Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2011 ;) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Kornelka,
a to mnie zmartwiłaś tymi wieściami o twojej szyjce. Uważaj na siebie i odpuść jak najwięcej. I tak jak napisała Pati, do wszystkiego można się przyzwyczaić i wszystko zorganizować.
Jak widzisz, Pati poleguje najbardziej z nas wszystkich i wszystko ma ogarnięte: mąż gotuje, sprząta, Pati szalej na zakupach w necie i jakoś się kręci.
Ty też tak potrafisz, zobaczysz.
Co do anemii - to mój gin też się nie przejął moimi wynikami. Przyznał, że są nieco poniżej normy ogólnej, ale mieszczą się w granicach przyjętych za dopuszczalne w ciąży.
I nie zalecił ani tabletek z żelazem ani diety. Ja dla świętego spokoju trochę poprawię mój jadłospis - mój małż kupił dziś dwie torby świeżego szpinaku i trzy brokuły 😉
Na sałatę nie mam póki co zbytniej ochoty 😞
No a moja córcia jest rzeczywiście spora, ale weź pod uwagę, że ja już kończę 30 tydzień ciąży.
A dzidziusie w tym czasie szybko przybierają na wadze.
pozdrawiam cię serdecznie i życzę wytrwałości - no bo chyba nie zamierzasz poprzestać na tych 4 tygodniach, nie?

• Odpowiedzi 39,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Diviana

2077

• Paninka

2060

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

ann5353 napisał(a):
marta-lion napisał(a):
ann5353 napisał(a):
Leer napisał(a):
jedna już z września tutaj trafiła kobitka - malstep , wiec przybywa nas ( was) coraz wiecej.
jak myślicie który termin jest bardziej wiarygodny?

Ja osobiście za bardziej wiarygodny uważam ten z USG, ale to i tak plus minus dwa tygodnie 🙂

Wiesz u mnie wg usg Majka miała się urodzić 6 września, w OM 3 września. A przyszła na świat 20 sierpnia 🤪 🤪 🤪

Więc tak jak mówię i to plus minus dwa tygodnie 🙂 Ciężko wyczuć 😁

A ja gdzieś przeczytałam, że statystycznie więcej dzieci rodzi się po terminie niż przed. Ale rzeczywiście norma to +/- 2tygodnie od wyznaczonego terminu.
Ja się szykuję na szybszy poród, tak więc torbę miała spakowaną już na początku lipca 🙂

• Mamusia
jo-aneczka spodobało mi się jak podsumowałaś moją ciążę 🙂 Oklaski dla Ciebie za to 🙂
Co do porodu ja też jeżeli tylko dotrzymamy to mam nadzieję na cesarkę w 38tygodniu...Bardzo by było miło i sympatycznie bo najgorszy okres rekonwalescencji to około 3-4 tygodnie. A my na początku września mamy 3 rocznicę ślubu i urodzinki mojego mężulka i super by było jak bym już była w domku w miarę na chodzie i troszkę zaprawiona w boju z bobaskiem, ale jak będzie to zobaczymy 🙂

ann5353 napisał(a):
Ja też jo-aneczka szykuję torbę wcześniej, bo u mnie chłopaki były przed, wiec i teraz tak może być. 🙂

Ja obiecałam sobie że do końca czerwca mam skompletowac torbę 🙂 🙂 🙂

marta-lion napisał(a):
I to prawda Andżelika. Pomyśl sobie jak ja wrócę ze szpitala to musiałabym Milki do szkoły nie puszczać, Majkę zamknąć w pokoju, bo zarazki hihi 🤪 🤪 🤪 Ale aż dziw bierze, ze niektórzy ludzie tak myslą 😮 😮 😮

Ja też swoje trzy zdania dorzucę. Moje dziecko jak tylko nabrało wprawy we wkładaniu wszystkiego do buzi, zaczęło namiętnie ssać... ogon kota 🙂
Powstrzymywałam ten proceder (z oczywistych względów), ale i tak śmiesznie było 😞
A kocica jakąś perwersyjną przyjemność odczuwała 😁

jo-aneczka napisał(a):
marta-lion napisał(a):
I to prawda Andżelika. Pomyśl sobie jak ja wrócę ze szpitala to musiałabym Milki do szkoły nie puszczać, Majkę zamknąć w pokoju, bo zarazki hihi 🤪 🤪 🤪 Ale aż dziw bierze, ze niektórzy ludzie tak myslą 😮 😮 😮

Ja też swoje trzy zdania dorzucę. Moje dziecko jak tylko nabrało wprawy we wkładaniu wszystkiego do buzi, zaczęło namiętnie ssać... ogon kota 🙂
Powstrzymywałam ten proceder (z oczywistych względów), ale i tak śmiesznie było 😞

Hehe no ale żyje i zdrowa jest, mówię o córci 🙂 🙂 🙂

Pati123 napisał(a):
jo-aneczka spodobało mi się jak podsumowałaś moją ciążę 🙂 Oklaski dla Ciebie za to 🙂
Co do porodu ja też jeżeli tylko dotrzymamy to mam nadzieję na cesarkę w 38tygodniu...Bardzo by było miło i sympatycznie bo najgorszy okres rekonwalescencji to około 3-4 tygodnie. A my na początku września mamy 3 rocznicę ślubu i urodzinki mojego mężulka i super by było jak bym już była w domku w miarę na chodzie i troszkę zaprawiona w boju z bobaskiem, ale jak będzie to zobaczymy 🙂

No, dziękuję bardzo Pati ☺️
A co do cesarki, to myślę, że może trochę krócej niż 3-4 tygodnie.
Ja po tygodniu od operacji nie odczuwałam już żadnych dolegliwości, a po 4 tygodniach to w ogóle zapomniałam, że ją miałam 🙂
Może w twoim przypadku będzie tak samo. Kiedyś twoja zła passa musi się przecież odwrócić 😉

• Mamusia
jo-aneczka napisał(a):
marta-lion napisał(a):

Dobre 🤪 🤪 🤪: I to było tyle jeśli chodzi o higienę ze strony naszych dzieci 🙂

marta-lion napisał(a):
jo-aneczka napisał(a):
marta-lion napisał(a):

Hehe no ale żyje i zdrowa jest, mówię o córci 🙂 🙂 🙂

No, jedno i drugie ma się dobrze 😁

• Mamusia
jo-aneczka napisał(a):
Pati123 napisał(a):

Dlatego właśnie te dwa tygodnie wcześniej to akurat fajnie by się złożyło bo tydzień w szpitalu ijak by było ok to do domku i dwa tygodnie na zorganizowanie się w domku z opieką nad maleństwem i codziennymi obowiązkami 🙂
No, dziękuję bardzo Pati ☺️
A co do cesarki, to myślę, że może trochę krócej niż 3-4 tygodnie.
Ja po tygodniu od operacji nie odczuwałam już żadnych dolegliwości, a po 4 tygodniach to w ogóle zapomniałam, że ją miałam 🙂
Może w twoim przypadku będzie tak samo. Kiedyś twoja zła passa musi się przecież odwrócić 😉

Brzuszki, czy smoczki do butelek antylkokowych 3+ z Tommee Tippee to nie za dużo??? bo ja przez przypadek zamówiłam 2szt, a nie dopatrzyłam, że one są pakowane już po 2 ☺️ i teraz nie wiem, czy zostawic czy sprzedać bądz dać komuś?

• Mamusia
Siehankowa z tego co pamiętam, to ja w sumie miałam tylko jedną butelkę, bo synka piersią karmiłam i tylko do herbatki używałam takiej mniejszej. Ale jak one są plus 3 miesiące to może zdołasz je wszystkie wykorzystać, bo co jakiś czas i to trzeba wymieniać.

• Mamusia
może 🙂
wczoraj szłam sobie u nas przez rynek i widziałam z daleka kuzynke i pytam sie mamy ona jest w ciąży, mama nie wiem, ale chyba nie, bo ciotka mówiła, że nic sie nie zapowiada 🙂 a dziś z mamą rozmawiam i mówi, że widziała sie z ciotką i kuzynka na listopad ma termin 🙂 🙂 🙂

ann5353 napisał(a):
Siehankowa z tego co pamiętam, to ja w sumie miałam tylko jedną butelkę, bo synka piersią karmiłam i tylko do herbatki używałam takiej mniejszej. Ale jak one są plus 3 miesiące to może zdołasz je wszystkie wykorzystać, bo co jakiś czas i to trzeba wymieniać.

no ja właśnie zamówiłam 1 duzą i jedna małą butelke juz ze smoczkami z tym, że od 0+. I dodatkowo chciałam po jednym smoczku 0d 3+, a tu wyszło ich az 4 😜

• Mamusia
siehankowa napisał(a):
ann5353 napisał(a):

no ja właśnie zamówiłam 1 duzą i jedna małą butelke juz ze smoczkami z tym, że od 0+. I dodatkowo chciałam po jednym smoczku 0d 3+, a tu wyszło ich az 4 😜

Przydadzą się 🙂 Ja jak miałam jakieś dobre smoczki, a dziurki wydawały mi się za małe, to wycinałam nożyczkami większe, wygotowywałam i były ok 😁

siehankowa napisał(a):
ann5353 napisał(a):

A ja myślę, że albo wykorzystasz te wszystkie smoczki, albo żadnego.
Bo albo będziesz długo karmić piersią i wtedy maluszek może w ogóle nie chcieć butli, albo będziesz karmić tylko butelką a wtedy 4 smoczki 3+ to żaden zbytek.
Wydaje mi się, że zalecenia są takie, żeby co 6 -8 tygodni wymieniać smoczek.
A zawsze możesz zrobić tak jak pisze ann - nożyczkami powiększyć nieco dziurkę. Przydaje się - zwłaszcza do soków przecierowych 😉

ja niestety bedę musiała przyzwyczajać do butelki, bo po macierzyńskim i miesiącu urlopu wypoczynkowego wracam do pracy 😞 tak więc trzeba będzie uczyć na butelce-choć chciałabym żeby i cycka i butelkę jadł ... no ale zobaczymy.

siehankowa napisał(a):
ja niestety bedę musiała przyzwyczajać do butelki, bo po macierzyńskim i miesiącu urlopu wypoczynkowego wracam do pracy 😞 tak więc trzeba będzie uczyć na butelce-choć chciałabym żeby i cycka i butelkę jadł ... no ale zobaczymy.

Siehankowa, u mnie takie połączenie niestety niezbyt się sprawdziło. Przy braku regularnego karmienia, pokarm zaczął mi zanikać tak więc niedługo pociągnęłam pracując i karmiąc.
Ale w sumie to rok się uzbierał 🙂

• Mamusia
siehankowa napisał(a):

Mam nadzieję, że moja też się nauczy pić z butelki, bo po macierzyńskim i zaległym urlopie również wracam do pracy. Mam zamiar od początku podawać butelką herbatkę z kopru i w ten sposób ją uczyć 🙂 No, ale jakie przyniesie to efekty to wyjdzie w praniu 🙂

ann5353 napisał(a):
siehankowa napisał(a):

Mam nadzieję, że moja też się nauczy pić z butelki, bo po macierzyńskim i zaległym urlopie również wracam do pracy. Mam zamiar od początku podawać butelką herbatkę z kopru i w ten sposób ją uczyć 🙂 No, ale jakie przyniesie to efekty to wyjdzie w praniu 🙂

Hehe juz o tym pisałam. Moja Majka mimo że ja próbowałam od początku herbatki, nie ruszyła butelki żadnej a kilka ich kupiłam. Nawet jak wlałam tam swoje mleko - nic. Jadła tylko pierś, i potem zupki i owoce, ale łyżeczką. Dopiero jak skończyła 8 miesięcy wzięła smoczek do ust i pociągnęła butlę. Hehe pewnie gdybym musiała wracac do pracy jadłaby mleko łyżeczki, a znam i takie dzieci 🙂

• Mamusia
Z młodszym miałam przeboje, bo nie umiał pić z butelki - wcale 🙂 Przez pierwszy rok karmiłam go tylko piersią, a wszystkie zupki, deserki i soczki podawałam łyżeczką. Dopiero w momencie jak zachorowałam na zapalenie płuc i musiałam go szybko odstawić, bo brałam antybiotyk po którym dziecko mogłoby ogłuchnąć, to się nauczył 🙂 Ale trzy noce miałam z głowy 🤪