Skocz do zawartości

Mamusie z pasją. | Forum dla mam

Bagira

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Wiesz krewecie u mnie ok, ale mam mleczną wodę w kostce. Za wczesnie wpuściłam krewetki i mam teraz takie coś ;/ dorzuciłam dziś kaskadę , wieczorem przybędzie druga, do tego UV-ka i mam nadzieję że woda się wyklaruje.
Co do welon, to będą miały nowy domek, 360l i to akwa będzie stało pod paletami, prawie przy samej ziemi 🙂 a palety będa na stelażu 80 cm wysokim. Na razie zamówimy jedno akwa, 2500l ( chyba tyle 😮 ) 2500x80x70h

• Odpowiedzi 781
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
No ładnie, dom z basenem będziecie mieli 🤪 Nie obawiacie sie że mały czymś w szybę uderzy welonarium ?
Do filtra krewetkowego daj zeolit, będzie mleczna woda 1 -2 dni ale potem kryształ. Swoja droga zeolit jak najbardziej do welonarium się nadaje bo brudzą strasznie i pewnie amoniak skacze.
A ja dzisiaj miałam jechac po palecie o 15, Maksiu wstał po drzemce z gorączka 40* 😞 Cały wieczór na lekach i okładach , co 4 godziny leci do 40, masakra istna. Teraz spi ale czuwam żeby podac mu leki i oklady jak znowu poleci a wiadomo ze w nocy zawsze jest najgorzej.
Kurka, najpierw ja chora, teraz maly, nic tylko rodzić 😠

• Mamusia
Kurcze, wiesz co, to był chyba urok jakiś bo dzisiaj po gorączce ani śladu !!! Nawet mam podejrzana osobę. Koszmar jakis.
My po paletki jedziemy w czwartek pod warunkiem ze sie wygrzebiemy z zasp. a czemu chcecie palecie sprzedać ? Właśnie, powiedz mi, jakie macie towarzystwo dla paletek ? Podobają mi sie bardzo brzanki sumatrzańskie ale nie wiem czy nie będą palet skubac. Do tej pory mialy tylko przy denne towarzystwo.

• Mamusia
Brzanki odradzam, bo to ten klimat.Mielismy te ryby to jakos nam nie pasowały.. U nas w paletach zyja kiryski i glonojady, bo nie mamy komu glonków dać. A kiryski się sprawdzają.
A sprzedajemy by trochę je przerzedzić , tak max. 10 sztuk, o ile ktoś się chętny znajdzie. 🙂

Ikra w akwarium wciąz żywa, rodzice nadal się opiekują 🙂 juz wygląda jak mała kijanka 🙂

• Mamusia
Miałam swojego czasu brzanki, bardzo fajne rybcie tylko nieco agresywne.
Kurka a u nas przez te cholerne zaspy poszta nie działa a ja czekam na dostawę dla klienta. Musze miec na jutro i nie dostanę !!! Będę musiała jeszcze raz kupować 😠 Co za wydziczały kraj, żeby nie mieć łańcuchów czy opon zimowych !!!

• Mamusia
u mnie w mieście w ogóle nie ma sniegu, jedynie siarczysty mróz 😮

No, to ostatecznie zamawiamy akwa 200x80x70h, do tego robimy łazienkę w częsci salonu i akwa będzie jak gdyby w łazience, jedynie przednia ściana będzie wychodziła na pokój, takie "akwa w ścianie" 🙂

• Mamusia
kasia1986 napisał(a):
szkło float, na OW nie mamy $.
Akwa kosztuje 1200 zł, do tego zrobienie łazienki, więc koszt wszystkiego ok. 4000-5000 zł 🤢

a pod baniakiem z paletami bedzie moje welonarium 🤪

Nie żartuj, tak OGROMNY baniak 1200zł ???? Kurcze, tam gdzie kupowalam swoje OW 1200zł było za 600l float. Naprawdę dobrze trafiliście. A mąz będzie robic relacje z postawienia tego baseniku ? Chciałabym to zobaczyć. Jejku a jak tam będzie grzałka ???

• Mamusia
ma robić fotorelację 🙂
na razie kąt stoi pusty i kombinujemy skąd brać na to kasę.
1200 zł ale bez transportu, a firma jest 120 km od szczecina. Ale i tak jest w miarę tanio. Za swoje baniaki 500l zapłacilismy po 560 zł każdy.
Grzałka? no coś tam będzie, bo palety lubią ciepło.

a propos palet, masz już te nowe palretki?

u nas maluchy juz wpłyneły na rodziców i póki co ( tfu tfu ) mają się dobrze, rodzice opiekują się nimi b.dobrze. Miło jest tak popatrzec na tą :wylegarnie" 🙂

• Mamusia
No właśnie tak mnie zastanawia jak chcecie utrzymać w 2500l 30* ? Podłączenie do bojlera ?
Dzisiaj odebrałam paletki. Na razie się chowają i wypływają na krótko, jak sie nieco oswoją a to u palet nie raz trwa baaardzo dlugo to zrobię fotki. Moja największa będzie pewnie siała postrach ale jak podrosną to się szanse wyrównają.
Właśnie, powiedz mi, mieliście moze razem palecie czerwone i niebieskie bo potrzebują one osobnej karmy, nie powinno sie karmic niebieskie karma dla czerwonych i odwrotnie. Ponoc sama spirulina nadaje sie dla obydwóch gatunków. Co prawda moje turkusy dostawały jedzenie z dodatkiem Astaxanteny i nie widzę czerwonych plam ale kto tam wie.

• Mamusia
Jakbym czuła :d Wyjątkowo wszystko wyszło planowo 🙂 Póki co żadnych nowych niespodzianek. Siary bardzo malo więc malutka masakruje brodawki, w dzień śpi w nocy szaleje ale chyba sie najada bo pampersów jak na pierwszy dzień poszło juz 6 od momentu powrotu do domu czyli od 17 dnia wczorajszego. Jest maluśka więc niech rosnie szybciutko. Ah, az chce się zyć, brzuszek juz nie ciąży za oknem cudna słoneczna pogoda, rybcie pływają 🙂 Oby tak zawsze było 😉

• Mamusia
kasia1986 napisał(a):
Po 6 godzinach? nieźle!
To odpoczywajcie z córcią w domu 🙂 a jak synek zareagował na siostrę?

A co tam dłużej robić ?
Maksiu potraktował mala jak kota czy psa a mianowicie nad aktywnie. Zaraz chcial ja lapać i szarpać, och ten Maksiu.
Podsyłam fotke z paletkami, te większe sa z tych moich poprzednich.
[IMG]http://i56.tinypic.com/14v6vwk.jpg[/IMG]