Skocz do zawartości

kawa w ciąży | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 99
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• 1 miesiąc później...
W książce której dostałam od lekarza jest napisane, że można wypić jedną szklankę kawy dziennie lub trzy coca-coli która również zawiera kofeinę 🙂
Mi kawka w ciąży smakuje jak nigdy dotąd! Przed ciążą nie piłam jej prawie wcale a teraz .... mmm na sam zapach mi ślinka cieknie heh 🙂

• 3 miesiące później...
  • Mamusia
Ja przed ciaza nie pilam kawy wcale, a teraz uwielbiam jej zapach.Moja lekarka twierdzi, ze moze nie trzeba pic jej w trakcie ciazy hektolitrami, ale filizanka od czasu do czasu nie zaszkodzi.Dlatego zrobilam sobie z filzianki kawy z mlekiem antidotum na bol glowy i od pukac do tej pory pomaga 🙂

• Mamusia
Od momentu kiedy dowiedziałam się że jestem w ciąży odstawiłam prawdziwą kawę i zamieniłam ją na Inke. Jest zdrowa więc zawsze do śniadanka ją pijemy. Jeśli jednak zwykła kawusia nie szkodzi to bardzo się cieszę bo choć w niedzielę z rodzinką mogę się jej napić 🙂

• Mamusia
ja pijam 1 do 2 kaw dziennie ale slabiutkich rozpuszczalnych. Moja szefowa mowi zebym piła bezkofeinową bo jak ona pila normalna w ciazy ze swoim synem to pozniej nigdy nie chcial spac...ale moja szefowa ma wogole tendencje do przesady:P

Ja piję tylko inkę z mlekiem,ale czasem wypije rozpuszczalną z jednej łyżeczki,ale jedynie wtedy kiedy zmierzę sobie ciśnienie i wiem,że jest niskie.Gdybym nie wiedziała jakie mam ciśnienie raczej bym nie piła prawdziwej.Uważam,że jak ktoś może przejść na bezkofeinową lub zbożową to zawsze lepiej.To jednak kofeina więc pobudza i zmniejsza wchłanianie np.żelaza ,które jest bardzo ważne w ciąży.Pozdrawiam.

• Mamusia
Ja przed ciaza piłam czarną parzoną albo z expresu lubiłam mocne kawy , jak zaszłam w ciążę niestety nie odrzucała mnie kawa ale bałam sie pic takiej mocnej , zapytałam lekaza czy mozna to powiedział ze spokojnie mozna pic słaba z mleczkem 🙂
Natomiast miałam gorszy nałóg przed ciążą , ale naszczescie szybciej mnie do niego odzuciło zanim jeszcze wiedziałam że jestem w ciazy 🙂 i z tego się też bardzo ciesze bo wiem że niektóre dziewczyny maja z tym problem bo troche ciezko walczyc z nałogiem 😞 jak cie nie odrzuca , ale ja wiem ze dzidzius to bardzo silna motywacja 🙂

• Mamusia
Witam 🙂
Ja dostałam całkowity zakaz picia kawy w ciąży. Maż mojej pani dr jest kardiologiem i oboje są swięcie przekonani, że nawet słaba kawa szkodzi. Także ja już sama nie wiem, narazie jakoś się powstrzymuje, ale najgorzej jest z tą ciągłą sennością....

• Mamusia
Kawa kawie nierówna.Co do szkodliwości kawy to nie jestem przekonana.Mój tato parę lat temu miał bardzo poważny zawał (owszem nie był on leczony w Polsce)i do każdego posiłku miał do wyboru kawa albo herbata.Tak że nie wiem.Mi lekarz pozwolił z tym że ja pije kawę z ekspresu wysoko ciśnieniowego i to pół na pół z mlekiem.

• Mamusia
Mi np.lekarz nic o kawie nie wspominał.W książce,którą mam jest napisane ile mg kofeiny jest dopuszczalne,ale nie pamiętam.W każdym razie ja piję jedną kawę dziennie z 2 łyżeczek lub 2 kawy po półtora łyżeczki z mlekiem.Co prawda bardziej smakuje to jak mleko kawowe,ale trzeba sobie jakoś radzić 🙂 .Bez kawy to raczej bym nie przeżyła.A jak ktoś ma niskie ciśnienie to wg mnie nawet powinien tę kawę wypić,ale ze mnie to znowu żadna specjalistka 🤨 .