Skocz do zawartości

styczniowe maleństwa 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Basia81 napisał:
Mala dalej ma katarek i czasem zakaszle, antybiotyk jeszcze na jakies 5 dni, mam iśc z nia do kontroli jutro , ale na dzeici zdrowe czy chore??
na kontrole zqwsze sie chodziło na dzieci chore:P 🙂 na ile dni dostała antybiotyk? moja tylko na 7dni

• Odpowiedzi 35,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• SyLa1205

2760

• pinacolada

4867

• Basia81

2762

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
SyLa1205 napisał:
Basia81 napisał:
Mala dalej ma katarek i czasem zakaszle, antybiotyk jeszcze na jakies 5 dni, mam iśc z nia do kontroli jutro , ale na dzeici zdrowe czy chore??
na kontrole zqwsze sie chodziło na dzieci chore:P 🙂 na ile dni dostała antybiotyk? moja tylko na 7dni

ona ma w zawiesinie antybiotyk, juz tydzień bierze i kurde tak jej jeszcze zostało,dobrze ze jej smakuje 🙂

jak mam iśc na dzieci chore to na 100 % wróce wkurzona, ta lekarka ma też dorosłych pacjentów i te dzieciaki i dorośli są w tym samym dniu, tak wymieszane. I siedza te ludziska i miejsca nie zrobia i rozbieraj mała na rekach. A jak się bez kolejki pchaja 😠

pinacolada napisał:
Jagoda - hmmm... w 6 tyg (przy szczepieniu) miała 37cm a ile ma teraz to Ci nie powiem bo ,az z nia "walczy". Jutro zmierze jak nie zapomne. A ile ma Ksawery?

Przy urodzeniu 34, potem w 6 tyg. 38 cm a teraz wg moich pomiarow 40 cm

pinacolada napisał:
Jagoda - i co lekarka kazała z ta Ciemieniucha robic? A jak rzęsa?

ciemieniuche wysmiala ☺️ powiedziala ze naprawde nei jest zle i BYWAJA DUUUUZO gorsze i zebym to cierpliwie wyczesywala [a ja sie naczytalam dzis ze ciemieniucha nie swedzi [a Ksawciu to drapie] a jak swedzi to jest to zapalenie skory...boje sie tez to cholerstwo wyczesywac bo ma to juz podrapane i czerwone 😞 ]

A rzesa..coz kazala wyciagnac a jak nie to okulista a ze jutro i tak ide ze soba do okulisty to Ksawcia tez zobaczy

obudzilismy aniolka, na szczescie wypil spokojnie i z ochota 150 ml i spi dalej moje kochanie 🙂
A ja ugotowalam barszcz, zrobilam klopsiki w sosie pomidorowym i popijam juz drugiego browca z soczkiem yummmieeee :P:P:P

Ide na fajke i lulu papapapa :*

Basia81 napisał:
SyLa1205 napisał:
Basia81 napisał:

ona ma w zawiesinie antybiotyk, juz tydzień bierze i kurde tak jej jeszcze zostało,dobrze ze jej smakuje 🙂

jak mam iśc na dzieci chore to na 100 % wróce wkurzona, ta lekarka ma też dorosłych pacjentów i te dzieciaki i dorośli są w tym samym dniu, tak wymieszane. I siedza te ludziska i miejsca nie zrobia i rozbieraj mała na rekach. A jak się bez kolejki pchaja 😠

u nas Basia to samo dlatego nei chodzimy - ja bym na Twoim miejscu albo sie wepchala bez kolejki [tak zrobila ostatnio taka baba jak ja bylam ze soba - weszla, zapytala "czy ktos jest z dzieckiem ponizej roku?" cisza - wiec po prostu wlazla 😉] albo porposila kogos zeby podwiozl cie samochodem i poczekal z c órcia a Ty do kolejki i jak przyjdzie Wasza kolei to zawolasz..-my tak dzis zrobilismy tylko ze i tak dostalismy opieprz:/

• Mamusia
Jagódka spróbuj na tą ciemieniuche tego sposobu z bepanthenem moze i u Ciebie pomoże. Co do główki to tak jak mówiła Syla mój Piotruś też ma mała główkę. Przy porodzie miał tylko 31,5 a 3 marca jak był badany 36. Nie masz się co martwić skoro główka rośnie to jest ok, jakby nie rosła to byłby problem. Lekarz powiedział że u nas to dziedziczne bo i ja i moj maz mamy małe głowy 🙂
Co do tabletek to ja tez nie czekałam na okres bo nie wiem kiedy bym się go doczekała 🙂 Tylko ze czekałam tydzien tak jak było napisane w ulotce 😉

justyna_malutka napisał:
a i sprawdzałam siatke centylową w ksiaże i jeżeli Ksawcio ma 40cm to miesci sie dokładnie w jej srodku więc się nie martw bo główka nie jest ani za mała ani za duża 🙂

Dziekuje:* tez znalazlam i sie uspokoilam 🙂 [a komentarze ludzi - nie wiem czy jestem przewrazliwiona czy sa zlosliwe 🤢 ]

Sprawdzilam tez w swojej ksiazeczce zdrowia i jak mialam dokladnie 3 miesiace to wazylam 7,100 i obwod glowy 41 a Ksawciu ma wizyte kontrolna za 2 tyg wiec pewnie bedzie ponad 6 kg i obwod taki sam 🙂 🙂 - MAM NADZIEJE 🙂

Dzien dobry tak w ogole 🙂

PINACOLADA
- chrzest mamy 11 kwietnia i ojcem chrzestnym jest najmlodszy brat [on nam najbardziej pomagal i jak bylam w ciazy i mieszkal za sciana - nosil za mnie pranie itd 😉 a potem przy przeprowadzce]
Kupilismy wczoraj stroj, swiece i buciki. Jeszcze pewnie rajstopki i ...
no wlasnie - co jeszcze kupowalyscie..???

A tak w ogole Laseczki wiecie ze za miesiac bedzie nowy watek na forum??? - STYCZNIOWE MALENSTWA 2011 ?!!! 🤪 🤪

AAA i jeszcze jedno - musimy zmienic godz kapieli Mlodego bo wczoraj zasnal o 19.30 i spal do...w zasadzie do teraz 🙂
A my go kapalismy o 20.30 zeby go zmeczyc i zeby jak najdluzej spal 🙂
Tyle tylko se niestety ale obudzil sie o 3.00 na jedzonko.

• Mamusia
Jagoda80 napisał:

PINACOLADA
- chrzest mamy 11 kwietnia i ojcem chrzestnym jest najmlodszy brat [on nam najbardziej pomagal i jak bylam w ciazy i mieszkal za sciana - nosil za mnie pranie itd 😉 a potem przy przeprowadzce]

A tak w ogole Laseczki wiecie ze za miesiac bedzie nowy watek na forum??? - STYCZNIOWE MALENSTWA 2011 ?!!! 🤪 🤪

Czapeczke (chyba ze to miesci sie pod pojeciem "stroj" 😉 i szatkę.
Ja jeszcze musze kupic biały kaftanik w rozmiarze 74 jakby było chłodno to załoze na body a pod sukienke.

• Mamusia
Wiecie co, jakies 2 tyg temu kupiłam Lenie w 5-10-15 pizamke na 68 i juz jest mała 🤪 🤪 🤪

Modle sie zeby mi tylko z sukienki do chrztu nie wyrosła! Kupiłam 74 ze niby rekawy jej podwine a tu wyglada na to ze moga byc przykrotkawe! 🤢

Jagoda - jeszcze warto miec jakis biały kocyk zeby w razie zimna przyrzucic małego

• Mamusia
pinacolada napisał:
Jagoda80 napisał:

PINACOLADA

Czapeczke (chyba ze to miesci sie pod pojeciem "stroj" 😉 i szatkę.
Ja jeszcze musze kupic biały kaftanik w rozmiarze 74 jakby było chłodno to załoze na body a pod sukienke.

Cześć mamuśki!
Widzę,że same kupowałyście akcesoria rodziców chrzestnych-świecę i szatkę.Ja nie kupowałam bo przyszła matka chrzestna sama zapytała co potrzeba 🙂gorzej z ojcem bo się nawet nie kwapi,żeby Małgosię odwiedzić 😞 o dzwonieniu nie wspomnę.Już zaczynam żałować wyboru ojca chrzestnego(brat mojego Maćka)

A ubranko dla laluni kupię raczej na ostatnią chwilę,bo dalej nie wiem jaki rozmiar kupić i czy w ogóle sukieneczkę? Kocyk w razie chłodu już mam 🙂

• Mamusia
katpio napisał:
Weronika jak się urodziła też miała obwód główki 31, a jak byliśmy na wizycie w 6tyg miała 37

Ja nawet nie wiem jaki obwód ma Małgośka,bo lekarka jej nie mierzyła tylko ważyła i osłuchała.Ale jak pójdę 31.03 to poproszę o zwymiarowanie malutkiej.Po urodzeniu miała 34cm

• Mamusia
anioł - tak, kupiłam i szatke i świece bo ja lubie sama o wszystkim decydowac 😉 Kupiłam w tym samym sklepie co sukienke wiec wstazeczka przy szatce, swiecy i sukienusi bedzie taka sama 🙂 Żadne z chrzestnych mnie jeszcze nie pytało o ta kwestie i jak nie zapytaja to powiem wprost ze juz wszystko mam i ze maja sobie tym głowy nie zawracac :P
W niedziele bylismy z oficjalnym zaproszeniem u chrzestnej a w sobote pojedziemy do chrzestnego - Igor bardzo przezywa bo to bedzie jego pierwsza chrzesnica (mam nadzieje ulubiona 😉 ). Zreszta z Igora super gosc mimo młodego wieku - lepszego chrzestnego dla Leny nie moglismy sobie wymarzyc! Mame chrzestna tez bedzie miec super! Zreszta gdyby nie ona i jej drugie dziecko (tez po dłuzszej przerwie) to Leny pewnie by na swiecie nie było 😉 Zmobilizowała mnie kobieta 😉

• Mamusia
aniol303 napisał:
E tam sama zmierzę jak się obudzi,mała spała dziś do 8.00 🙂teraz drzemie

no mnie też zastanawiało dlaczego Weronika jak się budzi o 8.00 to po 9.00 już zaczyna miałczeć ze zmęczenia, już myśalłam że taka ze mnie nudna matka że ledwo się obudzi już z nudów zasypia 😉 😉 😉 teraz też drzemie, ale ciągle wypada jej smok, no i oczywiście karuzela przy drzemce chodzi non stop

• Mamusia
Moja w 6 tyg miała 37 ale jak sie obudzi to tez zmierze z ciekawosci.

Moja bidulka spi w salonie w gondoli bo u sasiadów za sciana sypialni trwa remont i po 10 min mi ja obudzili. 😠 Na szczescie przylożyła głowke do pielusi i zasneła na nowo.

Czy któras z Was szczepiła dziecko na rotawirusy?
Bo my jednak sie zdecydowaliśmy - idziemy jutro! Bałam sie na poczatku ze mi młoda uleje tą szczepionke i wtedy 300zł w plecy i zero efektu ale rozmawiałam z pediatra na ten temat i powiedziała ze nie ma szans bo tego jest tylko ok 1ml wiec trudno ulac taka odrobine. A poniewaz Julka jak miała poł roku to wylądowała w szpitalu z powodu biegunki i w rezultacie odwodnienia to stwierdzilismy ze szczepimy!

• Mamusia
my już zaproszenia rozdaliśmu, chrzest w Wielką Niedzilę, robimy przyjęcie w domku, na 16 osób niby mało, ale nie wiem gdzie ich pomieszczę!!!!!!
sukieneczkę też kupiła matka chrzestna, szatkę zamówiłam ja, ale chrzestna uparła się że odda kasę (nie będę się wykłucać), księdza i świecę opłaca ojciec chrzestny. zaraz wam pokaże sukieneczkę, też obawiam się że do tego czasu może być za mała, wprawdzie teraz jest w sam raz (roz.62)ale mam nadzieje ze Weronika tak bardzo nie urośnie, po chrzcinach niech rośnie ile chce 😉 no i też nie mam jeszcze czapeczki bucików, płaczczyka, i nie wiem co ubrać na dół do spódniczki bo w samych rajstopkach będzie jej za zimno oczywiście.

• Mamusia
pinacolada to super,że Lenka będzie miała takich fajnych chrzestnych 🙂chrzestna Małgośki też jest super-nasza wspólna znajoma,nikt ode Mnie z rodziny nie dostał zgody księdza i to dlatego 😞 Pewnie też będę musiała sama się zatroszczyć o świecę,tak jak piszesz lepiej samej to zorganizować niż się martwić,że czegoś brak 😉

Niuńka się zbudziła i zrobiła wielkie oczy 🤪kocham jej oczęta i ten uśmieszek po przebudzeniu 🙂