Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2010 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 31,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aisak_89

4621

• naylaaa

4039

• gonia88811

3165

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Ja dzis mialam brokuly dla malego ze sloika. Nie smakowalo ani mi ani jemu byly bleee.... A ja ogolnie lubie brokuly ale tego nie dalo sie jesc. Tez chce zaczac sama gotowac malemu tylko skad bierzecie warzywa? Bo te co są w sklepach to dużo sztucznego w nich jest kurcze a swoich jeszcze nie ma 😮

• Mamusia
Możesz zrobić chińszczyznę:
Kup przyprawę do potraw chińskich z Knorra do tego warzywa mrożone lub pomidor, pieczarki, papryka, fasolka szparagowa to wszystko w grubą kostkę zalać tą przyprawą dodać pierś z kurczaka też w kostkę i wszystko dusić kilka minut pod przykrywką razem z tym sosem rozrobionym i do tego ryż 🙂
Polecam dodać też sos sojowy 😁 😁

• Mamusia
Hej, ja nie mogę ciągle czasu znaleźć, mąż na 13 do pracy, a Kajtek ciągle nie śpi i sam nie bardzo chce się bawić. Ja mam obiadek z wczoraj bo i tak tylko dla siebie. A gdzie jest Miniatura? bo tak was podczytuje a jej nie widzę. Ja dziś trochę lepiej się czuję ale nadal mi ta miesiączka dokucza, taka nie do życia jestem. U nas na dworku dziś chłodniej, wiatr taki zimny wieje ale może znowu takie prawdziwe ciepełko przyjdzie, bo w czerwcu chcemy nad morze jechać, więc dobrze by było żeby ciepło było bardziej.

• Mamusia
Sylwia ja kupuje w sklepie. Sama nie mam gdzie posadzić a nawet warzywa teraz kupione prosto z pola od rolnika i tak są na chemii bo teraz jak czegoś saletrą nie podsypiesz to nie wyrośnie a jak nie dach chemicznego środka ochronnego to robale zjedzą także wszystko jest na chemii niestety.

A Krasula u swoje mamy siedzi 🙂

• Mamusia
Albo polecam ten przepis 🙂 Sama wymyśliłam i jest przepyszny !!!!
Pierś z kurczaka
Sos pieczarkowy- może byś kupny ale ja robię sama 🙂
Pieczarki na cztery części pokrojone
Cebula starta albo przemielona w blenderze- nie trzeba dodawać jak ktoś nie lubi, ale to ma być do smaku
Ziemniaki starte jak na placki ziemniaczane
Sól

Ziemniaki starte troszkę posolone i popieprzone wyłożyć na blachę musi być dość gruba warstwa i na blaszce musi być troszkę oleju. Włożyć do piekarnika tak na godzinkę na około180-200 stopni. Pierś z kurczaka w kostkę do tego pieczarki i cebulka i rozrobiony sos i to wszystko ugotować w garnku aż do momentu jak pierś będzie dobra i wylać to na pieczące się ziemniaki popiec jeszcze tak30-40 minut i po tym czasie na wieszuk wysypać starty ser żółty i piec do rostopnienia sera 😁

Mówię Wam mód w gębie 😁 😁

• Mamusia
Pospałam troszkę ☺️
Moja starsza córka coś kombinuje w swoim pokoju i nie pozwala mi do niego wejść - na dzień matki coś robi 🤪
Sylwia ja sama gotuję zupki , bo Ola nie zje słoiczka. Kupuję warzywa na targu i indyczą pierś u siebie w sklepie bo dziewczyny zawsze mi dadzą świerzutką . Te zupki które ugotuję są nawet smaczne. Wiadomo że bez żadnych przypraw więc mdłe , ale Ola zjada ok. 100 ml.co dziennie 🤪
Kasia ta zapiekankę z ziemniaków zrobię na obiad w piątek bo tarzan w domu będzie 🤪. Dzięks kochana za przepisy 🤪

• Mamusia
Cześć Kobietki!
Moja Martynka się przeziębiła, po raz pierwszy jest chora, ma na szczęście tylko katarek. 😞
Marta ja Małej na razie z butli daję tylko herbatkę.
Gosia jak gotujesz zupkę dla Oleńki to dodajesz masełka? Ja na razie na słoiczkowych zupkach jadę ale chcę zacząć jej gotować.
A mam do Was Dziewczyny pytanko: wcześniej jak Martynka była tylko na piersi, to robiła kupkę 3-4 razy dziennie, a teraz co 2,3 dni. Teraz już 4 dzień mija i nic, lekarka powiedziała, że tak długo może nie robić, ale mi się wydaję, że częściej powinna kupka być. A jak jest z Waszymi Maluszkami?
Spokojnego wieczoru 🙂 🙂

• Mamusia
Co do macierzyńskiego to ja nie wiem bo mieszkam w Anglii, ale Dziewczyny kiedyś mówiły, że jest to 2 tg. dodatkowo tylko w odpowiednim okresie przed zakończeniem macierzyńskiego chyba trzeba to zgłosić dodatkowe, ale nie wiem dokładnie 🤔
Co do zupek to ja Ali gotuje zupki na piersi z kurczaka, marchewka, manna do tego i dodaje troszkę jarzynki chociaż nie powinno się soli dawać, ale Alusia inaczej nie chce mi jeść jak nie jest leciutko słonawe. Poza tym i tak tego nie uniknie prędzej czy później a zupki dostanie co 2-3 dni przez 2 dni a później deserek i tak w kółko 🙂
Ze słoiczków zupek nie chciała jeść i się w ogóle nie dziwię bo są ohydne !! 🤔 😮
Moja Ala dzisiaj najadła się chyba po kryjomu jakiegoś szaleju bo jest nie dobra jak pies !!!! 🤪
Gosiu jestem nowym pomysłem na obiad pisz zawsze co masz w lodówce a ja Ci powiem co możesz z tego zrobić na obiad hahahaha 😁 🤪 🙃

• Mamusia
hej, ja dzis mam doła, wiec krotko - macierzynski - zgodnie z prawem pracy (jak sie nie myle- wrzuc w google to Ci wyrzuci art i ustawe) poza 20 tyg, przysluguja Ci 2 dodatkowe i pracodawca nie ma prawa odmowic, powinno sie to zglosic na 2 tyg przed koncem macierz. ale to zalezy od zakladu pracy, mozna sie dogadac i pozniej (ja zglosilam tydzien przed). Kasiu - dzieki za przepisy; ja po sobotnim grillu chyba nadal nie odpoczelam, bo ciagle cos robie i biegam, wiec dzis padam na nos, wylalam cole w samochodzie, potem butelka piwa mi sie rozwalila w domu i w ogole do d...musze isc wczesniej spac, nie smęcę tylko idę, na razie ps. ALusia słodka jak zawsze ps2 - brokuly ze słoika podobno paskudne, trzeba normalne dawac

• Mamusia
Jestem i ja, Kajtek mi wieczorynkę oglądał a teraz reklamy 🙂
Tak, przysługuje 2 tyg. dodatkowego macierzyńskiego i trzeba złożyć podanie dwa tygodnie przed końcem tych 20 tyg.macierzyńskiego.
Mnie to jakieś choróbsko chyba bierze, głowa mi pęka, nie wiem czemu ale boli mnie nie tylko z przodu i a skroniach ale też cały tył głowy nad szyją i za uszami i okropnie boli gardło jak przełykam i tak normalnie też i mam je spuchnięte, mam nadzieję że to nie zapalenie migdałów bo ja mam do tego skłonność a rok temu to już nawet wycinać mi mieli 😞 No i wszystkie mięśnie mnie bolą 😞 Oj ciężko.
Co do zupek, to Kajtek je ze słoiczków, zawsze ok 12-14 obiadek i 15-17 deserek. On jeszcze by chciał ale bez przesady. A je już takie po 6 miesiącu, z każdym mięsem oprócz wieprzowiny na razie. Szpinak on lubi, ale brokuły potwierdzam są beeeeeeeee... On ich nie chce. Ale może później mu podpasują. Ja to już w ogóle nie znoszę nawet ich zapachu i to nie tylko ze słoiczka.
Dziś jadł też biszkopcika z soczkiem. No niestety Kajtek z butelki je mi tylko i wyłącznie mleko, a całą resztę łyżeczką, zupki deserki, kaszę, a nawet soczek z łyżeczki pije.
Póki nie chce mu się spać to niech sobie krzyczy dla zabawy, chcę go przetrzymać, bo wczoraj zasnął przed 18 a potem do 12 do 1:30 w nocy musieliśmy się z nim bawić bo nie było mowy o spaniu, no i o 5 pobudka.
Kasia a może masz jakiś nowy przepis na żeberka? bo jutro Przemek ma być w domu więc chciałam zrobić, więc może po nowemu spróbuję.
A Alusia jest urocza, Ty zawsze ją ślicznie ubierasz.

• Mamusia
Hmmmm.... na żeberka no ja to szykuje marynatę do żeberek wsadzam na kilka godzin i piekę w piekarniku najpierw w pazłotku i wtedy robią się mięciutkie a na koniec odwijam pazłotko i z wieszku się złocą. Marynatę robię z ziół jakie mam w domu haha tymianek, bazylia, zioła prowansalskie, oregano, kukumber itp. obowiązkowo czosnek granulowany albo świeży drobno skrojony 🙂wszystkiego po troszku najmniej bazylii bo ma anyżowy posmak do tego troszkę jarzynki, papryki ostrej albo pieprzu, woda z olejem i daje łyżeczkę albo półtorej miodu mają nie być słodkie, ale mieć leciutki posmak słodkości i wtedy mają złoty kolor jak się upieką 🙂 Do pazłotka najlepiej włożyć też liśc laurowy i ziele angielskie 🙂 No i oczywiście najlepiej wyłożyć pazłotko na blaszce na to żeberka z marynatą wylać, ale nie całą ilością i dodać wody i zawinąć 😁 I pieczemy pod koniec odwijając żeby się zarumieniły 😉

• Mamusia
hej 🙂 mały śpi wiec lece do Pawła na dwórek bo robi schody nam dalej piwko wypić 😁 a co do macierzynskiego to jest art. chyba 180 albo któryś koło niego kodeksu pracy. 🙂 moze wpadne pozniej a jak nie to miłej nocki drogie Panie 😉

KASIA KUCHARECZKO TO Z TYI TARTYMI ZIEMNIAKAMI I PIECZARAMI ZROBIE.... przepis brzmi smakowicie...też uwielbiam gotować moje hobby... 🤪

ja ostatnio robiłąm piersi kurczaka w sosie curry z kasza gryczaną byycha... i też robiłam potrawke ważywną z kurczakiem ... ale i tak najbardziej uwielbiam chińszczyznę sama robiłąm sajgonki ... i też sushi z algami na ryzowych płatach... ale nie było aż tak zachwycające wiecie czego nie umiem a chce sie nauczyć drylować kurczaka z kości i faszerować w miejsce tych kosci...

naylaaa napisał(a):
Dobry Wieczór 🙂 wpadłam się tylko przywitać moje Drogie.
Łukaszek ma 38 st i katar. Mam nadzieję, że to na zęby, a nie przeziębienie.
Jutro Nasz Dzień Mamuśki 🙂

ojjj trzymamy kciuki z Alutką żeby na zęby to byo nie na przeziębienie czopka zaaplikuj Ninka mu to lepiej mu bedzie 🙂

aaa rozjaśniłąm włosy jutro zrobie fote chociaż za 3 tygodnie zrobie jeszcze bląd pasemka 🙂 ale o narazie jest średni bląd wpadajacy w rdzawy...