Skocz do zawartości

Sierpień 2009 | Forum o ciąży

kasia1986

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Cześć Mamuśki 🙂
tak czytam wcześniejsze posty odnośnie bakterii w moczu, to polecam na "przeczyszczenie" nerek wodę Jana. W carefourze jest po 12 zł ( karton 5 litrów z wygodnym kranikiem, są też butelki 1,5 litrowe ), bardzo, ale to bardzo moczopędna, pomogła mi kiedy miałam bakterie w moczu( wtedy też zrobił mi się zastój moczu w nerce - 2 tygodnie wiłam się z bólu 🤢 ) Nie wiem czy to zbieg okoliczności czy nie, ale przeszło już następnego dnia i po dzień dzisiejszy nereczka znów dobrze funkcjonuje 🙂
Woda wzbogacona jest w jakieś tam mikroelementy, w smaku też się prawie nie różni od zwykłej mineralnej. Pije się ją 3 razy dziennie 🙂
Jutro idę na usg zobaczyć co tam u małego słychać i napiszę Wam ile już waży 🙂

• Odpowiedzi 13,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• goshe

2700

• kasia1986

3149

• marta1.cz

1884

• sandroos

1656

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Dziewczynki dziękuję Wam za informację z tym moczem. A pytałam się dlatego że zawsze robiłam badanie tydzień przed wizytą a teraz kazał mi dzień przed zrobić bo bardzo mu się wyniki nie podobały (zresztą o tym juz pisałam:P) Asnet j ateż mam białe i dosyć gęste upławy 😞
Świetny artykuł Asiaczek 😁 😁 😁 ale się uśmiałam 😁
Asnet widzę że szykowanie pokoju idzie pełną parą 🙂 My sie wstrzymujemy z pokojem dla małego bo czekam ażsiostra sie przeprowadzi i dopiero wtedy skoczymy na jej miejsce 😉 Co do kanapy to faktycznie tanio kupiłaś ale ja narazie nie zmieniam bo zmieniałam ze 2 lata temu a z mężem sie smiejemy że już jest za mała na naszą 3 🙃
Co do puchnięcia to tylko raz mi pożądnie spuchły rece a tak to nie mam wogłoe i dretwień tez brak tylko niesamowita senność...

• Mamusia
Kurcze ja tez mam jutro wizyte i to na 10 rano!!nigdy tak wczesnie nie mialam 😁 ale wagi dzidzi mi nie poda bo USG owszem bede miala ale na jakims starodawnym sprzecie gdzie nie mozna podac wagi 😞 🥴 a tyle czlowiek placi za wizyte i nie moze nawet poznac ile wazy jego dziecko 😠
Woda Jana mowisz a sprobuje co tam przeciez nie zaszkodzi 🙂
JA tam kanap z ikei nie polecam heh my mamy tez taka w podobneej cenie i co po 8 miesiacach uzytkowania "rozlatuje sie" 🙂 a nie wysypiam sie wcale ehh 🙂
buziaki 😘

• Mamusia
No właśnie Goshe ta woda nie zaszkodzi, a najwyżej mocno przefiltruje nerki :P
A co do mebelków z Ikei to się nie wypowiadam, bo nie znam tego sklepu . W Szczecinie go nie ma, najbliżej w Berlinie, ale tam to kartę wjazdową na samochód trzeba mieć, a tego też nie mam..
Za to jak urządzałam sypialnie, to łóżko kupiliśmy w sklepie Aldi. Zależało nam na niskiej cenie.. i po tygodniu użytkowania pękł nam stelarz, a łóżko skrzypi do tej pory.. no i jest to trochę krępujące i niewygodne, bo nawet pobrykać swobodnie nie można :P heh 🙂

• Mamusia
Witam dziewczynki 🙂już 32 tydz. ciąży ale ten czas leci... nim się obejrzymy a będzie już sierpień 🙂 co do tych bakterii w moczu to też mam i nie ma się tym co martwić mi lekarka przepisała tabletki Urosept za 60 szt zapłaciłam 13 zł można je też kupić bez recepty. Pewnie miałyscie już te badanie na zawartośc glukozy, rany ale to bylo okropne w smaku myślalam że zwymiotuje po wypiciu tego 😁 ale czego się nie robi dla dobra maleństwa hihi bylam dzisiaj u swojej ginekolog moja mała obróciła sie już główką do dołu 😆 czyli obrała pozycje startową :laugh: ma już 1800 g więc rosnie sobie zdrowo, szyjka macicy jeszcze mi sie nie skróciła i ponoć łożysko jeszcze niedojrzale wiec nie ma co się śpieszyć i musi poczekać jeszcze te pare tygodni. A co do wyprawki to trochę ciuszków dostałam po dzieciaczku męża siostry któty dopiero co z nich wyrósł i wózek też, myśle kupić do szpitala jakiś komplet śpioszki kaftanik czapeczka w rozm. 56 moze cos jeszcze ale już wieksze bo ponoć nie ma co kupować takich małych bo i tak szybko wyrośnie. Łóżeczko już kupiliśmy stoi nawet skręcone i do tego słodziutka pościel :P

• Mamusia
Cd... tylko nie mam czasu pomyśleć o sobie jedną piżamkę rozpinaną u góry już mam ale chyba będzie lepiej mieć jeszcze jedną w zapasie musze też kupić szlafrok i kapcie zostaną jeszcze majtki poporodowe i podpaski ponoć najlepsze są jakieś poporodowe z belli ale to już na koniec eh powoli może w lipcu zaczne się już pakować 😁 😁

• Mamusia
Witaj Asiu 🙂
co do wyprawki do szpitala dla nas, to we wtorek zwiedzałam oddział gdzie zamierzam rodzić, to lekarze nie zalecają tych majtek jednorazowych poporodowych, ponieważ wg nich nie przepuszczają one powietrza. Sugerują, by zaopatrzyć się w zwykłe majtki bawełniane ( a w ogóle, to najlepiej jak najwięcej przebywać bez majtek - wtedy najlepiej się goi). Do mycia krocza polecają szare mydło lub mydło jeleń - wg nich najlepszy środek do pielęgnacji. I chyba się w takowe zaopatrzę, choć na co dzień to używam płynów do h.intymnej i nigdy takiego szarego nie używałam 🙂
Ja kupiłam sobie paczkę majtasów jednorazowych - jeżeli rzeczywiście nie będą przepuszczały powietrza to ich nie będę stosować.
Podobnie jak Ty muszę kupić jakąś wygodną koszulę nocną i kapcie. ( w szpitalu polecili mi, by rodzić w szpitalnej koszuli bo i tak się krwią zabrudzi, a na pobyt dopiero mieć swoją ). Co do podpasek, to najlepiej takie rzeczy w aptece kupić, bo na samym początku po porodzie to chyba nam będą potrzebne nie same podpaski a jakieś większe podkłady poporodowe 🤨

• Mamusia
Może masz racje co do tych majtek ja też wezme jednorazowe i bawełniane zobaczymy które lepiej się sprawdzą a co do tych podpasek to chodzło mi o te duże wkłady bardziej przypominające pieluchy które można kupić w aptece zwyłe podpaski stosowane w czasie okresu się nie sprawdzają 😆

• Mamusia
Cześć dziewczyny 🙂

Tak się zastanawiam bo przymierzam się do kupienia kosmetyków dla dziecka, powiedzcie mi co jest potrzebne...
Wiadomo że jakaś oliwka, płyn do kąpieli, krem na odparzenia, chusteczki mokre, piluchy... ale napewno jest więcej kosmetyków i rzeczy potrzebnych do higieny dla dzidziusia. POMOŻCIE...

Pozdrawiam

• Mamusia
hej Dorcia,
Ja jeszcze za dużo kosmetyków dla małego nie mam, ale wg mnie potrzebne jest:
-płyn albo oliwka do kąpieli ( ponoć najlepsze Oilatum )
-oliwka do ciała ( czytałam, że nie należy już jej stosować, jak wlałaś olejek do kąpieli, bo skóra dziecka byłaby wtedy za tłusta. Wtedy stosuje się je zamiennie )
-mydełko ( ja kupiłam bambino ) i zamierzam nim myć na początku całe ciałko, łącznie z włoskami ( na początku i tak włoski są bardzo delikatne więc takie mydełko w zupełności wystarczy )
-krem na odparzenia - ja dostałam od teściowej ( pediatra 🙂 ) worek próbek kremu Hipp i to spróbuje używać. Mam też zwykły krem bambino z cynkiem, też dobrze ziała na odparzenia.
- puder
- pałeczki do uszu, takie szersze; dostałam także płyn do czyszczenia uszu, ale zobaczę czy będę z niego korzystać
- chusteczki nawilżające ( tu też preferuję bambino )
- waciki do przemywania buźki, wata do przemywania pępka
- oczywiście pampersy, pieluchy tetrowe, gruszka do nosa, miękka szczoteczka do czesania..
Hmm.. o czymś jeszcze zapomniałam? 🤨
buziaczki z deszczowego i zimnego Szczecina :P

• Mamusia
Dzięki Kasiu za podpowiedzi 🙂
Zamierzam właśnie wybrać się na zakupki i wolę się Was poradzić niż o czymś zapomnieć 🙂
Co do deszczu to w gryfinie podobnie, ciągle pada.
Kasiu ja również byłam na zwiadach w szpitalu i wybrałam już stargard szczeciński, jestem pod wielki (pozytywnym) wrażeniem i opieki i wyglądu oddziału. Weszłam sobie na salę poprodową po cc i porozmawiałam ze świeżo upieczoną mamą; bardzo pozytywnie wypowiadała się na temat pobytu w szpitalu.

• Mamusia
No to super, że masz już wybrany szpital. Najważniejsze, byś czuła się tam bezpiecznie i była pod dobrą opieką. Znajomość szpitala na pewno w jakimś stopniu uspokaja, wiadomo już jaka sala porodowa, jakie są sale poporodowe, jakie maja warunki itp. Ja zwiedziłam Pomorzany i równie dobre wrażenie zrobił na mnie ten oddział 🙂

• Mamusia
Asnet - rośnie Ci długonoga piękność 🙂Z wagą WOW też bardzo dobrze - ciekawe ile teraz tam nasze maleństwo waży - co do wzrostu to lekarzowi ciężko było ustalić ale powiedział że kość udowa ma 5 cm (a było to w 30 tyg) 🙂)))

Co do grzybicy to słyszałam że to dość normalne w ciąży - szczególnie pod koniec , więc nie martw się - to żadne zaniedbanie z Twojej strony - po prostu tak się zdarza

Kasiu - mnie też mje kostki puchły - przestań latać tylko połóż się do łóżka - wyleguj się ile da - opuchlizna sama zejdzie - zobaczysz 🙂

A co mojego starszego synka to pytałam się czy zabrać Go od dziadków (ponad 400 km od domu ) jak dzidzia się urodzi - powiedział że sam nie wie...- wiecie jak to z chłopakami jest , hehe, jak dzidzia urodzi sie w terminie - 14 sierpnia to na pewno go zabierzemy do domu, rok szkolny sie będzie zbliżał przecież 😞 A ja wcześniej to zobaczymy - boję się że nie będę miała siły się nim zająć jak Maleństwo będzie - nie chce zeby czuł się odtrącony....no powiem Wam że mam orzech do zgryzienia ...

Nie wiem jak Wy, ale u mnie szleństwo zakupowe trwa
A tak sie bałam kupować na allegro - jak dostałam pietrwsze zamówione ciuszki to byłam taka zadowolona że szok - jakościowo też bomba, dzis znowu kupiłamś śpioszki i kaftniki da Niuni, łóżeczko też przyszło wczoraj - superowe - mam nadzieje ze będę zadowolona, choć rózne komentarze się czyta o firmie DREWEX.

Pozdrawiam Was
Kamyk

• Mamusia
aha
my dzisiaj umowiliśmy się z położną na oglądanie szpitala, sali porodowej i poporodowej.....
Dalej nie wiem czy zgłaszać tylko poród rodzinny czy wynajmować położną ( u nas to kosztuje 600 zł) -Miałabym cały czas opiekę obok siebie i tylko dla siebie, oddzielną salę....
zastanawiam się
niektórzy polecają, inni mówią zeby dac sobie spokój

a u was jest cos takiego - "osobista" położna da rodzącej??

• Mamusia
Kamyk - jeżeli Ci zależy na tej konkretnej położnej i nie chcesz by inne przyjmowały dzieciaczka na świat, to można zdecydować się na jej wynajęcie. Ja nie mam nikogo takiego upatrzonego, a nawet jeśli bym miała to i tak dla mnie te 600 zł to sporo pieniędzy i nie zdecydowałabym się na to. Jeżeli będzie przy porodzie mąż, to w razie czego będzie wołał położne i na pewno będę pod opieką 🙂
Wspomniałaś też o oddzielnej sali jeżeli wynajęłabyś położną.. u mnie w szpitalu są 4 oddzielne sale porodowe + jedna na cc i każda rodząca ma ją tylko dla siebie bez względu na to czy wynajmie położną czy nie.
3maj się 🙂

• Mamusia
Kasiu, nie wiem jak to jest u nas teraz - z tego co zrozumiałam od lekarza to na jednej sali porodowej są 4 łóżka a dodoatkowa sala jest dla porodów z położną ....
ale dzisiaj wszystiego sie dowiem - warto zobaczyc - zaytac a zdecydowac się od razu nie muszę .
Wrócimy do domku to przemyslimy wszystko - masz rację 600 zł to dużo kasy.....

• Mamusia
Kamyk- to powiem Ci, że jeżeli jest tak jak mówisz, że jest "wspólna" sala porodowa dla 4 kobiet i tylko jedna taka osobna, to mi by się nie uśmiechało rodzić tuż obok innych kobiet 😉 No ale zobaczysz dziś szpital i sama ocenisz 🙂 taka wizyta naprawdę uspokaja i wiesz czego po szpitalu możesz oczekiwać 🙂
uciekam na miasto, wpadnę wieczorkiem i zdam relację jak na usg było. Pa 🙂

• Mamusia
KOchane dla mnie też wydatek 600zł to bardzo dużo. Dla mnie osobiście nie ma znaczenia jaka położna bedzie przy porodzie ale jeżeli Kamyk chcezs tą konkretną to może warto się zdecydować? Jeżeli chodzi o sale to ja nie chciałabym leżecsama w sali bo wiadomo że lepiej z kimś leżeć i móc porozmawiać niż samej być jak alec. Moja siostra tak miała i mówi co najgorsze to obok w sali też leżała sama kobieta i tylko szyba je rozdzielała a ona tak bardzo chciała porozmawiac z kimś, tylko ona była po cc więc może jest to inaczej.
dzisiaj rozmawiałam z sąsziadką której synek ma 4 miesiące i powiedziała że mam bardzo mały brzuszek i czy wszystko jest ok z malutkim. No cóż zobaczymy czy dobrze sie rozwija ale dopiero 6.07... 😞

• Mamusia
Hej Sierpnioweczki 🙂
Bylam u lekarza dzisiaj i z synkiem wszystko okej caly czas rosnie 🙂ilosc wod plodowych odpowiednia, lozysko super, tetno dzidzi tez a szyjka macicy ma az 4 cm 🙂i brak rozwarcia 🙂takze sie ciesze choc nie wiem ile maluch wazy a dowiem sie tego dopiero jak sie urodzi:/ bo bo na jego super sprzecie nie widac wagi a nie bede placic 150zl za USG zeby sie tego dowiedziec... czeka mnie jeszcze jedna wizyta w 38tc, KTG w 39tc i 40tc i koniec 🙂 🙂 🙂 nie mam wiecej wizyt bo wszystko jest dobrze, mam jedynie przyjsc wczesniej jakby sie cos dzialo niepokojacego 🙂
Pytalam sie o szpital a on mowi zebym sie nie nastawiala na konkretny bo jest tyle porodow ze jak nie ma miejsc to odsylaja do innego a zreszta i tak wszytsko zalezy od lekarza i poloznej na jakich sie trafi 🤨
Ale i tak jade do wybranego w przyszlym tyg zobaczyc co i jak. Z tego co wiem to sale do podorow rodzinnych sa darmowe(my sie chyba jednak zdecydujemy na taki bo moj coraz czesciej o tym mowi heh)
No Kamyk 600zl za polozna to drogo, ja tam wynajmowac nie bede i tak zadnej nie znam.. 🙂
Z ta lalka to sie zastanawiam po co komu taka lalka..bez sensu tylko tyle ze przypomina dziecko(bardzo realistyczna)kosztuje 1400zl ale jak ktos nie ma na co kasy wydawac to pewnie kupi swojemu dziecku 🙃

• Mamusia
Agniesia nie przejmuj sie 🙂bo co ma znaczenie wielkosc brzuszka do rozwoju dzidzi?Twoj OLus jest zdrowy, kopie i sobie rosnie a brzuszek wcale nie musi byc wielki..
A wlasnie dziewuszki pisalam z kolezanka(z liceum, kiedys bliska kolezanka 🙂) na gg ktora urodzila corcie wlasnie tzn 19.06 😁 wczesniej pisalam ze jej mala w 36tc wazyla 2100g a teraz co sie okazuje ze urodzila sie 52cm i 3200g!! hehe takze ta waga usg nie ma co sie sugerowac 🙂rodzila tylko 2h40min!!o 4 rano dostala skurczy a o 6.40 urodzila hehe

• Mamusia
Mi sie wydaje ze cena jest normalna..Lekarze biora po 2000zl a nie chce im sie dupska ruszyc.. jedyny ich wysilek to zszycie krocza...choc nie uogolniam oczywiscie... zalezy i od poloznej i d lekarza..

Agniesia nie sluchaj sasiadek itp ludzi, mi babcia ostatnio trula, ze przytylam tylko 4 kg to "to dziecko ma na pewno niedowage, idz do lekarza" itp.
No i co??Okazalo sie, ze mala ma okolo 1700g, wiec wcale nie treba przytyc sporo, zeby maluch sie dobrze rozwijal...Nie martw sie ani troszke..
A w przyszlym tygodiu 1 lipca ide na jeszcze jedneg USG, takie dokladne, bo moj gin na urlop sie wybiera i trzeb akontrol zrobic 🙂))

Mialam opowiedziec juz wczoraj odnosnie smiesznych historii...
A wiec poszlam przedwczoraj do lekarza, no i mowie ze przyszlam na USG..Lekarz przystojny jak cholipcia, jedden z mlodszych i przystojniejszych w naszym szpitalu.. opuszczam portki a on w tym czasie naklada prezerwatywe na sonde dopochwowa...i zadaje mi pytanie (trzymajac to przyrodzenie w reku, ktore zawsze mnie peszy) czy wszystko ok z miesiaczkami i czy regulare itp...
Sie zaczerwienilam i nic mu nie odpowiadam.. no i zapadla niezreczna cisza 🙂
W koncu smiejac sie w duchu mowie, mu ze jestem w 30tc...a on "naprawde, nie zauwazylem" 🙂)) Tak odnosnie malego brzuszka 🙂)
Usmialismy sie co niemiara, a najlepsze ze mialam na sobie jeszcze koszulke, ktora dostalam od przyjaciolki na urodzinki z apisem "Girl inside"...Dal jednym slowem wtope, a mi sie zeobilo baardzo milo 🙂)

• Mamusia
Sandroos śwetna ta historyjka 😁 U mnie przynajmniej lekarze nie mają problemu z zaóważeniem ciąży 😁
Goshe to faktyznie mała bardzo podrosła w ciągu miesiąca, chciałabym mieć tak szybki poród jak Twoja koleżanka. Jakoś do tej pory nie miałam żadnych obaw przed porodem ale ostatnimi czsami zaczynam się bać tego bólu. Moja przyjaciółka była tak wykończona porodem że pomiędzy skurczami zasypiała i pielegniarki musiały ją budzić. No ale za to syn jaki wielki się urodził-4,5kg oraz 60cm 🤪 Dziwię się że jej cc nie zrobili bo wkońcu były wskazania do tego

• Mamusia
Dobra historyjka Sandroos 🙂:laugh:
U mnie było troszkę odwrotnie - wylądowałam w lutym w szpitalu na kilka dni - to był 13-14 tydzień, brzuszek miałam na serio pokaźny (nie to co z pierwszym dzieckiem) nbo a dziewczyny z sali jak mnie zobaczyły to powiedziały - no no widzimy że zaraz urodzi nam się Maleństwo....(akurat 🙂 pomyślałam)
One myślałam ze ja bede zaraz rodzić....
hehe

Z wielkością brzuszka nie ma co sie martwić, z doświadczenia wiem że przy pierwszym dzieciątku brzuszek rośne szybko pod koniec ciąży 🙂

pozdrawiam i zbieram sie do szpitala...
no jestem ciekawa jak tam będzie
jutro dam znać

buźka