Skocz do zawartości

Mamuski mieszkajace w UK | Forum o ciąży

MonisiaD_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Dziewczyny po cesarce - mam pytanie. Czy po operacji bolala Was tylko rana czy moze bolala Was tez jakby skora, czy moze cos pod nia - taki pas NAD cieciem?? Nie tyle bolalo ,co bylo wrazliwe na dotyk czy np czasem podczas ruchu, jak np wstawanie z pozycji siedzacej do stojacej? Bo mnie wlasnie samo ciecie (to widoczne na skorze) nie boli i nie bolalo w zasadzie, tylko wlasnie cos nad cieciem , jakby pod skora ,nie wiem jak to okreslic. Zastanawiam sie, czy to moze nie jakies szwy czy ciecie wewnetrzne? Acha, to nie jakos nie wiem jak boli, ale wrazliwe jest na dotyk.

A drugie pytanie, czy ktoras uzywala moze pasa pooperacyjnego? Albo pociazowego, czy jakiegos specjalnie po cc??

• Odpowiedzi 16,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• MonisiaD_m

2848

• kasiak_m

1454

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Madzia bolalo, draznilo, swedzialo... do tej pory jest dziwne w dotyku i trzeszczy na zmiane pogody:P zart ale potrafi "pobolewac" od tak sobie. pasa nie uzywalam i poczytaj czy mozna, kolezanka po cesarce rane spaprala. nosila ten pas (chyba za wczesnie i za czesto) i rana nie goila sie tak jak powinna, przypuszczam ze z braku powietrza

• Mamusie
nusia27 napisał(a):
Madzia bolalo, draznilo, swedzialo... do tej pory jest dziwne w dotyku i trzeszczy na zmiane pogody:P zart ale potrafi "pobolewac" od tak sobie. pasa nie uzywalam i poczytaj czy mozna, kolezanka po cesarce rane spaprala. nosila ten pas (chyba za wczesnie i za czesto) i rana nie goila sie tak jak powinna, przypuszczam ze z braku powietrza

a to co czulas, to tez nad cieciem??

Madzia no bo ciecie jest wglab ale nierowno, najczesciej szarpia rane wiec ona jest taka wiesz.....dlatego boli bo miesnie byly przeciete i nierowno. Mi to lekarz tlumaczyl jak mowilam,ze boli.

• Mamusie
Madzia mnie nawet do teraz czasem ciagnie powyzej szycia i prawie codziennie mnie swedzi ta blizna i jest taka nieprzyjemna w dotyku i wypukla.A co do pasa,to po cesarce go sie nie zaleca nosic,wlasnie dlatego,zeby sie rana nie paprala.Mialam z tesciowa wojne o to,bo naciskala na mnie,ze mam go nosic,ale po 1 zalozeniu bardzo mnie bolalo i juz wiecej tego nie zakladalam.Podobno najwczesniej ok pol roku po cesarce nmozna zalozyc.My 2h w parku przelatalismy 😁 Cos jest nie tak,Julia zrobila dzis juz 9 kupe

• Mamusie
aisak_89 napisał(a):
Hej 🙂
Pisałyście o żłobkach i przedszkolach. U mnie przedszkole 30-25f za cały dzień od 7 do 18. Pół dnia to połowa ceny około 15f. Żłobek to około 30-40 funtów. To sporo jak ma się dziecko tam oddać 5 dni w tygodniu.

u nas tez cenowo jest roznie i czasem nawet spore rozbieznosci. ale znalazlam wlasnie takie, gdzie cena jest przyzwoita: 4,5 / 1h z juz wliczonem sniadaniem, snackami i lunchem. jak poslemy Kaye na 2 sesje tygodniowo po 5 h , to wyniesie nas to ok. 200 F . i sukces, bo udalo sie znalezc od 8 rano, a wiekszosc jest od 9.

• Mamusie
kasiak napisał(a):
MonisiaD napisał(a):
Aaaa i wywalilam sie dzisiaj i zbilam sobie kosc ogonowa.Ja zawsze musze cos odwalic 😞 😞

a moze po prostu trzeba troszke zwolnic obroty 😉 chcesz wszystko zrobic za szybko i za duzo 😁

Haha zgadaliscie sie????Piotrek dokladnie to samo mi dzis powiedzial 😁

• Mamusie
pisalyscie o doplatach do przedzkola, - jestem w temacie, bo moja Paulina dostawala w zeszlym roku na Nikodema.
juz opowiadam:
jesli ktos pobiera working tax, to moze dostac taki dodatek bez wzgledu w jakim wieku jest dziecko. nie trzeba nawet dziecka oddawac do angielskiego przedszkola, Niko byl u tej samej niani, gdzie Kaya w zeszlym roku chodzila - warunek - osoba taka musi byc zarejestrowana w ofset. ona ma domowe przedszkole zarejestrowane, wiec Paulina dostawala 80% kosztow opieki nad malym, na podstawie kontraktu, jaki byl podpisany. obojetnie czy dziecko jest w przedszkolu, czy nie ma go - trzeba placic, ale tak jest w kazdym przedszkolu tutaj.
teraz Niko chodzi 5x po 3 godz do przedszkola angielskiego i te godz. sa darmowe, jakby chciala wiecej, musi placic 🙂

• Mamusie
MonisiaD napisał(a):
kasiak napisał(a):
MonisiaD napisał(a):
Aaaa i wywalilam sie dzisiaj i zbilam sobie kosc ogonowa.Ja zawsze musze cos odwalic 😞 😞

a moze po prostu trzeba troszke zwolnic obroty 😉 chcesz wszystko zrobic za szybko i za duzo 😁

Haha zgadaliscie sie????Piotrek dokladnie to samo mi dzis powiedzial 😁

czyli to PRAWDA . 😜 wiem po sobie, ze jak chce za szybko wszystko zrobic, to polowa z tego nie wychodzi 😁

🙂 Monia a jak zabek? Ty niemoto!!!!! 😁 😉
No to ja nie bede miala dofinansowania bo workingu nie mamy 🤨
chyba,ze sie upomne o te 3 funty tygodniowo hehehehe
dziecko juz spi 🙂 dostala dzis stolik z krzeselkami 🙂 i akurat jej psiapsiula byla jak przyjechal wiec go oblegly 🙂!!! super mala juz zmeczona padla.
A my mamy goscia tate tej dziewczynki na drineczki 😉
wiec dobranoc :*

• Mamusie
kasiak napisał(a):
pisalyscie o doplatach do przedzkola, - jestem w temacie, bo moja Paulina dostawala w zeszlym roku na Nikodema.
juz opowiadam:
jesli ktos pobiera working tax, to moze dostac taki dodatek bez wzgledu w jakim wieku jest dziecko. nie trzeba nawet dziecka oddawac do angielskiego przedszkola, Niko byl u tej samej niani, gdzie Kaya w zeszlym roku chodzila - warunek - osoba taka musi byc zarejestrowana w ofset. ona ma domowe przedszkole zarejestrowane, wiec Paulina dostawala 80% kosztow opieki nad malym, na podstawie kontraktu, jaki byl podpisany. obojetnie czy dziecko jest w przedszkolu, czy nie ma go - trzeba placic, ale tak jest w kazdym przedszkolu tutaj.
teraz Niko chodzi 5x po 3 godz do przedszkola angielskiego i te godz. sa darmowe, jakby chciala wiecej, musi placic 🙂

ale sa wymogi, co do zarobkow. Nam pozniej juz nic nie przyslugiwalo, bo sie te wymogi zmienily . A co do przedszkola, to nie wiem czy tak jest wszedzie, ale jak dziecko skonczy 3 latka to przysluguje mu darmowych 15godzin tygodniowo. Oskar np chodzi 2,5 godz. w srody, a pozniej czw. i pt. of 9-15, wiec zostaje zorganizowanie opieki na od pon do polowy srody, ale dzieki temu przedszkolu koszty za opieke sa znacznie mniejsze. No tylko gorzej jak ktos pracuje tak jak ja do 17, bo ktos sie dzieckiem musi zajac od tej 15 do 17, a to tez kosztuje, nie mowiac o czasie , kiedy sa wakacje czy ferie szkolne, bo takie przedszkola wtedy tez sa zamkniete. Najgorzej pod wzgledem kasy to jest opieka za dziecko od 1go do wlasnie 3go roku zycia, jak si pracuje full time i sie nie ma bliskich do pomocy przy tej opiece 🤨

• Mamusie
My mamy work tax ale dofinansowanie się nam nie należy chociaż się nie zagłębialiśmy w to aż tak bardzo trzeba zadzwonić i się dopytać 🙂
Kasiu u mnie są otwarte takie przedszkola od 7:00 , 7:30 niektóre tez o 8:00 żłobki są od 8:00 albo od 8:30 i są droższe.
Ja chce tutaj dlatego moją Mamę a narazie chciałabym Ale dawać tylko jeden - dwa dni w tygodniu do przedszkola ( jak Mama będzie też po to aby miała kontakt z dziećmi i językiem ang. ) na 4 godziny a resztę podrzucałabym Ją do brata.

• Mamusie
kasiak napisał(a):
Kasiu, przeciez pisalas, ze nie biezecie zadnych benefitow... 🥴

Ja? Nie, pisałam Wam kiedyś, że bierzemy work tax a raczej famili tax ale to, to samo i child benefit nawet sumy pisałam 😉 Pisałam, że nie należy nam się house benefit i mi się nic nie należy jak byłam w JC 😉