieta,to my se ubzduralismy,ze mlodej tableta kupimy,zeby miala na czym bajki ogladac 😁 😁
U nas znowu goscie byli-Anka z rodzina,bo przyjechali umowe podpisac.Zadowoleni na maksa z mieszkania i sie ciesze,bo oni go nawet nie widzieli,a je zaklepali,bo ja mowilam,ze sie w nim zakochalam.Ale jest naprawde sliczne,duze,wszystko kompletnie nowe i niedrogie bo 525 na miesiac a to sa 3 pokoje,kuchnia,salon i jadalnia no i meeeega taras 😁 No i blisko do niej bede miec,bo na pieszo cale 8 min nam to zajelo 😁 Autem to max 3 😁
Aaaa i dostalam w koncu kontrakt 🙂 Tak jak obstawialam,mam salary pay ale jestem mega zadowolona,nie ukrywam 🙂 🙂 I mam 33 dni urlopu platnego hihi 😁 Cos jeszcze mialam napisac,ale nie pamietam.Najwyzej potem napisze.Aaa wiem,zamowilam sobie czyszczenie dywanow za niecale 2 tyg ciekawe jaka roznica bedzie 😁

• Mamusie
MajaCh napisał(a):
Monia jak sie Ciebie czyta to az powera lapie 🙂

Czemu? 😁
A ja wlasnie zamowilam sofe,ale po ostatniej nocy przespanej na tej skorzanej w salonie zdecydowalam sie na materialowa 😁 I mam juz zdjecia z przedszkola i sa po prostu rewelacyjne 🙂 Pamiatka na cale zycie a jest ich tyle,ze wszystkich spokojnie obdaruje 😁

musze Wam cos pokazac bo tego jeszcze NIE WIDZIALAM! http://www.ebay.co.uk/itm/Sexy-Women-C-string-Thong-Lace-Comfortable-Panty-Black-/161054460001?pt=UK_Women_s_Lingerie&hash=item257f980861

• Mamusie
Hejka 🙂
U mnie wczoraj byl tragiczny dzien pod wzgledem ulewania Malej. Normalnie nie dawal juz z Nia rady 🤢 Biedna co zjadla, to ja gniotlo to mleko i plakala i byla niespokojna az w koncu zwrocila je. Przez to jak tylko zwrocila, to od razu byla glodna 😞 i tak w kolko 😞 Na szczescie o 22 poszla spac i spala do 8 rano z jedna przerwa na karmienie, bo jakby noc wygladala tak jak dzien, to bym byla dzis jak zombi.
Tak poza tym weekend fajnie minal. Bylismy wczoraj na pokazie nowego Qashqai w pracy u mojego meza i sie zakochalam w takim terenowym aucie 🙂
Mala mi teraz siedzi w chustawce i sobie gada do stolu 🙃 Ogolnie juz coraz czesciej cos Ja interesuje, obserwuje uwaznie rzeczy, pozniej do nich gada, smieje sie i ma taki okrzyk zachwytu 🤪 taka mala, mamusiowa, pocieszna Kruszynka 😁

Karola rosnie ci dzidzia 😉 z dnia na dzien, bedzie dawac wiecej radosci. a poczekaj jak sie rozgada 😜
Monia poszukaj moze kliniki, ktora specjalizuje sie w zabuzeniach snu, bo to juz za dlugo trwa

• Mamusie
Jutro o 16-tej mam wizyte u GP i jak nic nie doradzi to zaczne szukac gdzie indziej pomocy.Problemem u nas jeszcze do tego jest zab...od pol roku zmagamy sie z piatka.Chce,zeby jej w paszcze zajrzeli,bo od 3 tyg nie mozna jej zebow umyc,na widok szczeteczki dostaje histerii,czegos takiego nigdy nie widzialam u niej 😞

Monia, nawet jak efekt nie bedzie widoczny golym okiem to popros, zeby ci pokazali wode po czyszczeniu. Jak moj znajomy wyczyscil nam karpety na nowym mieszkaniu to roznicy nie bylo widac, bo sa granatowe. Ale jak wode pokazal to czarna jak bagno 😜

• Mamusie
Monia, a moze ja boli ten zab i dlatego po przeciwbolowych jej przeszlo. I nie wiedzialam, ze dziecku moze sie wyzynac jeden zab pol roku 😮
Co do dywanow, to my mamy w calym mieszkaniu brazowa wykladzine i zamawialismy czyszczenie przed moim porodem, zeby jak dziecko przyjdzie na swiat to w czystym domku 🙂 na pewno pachnialo w calym domu, ale to zasluga srodkow pioracych i oczywiscie maz opowiadal, ze woda z tych odkurzaczy to taka czarna byla, ze szok. Na szczescie nam kolega mojego brata myl i na kazde pomieszczenie wymienial wode i dolewal kolejne srodki czyszczace 🙂 Zostawil tez nam na potem maszyny suszace 🙂

A my wczoraj mielismy kolejny makabryczny dzien. Malej cofalo sie tak jedzenie, ze nie mogla spac caly dzien. Z poczatku myslalam, ze to wina tego, ze nie mam mleka, albo ze nie moze sie wyproznic, ale jak pozniej poczytalam jak zachowuja sie dzieci, ktore maja problem z ulewaniem i refluksem, to identycznie sie zachowuja jak moja.

• Mamusie
MonisiaD napisał(a):
Karolcia wlasnie tez zaczelam myslec o powiazaniu z zebem...a ty nie myslalas o tym,zeby przejsc sie do gp z malutka,bo az mi was szkoda

Bylam dwa tygodnie temu, to powiedzial, ze przybiera na wadze, wiec nic z tym nie trzeba robic. W piatek bylam na wazeniu i opowiedzialam o tym HV, ale ona tez to samo: Mala pieknie przybiera na wadze, wiec to nic groznego.
Mysle nad kupnem zageszczacza do pokarmu (przy karmieniu piersia podaje sie przed jedzeniem dziecku taka papke), ale troche sie stracham podawac to bez konsultacji z lekarzem, szczegolnie, ze w Anglii te zageszczacze sa na recepte (oczywiscie na eBay mozna je kupic badz w polskiej aptece, ale drozsze trzykrotnie od tych angielskich).