Skocz do zawartości

Zagraniczne mamusie.. | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
hejka mamusie,jestem ciekawa jak tam u Was z utrzymywaniem ciała w formie podczas ciaży? Bo podobno to jest bardzo ważne-pozwala przygotować się do porodu,ja własnie zaczełam-troche póżno ale zawsze to lepsze niż nic 🙂
zakupiłam piłke do cwiczeń,mam jakaś płytke z cwiczeniami dla kobiet w ciązy wiec od czasu do czasu cwicze,jednak bardzo sie mecze juz-moj gigantyczny brzuszek troche mi przeszkadza 😁
cwiczenia sa smieszknie proste ale podobno maja wzmocnic miesnie plecow,rozciagnac cialko i przygotowac ogolnie cialo do porodu...
co Wy o tym sądzicie?warto cwiczyc?

• Odpowiedzi 230
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
jusmarkl napisał:
No to SyLa1205 od 9 tyg ciazy zaczyna sie 3 miesiac. Ale co to za lekarz w Polsce - mialas robione badanie krwi w Polsce jeszcze? bo na usg na pewno nie bylas , bo jeszcze nic nie widac bylo. Teraz jak pojdziesz tutaj na wizyte to zrobia Ci usg , zeby sprawdzic czy ciaza jest zdrowa , czy nie jest czasem poza maciczna itd. Lekarz w Polsce nie mogl Ci tego posprawdzac , bo bylo za wczesnie. No i pobiora Ci krew i mocz do badan. Dziwie Ci sie , ze jestes taka spokojna a o wizycie mowisz "moze w przyszlym tyg" - ja zanim nie zobaczylam mojej fasolki na usg i lekarz mi potwierdzil , ze wszystko ok + badania na rozne choroby z krwi i mocz dopiero bylam spokojna i sie cieszylam calym sercem , bo wiedzialam , ze moj skarb sie zdrowo rozwija w zdrowym ciele 🙂

Miałam USG owszem było wczesnie ale lekarz powiedział ze jest w dobrym miejscu ze jest wszystko okej.(nawet mam do siebie na profil wklejone:P) mała kropeczka jest 😉 Teraz wlasnie chodzi tylko o te badania krwi tego nie mialam. No i badanie rozmiaru glowki itd Ja sie i tak ciesze całym sercem poniewaz zawsze bylam wychowywana ze te wszystkie leki i lekarze sa tylko wtedy gdy sie cos dzieje zlego. Teraz jest wszystko okej wiec sie nie martwie. A ja jestem zobowiazana zeby isc z moim partnerem do lekarza i dlatego to sie w sumie odwleka. Bo on pracuje od 5.30 do 21 a czasem nawet do 22. Wiec sama widzisz jak to jest. Nawet teraz nadal go nie ma.

• Mamusia
Elasia81 napisał:
hejka mamusie,jestem ciekawa jak tam u Was z utrzymywaniem ciała w formie podczas ciaży? Bo podobno to jest bardzo ważne-pozwala przygotować się do porodu,ja własnie zaczełam-troche póżno ale zawsze to lepsze niż nic 🙂
zakupiłam piłke do cwiczeń,mam jakaś płytke z cwiczeniami dla kobiet w ciązy wiec od czasu do czasu cwicze,jednak bardzo sie mecze juz-moj gigantyczny brzuszek troche mi przeszkadza 😁
cwiczenia sa smieszknie proste ale podobno maja wzmocnic miesnie plecow,rozciagnac cialko i przygotowac ogolnie cialo do porodu...
co Wy o tym sądzicie?warto cwiczyc?
Pewnie ze warto ja teraz narazie ćwicze tylko miesnie kegla jak mi sie przzypomni 🙂 piłeczke wlasnie musze sobie kupic i tez mam super plytke gdzie sa fajne cwiczenia. Jak najbradziej jest udowodnione ze kobiety ktore cwiczyly mialy lzejszy i szybszy porod niz te co nic nie robily przez 9m. 🙂 wiec cwicz cwicz 😉 moja znajoma cala ciaze jedzila normalnie na rowerze i to dlugie dystanse i szybciutko jej poszlo a i lepiej sie czulaa 😉

• Mamusia
SyLa1205 dlaczego musisz isc z partnerem?
A jesli nawet to moze on by spytal w pracy jak to jest u Was , bo u mnie to moj maz tez ciagle pracuje , ale zawsze jak wizyta byla to do pracy nie szedl tylko ze mna jechal i lekarz mu wypisywal zaswiadczenie , ze mi towarzyszyl na wizycie i taka kartke maz zanosil do pracy i mial normalny bezplatny dzien wolny usprawiedliwiony.

• Mamusia
Jesli mowa o cwiczeniach to ja cwiczylam miesnie kegla tylko. Mam 4-letnia corke (bardzo ruchliwa lobuziare) i przy niej nie za bardzo da sie cwiczyc. Ale ruch pzy niej , obowiazki w domu , zakupy , codziennie spacery i sex tez byly dobre. Bylam aktywna i nie oszczedzalam sie za bardzo. Porod mialam w miare lekki i rozwarcie bylo szybko.

• Mamusia
nic sie u mnie nie dzieje nudaa;] chociaz wczoraj bylam w Youghl;] pospacerowac nad morzem ehh zakochana jestem w tym miescie tam jest pieknie;] i bylam z tesciowa bo moj skarb byl wpracy w chinskiej restauraacji pychotaaa;D co tam ze zajadalam sie samym makaronem hehe bo mieso blee;D ale pyszneee:] a u was co tam;]

Dzis w koncu mam wizytee od wczoraj o tym mysle spac nie mogee aaaa takie pierdoly mi sie snily ze szook;p

• Mamusia
Witam dziewczyny:P a wiec juz poo;p a stresowalam sie jak diabli jeszcze nie liczac ze nie umielismy znalesc tej przychodni hehe ja mialam wizyte na 15.40 a dotarlam 16.15;d no ale lekarz mnie przyjol po 30minutach;] zaplacilam 160euro bo wzielam wiztyte razm z usg;] nie zaluje bo widzialam moje malenstwo na usg razem z moim partnerem hehe suuper;] ale juz wiem ze bede miala przekichanee;p bo on ma 9tygodni i 3 dzionki i taka"malutka krewetka" wymachiwala tymi swoimi nozkami i raczkami. Widzialam jak mu wali serducho hehe a wiedzialam ze jee czuje bo przeciez zawolu chyba nie dostaje;] wszystko bylo super;] za tydzien 25 mam badania krwi moczy itd. No i juz wizyty mam bezplatne u swoje GP podpisalam z nimi umowe i siuuper;] potem wizyta w szpitaluu;] aa noi badanie konrolne ktorego tu chyba irlandczycy nie robia(tak mi sie wydaje) przeziernosci karku tak za 3tygodnie. No to wiadomo ze dodatkowe usg w klinice sie placi a reszte wizyty badania w ramach tego programu mam za free;] termin porodu przesunoł mi sie z 22 na 19 stycznia hehe;]

I powiem wam ze tatus byl taki dumny bo musial mi pokazywac gdzie sa nozki gdzie raczki;] przyjemniee bardzooo;]

• Mamusia
SyLa1205 to gratuluje! swietna sprawa zobaczyc swoje maleństwo pierwszy raz,niezbity dowód ze malenstwo rosnie 🙂 no i badzo dobrze ze tatuś maleństwa też przezywał to pierwsze spotkanie 🙂

ja juz mam za soba niezliczone scany i badania ale za kazdym razem bardzo się cieszyłam gdy widziałam moje malenstwo

no to tylko teraz wszystkiego dopilnuj , bo ja jak sie nie upominałam to połozne jakos zapominały o podstawowych badaniach i czesto miałam wszystko w pozniejszych terminach 😠

teraz to w sumie moim tematem nr 1 jest PORÓD 🙂 juz nie straszne mi bóle pleców,spuchnięte nogi czy inne dolegliwości bo mam przed sobą najcieższą sprawe 🙂

• Mamusia
Elasiaa hehe Ty masz juz fajniee;] mi jakos nie przypada do gustu chodze w ciazy wolalabym juz miec to za soba. Chcialabym juz móc dzieciaczka miec na raczkach. 🙂 ehh a tu czekac trzeba ;p a Jusmarki ma racjee;p najciezsze jest wychowanie dzieciaczka:P ale tego sie nie boje w ogole to zawsze myslalam ze bede chciala miec dwojke trojke dzieci;p ale teraz mysle ze chyba chce miec tylko jednoo;p

Witam przyszłe i obecne już mamusie.
Ja jestem mamą prawie czteroletniej córeczki i jestem w kolejnej ciąży 😉 Córkę rodziłam w Polsce a drugie maleństwo przyjdzie na świat tutaj w Szkocji.
Z opieki jestem bardzo zadowolona, traktują tu kobietę z szacunkiem i w ogóle bez porównania 😉

• Mamusia
Do tej pory nawet się cieszyłam że moja córcia jest w brzuszku-bo jest bezpieczna 😉 niestety zero doświadczenia w wychowaniu dzieci moze odbić się na zdrowiu dzidziusia:/
ale teraz już nie moge się doczekać porodu,mino ze ciagle mnie kopie i rozpycha się w brzuszku ale to jednak nie to samo co mieć kochane maleństwo obok siebie!
jeszcze 7 tygodni!! 🙂

• Mamusia
Aaa i dzis spotkałam koleżanke która rodziła w tym samym szpitalu w którym ja będe rodzic i niestety nie pocieszyła mnie:/
powiedziała że warunki owszem super i polozna mila ale długo sie meczyła i gdy poprosiła o jakis mocniejszy srodek znieczulający niż gaz bo na nia nie dzialal to ta jej jednak nie dała 🥴
no i mówi ze strasznie ja sponiewierali tam na dole jak juz na koncu pomagali wyciagnać dzidziusia,a to jej drugie dziecko(pierwsze rodzila w Polsce) wiec chyba ma porównanie
coż pocieszam sie że kazda ciąża jest inna i kazdy poród 🙂no i bede mieć męża ze soba to jak coś sobie zazyczę to on już przypilnuje zebym to dostała 🙂