Skocz do zawartości

\"Jestem jak male ziarenko..\"-Bejbiki styczniowe 2011 | Forum o ciąży

molala

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 23 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• wesa

2463

• kasiulek85

1984

• nusia27

1988

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
hej 😉 teżmi się wydaje że to trzydniówka...jutro rano zarejestruję Ją do lekarza 😉 mam nadzieję że będzie przyjmowała a jak nie to pojedziemy do szpitala 😉 boję się żeby mi się nie odwodniła bo zrobiła dzisiaj 7 kup 🤪 😞 i nie wiem co mam z tym fantem zrobić 😞 dawałam Jej dosyćdużo cycusia i dwa razy dostała po około 60ml soczku 😞 zobaczymy jaka nocka przed nami, własnie Adam Ją nakarmił i idziemy zaraz spać 😉 dobranoc Mamuśki 😉

• Mamusia
kolo177 napisał(a):
hej 😉 teżmi się wydaje że to trzydniówka...jutro rano zarejestruję Ją do lekarza 😉 mam nadzieję że będzie przyjmowała a jak nie to pojedziemy do szpitala 😉 boję się żeby mi się nie odwodniła bo zrobiła dzisiaj 7 kup 🤪 😞 i nie wiem co mam z tym fantem zrobić 😞 dawałam Jej dosyćdużo cycusia i dwa razy dostała po około 60ml soczku 😞 zobaczymy jaka nocka przed nami, własnie Adam Ją nakarmił i idziemy zaraz spać 😉 dobranoc Mamuśki 😉

Bidulka maleńka 😞
Tym odwodnieniem to bym się raczej nie martwiła. Gdyby przy biegunce były jeszcze wymioty to już inna sprawa... Mam nadzieję, że noc będzie spokojna... tego Wam życzę 😘

• Mamusia
kolo177 napisał(a):
a słyszałyście o czymś takim jak termometr w smoczku? ja czytałam w necie i są pozytywne i negatywne opinie, myślałam żeby kupić ale jednak zrezygnuję 😉

Jakoś nie jestem przekonana do tego rodzaju termometrów...Co jeśli kształt gumy nie podpasuje maleństwu? Kasa w błoto :/ Za jakiś czas będziemy odzwyczajać od dydka więc i termometr pójdzie w kąt. Wydaje mi się, ze szkoda pieniędzy...
Ja się skusiłam na taki dotykowy do czoła(można też mierzyć temp w uszku). W sumie jest ok, bo bardzo szybko wskazuje pomiar. Używamy go wszyscy.

• Mamusia
dziś ja pierwsza 🙂
mąż pojechał do pracy a ja nie mogłam się powstrzymać, żeby zdać wam relację z wczorajszego karmienia zupką
zaczęło się od przygotowań
najpierw walczyłam w kuchni, ugotowałam całą szklankę tej kaszy manny bo nie chciało mi się proporcji liczyć 😁
wymieszałam z ciepłą zupką
zużyłam chyba przy tym wszystkim 3 garnki, pełno miseczek i chyba z tysiąc łyżek i łyżeczek 😁 😁
jedna zupka a zlew pełen naczyń bo nie mogłam się jakoś zorganizować 🙃
wybrałam najgorszego bodziaka, tatuś założył śliniaczek, i położyliśmy ją w bujaczek (już wiem, że muszę go czymś osłonić 😁 )
no i nadszedł czas na pierwszą łyżkę a bardziej na oblizanie tego co na niej było
zrobiła krzywą minę wystawiła język
a później miała odruch wymiotny 🥴
poczekałam z 10 minut i znowu dałam jej oblizać
nie wiem na co liczyłam ale mój mąż to myślał że ona będzie normalnie całe łyżki zjadać 🙃
razem zjadła max 2 łyżeczki
dziś spróbujemy ponownie 🙂

• Mamusia
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/30/zdjcie0568t.jpg/][IMG]http://img30.imageshack.us/img30/9695/zdjcie0568t.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/856/zdjcie0565.jpg/][IMG]http://img856.imageshack.us/img856/4452/zdjcie0565.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/16/zdjcie0564.jpg/][IMG]http://img16.imageshack.us/img16/2261/zdjcie0564.jpg[/IMG][/URL]

[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/830/zdjcie0563w.jpg/][IMG]http://img830.imageshack.us/img830/7687/zdjcie0563w.jpg[/IMG][/URL]

Honoratka spróbuj jeszcze raz i jak nie będzie chciała to ponów próbę za 1-2tyg. 🙂 może potrzebuje jeszcze czasu 🙂

Moja wczoraj zeżarła pół słoiczka brzoskwiń z bananami i marchewką i na noc jeszcze ćwierć słoiczka z jabłkami i skończyła na 500ml mleka 🤪 no i rano poszłam robić jej mleko podchodzę do łóżeczka ona oczywiście w poprzek misiek w ręku i słyszę "yyyyyyyyyyy... eeeeeeeeee" jak ciśnie hahaha! Patrzę do pampersa a tam kupa 😁 biedny ten misiek..

Joasiu ja nadal mam tą samą herbatę, bo moja robi po niej zielone kupy i muszę się zapytać lekarki czy mogę ją dawać czy to na pewno normalne.

• Mamusia
HONORATKA napisał(a):
dziś ja pierwsza 🙂
mąż pojechał do pracy a ja nie mogłam się powstrzymać, żeby zdać wam relację z wczorajszego karmienia zupką
zaczęło się od przygotowań
najpierw walczyłam w kuchni, ugotowałam całą szklankę tej kaszy manny bo nie chciało mi się proporcji liczyć 😁
wymieszałam z ciepłą zupką
zużyłam chyba przy tym wszystkim 3 garnki, pełno miseczek i chyba z tysiąc łyżek i łyżeczek 😁 😁
jedna zupka a zlew pełen naczyń bo nie mogłam się jakoś zorganizować 🙃
wybrałam najgorszego bodziaka, tatuś założył śliniaczek, i położyliśmy ją w bujaczek (już wiem, że muszę go czymś osłonić 😁 )
no i nadszedł czas na pierwszą łyżkę a bardziej na oblizanie tego co na niej było
zrobiła krzywą minę wystawiła język
a później miała odruch wymiotny 🥴
poczekałam z 10 minut i znowu dałam jej oblizać
nie wiem na co liczyłam ale mój mąż to myślał że ona będzie normalnie całe łyżki zjadać 🙃
razem zjadła max 2 łyżeczki
dziś spróbujemy ponownie 🙂

Honorata nie przejmuj się, moja za 1 razem (czyli w sobotę) też zjadła może 2 łyżki i miała odruch wymiotny hehe. Za to w niedzielę dodałam do zupki trochę swojego mleka, żeby poczuła ten smak i było o wiele lepiej, sądzę że te 4 zalecane łyżki zjadła 🙂 poza tym nie miała już odruchu wymiotnego 😉

• Mamusia
Halo 😉
noc całkiem fajnie przebiegła 😉 jak wieczorem dostała czopek tak obudziła się koło 3 na karmienie ( nie miała gorączki ale sprawdziłam tylko ręką bo nie chciałam Jej w nocy termometrem męczyć ale mogła mieć jakiś mały stan podgorączkowy ) i następnie obudziła się przed 8 i przywitała nas dużą dziwną kupą, nie ma gorączki i jest spokojna, zobaczymy jak to dalej będzie 😉 zaraz będę dzwonić do przychodni żeby Ją zarejestrować 😉
przyjmuje popołudniu więc jesteśmy na 15.20 😉
ciekawe co nam powie 😉 Judyta od dłuższego czasu się łapie za jedno uszko, mam nadzieję że to nie zapalenie ucha środkowego 😞

kolo177 napisał(a):
Halo 😉
noc całkiem fajnie przebiegła 😉 jak wieczorem dostała czopek tak obudziła się koło 3 na karmienie ( nie miała gorączki ale sprawdziłam tylko ręką bo nie chciałam Jej w nocy termometrem męczyć ale mogła mieć jakiś mały stan podgorączkowy ) i następnie obudziła się przed 8 i przywitała nas dużą dziwną kupą, nie ma gorączki i jest spokojna, zobaczymy jak to dalej będzie 😉 zaraz będę dzwonić do przychodni żeby Ją zarejestrować 😉
przyjmuje popołudniu więc jesteśmy na 15.20 😉
ciekawe co nam powie 😉 Judyta od dłuższego czasu się łapie za jedno uszko, mam nadzieję że to nie zapalenie ucha środkowego 😞

Kolo znalazłam tylko coś takiego:
Zapalenie ucha u dzieci, zwłaszcza po przebytym lub niedoleczonym przeziębieniu występuje bardzo często. Wynika to z budowy anatomicznej u małego dziecka, gdyż przewód słuchowy (tzw. trąbka Eustachiusza) łącząca się z gardłem jest szeroka, krótka i niemal pozioma. Dlatego też toczące się zapalenie w obrębie gardła może objąć także ucho. Jeśli u dziecka wystąpi ból w okolicy uszka i do tego dołączy się wysoka gorączka, należy bezzwłocznie udać się do laryngologa, który za pomocą specjalistycznych przyrządów obejrzy ucho.

Objawy towarzyszące
- wysoka gorączka, niekiedy nawet do 40 stopni. W tym przypadku należy podawać dziecku leki obniżające temperaturę, pomocne mogą być także zimne okłady

- bóle ucha ? dziecko najczęściej pociąga za uszko lub łapie za nie. Jest bardzo tkliwe w okolicy ucha. Najczęściej leki przeciwbólowe znoszą tę dolegliwość (oczywiście należy zdiagnozować przyczynę bólu)

-rozdrażnienie, płaczliwość, brak apetytu ? to podstawowe objawy towarzyszące niemal każdej chorobie dziecka, zwłaszcza małego, które jeszcze nie potrafi powiedzieć co mu dolega.

-biegunka, bóle brzuszka ? wielokrotnie zapalenie ucha łączy się z tymi dolegliwościami i niestety w niektórych przypadkach może utrudniać prawidłową diagnozę.

-niedosłuch, często spowodowany wysiękowym zapalenie ucha, czyli nagromadzeniem się śluzowej wydzieliny w jamie bębenkowej.

-ropny wyciek- najczęściej występuje w wyniku pęknięcia błony bębenkowej, co zmniejsza ból. Błona bębenkowa po pewnym czasie się zrasta.

Wiesz co może to być i na ząbki (bo wtedy występuje właśnie gorączka, ale przeważnie do 38stopni) i biegunka.. ale jak się łapie za ucho to chyba bardziej prawdopodobne jest to zapalenie ucha, ehh ciężko cokolwiek stwierdzić bez większej ilości objawów, ale pediatra na pewno zobaczy co z tym uszkiem się dzieje, bo gdzieś tam uciskają.

• Mamusia
hej ja niedawno wstalam .piotrek dzisiaj pierwszy raz poszedl do nowej pracy na 7 a zawsze chodzil na 8 wiec sie nie wyspalam bo zaczal buszowac po kuchni bo robil sobie kanapki do pracy 😞
ja dzisiaj swojemu gotuje zupke na skrzydelku i powsadzam w sloiczki i bede miala na 3 dni

joanna2236 napisał(a):
hej ja niedawno wstalam .piotrek dzisiaj pierwszy raz poszedl do nowej pracy na 7 a zawsze chodzil na 8 wiec sie nie wyspalam bo zaczal buszowac po kuchni bo robil sobie kanapki do pracy 😞
ja dzisiaj swojemu gotuje zupke na skrzydelku i powsadzam w sloiczki i bede miala na 3 dni

Mój wstaje o 4:40 i co ja mam powiedzieć? 🤪

Joasiu tylko nie dawaj wywaru, dzieci mogą jeść tylko jarzyny i mięso czyste pomielone 🙂 bo ten słoiczek co kupiłam też go nie zawiera i widnieje o tym informacja.

• Mamusia
moja znów zasnęła, więc można chwilę posiedzieć...
a ja wczoraj dostałam takie słabe plamienie, czyżby okres dał o sobie znać 🙃 ehhh a tak fajnie było przez 5 m-cy. Też kupiłam jedna zupkę z mięskiem, chyba rosołek, ale ja dam dopiero za miesiąc 🙂

• Mamusia
BlueLagoon napisał(a):
Wiesz co może to być i na ząbki (bo wtedy występuje właśnie gorączka, ale przeważnie do 38stopni) i biegunka.. ale jak się łapie za ucho to chyba bardziej prawdopodobne jest to zapalenie ucha, ehh ciężko cokolwiek stwierdzić bez większej ilości objawów, ale pediatra na pewno zobaczy co z tym uszkiem się dzieje, bo gdzieś tam uciskają.

mam nadzieję że to nie uszko, w sumie jak się Ją dotyka za ucho albo gdzieś obok to nie ma jakiegoś drażliwego tego punktu... no zobaczymy co pediatra stwierdzi 😉
dziękuję za ten artykuł 😘

• Mamusia
BlueLagoon napisał(a):
joanna2236 napisał(a):

Mój wstaje o 4:40 i co ja mam powiedzieć? 🤪

Joasiu tylko nie dawaj wywaru, dzieci mogą jeść tylko jarzyny i mięso czyste pomielone 🙂 bo ten słoiczek co kupiłam też go nie zawiera i widnieje o tym informacja.

Blue witaj w klubie 😉 Mój Adam też o 4.40 wstaje 😜

• Mamusia
joanna2236 napisał(a):
Joasiu a jakie warzywa dasz?a w słoiczki normalnie powkładasz i zakręcisz i do lodówki?kurcze ja to zawsze sie boje żeby świeże było dlatego tak wypytuje 😉