Skocz do zawartości

czy to co odczuwam to ruchy dziecka? | Forum o ciąży

Gość Gość

Rekomendowane odpowiedzi

jestem w 22 tygodniu ciąży i dalej nie jestem pewna czy to co odczuwam to ruchy dziecka 🤨
tetno dziecka jest w porządku nawet jak byłam na usg to dzidziuś akurat sie przewrócil na drugi bok widziałam to ale tego nie czułam 😞

Ja mam podobnie, w sobotę zacznę 23 tydzień od jakiegoś czasu czuję, że coś mi w brzuszku bulgocze ale czy to to, to sama nie wiem... Z niecierpliwością czekam na pierwsze porządne kopnięcie od mojego maleństwa 🙂 Choć wiem, że zapewne gdy już zacznie to jeszcze będę prosiła o litość 🙂

te pękające bąbelki to zapene czkawka, która zcęsto występuje u dzieci. moja córka miała tak codziennie- czasem przez pare godz dziennie i aż do konca ciąży. Hahaha, było to na tyle uciązliwe, ze wraz ze wzrostem córki czkawka stawała się mocniejsza i potrafiła mnie tym budzić w nocy. Ale nie są to ruchy dziecka. jak poczujesz ruchy to sama bedzie wiedziała, ze to już to! To tak jak z miłością- nie da się tego wytłumaczyć, ale jak przyjdzie to sami wiemy, ze to własnie to 🙂
Pozdrawiam
A.

Zgadzam sie z poprzedniczką 🙂 Teraz to wielka niewiadomoa, bo nie wiesz czego się spodziewać! Ja czekałam do 23 tygodnia! Martwiłam się przeogromnie ale okazało się, ze moja córcia spokojnym dzieciątkiem jest i była i nie chciało jej się mocno fikać ;] Jak już poczujesz pierwszy raz kopnięcie to bedziesz wiedziała, ze to to :] A bulgotanie to pewnie czkawka, albo porostu schizujesz się i każde poruszenie Twoich jelit bierzesz za kopnięcie ;] Tez tak miałam, teraz się z tego śmieje!

P.S. Zazdroszczę Wam tego oczekiwania i kopnięc maluszka! Niesamowite uczucie!

Ja poczułam pierwsze kopniaki w 18tc... 🙂 3 razy pod rząd w to samo miejsce... zerwałam się z wersalki i nie wiedziałam co z sobą robić... trochę się przestraszyłam, a później popłakałam ze szczęścia 🙂

• 3 tygodnie później...
pierwsze ruchy odczułam w jakimś 17 t.c , było to takie trzepotanie w brzuchu, potrwało dwa dni a potem cisza... 🤨 Za to teraz Maleństwo potrafi tak szaleć że aż skacze mi brzuszek 😜 cudne uczucie , mogła bym tak cały dzień leżeć i wczuwać się w te ruchy 🤪

• 3 tygodnie później...
  • Mamusia
Witam. Ja za to ruchy dziecka odczuwam inaczej niż inne dziewczyny. Ja znów to odczuwam takie kucia na całym brzuchu i takie łaskotanie i nic więcej. A wczoraj byłam u lekarza i powiedział mi że każda odczuwa to inaczej. 🙂 Ale z dzidzią wszystko w porządku nic złego się nie dzieje 🙂 Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy 🙂

Ja poczułam pierwsze ruchy w 19 tygodniu i od razu wiedziałam że to właśnie nasz synek 😁 najlepiej odczuwa się ruchy leżąc płasko na plecach wtedy potrafię nawet dostrzec poruszający się brzuszek. W chwili obecnej jestem w 22 tygodniu i ruchy są coraz to obfitsze... Pozdrawiam wszystkie mamusie

• 4 tygodnie później...
  • Mamusia
Ja poczułam ruchy mojego synusia w 17 tygodniu .W trakcie badania usg widziałam jak kopie i do tego czułam coś cudownego.Moje maleństwo nie jest rozbiegane już ma swój rytm spania zabawy i czuwania .Już spokojnie wiem kiedy się budzi i skacze koziołki kiedy zasypia .Warto o tym pamiętać bo bardzo prawdopodobne ,że po porodzie maluszek może tak samo się zachowywać jak w brzuszku u mamy....

• 4 tygodnie później...
szczerze mówiąc ulżyło mi jak przeczytałąm to forum. jestem w 22 tyg i jeszcze nie czulam zadnego kopniecia, co strasznie mnie martwilo..ale teraz juz wiem, że nie jestem sama 🙂 w srode mam wizyte, wiec dowiem sie co tam slychac u mojego malenstwa 🙂

• Mamusia
Jestem w 22tyg.ciąży ja bardzo szybko czułam ruchy mojego maleństwa(ok15-16tyg.)choc sama wtedy jeszcze nie wiedziałam do końca czy to już to.Od jakis 2tyg.maleństwo wykazuje taka energie że budzę się w nocy,wiec spokojnie napewno rozpoznacie że to już to.
Hm.........jakie to uczucie? pierwsze ruchy odczuwałam jako takie trzepotanie skrzydełek,następne jako bąbelki(nawet myślałam że to może rewolucje po posiłku 😉) teraz to już regularne uderzenia!
PS.
obojętnie jak to czujecie a powtarza się każdego dnia np.wieczorem to napewno jest wasza pociecha 😁

Witam, niedawno byłam u ginekologa i lekarka pytała się czy czuję to , jak bardzo moj dzidziuś wyrabia, niestety jeszcze tego nie czułam. Teraz odczuwam każdy jego ruch 🙂 ale ruchy nie sa na tyle silne by mogl je odczuc ktos kto dotknie brzuszka np podczas "kopania". No a poza tym jestem w 22 tyg. ciazy a prawie wogole nie widac mi brzuszka... 😞

• 2 tygodnie później...
  • Mamusia
Jakaś cisza nastała 🤔A ja czuję już ruchy dzidziusia od jakiegoś czasu.To są kopniaczki które można już wyczuć dotykając mojego brzuszka. 😁Do tej pory udało się to wiele razy mężowi i raz mojej mamie a ja -ja czuję je naprawdę często 🙃
Zabawne jest to jak jadę samochodem lub jestem gdzieś w sklepie a tu nagle takie przyjemne łup łup 😁Aż ciężko powstrzymać uśmiech 🙂
Raz nawet widziałam jak w tym miejscu co się ruszał dzidziuś podnosił się delikatnie brzuszek 😁
Chyba mam małego wierciocha 🙃

• Mamusia
Witam no ja już mam 23 tydzień i maleństwo daje porządnie w kość;D
Mogę poradzić jak któraś nie czuję jeszcze ruchów niech tak nie całą godzinkę przed pójściem spać zjeść sporo czekoladki lub po prostu czegoś słodkiego 😉 Gdy potem się położycie na pewno poczujecie kopniaki 😁

• Mamusia
Witam.Ja jestem w 19 tygodniu i moje malenstwo juz otro daje czadu.Chyba po mamusi takie rozbrykane jest 🙂.Najbardziej szaleje wieczorami.Ostatnio w nocy tak szalalo,ze az sie obudzilam 🙂Cudowne uczucie 🙂Szkoda tylko,ze moj maz jeszcze nie moze tego poczuc.Ale mam nadzieje ze juz niedlugo malenstwo jego tez tym zaszczyci 😜

• Mamusia
Nasz synuś też już daje regularnie czadu 🙂 Zawsze rano i wieczorem najbardziej czuje 😁 Mój Narzeczony jeszcze niestety nie miał tego zaszczytu poczucia i zauwazenia Maleństwa.Zawsze jak kładzie rękę Mały się uspakaja 🙂 ale napewno niebawem Synek się i przed Tatusiem ujawni. Nigdy nie sądziłam, że to jest tak wspaniałe uczucie, często się wzruszam jak patrze na mój "falujący" od ruchów brzuch 🙂

• 2 tygodnie później...
  • Mamusia
ja jestem w 22 tyg. ciąży i naprawdę uwierzcie mi ze najbardziej ucieszyłam się kiedy moja córeczka o 6.30 rano obudziła mnie swoja czkawka... regularne czkanie brzuszek podskakiwał.. 🙂 🙂 mała ma swoje godziny czyli 22 a ona zaczyna szaleć kopać... ze uśmiecham się sama do siebie .. 😁 A wyczekiwałam na ten moment pierwszego kopnięcia jak już poczułam to potem z dnia na dzień czułam coraz to więcej uderzeń ...

• Mamusia
Ja już zaczęłam czuć w 16 tyg. co było dziwne bo to moja pierwsza ciąza, ale utwierdziłam się w tym później, ginekolog powiedział mi, że to możliwe, że dobrze znam swoje ciało i potrafie się w nie wsłuchać... Teraz to malutka kopie na całego i w dzień i w nocy, czy leże czy stoje... Super odczucie 🙂 😆