Skocz do zawartości

styczniowe maleństwa 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie po ciężkim dniu i nocy.U nas od wczoraj kolka trwała jeszcze dziś do 14.00.Jakaś tragedia,dziecko mi się tak męczyło.Były masaże brzuszka,rowerek,tulenie,herbatka rumiankowa,kropelki i kupe zrobiła,ale po jakim czasie dajcie spokój.Mi już ręce opadały,upocona po pachy,płakałam razem z nią.Dobrze ,że mąż ma anielską cierpliwość i mocne nerwy.Zjadłam coś nie tak ,rzuciłam się na kawałek sernika ,ale już nigdy więcej.Idziemy w pn.do pediatry może dostaniemy jakieś lepsze kropelki.Ze spaceru nici oczywiście bo i kolka i słońca brakło;-(goście też odwołani,bo kolka!

• Odpowiedzi 35,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• SyLa1205

2760

• pinacolada

4867

• Basia81

2762

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
mycloud współczuję pewnie chodzisz dziś do tyłu,miejmy nadzieję,że to pierwszy i ostatni tak ciężki dzień.my wczoraj borykaliśmy się z kolką tylko 1,5h ale malutka nam póżniej to wynagrodziła przespaną całą nocką 🙂czego i Wam życzę.

Dziś się już żegnam,bezkolkowej nocki,dobranoc

• Mamusia
hej kochane!
u nas też męczący dzień - dwie królewny to mega wyczyn eh ale dajemy radę | 🙂
Jagódka super, że wszystko ok. Co do chrzcin to my planujemy jakoś końcówka maja początek czerwca musimy jakoś zgrać terminy wszystkich gości tzn najbliższej rodziny, a z resztą jak zwykle łączymy kilka imprez w jedną - drugie urodziny Agaty i kolejne męża 🙂
mycloud tzrymam kciuki za wytrwałość

• Mamusia
My robimy w Wielkanoc bo mąż do piątku nocy w trasie, więc na jakąkolwiek sobotę się nie nadajemy, a tak to w sobotę przygotujemy, w niedzielę chrzest, poniedziałek jest wolny a cała najbliższa rodzina męża z Warszawy przyjedzie więc ze spokojem sobie wrócą do wtorku do domu.

MY walczylismy wlasnie z kolką... 😞
Qrcze zwiekszylismy dawki SAB SIMPLEXu i niestety g... dają... 😠
Wiecie co pomaga Ksawciowi...? taniec 🙂 Powaznie, juz 3 raz to zastosowalam - biore go pionowo do swoich piersi przytulam mocno i bujam sie z nim i tancze i spiewam i maly sluchajcie ZASYPIA! 🙂 🙂 🙂
POLECAM te przyjemna czynnosc jako lek na kolke 😉

ANIOŁKU
- ja tez mam najgorsza strefe "brzuch" i tylko tam w zasadzie mi przybylo i zostalo, ale i tak jestem szczesliwa ze wyglada to ja kwyglada bo zaraz po cesarce na prawde wygladalo tragicznie! brzuchol byl masakrycznie wielki ale teraz jest ok i caly czas sie zmniejsza mimo ze tez najmlodsza nie jestem :P i narazie nie ciwczylam wcale!

ja uciekam pod prysznic

DUSIENKO -cudnie! po prostu cudnie! trzy sliczne kobietki! maz pewnie pęka z dumy 😎 Jejku, Majeczka taka duża :P [Ksawciu dopiero mając miesiac osiagnal wage Twojej Majeczki 🙃 😲 ]
A z kolei jak patrze na Twoje córy to mi sie wydaje że Agatka jest jeszcze taka malutka!!!
Dusia - to za rok synek? hehehe

• Mamusia
Widze ze nie tylko ja mam problemy z brzuszkiem. Aniołku niestety dla mnie brzuszki to niebardzo bo mam problemy z kręgosłupem, ale kiedys robiłąm szóstke weidera( można znaleźć na necie) i mi naprawde pomogło. Kupe wysiłku trzeba włożyć ale warto. Jakby ktos chciał spróbować 🙂 Odrazu uprzedzam to nie takie proste jak się wydaje 🙂Jej jak ja się cieszę ze narazie kolki omijają nas szeroki łukiem. Uciekam do łóżeczka bo zaraz mój głodomorek sie obudzi i trzeba będzie mu dać syropek. Dobrej nocki mamusie!

• Mamusia
Jagódka to chyba u Ciebie córcia :P ja teraz robię sobie przerwę, może kiedyś synuś ale nie zaraz.
Jak ja patrzyłam na Agatę ponad tydzień temu to wydawała mi się taka malusia drobniusia i delikatna...a jak teraz mamy Majeczkę, to nie mogę się nadziwić jaka Agata jest duża silna i nieobliczalna 😉

co do brzucha to ja na swój patrzeć nie mogę 😞 eh no ale z biegiem czasu może coś się poprawi i zostaną jedynie rozstępy 😞 😞 no ale z nimi też można żyć, a nawet trzeba

wiecie co Majce po jedzeniu odbija się dobrze tylko u tatusia, mama jest źle wyprofilowana w partii brzusznej :laugh:

• Mamusia
aniol303 napisał:
Basia81 napisał:
dziewczyny wracam do tematu kupek 😉
czy Wasze maleństwa robią kupkę z takimi grudkami jakby mleka?

moja robi raz dziennie i to taka wodnistą i jeszcze z grudkami- kurde boje się ze znów ma nietolerancje tego mleka- ja juz nie wiem co jej dawac? płakac się chce

basiu nie płacz już kochana,nie możesz się tak denerwować,moja maleńka też robi takie kupki,więc nie martw się.Raz zrobi wodnistą a czasami bardziej zbitą maż.Jeżeli kolor nie odbiega od normy-nie jest zielonkawa to wszystko dobrze.

a jak rozpoznać ze dziecko nie toleruje mleka? moja niunia tez robi kupkę wodnista i koloru prawie pomarańczowego. grudki też w niej bywają ale coraz mniej. poza tym mimo odbicia po jakiejś godzinie jej się ulewa 😞
a dziś 1,5 po jedzeniu jak spała (całe szczęście kładę ja na boczku) to zwymiotowała. czyżby to ten refluks się odzywał dopiero teraz czy może właśnie nie pasuje jej mleczko. podaje jej bebilon. dziewczyny jak to rozpoznać???

A to zdjęcia z dzisiejszego spacerku,nareszcie nam się udało wyjść. [img size=360]http://www.brzuszek.net/images/fbfiles/images/PICT5638.jpg" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />

Strasznie mnie owatowali;-) [img size=400]http://www.brzuszek.net/images/fbfiles/images/PICT5641.jpg" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />

I jeszcze jedno.. [img size=400]http://www.brzuszek.net/images/fbfiles/images/PICT5653.jpg" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />

Dusia - my córcię do pary bardzo chętnie, ale też narazie sobie odpuszczamy :P mimo ze chcielismy za rok 😉
Agatka - cały tatuś rzeczywiscie 🤪
oj, to Ty biedna musisz poczekac na synka bo córusie to tatusiowe strasznie :P

KATPIO
- ja niestety nie wiem jak rozpoznawac takie rzeczy, ale jak naszemu podalismy NUTRANIGEN plus NUTRITON i Ksawciu tak sie zadlawil ze byl na bezdechu to odstawilismy to mleko od razu.
Przestawilismy na enfamil i to sie czuje od razu ze mały super toleruje to mleczko! lubi je, je bardzo chetnie, ladnie przybywa, ale tez zdarza mu sie ulac z przejedzenia, nawet jak spi - tak jak mowisz.
Wiec sama nie wiem...

Więc byliśmy 30min Nelcia na szczęście przespała spacerek bo myślałam,że będzie awantura.Jeśli chodzi o znoszenie gondoli razem z nią jak dla mnie tragedia ,po prostu za ciężkie!opracowałam inną metodę gdy będę wychodziła sama.Najpierw zniosę wózek tzn.stelaż potem gondolę wrócę ubiorę dziecko i siebie i zniosę ją na rękach..nie ma innego sposobu ,żeby wyjść ja sama z nią.Nawet podjazd dla wózków na klatkę okazał się ciężki ,żeby wjechać,ale jakoś udało mi się wtargać.Kolka znowu była wczoraj wieczorem,ale zbawienna okazała się suszarka do włosów,mała od razu zasnęła i spała 4h 🤪 dziś jest lepiej.Jutro idziemy do lekarza mam nadzieję,że zapisze jakieś mądre kropelki ,ona się strasznie napina,pręży nawet jak bąka chce puścić!przez to się często wybudza,denerwuje i płacze.

Katpio - hm..piszac do Ciebie zaczelam sie sama zastanawiac czy nasz jednak dobrze toleruje to mleko bo od jakiegos czasu pod koniec butli strasznie sie prezy i zlosci, pluje mlekiem a potem placze ze ejst glodny i sie rzuca na butle jak wyglodniale zwierzatko...hm..moze to jest wlasnie oznaka nietolerowania...ciezko jest byc pierwszy raz mamą 😉

MYCLOUD - ale Wam fajnie, my w koncu nie wyszlismy, przepadl kolejny weekend 😞
Balam sie dzis wychodzic bo bylo minus 10 stopni 😞

a co do prężenia i krzyku - nasz tez biedny nawet przy wiekszych baczkach cierpi i sie wybudza 😞
Ale moze to przez to mleko...kurcze, skad my rodzice mamy to wiedziec 😞

MAMUSIE - TE KTÓRE NIE KĄPIĄ DZIECI W OILATUM TYLKO W ZWYKŁYM MYDEŁKU LUB PŁYNIE DO KĄPIELI Z DODATKIEM OLIWKI - JAK TO SIĘ ROBI 🙂???

MY DO TEJ PORY KAPALISMY TYLKO W OILATUM ALE CHCEMY TO ZMIENIC I KUPILAM MYDELKO NIVEA I ŻEL DO KAPIELI Z OLIWKA - jaka jest technika mycia mydełkiem a jaka żelem z oliwka??? RATUJCIE 🙂!

Moja ma te kolki przez to,że strasznie łapczywie je tego cyca i z mojego cycka leci jak z fontanny!

U nas było +3 w sloneczku,ale czuło się troszkę mrozu.

• Mamusia
mycloud Nelcia superowa 🙂

co do kąpania mydełkiem (ono strasznie wysusza) my teraz go używamy bo Maja ma rumień i chcemy go wysuszyć - po prostu namydlasz rękę mydełkiem myjesz ciałko i opłukujesz wodą. My myjemy we dwójkę ja trzymam mała a mąż ja myje wiec nie ma u nas większego problemu 😉
a z Agata najpierw stosowaliśmy mydełko ale za bardzo skórkę wysuszało i przeszliśmy na oilatum 🙃 a później płyn do kąpieli ale nim tak jak oilatum

my jutro robimy werandowanie i jak dobrze pójdzie i nie będzie minusowej temperaturki to w środę pierwszy spacerek 🤪

• Mamusia
Hejka

Nadrobiłam zaległosci dnia wczorajszego bo mielismy gosci - przyszła mamę chrzestna z rodzinką. I własnie wczoraj poprosiliśmy ja o zarezerwowanie sobie 11 kwietnia bo wtedy chcemy zrobic Chrzciny. Ucieszyła sie bardzo - powiedziała ze to dla niej duze wyróżnienie - i taka właśnie powinna byc reakcja chrzestnych 🙂 (no nie Jagódka??) Oczywiscie z oficjalnym zaproszeniem pojedziemy sosbiscie ale termin trzeba juz rezerwować 😉

Młoda wczoraj nie mogła nam wieczór zasnąc bo przez tych gosci troszke jej sie zaburzył rytm dnia. Nie miała kolki ale nie mogła sie ułożyc ale jak juz padła o 1:30 to sie obudziła.... UWAGA!! o 7 rano (a jadła ostatni raz o 0:30!!). Bylismy w szoku!!

KUPKI - ktos pytała chyba Basia - grudki w kupce to rzecz normalna - kupka wygląda jak nie do konca scieta jajecznica - wszystko OK - nie martw sie.

ULEWANIE /REFLUKS - jak dziecko ma refluks to ulewa ale tez słychac ze mu podchodzi płyn do gardziołka (taki chlupotania) i to samo mozna usłyszec podczas czkawki - nie czka na sucho tylko tak chlupocze. Poza tym refluks jest przypadłoscia postępującą - u naszej małej na poczatku było tylko zwykłe ulewanie po jedzeniu a potem niestety coraz gorzej. Poza tym mozna zaobserwowac jak dziecko nagle sie krzywi - dokładnie tak jakby mu nagle do buzi wkropic cytryne - to znaczy ze mu własnie podeszły kwasy z żołądka i czuje niesmak i pieczenie w przełyku - i mieli jęzorkiem przy tym i mlaska.

Jagoda - a ja całą noc Ci zazdrościłam sex-u a tu masz babo placek - okres dostałaś!! I tak Ci zazdrościłam że az rano pozwoliłam sobie na małe "robótki ręczne" z mężusiem 😉 :P

Mycloud - u nas sprawdzaja sie poki co kropelki Espumisan - daje małej przed kazdym karmieniem dwie kropelki. Ale zapytaj pediatre - moze ma inne sposoby 😉

Sab Simplex - Jagoda , a jak do tej pory Ty dawkowałaś młodemu te krople. Bo w ulotce jest napisane ze 15 kropli do kazdej butelki! To sporo! jak przeliczyłam dawke w porównaniu np do Espumisanu (bo to ta sama substancja) to wyszło kilkakrotnie mocniejsza dawka!!!

Jagoda - zdjęcia cudo! Zdradź mi prosze przy jakim świetle Wy robicie te zdjecia ze wychodza takie urocze? Zapalacie tylko jakies boczne a głowne jest zgaszone? Bo rozumiem ze bez lampy błyskowej? Pewnie moje pytania wydadza Ci sie glupie ale ze mnie własnie taki głupol który sobie wykupił Nikona i nie umie nim robic ładnych zdjęć 😞

Dusia - jak Wy dziewczyny pieknie wygladacie razem! A szczęście to aż promieniuje od Was przez monitor 🙂 Całuski dla Was (ech, dla tatusia tez zeby mu przykro nie było 😉 )

Ale rąbnęłam elaborat 😉 Pewnie i tak coś pominęłam ale najwyżej dopiszę potem

• Mamusia
Pewnie ze zapomniałam

Mycloud - Nelcia urocza! Cieszę sie że spacerek sie udał. A na którym Ty mieszkasz pietrze? Zal mi Ciebie i Jagódki ze nie jestescie w stanie same wybrac sie na spacer 😞 Musicie opanowac jakas metode bo byc wiezniem 5 dni w tyg we własnym mieszkaniu to horror dla Was i dzieci!