Skocz do zawartości

czerwiec 2011 | Forum o ciąży

nika1306

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Ja swojego brzucholka smaruje co wieczór oliwką i piersi też, ponoć to jest dobre na zapobieganie rozstępom 😎 mam nadzieję, że działa 🙂 haha
Czy Wy też już używacie jakiś specyfików, aby uniknąć rozstępów?? Czy na razie o tym nie myślicie?

• Odpowiedzi 11,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Ja od początku jak tylko zaczęły mnie boleć piersi to smarowałam się oliwką. Pytałam mojej kosmetyczki czy warto inwestować w jakieś specyfiki powiedział, że nie, że oliwka jest bardzo dobra a reszta to wyciąganie kasy i jeżeli mam tendencję do rozstępów to i tak pewnie się pojawią choćbym nie wiem co smarowała w brzuszek a jak mam dobrą skórę to nawet jakbym jej wcale nie smarowała to nie popęka. Ja niestety zaliczam się do tej pierwszej grupy 😞

• Mamusia
Ja na razie nie obserwuję żadnych zmian... skóra na brzuszku owszem napina się ale nie ma na niej jakiś przebarwień czy czegoś takiego co by świadczyło o tym, że te rozstępy już się robią. Podobnie na piersiach... Mam nadzieje, że jeśli już będą to w mało widocznych miejscach, których nie wystawiam na widok publiczny 🙃 Zastanawiam mnie jeszcze czy mój brzuch będzie dalej rósł w takim tempie jak rośnie... bo jeśli tak, to rozstępy będę miała gwarantowane 😆
ale cóż, nie mam co narzekać 🙂 🙃 🙂

• Mamusia
hejka czerwcoweczki 2011 🙂

co do rozstepow to ewidentnie zalezy od sklonnosci genetycznych lub samych w sobie. Ja przy pierwszej ciazy dostalam rozstepow na piersiach i posladkach a w drugiej juz nigdzie (pomiedzy ciazami 15 lat roznic) generalnie jest tak ze nawet do 38tc moze niewystapic rozstep a pojawi sie w ostanich dwoch tygodniac 🥴 paskudna rzecz ale czesto sie zdarza. Owszem uzywajcie odpowiednich kremow (nie oliwki bo ona nie nawiza doglebie skory) ale co ma by to bedzie, poprostu zalagodzicie ewentualne skutki 🙂

Sylcia ja mialam zalozona karte po potwierdzeniu z USG (9 tydz.). Pogon ginke jak juz masz potwierdzone bo juz powinnas miec robione badania. A czy ktos CI juz mowil ze powinnas zrobic przeziernosc karkowa? (badanie wykonywane pomiedzy 11 a 13 i szostym dniem ciazy).

Buziole
czerwcoweczka 2010

• Mamusia
Co do przezierności karkowej to podczas ostatniej wizyty pytałam lekarza o to badanie i po (jak dla mnie mądrej sugestii) stwierdziłam, że to badanie nic nam nie daje ani naszemu dziecku. Bo z tego badania wynika czy dziecko może mieć zespół Downa, Edwardsa, lub Turnera. No i nawet jeśli te badanie wyszły by ze wskazaniem na odciążenie genetyczne dziecka jednym z tych zespołów to co? usunę ciążę? NIGDY W ŻYCIU. W związku z tym wolę ciążę przeżyć w błogiej nieświadomości niż się stresując, że dziecko urodzi się chore. Poza tym lekarz powiedział, że o wyniku często decydują milimetry i później diagnoza nie zawsze się potwierdza bo pomiar był niedokładny lub błędny. W związku z tym postanowiliśmy z mężem, że wynik tego badania nie wpłynąłby na naszą decyzję więc po co robić to badanie. No chyba, że któraś z was wie coś więcej na temat tego badania o czym ja nie wiem i może przy pozytywnym wyniku można podjąć jakąś profilaktykę prenatalną.

• Mamusia
jolajcik takie same wnioski wyciągnęłam ze swoim Ukochanym. Zakładając, że wyszedłby wynik pozytywny, że jest wysokie ryzyko urodzenia chorego dziecka... nic by to nie zmieniło, a jedynie mielibyśmy gorsze samopoczucia, zamartwialibyśmy się, a kto wie być może nawet zaczęlibyśmy się sprzeczać, kłócić... byłaby to bowiem bardzo stresująca sytuacja, okres ciąży zmienił by się bardziej w czekanie na wyrok niż wspaniały stan... a nikt nie daje gwarancji, że wynik jest pewny...

Pozdrawiam ciepło 🙂 i pytam o samopoczucie przyszłych Mamusiek 😉

• Mamusia
hej 🙂
Sylcia ja o tym badaniu dowiedzialam sie wlasnie na brzuszu!!! moja ginka byla masakryczna dletego zmienilam ja podczas ciazy. To jest badanie przez USG, owszem do tego sa jeszcze badania krwi ale raczej zalecane dla mamusiek powyzej 35 rż. Wiem ze jesli przeziernosc wynosi do 2,5 to nie ma co sie martwic, mam kolezanki u ktorych stwierdzono 3,5 a dziciaczki rodzily sie zdrowiutkie 🙂 to jest tak: jesli chcesz wiedziec - zbadaj sie sie jesli nie nie musisz, tym bardziej ze badanie moze mylic. W ostatecznosci jesli ta przeziernosc wypada wyskoa to mozna zdecydowac sie na amniopunkcje (naklucie worka owodniowego i pobranie plynu - to niestey grozi poronieniem). Uwazam ze badanie generalnie mozna wykonac ale nie trzeba. Ja zrobilam z racji tego ze jak zaszlam w ciaze mialam 33 lata. Mam jednak znajmowe ktore sa duuuuuuuuuuuuzo mlodsze i to badanie wykonaly.
jak uwazacie kochane....

• Mamusia
cześć czerwcóweczki 🙂 🙂

Sylcia, ja kartę ciąży miałam założoną już w 5 tygodniu ciąży - nawet nie miałam robionego usg, tylko zwykłe badanie ginekologiczne. Poszłam wtedy razem z mężem, żeby ginekolog potwierdziła ciążę. Z gabinetu wyszłam już z kartą ciąży 🙂

wiecie co, mogę się mylić, ale wydaje mi się, że przezierność jest standardowo badana podczas tzw. usg genetycznego (ok. 14 tygodnia ciąży).

Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy 🙂

mnie akurat biodra nie bolą....ale jeśłi jesteś w pierszej ciąży to tak jest bo biodra roszerzają się aby dzidzia mogła się zmieścić i aby poród był łatwiejszy, organizm tak właśnie przygotowuje się do porodu....mnie natomiast dokucza kręgosłup,zwłaszcza jego dolne partie-lędźwiowe, ale podejżewam że przez to że niedawno skończyłam dopiero pracę...w ostatnim trymestrze napewno troszke nogi ci jeszcze spuchną w kostkach... chociaż nie u wszystkich tak jest

Powiem wam szczerze że czytam te wasze odpowiedzi i rozmowy i troszkę wam zazdroszczę tej radości z poczęcia dzidziusia....cieszycie się z każdym dniem....czemu ja tak nie mam, jak mam się zacząć cieszyć?jestem w drugiej i nieplanowanej ciąży, tym bardziej było moim zaskoczeniem i wręcz szokiem kiedy dowiedziałam się o ciąży podczas brania antykoncepcji....bardzo się pilnowałam aby nie zajść w ciąże,przez 5 lat od pierwszej ciąży kontrolowałam wszystko, tylko jeden dzień z mężem gdy przyjechał po 3 miesiącach z zagranicy sprawił że wróciły do mnie wspomnienia z pierwszą ciążą..... Bardzo się rozwinełam w kwesti finansowej,odżyłam,poszłam do pracy,zaczełam zarabiać, czułam stabilność życiową że se poradze i na pewno nie dopuszczałam myśłi o kolejnym dziecku, zaczełam na nowo żyć wśród ludzi.... a tu co?kolejna ciąża!jakim cudem,jak się zabespieczałam i pilnowałam! ktoś mi powiedział żę trzeba brać odpowiedzialność za to cię się zrobiło a nie narzekać....owszem zgadzam się,ale co z tego jeśli razem z ciążą wali się wszystko, łącznie z uczuciem męża.... pozdrawiam mamuśki....nie czuje się gotowa aby ponownie być mamą....

• Mamusia
Witamy (ja i mój brzuch) 😉 nowe czerwcowe Mamy 🙂

Pojawiły się u mnie dolegliwości nowe, a mianowicie wstręt do curry 🙃 wczoraj chciałam na obiadek gyrosa przyprawić i nie dało rady 🤢 zobaczymy czy dzisiaj uda mi się coś ugotować 😆 Wcześniej mi wszystko ładnie pachniało... hihi
A jak tam u Was? coś się zmieniło??
pozdrawiam

• Mamusia
Hej
Ja u siebie tez zauważyłam w ciągu ostatnich kilku dni, że nie mam ochoty na próbowanie tego co gotuję, robię obiad a później go nie jem bo jakoś przechodzi mi ochota. W sumie to czuję się bardzo dobrze tylko wieczorkiem zdarza mi się lekki ból brzucha, pleców lub stóp ale nie jest to jakoś wyjątkowo dokuczliwe więc mimo to moje samopoczucie uważam za dobre. Brzusio i u mnie rośnie i tak samo jak u was nie da się go wciągnąć 😉 Ja już nie mogę się doczekać kiedy poczuję pierwsze ruchy dziecka.
Mam jeszcze pytanko: czy któraś z was miewa zgagę, bo ja parę razy ostatnio miałam i zastanawiam się co zrobić, żeby się jej pozbyć. Staram się nie jeść wieczorami, ok 19tej jem ostatni posiłek, dbam, żeby to nie było coś tłustego smażonego lub słodkiego a mimo to wieczorem piecze mnie w przełyku 😞 macie jakieś swoje sposoby na zgagę?

Niewiem jak u was czerwcówki...ale u mnie ostatnio pojawiły się bóle w okolicach pępka....tak jak by ktoś od środka mi ciągnoł... dosyć dokuczliwe i nie spotkałam się z takim bólem podczas pierwszej ciąży....czy miałyście podobne objawy?a może znacie przyczynę....