Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
jolajola81 napisał(a):
Paninka mi juz od godziny nie spi... 🤪
wczesniej takie byly co ja troche znalam to tez cos tam nucilam jej...

ja mam zakaz wydawania jakichkolwiek dzwiekow imitujacych spiew czy nucenie 😁 😁 😁 bo podobno w moim wykonaniu to nie sa kolysanki tylko przebudzanki 😁 😁

co do płci, to my od samego początku stawialismy na chłopca 🙂 mimo, że wszyscy inni obstawiali dziewczynke 😜 jak bylismy na połówkowym, to mały nie chciał pokazać co tam skrywa, więc nawet lekarz nie podjął się stwierdzenia co bedzie... ale mój M. twierdził, że on widział siuraka i koniec kropka 😁 a ja to miałam obawy, że jak M. wmówił sobie że to chłopczyk, a okaże się, że jednak dziewczynka, to będzie zawiedziony, że nie dała mu syna ☺️ ale na szczęście nie pomylił sie 😁
no a za 2-3 latka będziemy się martwić jak to zrobić, żeby wyszła dziewczynka ? 😁 bo M. chce parke 😜

• Mamusia
Paninka napisał(a):
jolajola81 napisał(a):
Paninka mi juz od godziny nie spi... 🤪
wczesniej takie byly co ja troche znalam to tez cos tam nucilam jej...

ja mam zakaz wydawania jakichkolwiek dzwiekow imitujacych spiew czy nucenie 😁 😁 😁 bo podobno w moim wykonaniu to nie sa kolysanki tylko przebudzanki 😁 😁

hehe
ja podobno mam bardzo mily glos, ale nie wiem jak to przy spiewaniu 🙂 😜

Kornelka napisał(a):
Cześc dziewczyny[color=blue][/color]
Agusia. lydzia, karolcia gratuluję Wam dużych maluszków 🙂
Dziewczyny ja dziś mam do Was pytanie. Jestem normalnie zła jak osa choc już mi przechodzi. Dzwoniłam do zusu i pani powiedziała mi, że urlop macierzyński mi nie przysługuje, ponieważ nie są odprowadzane składki. Umowa zakończyła mi się 31 maja. Szukam jakiejś deski ratunkowej. Pytanie mam takie- czy zakład pracy miał prawo do nie przedłużenia ze mną umowy choc ciąza jest powyżej trzeciego miesiąca. I drugie czy faktycznie ten zasiłek mi nie przysługuje.
A tak się cieszyłam, że do końca roku jakieś pieniążki bedę dostawała. Wiem, że sąd pracy załatwiłby sprawę, bo powinnam miec umowę o pracę ponieważ spełniałam wszystkie warunki czyli pracę wykonywałam w określonym miejscu, czasie i pod nadzorem. Tylko, że to nie jest przedsięwzięcie na teraz. Wiem, że mam na to czas bodajże 2 lata do złożenia wniosku w sądzie o ustalenie stosunku pracy.
Bardzo proszę, jeśli któraś coś wie na ten temat, powiedzcie jak to jest z tą umową.
Pozdrawiam 🙂

Ja jeszcze na chwilkę wpadłam was podczytać przed wizytą.
Kornelka, a ty chyba umowę zlecenie miałaś, prawda?
Jeśli tak to nie mam dobrych wieści. O ile w przypadku umowy o pracę, również terminowej, pracodawca ma obowiązek przedłużenia umowy do czasu porodu/zakończenia urlopu macierzyńskiego, to w przypadku umów zlecenia te przepisy nie obowiązują i to niezależnie czy upłynął czy nie upłynął 3 miesiąc ciąży.
Wydaje mi się, że jedynym ratunkiem dla ciebie jest wystąpienie do sądu pracy aby dowieść, że umowa miała charakter umowy o pracę.
W wolnej chwili poszukam jeszcze coś w necie na ten temat, może były jakieś wyroki sądowe korzystne dla zleceniobiorców, ale cudów bym się nie spodziewała.
Przepraszam, że przynoszę złe wieści ☺️ ☺️ ☺️

siehankowa napisał(a):
no a za 2-3 latka będziemy się martwić jak to zrobić, żeby wyszła dziewczynka ? 😁 bo M. chce parke 😜
To dokładnie tak, jak my! 😁 Też chciałabym parkę! 😁

agusiakowalczyk napisał(a):
siehankowa napisał(a):
To dokładnie tak, jak my! 😁 Też chciałabym parkę! 😁

To powodzenia Wam życzę, oby Wam się udało 😁 🤪 🤪 🤪

• Mamusia
Na wstepie Dziuękuje! wszystkim za słowa otuchy. Pomagają bardzo 🙂
Temat płci się pojawił...tak sobie myślę...że gdyby tak polemizowac to można by przyjąc,że z "bułeczki" jeszcze mogłoby cos wyrosnąc, ale żeby z siusiaka się "bułeczka" zrobiła? 😁 😁 😮?

agusiakowalczyk,siehankowa To tak jak u mnie. W sumie jeszcze fifi na świat nie przyszedł a mój Małż chciałby już o córeczkę (której tak pragnie) się starać 😮 🙃

Jesli chodzi o temat mój związany z kasa i teściową to podejrzewam ,że tuż przed wyjazdem jeśli teściowa znowu zacznie mi dokuczac to skorzytam z okazji i powiem jej co na ten temat myślę. Na myśl ,że jej gębe zobacze dzisiaj już po 16:00 aż mnie skręca.

Z malym słuchamy Króliczka Titou i Hakuny Mataty 🙂 Jak to nastrój mamusi poprawia 🙂

• Mamusia
Paninka napisał(a):
agapurka2 przed chwila w gazecie przeczytalam " denerwowac sie to mscic sie na wlasnym zdrowiu za glupote innych" buziaczki dla Was

Dobre! 😁 i prawdziwe...do tego jeszcze dochodzi zdrówko maleństwa. No ale czasem jest to silniejsze ode mnie - nic nie poradze,że tak Teściowej swojej nie trawie 😠 😠 😁 😁

jolajola81 napisał(a):
madalena20 ty sie nie zalamuj 😉 jeszcze wszystko przed toba... odpoczniesz troche i bedzie faza na dziewczynke... 🤪 😜

ale tobie najmniej z nas zostalo do porodu... daj znac jakby cos wczesniej sie dzialo.

Ja się w cale nie załamuję heh 🙂 A jeśli chodzi o córeczkę to być może jeszcze się o nią postaramy ale to już nie tak prędko. Najpierw tych dwóch łobuziaków muszę odchować, co by wyrośli na troskliwych braci i mogli zaopiekować się młodszą siostrzyczką 🙂 🤪 🤪

madalena20 napisał(a):
jolajola81 napisał(a):
madalena20 ty sie nie zalamuj 😉 jeszcze wszystko przed toba... odpoczniesz troche i bedzie faza na dziewczynke... 🤪 😜

ale tobie najmniej z nas zostalo do porodu... daj znac jakby cos wczesniej sie dzialo.

Ja się w cale nie załamuję heh 🙂 A jeśli chodzi o córeczkę to być może jeszcze się o nią postaramy ale to już nie tak prędko. Najpierw tych dwóch łobuziaków muszę odchować, co by wyrośli na troskliwych braci i mogli zaopiekować się młodszą siostrzyczką 🙂 🤪 🤪

zdrowe podejście 🙂
my też chcemy 3, ale najpierw odchowamy 2,a po kilku latach-jak już wyrośniemy z pieluch i zapomniemy jak to jest, to postaramy się o 3 - w ramach przypomnienia 😁

jolajola81 napisał(a):
agapurka2 napisał(a):
Hehe...Mam takie marzenie by mieć maleńką córeczkę która ma starszego braciszka co jej bronić będzie 🙂 🙂

hehe ja mam 2 starszych braci i wcale mnie nie bronili... 😜

a ja zawsze chciałam mieć starszego brata, ale mam siostre.... i pewnie, to żeby mieć najpierw synka a pózniej córeczkę, wzięło się z braku starszego brata 😁

jolajola81 napisał(a):
agapurka2 napisał(a):
Hehe...Mam takie marzenie by mieć maleńką córeczkę która ma starszego braciszka co jej bronić będzie 🙂 🙂

hehe ja mam 2 starszych braci i wcale mnie nie bronili... 😜

A ja mam dwóch młodszych i ciągle stali na straży by siostra przypadkiem nie miała złamanego serduszka heh 🙂 Jak jakiś kandydat na chłopaka był podejrzany to oni od razu pojawiali się na horyzoncie 🙂 A na dyskotece to mogłam czuć się bezpiecznie 🙂 😁 🤪 🤪

madalena20 napisał(a):
jolajola81 napisał(a):
madalena20
obwod mojego brzuszka 102 cm 🤪
wychodzi na to ze co tydzien przybywa mi 1cm hehe

Oki 🙂

To ja też od razu się podam, jak tu jesteś madalena 🙂 , bo zapomniałam, ze w sobotę w Ikea się zmierzyłam tym papierowym centymetrem i było 99cm 🙂 w 30tyg+4dni

agusiakowalczyk napisał(a):
madalena20 napisał(a):
jolajola81 napisał(a):
madalena20

Oki 🙂

To ja też od razu się podam, jak tu jesteś madalena 🙂 , bo zapomniałam, ze w sobotę w Ikea się zmierzyłam tym papierowym centymetrem i było 99cm 🙂 w 30tyg+4dni

Oki 🙂

• Mamusia
jolajola81 napisał(a):
madalena20

ja tez z ciekawosci zmierzylam i wychodzi ze mam....121cm 🤪 🤪 😁 😁 i tak sie zastanawiam czy do konca ciazy centymetra mi nie braknie bo mam tylko 1,5 metra 🙃

Paninka napisał(a):
jolajola81 napisał(a):
madalena20

ja tez z ciekawosci zmierzylam i wychodzi ze mam....121cm 🤪 🤪 😁 😁 i tak sie zastanawiam czy do konca ciazy centymetra mi nie braknie bo mam tylko 1,5 metra 🙃

Paninka, dużo do porodu nie zostało, więc myślę, że centymetra wystarczy 😁