Skocz do zawarto艣ci

Mamy "drobnych" dzieciaczk贸w. | Forum dla mam

Natalka1991_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Witam, jestem mam膮 rocznego Filipka (10 lutego sko艅czy). Za艂o偶y艂am ten w膮tek bo poprostu czasami ju偶 wymi臋kam. Ale zaczn臋 od pocz膮tku, ot贸偶 synek urodzi艂 si臋 z wag膮 2940g i wysoko艣ci膮 54cm, jak wida膰 do najgrubszych nie nale偶a艂, teraz ma 11.5msc i wa偶y 10kg przy wzro艣cie ponad 85cm. Wiem, 偶e kolosem to on nie jest ale poprostu nie mog臋 艣cierpie膰 jak kto艣 mi m贸wi "ale Filipek to raczej z tych drobniejszych dzieci co" itp. itd. Sza艂 mnie bierze poprostu. Ja najszczuplejsza nigdy nie by艂am ju偶 na 8 msc mia艂am wpisan膮 w ksi膮偶eczk臋 nadwag臋;p i tak ze mn膮 by艂o dop贸ki si臋 za siebie nie wzi臋艂am ale mniejsza z tym. M贸j m膮偶 za to wa偶y ponad 80kg i jest normalnie szczuplusie艅ki. Nikt nie wierzy, 偶e tyle wa偶y, syn pewnie poszed艂 w niego, nie pewnie, napewno w niego poszed艂. Ale jak s艂ysz臋 takie komentarze czy opinie to poprostu czuj臋 si臋 tak jakbym mu je艣膰 nie dawa艂a, jak z艂a matka albo co艣 takiego. Jakby kto艣 mi dawa艂 do zrozumienia "hallo, dziewczyno ocknij si臋 za ma艂o go karmisz". Kurcze ju偶 sama nie wiem co mam my艣le膰. Mam nadziej臋, 偶e nie jestem jedyn膮 mam膮 w takiej sytuacji z "drobnym" dzieckiem.
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

• Odpowiedzi 122
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym w膮tku

Najbardziej rozmowne osoby w tym w膮tku

To ja te偶 si臋 mog臋 dopisa膰 馃檪 rodzinka jak widzi ma艂膮 to zawsze lec膮 komentarze typu "oj jaka ona drobna" "taka kruszynka" itd. przez to czasami mi si臋 wydaje, 偶e nadal wygl膮da jak takie p贸艂roczne niemowl臋. No i jaki艣 czas temu wa偶y艂a z 8,8kg a nied艂ugo sko艅czy 13mie艣. 馃榿 jak by艂am ma艂a to te偶 na roczek mia艂am niedowag臋, wi臋c to raczej dziedziczne jest.
Odno艣nik do komentarza

kasia1986 napisa艂(a):
HONORATKA napisa艂(a):
witam
moja to te偶 raczej chudzinka
sko艅czy艂a kilka dni temu roczek a nie wa偶y nawet 8,5kg 馃槣

o kurcze, to m贸j sko艅czy艂 4 miesi膮ce i ma 9,5 kg 馃槷

A jaka waga wyj艣ciowa? 馃お
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
oooo jak fajnie 偶e jednak jakie艣 mamy si臋 znalaz艂y w podobnej sytuacji do mnie 馃檪 no fakt faktem m贸j Filipek mo偶e nie wygl膮da na swoje kg no ale raczej wagi lekarskie nie k艂ami膮 ... ja wiem 偶e on ma tak膮 budow臋 i szybk膮 przemian臋 ale jak to przet艂umaczy膰 innym .... ehhh czasami mnie takie nerwy bior膮 ...
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
ale wiecie co nie spotka艂am si臋 z jak膮艣 z艂膮 czy denerwuj膮c膮 opini膮 czy komentarzem w stylu jaka ona chuda albo tym podobne ...
tylko w 偶艂obku mi m贸wiono na samym pocz膮tku 偶e bardzo s艂aba jak na sw贸j wiek (mia艂a 9miesi臋cy) a nawet sama nie siedziala
no ale ciotki w niej apetyt zaostrzy艂y to robi si臋 ju偶 fajniejsza 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Filip sam zacz膮艂 siada膰 na 6 czy 7 msc ju偶 nie pami臋tam dok艂adnie. Jak byli艣my u lekarza na szczepionce to go wa偶y艂y i og贸lnie to co zawsze. Wtedy zapyta艂am si臋 czy on nie jest za szczup艂y czy co艣 bo czasem kto艣 mi powie 偶e jest drobny. Lekarka na niego spojrza艂a i m贸wi tak "pani widzi jak on si臋 wierci, jakie to jest ruchliwe dziecko? Jak on ma by膰 gruby skoro wszystko traci. Inne dzieci w tym wieku tak nie szalej膮." Wi臋c jej uwierzy艂am. A z chodzeniem by艂o tak, 偶e od wigili sam si臋 puszcza艂 na takie kr贸tkie odleg艂o艣ci a na r贸wne 11 msc to jest 10.01 wsta艂 i poszed艂 haha teraz to go wsz臋dzie pe艂no;p wiem, 偶e nie mam si臋 czym martwi膰 ale te komentarze ....
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Natalka, dziwne, 偶e ludzie twierdz膮, 偶e tw贸j synek to chudzinka - chyba 偶e nie wida膰 po nim 馃檪 Wg masa ok. M贸j ma艂y jak mia艂 rok i miesi膮c na wa偶eniu mia艂 13.1kg i 83cm wzrostu (urodzi艂 si臋 3650 i 57cm, i bardzo szybko zacz膮艂 podwaja膰 swoj膮 mas臋 馃槣, jak mia艂 2 miesi膮ce wa偶y艂 ju偶 6kg).
Ale u mnie natomiast s膮 komentarze typu "wida膰, 偶e lubi jes膰". Ano lubi, co ma nie lubi膰 馃榿
Ja z m te偶 do szczup艂ych nie nale偶ymy, a tw贸j synek widocznie wda艂 si臋 w tat臋 swojego 馃檪
Odno艣nik do komentarza

lusia napisa艂(a):
Natalka, dziwne, 偶e ludzie twierdz膮, 偶e tw贸j synek to chudzinka - chyba 偶e nie wida膰 po nim 馃檪 Wg masa ok. M贸j ma艂y jak mia艂 rok i miesi膮c na wa偶eniu mia艂 13.1kg i 83cm wzrostu (urodzi艂 si臋 3650 i 57cm, i bardzo szybko zacz膮艂 podwaja膰 swoj膮 mas臋 馃槣, jak mia艂 2 miesi膮ce wa偶y艂 ju偶 6kg).
Ale u mnie natomiast s膮 komentarze typu "wida膰, 偶e lubi jes膰". Ano lubi, co ma nie lubi膰 馃榿
Ja z m te偶 do szczup艂ych nie nale偶ymy, a tw贸j synek widocznie wda艂 si臋 w tat臋 swojego 馃檪

No to u nas podobnie 3610g i 56cm, a wa偶y 8,8kg i nie chodzi , ca艂y czas raczkuje 馃檪 ewentualnie sama stoi - pota艅czy, ale to jest maks 10-15sekund 馃槣 leniwa jest i tyle. A mi si臋 trafi艂a oaza spokoju, ka偶dy kto j膮 widzi po raz 1 jest zachwycony tym, 偶e jest taka spokojna i cicha. To nie ma czego spala膰 a i tak tyje po swojemu.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
hehe m贸j to bardzo ruchliwy jest ojjj nawet czasami za bardzo :P 馃榿 wa偶y ponad 10kg ... na bank poszed艂 w m臋偶a:P do mnie to ani podobny nie jest ani nic :P czysty m膮偶 馃榿 miniaturka jego, jak przyje偶d偶a do n as jaka艣 jego rodzina dalsza czy bli偶sza to m贸wi膮 "jak bym ma艂ego K widzia艂a, wypisz wymaluj" :P 馃榿 mi tam jego waga nie przeszkadza w 偶adnym b膮d藕 razie. Dla nas jest idealny 馃榿 wa偶ne 偶e zdrowiusie艅ki. Teraz tydzie艅 temu dosta艂 pierwszy raz katarek i kaszel od k膮d si臋 urodzi艂 ... dzi臋ki Bogu w og贸le mi nie choruje
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
lusia napisa艂(a):

hehehe tak 藕le i tak nie dobrze heheheh 馃榿 nigdy si臋 ludziom nie dogodzi :P
Odno艣nik do komentarza

Mi lekarka kiedy艣 na szczepieniu na samym pocz膮tku powiedzia艂a, 偶e po prostu to taka jej natura i 偶e raczej nigdy nie b臋dzie nale偶e膰 do grubszych dzieci, wi臋c trzeba si臋 z tym pogodzi膰 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Natalka1991 napisa艂(a):
lusia napisa艂(a):

hehehe tak 藕le i tak nie dobrze heheheh 馃榿 nigdy si臋 ludziom nie dogodzi :P

Jak rodzice zadowoleni, to reszta niech si臋 odfika 馃槣 Wa偶ne, 偶e dziecko zdrowe i lekarz nie krzyczy, 偶e za grube lub za chude 馃榿
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Blue napisa艂(a):
Mi lekarka kiedy艣 na szczepieniu na samym pocz膮tku powiedzia艂a, 偶e po prostu to taka jej natura i 偶e raczej nigdy nie b臋dzie nale偶e膰 do grubszych dzieci, wi臋c trzeba si臋 z tym pogodzi膰 馃檪

Nam te偶 pediatra powiedzia艂a, 偶e taki jego urok - patrz膮c poza tym na rodzic贸w, nie mo偶e by膰 inaczej 馃槈, byle by nie pa艣膰 dziecko s艂odyczami, coby nie doprowadzi膰 do oty艂o艣ci i tyle. Poza tym jak na jego mas臋, to jest bardzo zwinny i zawsze taki by艂. Nawet jak po艂o偶na do nas przychodzi艂a to by艂a zdziwiona, 偶e tak bardzo rozwini臋ty jest jak na sw贸j wiek. Wi臋c wida膰 jego "grubo艣膰" nie mia艂a nic do rzeczy 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
lusia napisa艂(a):
Natalka - tak popatrzy艂am sobie na fotki twojego szkraba, i rzeczywi艣cie, wygl膮da na bardzo drobne dziecko 馃檪 Napewno nie da艂abym mu 10kg 馃榿 艢liczny z niego facecik 馃檪

nie przesadzaj ... a偶 tak drobny nie jest znowu hahaha napisa艂a艣 to tak drastycznie ...
Odno艣nik do komentarza

Witam, 馃檪
To mnie zaskoczy艂y艣cie z tymi "drobnymi"dzie膰mi 馃榿Moja Zuza sko艅czy艂a 2 dni temu roczek i wa偶y 8,5kg. wzrostu nie wiem ile ma bo nie jestem w stanie jej zmierzy膰 馃槈strasznie ruchliwa jest ,wprawdzie sama jeszcze nie chodzi ,bo sie boi ,musi by膰 paluszek mamusi albo tatusia,ale og贸lnie nonstop sie rusza,tylko ze jej waga nie drgn臋艂a od 3 miesi臋cy ,
Natalka chyba nie masz si臋 czym przejmowa膰 ,bo Tw贸j ma艂y ma normaln膮 wag臋,lepiej taka waga ni偶 nadwaga ,kt贸ra potem zostaje na ca艂e 偶ycie 馃槈
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
zuzka napisa艂(a):
Witam, 馃檪
strasznie ruchliwa jest ,wprawdzie sama jeszcze nie chodzi ,bo sie boi ,musi by膰 paluszek mamusi albo tatusia,ale og贸lnie nonstop sie rusza,tylko ze jej waga nie drgn臋艂a od 3 miesi臋cy ,
Natalka chyba nie masz si臋 czym przejmowa膰 ,bo Tw贸j ma艂y ma normaln膮 wag臋,lepiej taka waga ni偶 nadwaga ,kt贸ra potem zostaje na ca艂e 偶ycie 馃槈

hihi zobaczysz jak pewnego dnia wstanie i p贸jdzie :P M贸j Filip od wigilii puszcza艂 si臋 na ma艂e odleg艂o艣ci a na r贸wniusienkie 11 msc tj. 10.01 poszed艂 :P to do tej pory nie usiad艂 haha taki 偶arcik. Te偶 jest ci膮gle w ruchu. No niby taka prawda z t膮 nadwag膮. Wiem sama po sobie w ksi膮偶eczce mam wpisane na 8 msc NADWAGA i tak si臋 za mn膮 ci膮gne艂o dop贸kie nie wzi臋艂am si臋 za siebie .... teraz te偶 do najszczuplejszych nie nale偶臋 he ale w por贸wnaniu z tym co kiedys to o niego lepiej :P 馃榿 za to m贸j m膮偶 te偶 taki "drobny" he waga ok. 80kg a szczypiorek z niego. Fifciu w niego posze艂, taka jego uroda ale nie mog臋 si臋 pogodzi膰 jak kto艣 m贸wi, 偶e drobny he 藕le si臋 czuj臋 wstedy
Odno艣nik do komentarza

No dziewczyny dzisiaj na szczepieniu piel臋gniarka m贸wi艂a ci膮gle "jaka ona drobna" nie dam jej w r臋k臋 tylko w n贸偶k臋, bo taka chuda jest, nie b臋dziemy jej szczepi膰 2 na raz, bo j膮 to boli i taka drobna jest 馃榿 馃榿 馃榿 Wa偶y ok. 9kg aktualnie, bo w pampersie wielorazowym wa偶y艂a 9,4kg ale mia艂 2 wk艂ady i by艂 nie藕le zlany. I jak tak m贸wi艂a to jej powiedzia艂am,. 偶e pr贸bowa艂am j膮 podtuczy膰, ale si臋 nie da艂o i si臋 艣mia艂a, 偶e tylko tak m贸wi 馃槣
Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋

• Dodaj now膮 pozycj臋...