Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

madalena20 napisał(a):

Mój ZUS wymaga oryginał aktu urodzenia i oddaje dopiero po zakończeniu macierzyńskiego.

a te dokumenty dostarcza się do ZUS-u czy wystarczy do zakładu pracy?

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

mapa napisał(a):
madalena20 napisał(a):

Mój ZUS wymaga oryginał aktu urodzenia i oddaje dopiero po zakończeniu macierzyńskiego.

a te dokumenty dostarcza się do ZUS-u czy wystarczy do zakładu pracy?

Bo w moim przypadku pracodawca zatrudnia mniej niż 20 osób i dlatego wszystkie te dokumenty przekazuje pracodawca do ZUS !!!

• Mamusia
marta-lion napisał(a):
ann5353 napisał(a):
[color=green]Mam pytanie szczególnie do mam dziewczynek 🙂
CZY U WASZYCH CÓRECZEK TEŻ POJAWIA SIĘ WYDZIELINA Z POCHWY - COŚ JAKBY UPŁAWY? Jako mam dwóch synów nie znam się na tym za bardzo.
I jeszcze jedno. Jak często kąpiecie swoje maluszki codziennie czy co drugi dzień? Bo na ulotce z Oilatum przeczytałam, że powinno się maluszki kąpać co dwa dni, żeby nie wysuszała im się skórka. No i napiszcie mi jeszcze czy oprócz płynu do kąpieli i kremu do pupci używacie jeszcze jakiś kosmet5yków dla maluszka?

Witaj w domu Ann 🙂 I Jolę tez witam oczywiście 🙂
Co do upławów Ann, to tak u moich dziecwzynek tylko Majka nie miała. U Emilki zdarzały się nawet uplawy podbarwione krwią.
Co do kąpania ja zawsze i wszystkie dzieci kapię codziennie. Teraz Julkę kąpie tylko w Balneum, nie stosujemy na razie nic więcej, prócz alantanu. Po tym uczuleniu chcę troche odczekać.

Mapa sto lat 🙂

Evelina gratuluję 🙂
Moniq ja podaję witaminki przy okazji rytuałów pokąpielowych 🙂

Dzięki Marta 🙂 To ja w takim razie też tak będę Hanię kąpać jak starszych synów. Myślałam, że to się zmieniło ze względu na nową generację kosmetyków dla dzieci 🙂

Wiadomość od Pati123:

Hej mamuśki jak tam nasze sierpnióweczki, wszystkie już rozpakowane? my z Nadią mamy się dobrze uczymy się ssania piersi jedną mam obgryzioną 🥴 jesteśmy same w sali od urodzenia i mamy komfort siostra w nocy na moment zabiera małą abym mogła trochę odpocząć dziś nawet nieźle się czuje ból z dnia na dzień mniejszy a ja bardziej zakochana w mojej córeczce. Buziaki dla wszystkich cioć koleżanek i kolegów.

Martusia jeśli pracodawca zatrudnia więcej niż 20 osób i nie musi przekazywać dokumentów do ZUS bo sam wypłaca zasiłek macierzyński to rzeczywiście wystarczy same zaświadczenie o urodzeniu ze szpitala. Ale tak jak pisałam w moim przypadku jest tak, że zatrudnia mniej niż 20 pracowników i dokumenty wysyła do ZUS a ZUS do macierzyńskiego wymaga też oryginał aktu urodzenia dziecka 🙂

• Mamusia
hejka 😉
Ja przy upałach kąpałam codziennie, ale jak było chłodniej to zaczęłam co drugi dzień bo dziewczyny strasznie wysuszała woda. Tak zaleciła mi moja ciocia która wiele lat pracowała przy noworodkach i to była dobra rada! Pewnie nie sprawdziłaby się przy godzinowym ułożeniu dziecka 😉

madalena20 napisał(a):
Martusia jeśli pracodawca zatrudnia więcej niż 20 osób i nie musi przekazywać dokumentów do ZUS bo sam wypłaca zasiłek macierzyński to rzeczywiście wystarczy same zaświadczenie o urodzeniu ze szpitala. Ale tak jak pisałam w moim przypadku jest tak, że zatrudnia mniej niż 20 pracowników i dokumenty wysyła do ZUS a ZUS do macierzyńskiego wymaga też oryginał aktu urodzenia dziecka 🙂
Nio doczytałam już. Hehe aż tyle nie wiedziałam 😉 😉 😉

marta-lion napisał(a):
madalena20 napisał(a):
Nio doczytałam już. Hehe aż tyle nie wiedziałam 😉 😉 😉

Wiesz jak to urzędy lubują się w papirologi i utrudnianiu ludziom życia 🙂

Diviana napisał(a):
A jeśli już o dokumentach, to gdzie trzeba iść i jakie złożyć dokumenty po urodzeniu malucha i w jakim to czasie trzeba zrobić?

Tu możesz sobie co nieco poczytać:
http://www.becikowe.com/,usc:potrzebne-dokumenty

• Mamusia
a my juz z urzedu wrocilismy ...podanie o dowod m.zlozone teraz czekamy 3 tygodnie na odbior...i pytalam co w przypadku jak sie mala urodzi i dowodu nie bedzie a termin zarejestrowania jest 14 dni. pani powiedziala ze przeciez dziecka nam nie zabiora 😉 😉 😉 i zeby sie az tak tym terminem nie przejmnowac...i jak mamy rozne nazwiska i nie jestesmy malzenstwem to do zarejestrowania malucha oboje jestesmy potrzebni 🙃

ann ogromne gratul;acje raz jeszcze!!!

madalena20 napisał(a):
Wiadomość od Pati123:

Hej mamuśki jak tam nasze sierpnióweczki, wszystkie już rozpakowane? my z Nadią mamy się dobrze uczymy się ssania piersi jedną mam obgryzioną 🥴 jesteśmy same w sali od urodzenia i mamy komfort siostra w nocy na moment zabiera małą abym mogła trochę odpocząć dziś nawet nieźle się czuje ból z dnia na dzień mniejszy a ja bardziej zakochana w mojej córeczce. Buziaki dla wszystkich cioć koleżanek i kolegów.

no super Pati - pewnie rozpiera Cię wielkie szczęście,wracaj szybko do formy 😜
ann witaj z powrotem...moja Tosia na początku też miała taka wydzielinę - i nie kazali tego usuwać 🤔

a Bartek cały w kropki 😮 😮 😮 dzisiaj trzeci dzień jego choróbska - pewno to trzydniówka była skoro skończyło sie wysypką 😮

a i zalogowałam sie na mamusie.net

ann5353 napisał(a):
Mam pytanie szczególnie do mam dziewczynek 🙂
CZY U WASZYCH CÓRECZEK TEŻ POJAWIA SIĘ WYDZIELINA Z POCHWY - COŚ JAKBY UPŁAWY? Jako mam dwóch synów nie znam się na tym za bardzo.
I jeszcze jedno. Jak często kąpiecie swoje maluszki codziennie czy co drugi dzień? Bo na ulotce z Oilatum przeczytałam, że powinno się maluszki kąpać co dwa dni, żeby nie wysuszała im się skórka. No i napiszcie mi jeszcze czy oprócz płynu do kąpieli i kremu do pupci używacie jeszcze jakiś kosmet5yków dla maluszka?

ann, czytałam gdzieś ze wydzielina z pochwy to normalne - więc niczym się nie martw 🙂
my naszego Ksawiera kąpiemy co dziennie i to zawsze o tej samej porze 🙂
do kąpieli najpierw używaliśmy płyn Emolium, i dodatkowo krem Emolium do ciała, bo malutki miał baaardzo suchą skórke, łuszczyła mu się... od wczoraj używamy płynu i szamponu 2in1 z Oillan Baby, bo Emolium się już skończyło, a na Oillan była promocja, więc skusiliśmy się 🙂 a kremiku z Emolium używam jak wychodze na spacerek z małym 🙂 jednak jak się skończy to nie będziemy kupowac następnego, bo po samym płynie Ksawier jest ładnie natłuszczony 🙂
no a do pupki używamy Linomag - zielony 🙂

• Mamusia
Co do brodawek ja smarowałam maścią do pielęgnacji brodawek maltan- jeden dzień i było o niebo lepiej, no i czasem smarowałam własnym mlekiem i zostawiałam na chwilkę.

Pati- cieszę się, że wszystko ok.

Muszę się pochwalić- dzisiejsze zakupy w pełni udane 🙂 🙂 i już mam upatrzone conieco jak mały podrośnie 🙂
A co na suchą skórę u malucha- smaruję go od 2-ch dni oliwką ale niezbyt pomaga :/

• Mamusia
Wiadomość od Eleezy
Cześć 🙂 leże i niestety nic się nie dzieje 😞 wylosowałam opcję, że nie będą wywoływać u mnie porodu aż do końca 42 no chyba, że wcześniej sama urodzę. Mam 1 cm rozwarcia, czop odszedł ( ale to wszystko za sprawą inwazyjnego badania przez położną) wczoraj na jednym ktg wyszły obiecujące skurcze ale w nocy i dziś rano i teraz zapis płaski jak deska więc na razie nie ma szans na poród 😞 Myślę, że to leżenie dodatkowo hamuje całą akcję i zdecydowanie nie nastraja mnie zbyt optymistycznie. W domu miała bym większe szanse żeby się zmęczyć i przyspieszyć poród, ale nie mam wyboru. "Twoje" 6 dni przyjęłam świadomie ale zastanawia mnie kto mi dołożył te dodatkowe 😉 Pozdrowienia dla sierpniówek.

• Mamusia
Dzień dobry 🙂
mapka dużo zdrówka, szczęścia i szybkiego porodu życzę 😁
Eleeza no tak prosiłaś o urodzenie po terminie, że przesadziłaś w drugą stronę 😉 Trzymam kciuki żeby nastąpiło to jak najszybciej 😘

U nas leje...ale super 😜