Skocz do zawartości

Mamusie z pasją. | Forum dla mam

Bagira

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 781
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
ah, dziś pobudna o 6.00 - akwarium się przelało, tzn hydroponika. Podniósł się poziom wody no i filtr nie wyrobił i się przelewał..
Niedługo planujemy w salonie położyć kafle na podłodze, bo za kazdym razem zalewamy teścia pokój niżej.. 🤢

Atya miała 2 dni temu wylinkę 😆 myślałam, że bidulka zdycha, a na nastepny dzień sam pancerz był 😉 właśnie wyczyściłam swoją kostkę bo strasznie zarosła glonami. Mam w niej nowych mieszkańców - dośc dużo tigerków 🙂

Bagira, a jak tam Twoje akwaria?

• Mamusia
Ja już dzień po koncercie - właśnie niedawno wróciliśmy z Warszawy! Ale było zaje*****e, że tak powiem! Ponad 80 tys. luda! 🤪 Stałam po środku całkiem blisko sceny, w każdym razie jak się odwróciłam do tyłu to nie widziałam końca tłumu! 😁 Ale się wybawiłam! 😎 Muzyka przednia! 😜 Przeżycie niezapomniane... 😜

• Mamusia
Kasiu Witka zostawiliśmy z rodzicami mojego M, jego siostrą, pradziadkami... Miał się nim kto opiekować. 😎 Na ile? Hm... wyjechaliśmy w środę wcześnie rano (nasz pączek jeszcze spał... 😉), a wróciliśmy w czwartek, późnym wieczorem (tym razem już spał 😉). W ogóle nie tęsknił, nie płakał za nami. 🙂 Na drugi dzień banan na twarzy na nasz widok, jak gdyby nigdy nic. 😁

• Mamusia
Hej dziewczyny. Sathi, gratulacje udanego koncertu !!!
My się przeprowadzamy do domku 😉 w poniedziałek zaczynamy i przy tej okazji kupiłam sobie trigona 350l 😉 a tak sie zarzekałam ze nigdy w zyciu ten litraż ale cena była korzystna no i jest okazja. Bede się w pełni cieszyć kiedy juz akwarium będzie bezpiecznie stało w domu. Poza tym zmęczona potwornie jestem nawet nie chce mysleć o przeprowadzce, nie znosze tego ale dobrze ze wreszcie domek z ogródkiem będzie 🙂)
Co tam u Was jak dzieciaki ? Mój wykańcza wszystkich do okoła i idzie mu to doskonale.

• Mamusia
Hej Kasia 🙂
Akwarium narozne a dokładnie takie : http://www.google.co.uk/imgres?imgurl=http://www.aquariumsdelivered.co.uk/catalog/images/trigon350_large.jpg&imgrefurl=http://www.aquariumsdelivered.co.uk/catalog/juwel-trigon-350-corner-aquarium-cabinet-beechblackdwood-p-132.html&usg=__NpiczVAoVw2gBpYymUKQyppOg7w=&h=200&w=500&sz=28&hl=en&start=12&sig2=nJIemRaQ-lzJ7p2BXW9kFA&um=1&itbs=1&tbnid=m43bK1SuPvor8M:&tbnh=52&tbnw=130&prev=/images%3Fq%3Djuwel%2Btrigon%2B350%2Bl%26um%3D1%26hl%3Den%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DX%26rls%3Dorg.mozilla:en-GB:official%26tbs%3Disch:1&ei=Pn8mTPHyItGSjAfh34xy w czarnej wersji. Teraz szukam folii antywłamaniowej zeby go okleić. Póki nie stanie u mnie w domu to sie nie będe cieszyc. Trzymajcie kciuki, w sobote jade po nie.

• Mamusia
tak myślałam, że to taki kształt 🙂 my mamy takie akwa 360 l, ale mój M nie lubi takich kanciastych, więc odwrócił je 🙂 tylna szyba jest jako przednia a przednia z załamaniami jest na tyle. mamy w niej te palety o których Ci pisałam. Swoją drogą mieliśmy je sprzedać - taki był zamysł jak je kupowaliśmy.. słuchaj, tak podrosły, że zostawiliśmy wszystkie 🙂

Mąz dziś będzie robił oświetlenie ro roślinnego - wczoraj zamoczyły mu się lampy HQI i szlag je trafił 😠

• Mamusia
Taki zbiornik jest doskonałym rozwiązaniem jak się nie chce zajmować przestrzeni. Mam idealnie pasująca pod nie wnękę. Podoba mi sie w tym akwarium głebia której nie maja zwykłe prostokąty. Będę miała w nim 8 palet, juz mam nawet upatrzone, wreszcie te moja beda miały towarzystwo.
Z lampą mieliście szczęście ze nikomu nic sie nie stało bo potrafi nieźle wybuchac właśnie przy kontakcie z wodę. Miałam kiedys kupic do roślinnego ale zrezygnowałam. Jakie macie oswietlenie trigona bo w zestawie do tego juwela sa dwie po 15w 🤪 porażka totalna dlatego będe robić sama.

• Mamusia
nie oświatlamy tego akwarium 🙂 mieliśmy długa świetlówkę 20 W, ale się spaliła. To jest sterylniak, więc nic tam nie rośnie i nie musimy na gwałt załatwiać oświetlenia.

No, w końcu 3 x 150W nad roślinniakiem założone, od razu rosliny zaczęły bąbelkować 🙂

• Mamusia
płacimy... 1000 zł za 2 m-ce 😞. Znaczy się rodzice męża płacą za prąd, bo to ogólnie za cały dom ( ostatnio były błędy i gdzieś mamy przepięcie i prąd nam ucieka) Akwaria biorą tak ok. 250 zł.
Mierzyliśmy w każdym pomieszczeniu pobór prądu i wychodzi nam że zużywamy 20 kw na dzień, a na fakturze jest że 30 kw, więc musimy to wyjaśnić. Teściu elektryk, to pewnie cos wykombinuje 🙃

• Mamusia
Wczoraj cały dzień czyściłam moje narożne. Jest dość głębokie więc musiałam wstać na stołek żeby sięgnąć dna ale już jest ok tylko te nieszczęsne filtry wewnętrzne muszę usunąć a siedzą dość mocno, obym szkła nie uszkodziła.
Z podmianą juz nie mam problemu, mam węża ogrodowego więc bez kłopotu nalewam i spuszczam wodę, sio z wiadrami 🤪

• Mamusia
Ika79 tak jak pisze Bagira - wątek otwarty dla wszystkich mam, które mają swoje hobby, a że akurat wywiązała się rozmowa między dwoma pasjonatkami akwariów, no to tak wyszło. 😉

Ja tu co jakiś czas zaglądam, by sprawdzić czy aby ktoś nie wpadł z jakimś nowym zainteresowaniem... 😉