Skocz do zawartości

Cesarka czy poród naturalny? | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Witam,
Czy jest ktoś kto rodził przez cesarke i naturalnie? Zastanawiam się co jest lepszym rozwiazaniem ze wzgledu na ból, dobro dziecka itd?
Duzo czytam na roznych forach ostatnio i kazdy ma inne zdanie na ten temat...

• Mamusia
Cześć!
Moja bratowa urodziła w środę drugie dziecko naturalnia a pierwszego synka przez cesarkę! I dla dziecka i dla kobiety lepiej jest naturalnie! Rodzisz w bólach ale masz taki komfort że wcześniej wycjdziesz ze szpitala i zajmiesz się dzieckiem odrazu po porodzie 🙂 Jeśl wszystko oczywiście przebiega dobrze i bez komplikacji! Ale porodówki w tym roku są tak przepełnione że jak nie ma wskazań do cesarki to i tak ci jej nie zrobią chyba że w prywatnej klinice! Ja tam bym chciała urodzić naturalnie!

• Mamusia
ja rodziłam najpierw naturalnie dopiero po jakimś czsie zrobili mi cc - dlatego że moja córcia była owinięta pępowiną i miała zaburzenia serduszka więc musieli szybko działać.ja leżałam w szpitalu po cc 4 dni bo mała miała żółtaczkę. teraz nie wiem co mnie czeka czy poród naturalny czy cc - to wszystko zależy od ułożenia dziecka. pozdrawiam

• Mamusia
Bardzo bym chciala naturalnie, cesarka to przeciez operacja.. Naturalny porod wiadomo ze boli i to pewnie cholernie 🙂ale to chwila i potem luzik a po cesarce miesiac trzeba dochodzic do siebie ...
To moja pierwsza dzidzia ale wiem z doswiadczenia mamy

• Mamusia
Ja chce rodzic naturalnie, ale moje zdrowie cos nie jest w najlepszej formie ostatnio, mam za malo wod plodowych i za twarda macice. jesli to sie nie zmieni to bedzie cesarka. Nie jestem przeciwna cc, wiec co bedzie to bedzie. Oby dziecko bylo zdrowe.

• Mamusia
Dziewczyny, gdyby natura chciała,żebysmy rodziły przez cc, miałybysmy suwak na brzuchu. Jestem za naturalnym porodem z wielu wzgledów ( długa lista). Oczywiście czasami cc jest nieunikniona...
Pamietajcie,że dla dziecka też jest lepsze wyjście naturalna drogą ( nie piszę tu o powikłaniach w trakcie porodu, gdzie cc jest często nieunikniona).
Czasami są tez sytuacje, gdzie lekarze powinni dawno robic cc, a jej nie robią. Tak miała koleżanka-16h trwał poród, w tym 4h skurczy partych!!!Błagała o cc, mąż tez błagal ale lekarz się zaparł.W końcu po 16h zrobił cc i przepraszał... 😠
Na szczescie dziecku nic sie nie stało ale koleżanka ma obrzekinarządów wewnetrznych do tej pory, mimo,że minęło pare miesięcy...Udusiłabym takiego lekarza 😠

• Mamusia
Babeczki jestem teraz w drugiej ciąży i powiem wam szczerze, że bardzo się cieszę że poród prawdopodobnie będzie przez cc.

Pierwszy wspominam okropnie 20 h w bólach w tym bóle parte a ujście się nie otworzyło a mała już chciała wyjśc na świat o mało co się nie udusiła amnie rozerwało, wspomnę że ciąża przebiegała książkow bez żadnych komplikacji.
Po upływie 20h zlitowali się i zrobili mi cc. Po cc doszłam do siebie bardzo szybko po 3 tyg byłam na sylwestrze a po dwóch już biegałam po sklepach, a moja szwagierka po naturalnym leżała 2 tyg praktycznie wstając tylko do wc nie mówiąc o siedzeniu o którym nawet nie myślała.
Ale wszytko zależy od kobiety i nato jak uroszimy tak do końca nie mamy wpływu.

Zyczęwszystkim wamszybkiego porodu bez komplikacji 🙂

• Mamusia
Radzia napisał:
Babeczki jestem teraz w drugiej ciąży i powiem wam szczerze, że bardzo się cieszę że poród prawdopodobnie będzie przez cc.

Pierwszy wspominam okropnie 20 h w bólach w tym bóle parte a ujście się nie otworzyło a mała już chciała wyjśc na świat o mało co się nie udusiła amnie rozerwało, wspomnę że ciąża przebiegała książkow bez żadnych komplikacji.
Po upływie 20h zlitowali się i zrobili mi cc. Po cc doszłam do siebie bardzo szybko po 3 tyg byłam na sylwestrze a po dwóch już biegałam po sklepach, a moja szwagierka po naturalnym leżała 2 tyg praktycznie wstając tylko do wc nie mówiąc o siedzeniu o którym nawet nie myślała.
Ale wszytko zależy od kobiety i nato jak uroszimy tak do końca nie mamy wpływu.

Zyczęwszystkim wamszybkiego porodu bez komplikacji 🙂

Bardzo ładnie to ujęłaś: nieważne jest jakim sposobem urodzisz, ważne,żebyś i Ty i Twoje Maleństwo czuła sie jak najlepiej.
Każda kobieta jest inna i inaczej będzie dochodzić do siebie.

• Mamusia
Są plusy i minusy zarówno naturalnego porodu jak i cc. Dla mnie głównie liczy się to że po cc dłużej dochodzi się do siebie. Oczywiście jeśli są wskazania do cc - tak jak u mnie chwilowo było bo córci zanikło tętno, ale wróciło do normy i urodziłam naturalnie. W tym tkwi cała magia - swoimi siłami wydajesz na świat dziecko - owoc miłości. Ciężko jest ale niedługo, a potem lżej. :-)

• 5 miesiące później...