Skocz do zawartości

Świąd skóry | Forum o ciąży

Salma

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Kochane Mamusie 🙂

Czy i Wam dokucza świąd skóry w ciąży? Nigdy się tyle nie drapałam 😞 Nogi, brzuszek, plecy... Moze brakuje witamin? Jeśli któraś z Was wie co jest jego przyczyną, prosiłabym o podzielenie się tą informacją.

• 3 tygodnie później...
  • Mamusia
hej brzucholki

jestem czerwcóweczką, jeżeli jeszcze nie macie wyprawki dla swoich maluszków to zapraszam serdecznie na nasze aukcje ubranka w 100 % POLSKIE (właśnie rozkręcamy z mężem firmę)

http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=16562293

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące później...
  • Mamusia
Dziewczyny ja czytałam o tym w internecie w wypowiedziach lekarzy nie na forum mamuś i lepiej nie bagatelizować tego swędzenia. Zgłosić się do lekarza i poprosić o badania. Wykonuje się je z krwi. Lepiej nie lekceważyć jakichkolwiek objawów które Was niepokoją. U jednej może to być rozchodzenie się skóry a u drugiej Cholestaza ciążowa i badania uratują dziecku życie. Pozdrawiam 😘

• Mamusia
No tak, swędzenie skóry powinno się zawsze zgłaszać lekarzowi. Zwykle zleci on badania aby się upewnić czy nic się nie dzieje (u mnie w ciąży tak było swego czasu; poinformowałam ginekologa, że zaczęła mnie swędzieć skóra i od razu skierował mnie na odpowiednie badania by sprawdzić czy nie dzieje się nic złego).

• 2 miesiące później...
  • Mamusia
no tak niby wszystko się zgadza tzn. zgłosić trzeba na pewno ale przy cholestazie swędzi całe ciało i raczej chodzi tutaj o miejsca w których skóra się nie rozciąga dłonie ,stopy acha no i jeszcze nasilają się na wieczór polega to na tym że nic nie widać żadnych zmian na skórze a swędzi niemiłosiernie 😞

• 3 tygodnie później...
  • Mamusia
Mnie swędział tylko brzuch a miałam podwyższone transaminazy jak przy początkach cholestazy. Zaczęłam przyjmować Esentiale Forte, przeszłam na dietę niskotłuszczową i wszystko wróciło do normy. Tak czy inaczej radzę nie bagatelizować tych objawów i zgłosić się do lekarza. Wszystko będzie dobrze. Pozdrawiam

• Mamusia
Już nie bierzesz żadnych leków? Mi lekarz powiedział, że jeszcze jakiś czas będę musiała brać Essentiale a z jedzeniem to już do końca ciąży trzeba będzie uważać i jeść w miarę dietetycznie, bo jeśli już teraz są takie objawy to znaczy, że to jest mój słaby punkt organizmu i trzeba będzie kontrolować wyniki krwi w tym temacie do rozwiązania.

• Mamusia
BeataPuch napisał(a):
Biorę ale tylko po jednej tabletce. Wyniki mi wyszły dobre ale świąd skóry pozostał, a jak u Ciebie?

hmmm bo może wyniki to jedno a rozciągana skóra to drugie po prostu natłuszczaj i pewnie dieta też by nie zaszkodziła tak jak alexa pisze

• Mamusia
Czym smarujecie brzuszki? Ja mam Pharmaceris Foliacti - to toleruję. Wcześniej używałam oliwki w żelu Penaten dla kobiet w ciąży, dużo osób sobie chwaliło tę oliwkę, ale mnie po niej swędzi skóra, chyba mam uczulenie, więc odstawiłam.. Szkoda bo kupiłam sobie 3 butelki i pójdzie na zmarnowanie.

• 2 miesiące później...